Κυρίες και κύριοι,
Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, τους Φλωρινιώτες από ολόκληρο τον κόσμο, που επιστρέψατε εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, προκειμένου να συμμετάσχετε στις εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Απανταχού Φλωρινιωτών.
Θα ήθελα θερμά να συγχαρώ την Νομαρχία της Φλώρινας και τον Νομάρχη κ. Βοσκόπουλο, την ΤΕΔΚ του Νομού και το Συμβούλιο των Απανταχού Φλωρινιωτών για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου. Ενός συνεδρίου που – είμαι βέβαιη – αποτελεί για όλους σας κάτι πολύ παραπάνω από ένα ευχάριστο και συγκινητικό αντάμωμα στον τόπο καταγωγής σας. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενώσετε δυνάμεις, να συνθέσετε ιδέες και προτάσεις και να συντονίσετε τις προσπάθειές σας για την αναγέννηση, την πρόοδο και την προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Για να συζητήσετε τους τρόπους με τους οποίους θα συμβάλετε ώστε να προχωρήσει η Φλώρινα, με σταθερά βήματα, με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, προς ένα καλύτερο μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας.
Και είμαι εξίσου βέβαιη ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία που σας δίνει το συνέδριο αυτό. Είναι άλλωστε στους πάντες γνωστή η αγάπη την οποία τρέφετε οι Φλωρινιώτες για την πατρίδα σας. Σε όποια γωνιά της γης και αν ζείτε, σε όποιο μέρος της Αμερικής, της Ευρώπης ή της Αυστραλίας και αν δημιουργείτε και διακρίνεστε, δεν παύετε ποτέ να προσπαθείτε να προσφέρετε τα μέγιστα στον τόπο σας, να συμβάλετε και εσείς στην ανάπτυξη και την πρόοδό του με κάθε τρόπο, με όλες σας τις δυνάμεις. Είμαστε όλοι, και ιδίως οι συντοπίτες σας, περήφανοι και ευγνώμονες γι’ αυτή σας την προσφορά.
Φίλες και φίλοι,
Το συνέδριό σας σάς δίνει επιπλέον τη δυνατότητα όχι μόνον να επισκεφθείτε την ιδιαίτερη πατρίδα σας, αλλά η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερη στιγμή γι’ αυτήν. Η Φλώρινα αυτές τις μέρες υποδέχεται εσάς και εκατοντάδες άλλους επισκέπτες, φορώντας τα γιορτινά της, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Πρεσπείων για 20η χρονιά.
Όπως ήδη γνωρίζετε, και όπως θα διαπιστώσατε και χθες που ξεκίνησαν τα φετινά Πρέσπεια, παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόκειται για έναν διεθνή πια πολιτιστικό θεσμό, που μετατρέπει κάθε χρόνο τέτοιον καιρό τον ακριτικό σας τόπο σε κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και πολιτισμού.
Επιτρέψτε μου δε να μοιραστώ μαζί σας ότι νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη και ευτυχής καθώς, ως Υπουργός Πολιτισμού είχα την ευκαιρία να στηρίξω έμπρακτα την διοργάνωση κατά την εποχή που αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα, και να συμβάλω στην καθιέρωσή της ως σημαντικού πολιτιστικού ορόσημο για την ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ειλικρινά ότι καταφέραμε τότε να βάλουμε γερά θεμέλια, ώστε να λάβουν οι εκδηλώσεις αυτές την προβολή και την υποστήριξη που ήταν απαραίτητες, ώστε να καθιερωθούν όχι μόνον ως καλλιτεχνικός θεσμός, αλλά και ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, και – φυσικά – ως πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ γειτονικών λαών και κοινωνιών.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτό το δυνατό, το θετικό μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προς ένα κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, που η διαπραγμάτευση για το όνομα του κράτους των γειτονικών μας Σκοπίων, βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το στείλουμε από εδώ, από τη Φλώρινα, οι κάτοικοι της οποίας αντιλαμβάνονται – καλύτερα ίσως από τον καθένα – ότι από τη στιγμή που ζούμε δίπλα–δίπλα με τους γείτονές μας, θα είναι προς όφελος όλων να καταφέρουμε να βρούμε λύση και οι σχέσεις μας να χαρακτηρίζονται στο εξής από φιλία, από αμοιβαίο σεβασμό, από συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία.
Γνωρίζετε όλοι ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που διαρκεί εδώ και πάνω από δεκαεπτά χρόνια πλέον. Γνωρίζετε ότι έχει ένα αντικείμενο: τον καθορισμό του ονόματος του γειτονικού μας κράτους. Και γνωρίζετε επίσης ότι έχει και έναν συγκεκριμένο στόχο: την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Όχι τη διαιώνιση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας, που έχει επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας.
Τον περασμένο Απρίλιο, στο Βουκουρέστι, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν σημαντικό σταθμό στην πολύχρονη προσπάθειά μας για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης. Με συγκροτημένη και σωστή προετοιμασία, με σκληρή διαπραγμάτευση και με την πολύτιμη υποστήριξη της ομογένειάς μας σε ολόκληρη την υφήλιο, καταφέραμε να πείσουμε τους συμμάχους και φίλους της Ελλάδας για την ορθότητα των θέσεων και την αξιοπιστία των επιχειρημάτων μας. Το μήνυμα ολόκληρης της συμμαχίας προς τους γείτονές μας ήταν σαφές: πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν λύση από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στην ευρω-ατλαντική οικογένεια.
Σήμερα συνεχίζουμε με επιμονή, με ρεαλισμό και με αυτοπεποίθηση να επιδιώκουμε μια λύση κοινά αποδεκτή μέσω της διαπραγμάτευσης. Η στόχευση και οι επιδιώξεις μας είναι ξεκάθαρες: λύση σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Λύση που θα μας επιτρέψει να υποδεχθούμε το γειτονικό μας κράτος ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε στην δύσκολη προσαρμογή προς το ευρωπαϊκό του μέλλον. Λύση που θα βοηθήσει τους γείτονές μας να πάψουν να αυτοπαγιδεύονται στο χθες, και να προχωρήσουν, με τη στήριξη της Ελλάδας, σε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο σταθερότητας, συνεργασίας και συνεχούς ανάπτυξης.
Με μετριοπάθεια, αναζητούμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να μην στερεί από κανέναν Έλληνα, από τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Κιλκίς ή την Θεσσαλονίκη, το αναφαίρετο δικαίωμά του να θεωρεί τον εαυτό του περήφανο Μακεδόνα και να τιμά τις ρίζες και την λαμπρή ιστορία του.
Όσο η χώρα μας τηρεί αυτή την θετική, την εποικοδομητική στάση, όσο περιμένει την άλλη πλευρά να αφήσει πίσω της αναχρονιστικές μισαλλοδοξίες και παρελκυστικές πολιτικές και να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ταυτόχρονα στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του γειτονικού μας κράτους. Το κάνουμε αυτό δαπανώντας εθνικούς πόρους, αλλά και με την εντυπωσιακή παρουσία των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων στη γειτονική χώρα. Εσείς οι Φλωρινιώτες, ιδίως όσοι κατοικείτε εδώ μόνιμα, γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους λόγω της γεωγραφικής σας εγγύτητας, τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα στηρίζει και ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων μας. Δεν είναι μόνο τα σημαντικά ποσά που δαπανούμε μέσω του ΕΣΟΑΒ για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και την ενδυνάμωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δίνουν νέα αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Είναι και οι συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές και οικονομικές μας συναλλαγές, με τον όγκο εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται περίπου στα 690 εκατομμύρια ευρώ για το 2007. Και είναι βεβαίως και οι ευρύτατες ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και των κατασκευών, που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στα Σκόπια. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια που ανέρχονται στα 950 εκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στο γειτονικό μας κράτος.
Αγαπητοί φίλοι,
Αυτή η πολιτική της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της οικονομίας μας δεν έχει ασφαλώς θετικά αποτελέσματα μόνο στα γειτονικά μας κράτη. Δημιουργεί αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και για την ίδια τη χώρα μας, και κυρίως για τις ακριτικές περιοχές της όπως η Φλώρινα, που με μεγάλα έργα υποδομής, μετατρέπονται σταδιακά σε εμπορικούς, οικονομικούς και τουριστικούς κόμβους, σε πύλες της Ελλάδας προς αγορές που αναπτύσσονται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς.
Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζεται αρμονικά με τη σύγχρονη, ολοκληρωμένη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, που ακολουθεί η κυβέρνησή μας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η περιφέρεια της χώρας έρχεται στο επίκεντρο και η ανάπτυξή της συνδυάζεται με την επένδυση στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της στρατηγικής αυτής είναι ξεκάθαροι: ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα, καλύτερη ποιότητα ζωής στην περιφέρεια, αξιοποίηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής με στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών κατευθύνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφαλίσαμε προς την περιφέρεια. Παρέχουμε αυξημένα κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ενισχύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και με διεθνή προβολή τον τουρισμό μας. Προωθούμε πολιτικές για την αγροτική ανάπτυξη. Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών. Προωθούμε μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική περιφέρεια και την βγάζουν από την απομόνωση, βάζοντάς την σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Είναι ξεκάθαρο, το διαπιστώνετε και οι ίδιοι σε αυτή την επίσκεψή σας, ότι η ιδιαίτερη πατρίδα σας αλλάζει. Προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της.
Σε αυτή της την προσπάθεια η Φλώρινα χρειάζεται τη στήριξη όλων των ανθρώπων της. Ίσως περισσότερο εκείνων που η ίδια δεν κατάφερε στο παρελθόν να κρατήσει κοντά της, των απόδημων παιδιών της.
Με τις προτάσεις και τις ιδέες σας, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες σας, όπως είναι και η διοργάνωση αυτού του Παγκόσμιου Συνεδρίου σας εδώ στη Φλώρινα, οι Απόδημοι Φλωρινιώτες αποδεικνύετε την ισχυρή σας βούληση να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους συμπατριώτες σας που μένουν εδώ, με τους φορείς της περιοχής σας, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση και να συμβάλετε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου σας.
Εύχομαι σε όλους καλή διαμονή στην πατρίδα σας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.