Η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Νότια Οσετία, ο τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου είναι οι τέσσερις παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος στην περιοχή του Καυκάσου. Αυτό τόνισε με δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13/8) στις Βρυξέλλες.
Στην ίδια δήλωσή της η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την ελπιδοφόρο εξέλιξη ύστερα από την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και εξήρε τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ και του προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Αναφερόμενη στη στάση της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι αυτή διαμορφώνεται στη βάση των αρχών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των εξελίξεων σε κάθε τους παράμετρο, καθώς και σε συνεννόηση με εταίρους, φίλους και συμμάχους. Τόνισε δε ότι η σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου συνδέεται με την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.
«Η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει», ανέφερε. «Υπήρξαν εμφανώς εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι να μη συνεχιστεί», προσέθεσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποστέλλει βοήθεια με αεροσκάφος C-130 και ότι διαθέτει οικονομική βοήθεια ύψους 100.000 ευρώ για την ανακούφιση των προσφύγων. Η βοήθεια αποτελείται από σκηνές, κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, ορούς και ταμπλέτες καθαρισμού ύδατος και συγκεντρώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.