Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ

Δευτέρα, 15 Σεπ 2008

«Το σημερινό Συμβούλιο ασχολήθηκε πρωτίστως με το θέμα της Γεωργίας. Με τις συζητήσεις και τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν για την αποστολή παρατηρητών στη Γεωργία. Όπως ξέρετε με βάση τη συμφωνία η οποία επήλθε μεταξύ του Προέδρου Σαρκοζί, του Προέδρου Μπαρόζο και του Χαβιέ Σολάνα, με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ μετά την τελευταία συνάντησή τους στη Ρωσία.

Η ελληνική θέση είναι γνωστή. Να την επαναλάβω, εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά τις πρωτοβουλίες της Γαλλικής Προεδρίας. Πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές οδήγησαν την Ε.Ε. «ενδεχομένως» για πρώτη φορά να έχει μία τέτοια παρέμβαση σε μία διεθνή κρίση. Έχουμε απόλυτη αίσθηση βεβαίως όλοι ότι είμαστε στην αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου, θεωρούμε όμως ότι είναι κρίσιμο οι ευρωπαίοι παρατηρητές να πάνε μέσα στον επόμενο μήνα στη Γεωργία και ταυτόχρονα βεβαίως μετά η δεύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την Ευρωπαϊκή προσπάθεια . Έχουμε κατ αρχήν μιλήσει για οκτώ στρατιωτικούς και δύο οχήματα και ταυτόχρονα βεβαίως θα θέσουμε στη διάθεσή τους και το Κέντρο το οποίο διαθέτουμε στον Πειραιά για τη ναυτιλιακή διευκόλυνση της μεταφοράς.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στο γεύμα και μας πήρε αρκετό χρόνο, ήταν το θέμα της Σερβίας. Όπως ξέρετε μετά από τη σύλληψη του Κάρατζιτς τίθεται θέμα «απόψυξης» της ενδιάμεσης συμφωνίας με τη Σερβία. Εδώ έγινε μία εντονότατη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η θέση η δικιά μας, ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε και καταθέσαμε όλη αυτή την επιχειρηματολογία, ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η Συμφωνία με τη Σερβία, ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στο Σερβικό λαό, ένα μήνυμα ακριβώς ότι η Ευρώπη τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι βλέπουμε ότι η ειλικρινής βούληση της Σερβικής κυβέρνησης είναι η στενή συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο.

Παρά την προσπάθεια η οποία έγινε εξακολουθεί μία χώρα και κρατά τις αντιρρήσεις της. Θέλω να ελπίζω ότι στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβριο θα μπορεί να ληφθεί μία απόφαση για το θέμα αυτό προς τη σωστή κατεύθυνση. Η υποστήριξη, πρέπει να πω, την οποία είχαμε, είχε η Σερβία, ήταν πάρα πολύ έντονη μέσα στο Συμβούλιο. Υπήρχαν πάρα πολλές χώρες οι οποίες τοποθετήθηκαν θετικά. Ακόμη όμως δεν έχουμε μπορέσει να ξεπεράσουμε τις αντιρρήσεις για να έχουμε ομοφωνία στο θέμα. Ελπίζω τον Οκτώβριο να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.

Όπως ξέρετε η Σερβία έχει υποβάλει ένα αίτημα για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για γνωμοδότηση στο θέμα του Κοσόβου. Από πλευράς θέσεων αρχής η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αντίθετη για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Η προσπάθεια όμως την οποία κάνουμε και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο είναι να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή θέση σ’αυτό. Η Ευρώπη έμεινε ενωμένη στην πολύ δύσκολη διαχείριση της κρίσης στη Γεωργία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και στο θέμα αυτό, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να έχουμε επίσης μία ενιαία θέση. Έγινε επίσης συζήτηση πάνω σε αυτό. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά ελπίζω ότι μέχρι τη Γενική Συνέλευση να μπορέσουμε να πετύχουμε να έχουμε μία θέση, η οποία μπορεί να είναι και η αποχή. Αλλά να είναι μία θέση κοινή και ενιαία όλων των Ευρωπαίων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το θέμα δεν το ξέρουμε, τι ακριβώς ζητούν οι Σέρβοι από το Δικαστήριο;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι Σέρβοι ζητούν γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το δικαίωμα του Κοσόβου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Αυτό όμως είναι προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θέλουν την συμφωνία και την υπερψήφιση του από τη Γενική Συνέλευση, αυτής της θέσης, του δικαιώματος τους δηλαδή να πάνε. Και αυτό θα ψηφίσουν όλα τα μέλη. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές φάσεις αλλά μη σας κουράζω τώρα. Η ουσία είναι ότι, ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άποψη της Ελλάδος είναι, ως Ελλάς ότι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι με ένα τέτοιο αίτημα διότι ως αρχή δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε κράτος-μέλος το δικαίωμα να προσφύγει στη Χάγη. Αυτό είναι θέση αρχής για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση πάνω στο θέμα αυτό. Και αυτό προσπαθούμε αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν προφανώς να ψηφίσουν ότι έχει δικαίωμα η Σερβία να προσφύγει στο Δικαστήριο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως δεν κρίνουν την ουσία αλλά την πολιτική σκοπιμότητα. Δεν το βλέπουν ως θέση αρχής αλλά το βλέπουν ως θέση πολιτικής. Η Ελλάδα κινείται σε θέσεις αρχής πάνω στο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι παρατηρητές θα πάνε μόνο Γεωργία ή θα πάνε και Οσετία ή Αμπχαζία;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί ο κ. Σολάνα. Είναι σταδιακή η ανάπτυξη των δυνάμεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε σταδιακή…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σταδιακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα πάνε στην Οσετία…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα πάνε στις ζώνες τις συγκεκριμένες με στόχο να είναι παντού και στο χώρο και στο χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει μία διεθνής διάσκεψη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνήσαμε για μία διεθνή διάσκεψη, συμφωνήσαμε για μία διάσκεψη δωρητών η οποία θα γίνει στη Γενεύη, δεν ξέρω την ακριβή ημερομηνία γιατί έχουμε πολλές ημερομηνίες που μπλέκονται, νομίζω γύρω στις 15-16 του μηνός, η οποία θα γίνει για τη Γεωργία. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις. Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι ότι, σε ένα δύσκολο θέμα το οποίο είναι αναμφισβήτητα δύσκολο η Ευρώπη μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει καταφέρει να έχει μία ενιαία στάση. Δεν είναι πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλες τις χώρες είναι όμως ένα αποτέλεσμα το οποίο, οι προσπάθειες δηλαδή της Προεδρίας έχουν ως αποτέλεσμα καταρχήν να σταματήσει ο πόλεμος. Δεύτερον να υπάρχει μια επαναφορά των Ρωσικών στρατευμάτων, να φύγουν δηλαδή τα Ρωσικά στρατεύματα από τη Γεωργία. Τρίτον να υπάρξει έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βήματα τα οποία η Ελλάς υποστηρίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αγγλικά (δεν ακούγεται καλά).

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: The Greek government received the set of ideas of special envoy Mr. Nimetz. We are studying them. We are, as you know, taking active part in the negotiations and we will let Mr. Nimetz know in a few days, in view of the next meeting with the negotiators.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αγγλικά (δεν ακούγεται καλά).

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: We are not in a “take it or leave it” stage. We are negotiating and we will let Mr. Nimetz know our reactions, I told you, in a few days. We are studying the set of ideas and we will come back to him.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αγγλικά (δεν ακούγεται καλά).

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: As you know the negotiation is about the name. So, we are negotiating the name. And the implication of the application, of course, of the name. Now I will not go in to further details. We are negotiating, we strongly believe that we can find a win – win solution, as long, of course, as the leadership in Skopje understands that this is a serious negotiation that we are talking about, a negotiation which started under UN Security Council Resolution, and that if we want to find a solution they really have to negotiate.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αγγλικά (δεν ακούγεται καλά).

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: I don’t know. Last statements of Prime Μinister Gruevski don’t allow a lot of optimism.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο