Συνέντευξη στην Λιάνα Κανέλλη
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Η εκπομπή είναι εξαιρετικά ευτυχής που έχει μετά από αλλεπάλληλα ταξίδια σφήνα, μόλις λίγες ώρες στην Αθήνα, την Υπουργό Εξωτερικών, την κα Ντόρα Μπακογιάννη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Καλημέρα κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κα Κανέλλη. Καλημέρα στις ακροάτριες και στους ακροατές σας.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Σας ακούω χαμογελαστή. Σημαίνει ότι μέσα στα κοπιαστικά ταξίδια τι σας κάνει λίγο αισιόδοξη και χαμογελαστή;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα εμένα με ξέρετε κα Κανέλλη. Πιστεύω ότι κανένας πρέπει να κρατάει την αισιοδοξία του ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, διότι αλλιώς δεν μπορεί να δίνει αγώνες και να παλεύει.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτό είναι αλήθεια. Όμως αυτή η τελική πρόταση Νίμιτς, δεν έχουμε ασχοληθεί μέχρι να είχαμε μια επίσημη άποψη, δηλαδή τη δική σας, του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή. Η αντιπολίτευση φωνάζει ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν επιλύονται με αυτή την τελική πρόταση. Απ’ την άλλη μεριά όμως κάνουν λίγο τον καμπόσο οι Σκοπιανοί κα Μπακογιάννη. Είπαν πως δεν τη συζητάνε. Είναι αλήθεια;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αλήθεια. Έχουμε δύο δηλώσεις, μία του Τσεβενκόφσκι και μία του Γκρούεφσκι η οποία λέει ότι η πρόταση Νίμιτς δεν τους καλύπτει. Και δεν ξέρω τι θα κάνουν τελικώς. Έχουν μία σύσκεψη σήμερα για να πουν αν θα μείνουν ή δε θα μείνουν στη διαπραγμάτευση κλπ. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα, κα Κανέλλη. Εμείς έχουμε απ’ την αρχή μία συμφωνία σε επίπεδο ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με μία γραμμή η οποία είναι μία γραμμή την οποία υπερασπίζεται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με όλες του τις δυνάμεις, η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, ότι μιλάμε δηλαδή για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιλάμε γι’ αυτή τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Αυτή είναι η γραμμή.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Και μιλάμε για μία συνταγματική αλλαγήη οποία αφαιρεί το ενδεχόμενο εδαφικών βλέψεων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα αλυτρωτικά κλπ είναι ούτως ή άλλως μέσα στο πακέτο. Υπήρχαν και παλιά μέσα στην ενδιάμεση συμφωνία. Εμείς μένουμε μέσα στη διαπραγμάτευση, παίρνουμε αυτό το χαρτί. Το Υπουργείο Εξωτερικών το αξιολογεί, έχει υπάρξει ήδη μία ομάδα εργασίας η οποία έχει συγκληθεί από την πρώτη στιγμή και η οποία δουλεύει όλες τις επιμέρους παραγράφους όπως συνήθως γίνεται στις διαπραγματεύσεις. Θα μου επιτρέψετε τώρα να μην ανοίξω δημοσίως το σύνολο των χαρτιών της διαπραγμάτευσης.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Όχι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιμένουμε επάνω σε αυτή τη βασική αρχή για την οποία μιλάμε. Και από εκεί και πέρα ο στόχος πάντοτε είναι να επιλυθεί ένα θέμα το οποίο έχει κακοφορμίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μην έχουμε αυταπάτες. Εσείς που είστε ένας άνθρωπος ο οποίος ταξιδεύει πάρα πολύ και ξέρει πάρα πολύ τι τραβάμε κάθε φορά ή τι τραβούσαμε κάποτε μαζί στο Συμβούλιο της Ευρώπης όταν σηκωνόταν ο ένας και ο άλλος και χρησιμοποιούσε τη συνταγματική ονομασία, παρά την υποχρέωση που είχαν να χρησιμοποιούν την ονομασία…
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Εδώ συμβαίνει και στο τελευταίο συνοικιακό αθλητικό σωματείο αυτό πια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι μία δύσκολη μάχη από μία αφετηρία εξαιρετικά δύσκολη και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να αλλάξει την τράπουλα, δηλαδή να αλλάξει πλέον τα δεδομένα βάζοντας το βέτο στο Βουκουρέστι. Διότι ξέρετε που πηγαίναμε και ποια θα ήταν η πορεία.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορώ να αντισταθώ σε κάτι, το οποίο ούτως ή άλλως έχει διοχετευτεί στις εφημερίδες και έχει εδραιώσει μια τέτοια πεποίθηση. Όταν κακοφορμίζει μια πληγή, συνήθως αν δεν πιάσουν τα αντιβιοτικά, αν δεν πιάσει το χειρουργείο, καταλήγουμε καμιά φορά και σε κοψίματα. Δηλαδή και σε ακρωτηριασμούς. Το πρόβλημα είναι ποιος βαστάει το μαχαίρι, ποιος προβαίνει και ποιος ακρωτηριάζεται. Λένε όλοι ότι το ζήτημα της βίζας για παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα κομματάκι μόνο, ίσως και το μικρότερο απ’ όλα, ενός χοντρού αμερικάνικου εκβιασμού. Απ’ την άλλη μεριά καταφέρνει η Σερβία να πάει το ζήτημα του Κοσόβου στο Δικαστήριο της Χάγης και την ίδια ώρα μέσα σε 24 ώρες σηκώνεται το Μαυροβούνιο και αναγνωρίζει το Κόσοβο. Δηλαδή οι Αμερικάνοι παίζουν ένα παιχνίδι στα Βαλκάνια το οποίο είναι εξαιρετικά αρνητικό για τις ελληνικές θέσεις και σαν τα πληγωμένα σκυλιά που βγάζουν δόντια λίγο πριν από τις αμερικάνικες εκλογές ο Μπους τα έχει κάνει μούσκεμα σε ό,τι μας αφορά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ δε θα κάνω χαρακτηρισμούς. Εσείς έχετε το λόγο του δημοσιογράφου και μπορείτε να κάνετε.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Φυσικό είναι να μπορώ να το πω, βεβαίως.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν μπορώ να κάνω χαρακτηρισμούς απ’ τη θέση την οποία είμαι. Εγώ λέω ότι…
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Πίεση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ιεραρχήσει τους στόχους της με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Όταν σηκωθήκαμε στο Βουκουρέστι και ήταν η πρώτη φορά στα 49 χρόνια του ΝΑΤΟ που μία χώρα αποφασίζει και λέει ότι κοιτάξτε, αυτό ξεπερνάει τις δικές μου αντοχές ως χώρα και δε το δέχομαι και κατόπιν τούτου γίνεται αυτό μία πραγματικότητα σήμερα και έχουμε πάρει μία απόφαση από το σύνολο των εταίρων στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι ακριβώς αυτό το οποίο ήταν η ελληνική θέση. Δηλαδή ότι άνευ επίλυσης του θέματος δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου επίσης έχουμε το δικαίωμα της άσκησης αρνησικυρίας δηλαδή υπάρχει το δικαίωμα της υποχρεωτικής ομοφωνίας. Άρα, εμείς εκεί έχουμε ρίξει πολλά όπλα κα Κανέλλη. Με απόλυτη σιγουριά για το τι κάνουμε και για το πώς το κάνουμε, χωρίς ποτέ να έχουμε χάσει το στόχο μας. Δεν είναι πάντοτε εύκολο για τον υπεύθυνο Υπουργό Εξωτερικών να βγαίνει και να μιλάει ενδεχομένως όπως θα το ήθελε σε προσωπικό επίπεδο.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν είναι και η δουλειά του.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι η δουλειά του. Η δουλειά του είναι να κρατήσει με απόλυτη σταθερότητα τις θέσεις του και σας διαβεβαιώ γι’ αυτό και ταυτόχρονα συνυπολογίζοντας και το σύνολο των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που κάθεται κάπου στη μέση του Ειρηνικού και δεν την αγγίζει τίποτα. Βλέπετε τη διεθνή κρίση. Θέλουμε δε θέλουμε είμαστε κομμάτι ενός ευρύτερου συστήματος σταθερότητας. Και δεν είναι τυχαίο ότι μας το αναγνωρίζουν οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μέσα στις δυσκολίες κρατάει και τις εθνικές της γραμμές και ταυτόχρονα κρατάει τις απόψεις της και τις θέσεις της συνυπολογίζοντας πάντοτε και το ευρύτερο συμφέρον μας. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρεθούμε, να βρούμε μία λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά βεβαίως κα Κανέλλη το έχω πει πολλές φορές, θα το πω και εδώ, το ταγκό θέλει δύο. Δε φτάνει η καλή θέληση της Ελλάδος. Θα πρέπει και η σκοπιανή πολιτική ηγεσία να συνειδητοποιήσει ποια είναι τα οφέλη και ποιες είναι οι ζημιές τις οποίες έχει από την πολιτική της. Εάν θέλει να οδηγήσει τα Σκόπια στην απόλυτη απομόνωση, σε μία εποχή ευρύτερης αστάθειας κλπ, τι να κάνουμε, οι δημοκρατίες έχουν τις ηγεσίες τους και με βάση τις δικές τους λογικές αποφασίζουν.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτό είναι αλήθεια. Θα σας προσγειώσω λίγο στην αγαπημένη σας Κρήτη. Χθες είχαμε διαδηλώσεις σε δύο μέρη για τις βάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται. Είναι η πολλοστή και ευτυχώς κατά τη δική μου άποψη, αυτό μπορεί και να μη σας αφορά καθόλου, ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που το θυμίζουν και τις κάνουν. Γιατί μιλάμε για ΝΑΤΟ, μιλάμε για βάσεις, που σημαίνει ότι σε ένα βαθμό εμείς δεν μπορούμε να εξαργυρώσουμε σε τίποτα μια γιγάντια κατά τη δική μου πολιτική άποψη υποχωρητικότητα. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Έχουμε μία Κρήτη η οποία σπαράσσεται στο 2008 για τη δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα θέλετε να με ρωτήσετε ως Υπουργό ή ως Χανιώτισσα;
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Ως Χανιώτισσα. Είναι κακό να γίνει στο Ηράκλειο ένα Εφετείο; Μεγάλο νησί είναι, πολλή δουλειά υπάρχει, πολλή δικαστική ύλη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε τώρα κα Κανέλλη. Τώρα πιάνετε μια πολύ ευαίσθητη χορδή μου.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν πειράζει, μπορεί να είναι και μελωδική. Εγώ δε τη γρατσούνισα, απλώς την έπιασα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω αν είναι μελωδική, αλλά θα σας απαντήσω ως Χανιώτισσα. Τα Χανιά είναι μία πόλη η οποία υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Κρήτης όπως ξέρετε και για πάρα πολλά χρόνια όλες οι δράσεις, μα όλες οι κρατικές δράσεις σταδιακά μεταφερθήκανε στο Ηράκλειο. Η έδρα της περιφέρειας, οι διάφορες υπηρεσίες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα πάντα. Εγώ αγαπώ και τους Ηρακλειώτες και τους Χανιώτες το ίδιο. Από εκεί και πέρα το να μείνει και το Εφετείο που είναι το μοναδικό που έχει μείνει από πλευράς ευρύτερης κρατικής παρουσίας, στα Χανιά, δε χάλασε ο κόσμος κα Κανέλλη. Δηλαδή η Κρήτη είναι μία ενιαία περιφέρεια. Το να έχουμε και μία, μοναδική εκπροσώπηση του ευρύτερου κράτους στα Χανιά, δεν είναι τόσο κακό. Δηλαδή δε νομίζω ότι είναι τόσο φοβερό για τους δικηγόρους να κάνουν τη μιάμιση ώρα διαδρομή και να πάνε στα Χανιά και να υποστηρίξουν και στα Χανιά κάτι. Είναι θέμα ψυχολογίας. Ξέρετε, όποιος έχει από εμάς διατελέσει βουλευτής περιφέρειας και εγώ όπως ξέρετε έχω διατελέσει βουλευτής Ευρυτανίας και ξέρω τις ευαισθησίες των ανθρώπων και πως νιώθουν πολλές φορές εγκαταλελειμμένοι, ξεχασμένοι κλπ, μία ισορροπία από το ευρύτερο κράτος δεν είναι κακό κα Κανέλλη να υπάρχει.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Χαίρομαι που την ακούω αυτή την τοποθέτηση. Αλλά αυτό που δε θα μπορούσε ποτέ κανένας να φανταστεί είναι η ένταση με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κα Κανέλλη.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Εγώ έκανα την έρευνά μου, μίλησα λίγο κάτω. Ειλικρινά σας το λέω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς οι Κρητικοί είμαστε άνθρωποι οι οποίοι διακρινόμαστε για το πάθος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κρήτη έκανε 114 επαναστάσεις. Δεν είναι τυχαίο. Ιστορικά εσείς που ξέρετε καλά ιστορία, καλύτερα από εμένα και πρέπει να το ομολογήσω, ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε ένας λαός με ευαισθησίες, με περηφάνιες, με λεβεντιά και με τα ελαττώματά μας αναμφισβήτητα, ο τελευταίος άνθρωπος που θα το αρνηθεί είμαι εγώ. Το να δίνει κάποιος το μήνυμα ότι ποδοπατάει την περηφάνια κάποιας κοινωνίας, δεν είναι πάντοτε το πιο ενδεδειγμένο. Και οι Ηρακλειώτες είναι αναμφισβήτητα πιο πλούσιοι από τους Χανιώτες, είναι αναμφισβήτητα πιο δυναμικοί, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας είναι εξαιρετικοί. Το Ηράκλειο έχει ένα δυναμισμό που δεν μπορεί κανένας να τον συγκρίνει με τα Χανιά.Αλλά απ’ την άλλη μεριά και τα Χανιά είναι μία ιστορική πόλη, είναι μια πόλη η οποία έχει προσφέρει πολλά, είναι η γενέτειρα του Βενιζέλου. Ε, εντάξει, ας μείνει το Εφετείο, δε χάλασε ο κόσμος.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που επιμένετε ότι ο Χάνδαξ, τα Χανιά, δεν υπάρχει λόγος να χαντακωθεί σε αυτή τη διαδικασία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να είστε καλά. Ζητάμε ευρύτερη υποστήριξη.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Εγώ ειλικρινά σας το λέω, δεν μπορώ να το καταλάβω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μιλάω ως προϊόν των Χανίων.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Να ρωτήσω κάτι; Δεν αντέχει δύο Εφετεία η Κρήτη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό δεν ξέρω να σας πω την μαύρη μου αλήθεια αν αντέχει ή δεν αντέχει, διότι δεν το χειρίζομαι το θέμα. Εγώ λέω ότι το μήνυμα δεν πρέπει να είναι ένα μήνυμα σας τα παίρνουμε όλα και μένετε χωρίς τίποτα. Παλιά έλεγαν μεταξύ Καρπενησίου και Λαμίας, η Λαμία είναι μια μεγάλη δυνατή πόλης κλπ. Το Καρπενήσι είναι επάνω στο βουνό, με τα προβλήματα πρόσβασης που είχαμε το πάλαι ποτέ κλπ.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Ένα μικρό χωριό και με έναν Άρη Βελουχιώτη πίσω του. Δεν είναι αστεία υπόθεση το Καρπενήσι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαία. Και όχι μόνο. Με έναν Καφαντάρη και με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει από εκεί. Όταν καμιά φορά έλεγα μα δεν μπορεί, πρέπει να κρατηθούν κάποια πράγματα στο Καρπενήσι, χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο το οποίο να είναι καλό, δεν μπορεί κανένας να πει ότι πρέπει να πάνε όλοι οι άνθρωποι στη Λαμία, το νιώθετε εσείς αυτό το πράγμα. Υπάρχει αυτό που λέγεται και περιφερειακή περηφάνια.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν υπάρχει μόνο αυτό. Υπάρχει περιφερειακή περηφάνια, υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και ο έμφυτος διχασμός. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε Μεσολόγγι και Αγρίνιο σκοτώνονται για ένα Πανεπιστήμιο με διασπαρμένα τα Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το Ηράκλειο με τα Χανιά κάθε φορά λένε ότι έχουμε αντιπαλότητες. Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι μόλις κάποιος μπει στο καράβι και περάσει το Κρητικό Πέλαγος και φτάσει στην Αθήνα, εκεί οι αντιπαλότητες ξεχνιούνται και είμαστε πάλι όλοι Κρητικοί απέναντι στην παλιά Ελλάδα. Έτσι είναι αυτά. Αλλά αυτά είναι ωραία πράγματα. Δεν πειράζει. Δηλαδή εμένα ποτέ αυτό δεν με τρομάζει.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Εμένα δεν με τρομάζει τίποτα όσο δεν καταλήγει σε μπαλωθιές, όσο δεν καταλήγει σε δυστυχισμένους ανθρώπους ή γονείς που αλλόφρονες σήμερα μπορεί να τρέχουν γιατί τα παιδιά τους κολλήσανε φυματίωση στο σχολείο. Κυρία Μπακογιάννη, λυπάμαι που αυτό ακούγεται ίσως να μην έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, αλλά ειλικρινά σας το λέω, δε συζητιούνται τα εξωτερικά ζητήματα παρότι η χώρα ανήκει σε ευρύτερους σχηματισμούς, πληρώνει τα επίχειρα αυτών των πραγμάτων.
Ήθελα τη γνώμη σας, σώθηκε ο Γκόρντον Μπράουν; Απ’ το σχεδιάκι του αυτό σώθηκε; Γιατί μου κάνει περίεργο, δηλαδή η λίρα και ο Γκόρντον Μπράουν την ώρα που χανόταν και εκλογικά να σώζει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και όμως, αυτή τη στιγμή δύο πράγματα νομίζω ότι μπορούμε να καταγράψουμε. Το πρώτο πράγμα είναι η επιστροφή της πολιτικής, όπου πλέον οι πολιτικές ηγεσίες άλλοι καλύτερα, άλλοι λιγότερο καλά, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και αντέδρασαν. Το δεύτερο είναι ότι ο Γκόρντον Μπράουν προσήλθε με ένα σχέδιο το οποίο ήταν ένα σχέδιο ρεαλιστικό για να μπορέσει να ξαναμπεί, να ξαναμπούν οι κανόνες που είχαν πάρα πολύ λασκάρει και να μπουν τα όρια και ο έλεγχος σε αυτό το οποίο λέγεται οικονομικό σύστημα. Δεν ξέρω, δεν είμαι εγώ Εγγλέζος πολίτης για να ξέρω αν θα τον επιβραβεύσουν οι πολίτες ή όχι. Δεν είναι δικό μου θέμα. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες και οι οποίες πλέον μετουσιώνονται σε επιμέρους πολιτικές των κρατών-μελών, οδήγησαν σε μία καταρχήν σταθερότητα με την έννοια ότι σταματήσανε αυτή την κατρακύλα.
Και θέλω να ξεκαθαρίσω κα Κανέλλη και απ’ το δικό σας σταθμό κάτι. Εδώ φοβούμαι πως γίνεται μία παρεξήγηση. Μπήκαν λέει μέσα και σώσανε τράπεζες. Δεν έσωσε κανένας την τράπεζα. Κανένας δεν πρόκειται πολιτικός ηγέτης να καεί αν μία τράπεζα ή η άλλη τράπεζα ή τα τραπεζικά της στελέχη που παίρνανε τις μεγάλες αμοιβές πτωχεύσει ή δεν πτωχεύσει. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι τι γίνεται με τις καταθέσεις των μικρών, τι γίνεται με τις αποταμιεύσεις τους, τι γίνεται δε με τα δάνεια τα οποία κρατούν την αγορά ζωντανή. Διότι όλες οι οικονομίες λειτουργούν με δανειοδοτήσεις για να μπορεί ο μικρομεσαίος, ο επιχειρηματίας, το μαγαζί κλπ να κινηθεί. Όταν υπάρχει παύση πληρωμών, από εκεί και πέρα υπάρχει παύση της πραγματικής οικονομίας. Άρα, αυτός είναι ο στόχος, η προστασία των πολιτών είναι ο στόχος, όχι η προστασία των τραπεζών.Ταυτόχρονα έχουμε βγει όλοι σοφότεροι απ’ αυτή την ιστορία και για την αλαζονεία του συστήματος, αυτή την απίστευτη αλαζονεία η οποία κατεγράφη τα τελευταία χρόνια όπου έβλεπες ανθρώπους με αποζημιώσεις τρελές, με πράγματα τα οποία ήταν δυσθεόρατα…
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Καλά, δεν θα το ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο τώρα εδώ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, έχετε δίκιο, αλλά δε νομίζω ότι φταίει μόνο αυτό. Φταίει η ουσία και η ρίζα του συστήματος. Θα έρθω σε κάτι. Ο Γκόρντον Καραμανλής γλιτώνει τις εκλογές; Και εσείς, η Νέα Δημοκρατία; Ο Γκόρντον Μπράουν γλίτωσε τις δικές του. Ο Γκόρντον Καραμανλής, εδώ δηλαδή η κυβέρνηση για να το πω και λίγο πιο χαριτωμένα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η κυβέρνηση έχει πάρει πριν από ένα χρόνο την εντολή να κυβερνήσει και κανείς δεν θα ήθελε να τον ονομάσει «ρίψασπη». Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κυβερνήσει. Έχει υποχρέωση να βγάλει τη χώρα απ’ αυτή την τρικυμία που μας ήρθε κατά το δυνατόν αλώβητη. Αυτή είναι η εντολή την οποία έχουμε. Η εντολή μας είναι να κυβερνήσουμε. Η εντολή μας είναι να προστατέψουμε τους πολίτες. Η εντολή μας είναι να κάνουμε όλη εκείνη την πολιτική η οποία θα ανακουφίσει τους μικρούς και τους μεσαίους.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Χωρίς να φοβάστε τις εκλογές φαντάζομαι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε κα Κανέλλη, ήδη το έχω πει πολλές φορές, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα. Δεν υπάρχει όμως και ο σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει κανένας να κάνει εκλογές ένα χρόνο μετά τις εκλογές.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Το Σκοπιανό θα μπορούσε να είναι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Το Σκοπιανό δε θα γίνει ή τουλάχιστον δεν θα επιτρέψουμε εμείς στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, να γίνει θέμα εσωτερικής κομματικής αντιπαράθεσης κα Κανέλλη.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Που πάτε αύριο κα Μπακογιάννη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αύριο πάμε στο Συμβούλιο Κορυφής. Αύριο πάμεδηλαδή στις Βρυξέλλες, μιάμιση μέρα Βρυξέλλες και μία μέρα θα πάμε στη Φρανκφούρτη για να δούμε τον κ. Τρισέ.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Και επιστρέφετε πίσω στο τέλος της βδομάδας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και επιστρέφουμε πίσω στο τέλος της βδομάδας για να ξαναφύγουμε τη Δευτέρα για να πάμε στο Λονδίνο, γιατί ο Πρωθυπουργός έχει μια συνάντηση με τον Γκόρντον Μπράουν.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα. Καλό ταξίδι. Καλό κουράγιο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κα Κανέλλη. Ευχαριστώ πολύ.
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ: Και εμείς κυρίες και κύριοι περνάμε τώρα σε διαφημίσεις.