Κύριε Πρόεδρε,
Είναι μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω, εσάς και τη σύζυγό σας, σήμερα εδώ, στο νησί από όπου κατάγομαι, την αγαπημένη μας Κρήτη. Εύχομαι να ανακαλύψετε όσες περισσότερες από τις ομορφιές του νησιού, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Ήταν μεγάλη μου χαρά να σας ξεναγήσω σήμερα το πρωί στο φημισμένο παλάτι της Κνωσού, μνημειακό σύμβολο του Μινωικού πολιτισμού μας. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κομμάτι από την καθημερινή ζωή της Κρήτης, επισκεπτόμενοι τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πεζών. Η επίσκεψη σας στο νησί μας και στους πολιτιστικούς μας θησαυρούς αποτελεί για εμάς εξαιρετική τιμή.
Γνωρίζοντας την προσωπική σας φιλοσοφία, θεωρώ ότι ο ελληνικός πολιτισμός σας ταιριάζει ιδιαίτερα. Έχετε εφαρμόσει πολιτικές που τις χαρακτηρίζει το μέτρο και ο πραγματιστικός τρόπος σκέψης, επιβεβαιώνοντας το αρχαίο ελληνικό ρητό «παν μέτρον άριστον». Το όραμά σας για τη δημιουργία μιας «Αρμονικής Κοινωνίας», στη βάση της κοινωνικής ισότητας και της ευημερίας αποτελεί το κυριότερο συστατικό της διεθνούς σας ακτινοβολίας. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας για ειρηνική ανάπτυξη των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας. Οι διεθνείς σας πρωτοβουλίες και το θετικό σας έργο χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα σας και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω τη δυνατότητα σήμερα να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας.
Φίλες και φίλοι,
Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Τις πολύ καλές σχέσεις των χωρών και των λαών μας, επιβεβαιώνουν και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου που ανταλλάσσουμε ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Κίνα το Μάιο του 2007 και να παραστώ σε μια σειρά από εκδηλώσεις, τιμώντας τις άριστες διπλωματικές μας σχέσεις εδώ και 35 χρόνια. Από το Σεπτέμβριο του 2007 έως το Σεπτέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, πραγματοποιήθηκαν σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων τις οποίες παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα επιβεβαιώθηκαν και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο Πεκίνο. Θέλω με τη σειρά μου, να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς εξοχότατε κύριε Πρόεδρεγια την άψογη οργάνωσή τους αλλά και τη φιλοξενία που παρείχε το Πεκίνο σε όλους τους Έλληνες.
Τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο η συνεργασία μας είναι αγαστή. Μαζί, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις, όπως είναι η παγκόσμια ασφάλεια, το διεθνές εμπόριο και η αειφόρος περιβαλλοντική ανάπτυξη. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας συνδιαμφορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική και συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη του διαλόγου της Κίνας με την ΕΕ μέσω του μηχανισμού που θεσμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008. Η Κίνα είναι σήμερα στρατηγικός εταίρος της ΕΕ., τόσο σε πολιτικό και πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση της Κίνας στο Κυπριακό ζήτημα.
Σε μια περίοδο ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας, καλούμαστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι η κρίση θα διαμορφώσει μια νέα σχολή οικονομικής σκέψης. Μια σχολή που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική οικονομία. Που θα επιχειρήσει να συντονίσει τις οικονομίες των χωρών στη βάση ενός αναθεωρημένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η οικονομική συνεργασία μας με την Κίνα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας. Συγκεκριμένα, ο τομέας της ναυτιλίας παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διακινούν ένα μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων τους στα κινεζικά λιμάνια ενώ,αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων. Οι δυνατότητες του ελληνικού στόλου είναι τέτοιες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς των κινεζικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η Σύμβαση για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά που υπογράφηκε αυτές τις μέρες, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας. Με τη Σύμβαση αυτή, τα ελληνικά λιμάνια καθίστανται οι πύλες των κινεζικών προϊόντων τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ., όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή επιχειρηματική παρουσία. Παράλληλα, οι ομορφιές των χωρών μας, αποτελούν ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς και ακόμα έναν τομέα στον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Η Κρήτη σας έδειξε ήδη πόσο όμορφη είναι.
Κύριε Πρόεδρε,
Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας στη χώρα μας θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Με τις σκέψεις αυτές, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, υψώνω το ποτήρι μου και σας εύχομαι στην υγειά σας!