Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ALPHA RADIO

Τετάρτη, 17 Δεκ 2008

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στην Υπουργό Εξωτερικών την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Κυρία Μπακογιάννη καλή σας μέρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Σταυρόπουλε, καλημέρα κ. Βερύκιε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Περισσότερο σας βρίσκουμε μέσα παρά έξω. Η δουλειά η δικιά σας είναι στο εξωτερικό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η δουλειά η δικιά μου είναι πράγματι στο εξωτερικό και έχω μια σειρά ταξιδιών από τον Γενάρη, αλλά αυτές τις 15 μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής επιτρέψτε μου να είμαι και στη χώρα μου.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, θέλουμε να σας κάνουμε πολλές ερωτήσεις πολύ γρήγορα γιατί οι απαντήσεις είναι πολλές. Ερώτηση πρώτη πολύ απλή που ο κάθε Έλληνας την έχει στο μυαλό του. Το μήνυμα το πήρατε;

Η ελληνική κοινωνία βροντοφώναξε και είπε δεν πάει άλλο. εγώ θα δεχτώ ότι το μήνυμα το πήρατε. Περιμένει όμως δράση. Δράση από σήμερα το πρωί. Ποια είναι αυτή η δράση;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε. Κατ’ αρχήν νομίζω ότι η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν μια ομιλία η οποία απευθύνθηκε στο σύνολο των Ελλήνων με αίσθημα ευθύνης και με πολιτικό θάρρος.

Και έχετε για πρώτη φορά έναν Πρωθυπουργό ο οποίος βγαίνει και από το σοβαρότερο βήμα που διαθέτει αναλαμβάνει στο σύνολο του ως κυβέρνηση και ως παράταξη την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν και ταυτόχρονα λέει στον ελληνικό λαό ποια είναι η κατάσταση με απολύτως, αλλά όταν λέω απολύτως, απολύτως, ειλικρίνεια και κοιτάζοντας τον στα μάτια.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, η Ελλάδα περνάει μια οικονομική κρίση πολύ μεγάλη όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε υποχρέωση και εμείς ως κυβέρνηση να δράσουμε αποτελεσματικά και ταυτόχρονα όμως ευθύνη για τα τεκταινόμενα διαθέτουμε πλέον και όλοι οι φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα με την έννοια ότι ο καθένας εκεί που τον έταξε ο λαός.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, μιλήσατε για πολιτικό θάρρος. Το πολιτικό θάρρος έχει αξία να εκδηλώνεται εγκαίρως και στον σωστό χρόνο. Πιστεύετε ότι ήταν ο σωστός χρόνος μετά από 4 μήνες; Και μου κάνει εντύπωση που και εσείς μετά τη συνεδρίαση βγήκατε χαρούμενη και κάνατε δηλώσεις. Γιατί κα Μπακογιάννη; Εδώ ο κόσμος έχει καεί.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί σας κάνει εντύπωση; Δεν κατάλαβα. Γιατί σας κάνει εντύπωση; Όταν ένα κόμμα και ένας Πρωθυπουργός βγαίνει, δηλώνει απερίφραστα και καθαρά ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης του …..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πότε κα Μπακογιάννη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλετε να πείτε ότι είχαμε καθυστέρηση; Να πω ότι είχαμε καθυστέρηση, ταυτόχρονα όμως και αυτό είναι κομμάτι της ευθύνης που ανελήφθη. Δηλαδή από ένα σημείο και πέρα αντιλαμβάνομαι την τάση να προσπαθούμε να κάνουμε ισοπεδωτική κριτική, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Έγινε αυτό, η πολιτική ευθύνη ανελήφθη, ο Πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Ο Πρωθυπουργός έχει το τιμόνι μιας χώρας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη θύελλα με το καράβι όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, τις τελευταίες 10 μέρες με μπροστάρηδες τη νεολαία η ελληνική κοινωνία βροντοφώναξε «δεν πάει άλλο». Και όταν λέμε δεν πάει άλλο, σε όλους τους τομείς, ζούμε στην ίδια χώρα. Παιδεία, υγεία, αξιοκρατία. Τι θα κάνετε από σήμερα το πρωί; Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο Πρωθυπουργός, δεν ήξερα λέει, από σήμερα το πρωί δουλειά. Ποια είναι η δράση σας; Για να ηρεμήσει η κοινωνία και να χαμογελάσει βρε αδελφέ πια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν, όπως ξέρετε, ξεκινάει σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δηλαδή η πολιτική και οικονομική συζήτηση στη Βουλή, που θέλω να ελπίζω ότι θα διεξαχθεί με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας γιατί αυτό για μένα θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να αποκτήσει την πλήρη εικόνα της κατάστασης, πού βρισκόμαστε σήμερα ….

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι κακά τα ψέματα αν κάτι μπορεί κανένας να κατηγορήσει το πολιτικό σύστημα κατά τη γνώμη μου είναι ότι τελικώς μιλάει με έναν στρογγυλό πολιτικό λόγο υπό την πίεση αν θέλετε και της καθημερινότητας και των εφήμερων ειδήσεων, ο κόσμος όμως πρέπει να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, των δυνατοτήτων μιας κυβέρνησης, των δυνατοτήτων της χώρας δηλαδή, έτσι;

Γιατί δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση τώρα η οποία σοβαρά να πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει και να μη δίνει. Όταν φτάνει μια χώρα σε ένα σημείο στο οποίο λέμε ότι το χρέος το οποίο έχουμε μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε μια πολιτική συγκεκριμένη, δεν το κάνουμε γιατί διασκεδάζει κανένας ή δεν καταλαβαίνει την αγωνία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χάνεται χρόνος όμως κα Μπακογιάννη. Έχουν χαθεί ήδη 2-3 μήνες.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν λες τη μαγική λέξη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Άμα μιλάτε και οι δυο μαζί δυσκολεύομαι να απαντήσω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο, συγνώμη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν είναι έτσι. Κατ’ αρχήν δεν σταμάτησε η δουλειά της κυβέρνησης επειδή μονοθεματικά ασχολείται η κοινή γνώμη με ένα θέμα. Η δουλειά της κυβέρνησης προχωράει.

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την οικονομία, πήρε μέτρα συγκεκριμένα για να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά, πήρε αμέσως μέτρα για τις καταστροφές, τα μέτρα για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επιχειρηματίες. Δεν φτάνει όμως αυτό κύριοι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μέτρα αναποτελεσματικά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αποτελεσματικά είναι, ναι. Αυτό το δεχτήκανε και όλοι οι φορείς, δεν το λέω εγώ. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Το θέμα μας όμως είναι ότι αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να κινηθεί η αγορά στο κέντρο. Πρέπει να ξαναμπορέσει να βρεθεί η κίνηση.

Άκουσα ότι σήμερα το πρωί -μου λέγανε οι συνεργάτες μου- λέγατε ότι τα ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι άδεια. Γιατί είναι;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο πελάτες η «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» χθες. Δυο πελάτες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπράβο. Γιατί λοιπόν είναι; Δεν πρέπει με μια τόσο μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο Εξωτερικών, από το Υπουργείο Τουρισμού, για να μπορέσουμε να φέρουμε πελάτες στην Αθήνα, να μην αναλύσουμε και να παραδεχτούμε ότι η εικόνα την οποία έδινε η Αθήνα μιας πόλης η οποία καίγεται, ότι είναι βεβαίως μια εικόνα εξαιρετικά αρνητική η οποία διώχνει τους τουρίστες;

Ποιος θα το πληρώσει όμως αυτό το εισόδημα για τη χώρα; Αυτό θέλω να πω. Ότι ευθύνη έχουν όλοι. Και η πατρίδα μας, το είπα και χτες και το λέω και σήμερα, δεν είναι για κάψιμο κύριοι. Η Ελλάδα δεν είναι για κάψιμο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμφωνήσουμε μαζί σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε μια χώρα που δεν της αξίζει αυτή η εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θέλει καλύτερα και πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Θέλει τους ηγέτες μας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, ο λαός θέλει κάθαρση. Η κοινή γνώμη απαιτεί κάθαρση της κοινωνίας. Και θα σας κάνω μια δύσκολη ερώτηση. Αυτοί που ενέπλεξαν τη χώρα σε όλη αυτή τη δίνη των επεισοδίων, το έκαναν γιατί βλέπουν να γίνονται πράγματα τα οποία δεν πρέπει να γίνονται. Αυτοί που ενέπλεξαν τη χώρα σε σκάνδαλα πρέπει να τιμωρηθούν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ κ. Σταυρόπουλε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά και να ξεκαθαρίσουμε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτοί που έκαψαν, έπραξαν εγκληματικές πράξεις και θα αναμείνω και από εσάς και από όλους αυτές τις πράξεις να τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε για λεηλασίες, ούτε για καψίματα, ούτε για καταστροφές, ούτε για καταστροφές περιουσιών συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας. Και η λογική …..

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ να τελειώσω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η λογική ότι ξέρετε αυτά είναι μέσα στη γενική εξέγερση όχι μόνο δεν με βρίσκει σύμφωνη, γιατί κάποτε θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατία. Η δημοκρατία λοιπόν έχει νόμους και οι νόμοι αυτοί οφείλουμε όλοι να τους εφαρμόσουμε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά δεν εφαρμόζονται για όλους.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άλλο η εξέγερση κ. Σταυρόπουλε, η φωνή, άλλο η εξέγερση και το κάψιμο και άλλο η γνήσια και άδολη διαδήλωση μιας νεολαίας, η οποία έχει τα προβλήματα της, η οποία έχει τα θέματα της, η οποία βγαίνει να εκφράσει και να καταθέσει την οργή της, η οποία θέλει να ακουστεί η φωνή της. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και η δημοκρατία αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς.

Και κάποιοι από εμάς που ξέρουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πολιτευμάτων γιατί τα έχουν ζήσει, ξέρουν ότι ο νόμος της δημοκρατίας πρέπει να εφαρμόζεται. Δεν είναι ο νόμος της δικτατορίας εναντίον του οποίου εξεγείρεται κάποιος.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον καλόπιστο διάλογο εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεχτείτε όμως κάτι και εσείς: τη λέξη αγανάκτηση. Και ο ελληνικός λαός αγανάκτησε. Βλέπει ο ελληνικός λαός να μην έχει πια όνειρα. Βλέπει ανθρώπους να νέμονται παράνομα τη δημόσια περιουσία και να μη πηγαίνουν φυλακή. Η αγανάκτηση του πολίτη τον οπλίζει να κάνει πράγματα που δεν. Αλλά υπάρχει αγανάκτηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, ένα λεπτό. Προσέξτε κ. Σταυρόπουλε, αυτό το οποίο λέτε ακριβώς είναι ακριβώς η λογική εναντίον της οποίας εγώ μάχομαι. Η αγανάκτηση μπορεί να σε οδηγήσει στο δρόμο, μπορεί να σε βγάλει να διαδηλώνεις, ναι. Η αγανάκτηση δεν σε οδηγεί στο να καις.

Και θα σας πω και κάτι κ. Σταυρόπουλε γιατί και εσείς δεν είσαστε χθεσινός, ούτε ο κ. Βερύκιος είναι χθεσινός. Εμείς ξέρουμε ότι η δημοκρατία δεν φόρεσε ποτέ κουκούλες. Όσοι δώσανε μάχη για αυτή τη χώρα, τη δώσανε με τα πρόσωπα τους ξεσκέπαστα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ποιος τη γεννάει τη κουκούλα όμως;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτός ο οποίος βάζει κουκούλα, τη βάζει την κουκούλα διότι έχει σκοπό να κινηθεί παρανόμως. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως έχουμε δει και πολλά όργανα της τάξης να φοράνε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά τα παιδάκια με τις καταπληκτικές φατσούλες των 15 ετών, οι οποίοι ήταν και ανάβανε τα κεριά τους στο Σύνταγμα, αυτά τα παιδάκια δεν βάλανε κουκούλες.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σίγουρα. Και κανείς δεν μπορεί ….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βγήκαν και είπαν καθαρά τη γνώμη τους. Αυτά τα παιδάκια λοιπόν έχουν όχι μόνο το σεβασμό μας και την κατανόηση μας, αλλά έχουν και όλη μας τη φροντίδα να καθίσουμε κάτω να δούμε τι είναι αυτό το οποίο χρειάζεται. .

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα έπρεπε να την έχουν, γιατί δεν την έχουν την φροντίδα μας κα Μπακογιάννη. Γιατί αυτά τα παιδάκια των 15 χρόνων δεν μπορεί να τα κοροϊδέψει ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε εσείς, ούτε εμείς εδώ που κρατάμε το μικρόφωνο. Γιατί σου λέει για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση 4 μηνών ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Βατοπαίδι.

Δεν έφυγε όμως κανείς από την κυβέρνηση από τους εμπλεκόμενους, δεν έγινε κανένας ανασχηματισμός. Το καταλάβατε; Δηλαδή δεν βλέπει κινήσεις η νεολαία μας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Προσπαθώ να καταλάβω. Προσπαθώ να καταλάβω αυτό το οποίο μου λέτε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Προσπαθείτε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επειδή όμως καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι μου λέτε, σας απαντώ ότι το πότε θα κάνει ο Πρωθυπουργός τον ανασχηματισμό είναι ένα θέμα το οποίο εκείνος το αποφασίζει, το πώς θα κρίνει. Οι πράξεις που ήταν αναγκαίες για να επιστραφεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο Δημόσιο, για να προχωρήσουμε στις αποφάσεις εκείνες και τον έλεγχο εκείνο ενός αναμφισβήτητα σκανδάλου, το οποίο εμπλέκει φορείς, πρόσωπα ευρύτερα και έχει και αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αυτά η Νέα Δημοκρατία τα πήρε και τα ξεκαθάρισε.

Και αν θέλετε ποια είναι η διαφορά μας -και λυπούμαι που το λέω- με το κόμμα της αντιπολίτευσης; Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν τρομάξαμε μπροστά στην ανάληψη των ευθυνών. Αντίθετα άκουσα χθες για απίστευτη κατάσταση, μια προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου από το ΠΑΣΟΚ, μια προσπάθεια να πούνε ότι οι δυο οι δικοί τους Υπουργοί, όταν ξέρουν πολύ καλά ότι ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, δεν έχουν καν πολιτική ευθύνη.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα είπε ο Γιώργος ο Παπανδρέου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Προσέξτε για να ακριβολογούμε. Ο κ. Παπανδρέου έβγαλε ένα πόρισμα. Στο πόρισμα οι 2 Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμιά πολιτική ευθύνη. Καμία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έκανε ρελάνς χθες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και μετά έρχεται στη Βουλή και λέει ότι θα τους προτείνω για προανακριτική όταν ξέρει ότι έχουν παραγραφεί αλλά δεν τους απονέμει πολιτική. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και δεν είναι και σοβαρά πράγματα να βγαίνει ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού και να λέει ότι θέλαμε να βάλουμε και τον Πρωθυπουργό μέσα αλλά μας έσβησε το κομπιούτερ. Έτσι δεν πείθεις καμία νεολαία.

Εγώ θεωρώ ότι εμείς δείξαμε χθες ως παράταξη και ως φιλοσοφία αν θέλετε πολιτική, δείξαμε τη διαφορά την οποία έχουμε και αν θέλετε την ευθεία ανάληψη των ευθυνών μας. Από δω και πέρα αυτό που ζητάει ο κόσμος από εμάς είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Αυτό μας ζητάει ο κόσμος.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο ερωτήσεις αν έχετε την καλοσύνη επειδή δίνετε και γρήγορες απαντήσεις. Ερώτηση πρώτη. Στα σκάνδαλα Βατοπαιδίου και τα υπόλοιπα, υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικούς κατά τη γνώμη σας ναι ή όχι; Και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό η κα Ντόρα Μπακογιάννη αν θέλει και αν θα παραμείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ αυτές τις δυο απαντήσεις θέλω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα από όλα η Εξεταστική Επιτροπή έβγαλε τα συμπεράσματα της και είπε ότι από όσες ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Να ξέρουμε τι λέμε. Ποινική ευθύνη σημαίνει παρανομία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η παρανομία προκύπτει όταν ο Υπουργός κάνει παράβαση καθήκοντος, όταν δηλαδή υπογράφει μια απόφαση η οποία είναι παράνομη. Αυτό δεν έχει προκύψει και δεν έχει προκύψει για κανέναν αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Θα σας πω όμως μια πάγια θέση μου. Γιατί κάποτε σε αυτή τη χώρα -και το λέει Υπουργός εν ενεργεία και πιστεύω ότι έχει τη σημασία του- κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε εμείς οι πολιτικοί την εικόνα ότι έχουμε διαφορετικό δικαστήριο από τους πολίτες.

Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να αλλάξει και πρέπει οι Υπουργοί να προσέρχονται στη δικαιοσύνη ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι πολίτες αν θέλουμε σοβαρά να προστατεύσουμε την τιμή και την υπόληψη μας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μόνη χώρα είμαστε που συμβαίνει αυτό. Η μόνη χώρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι αυτό δεν το λέω τώρα, το λέω πριν από 8 χρόνια όταν το κατέθεσα ως πρόταση όταν κουβεντιάζαμε τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δυστυχώς τότε από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε δεκτό. Το επαναφέρω σήμερα γιατί για μένα είναι όρος προστασίας της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό είναι το ένα.

Και το δεύτερο σε ότι αφορά την ερώτηση σας, ακούστε, έχω πει πολλές φορές ότι έχω δουλειά να κάνω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Βερύκιος που τα παρακολουθεί και πιο κοντά τα θέματα του Υπουργείου ξέρει ότι το Υπουργείο είναι ένα μαχόμενο Υπουργείο, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και προσπαθεί να προβάλει τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορεί.

Από κει και πέρα έχουμε μια Προεδρία του ΟΟΣΑ, την οποία έχουμε αναλάβει. Η δικιά μου επιθυμία θα είναι να παραμείνω. Από εκεί και πέρα όμως ένα είναι βέβαιον. Ότι εγώ είμαι ένα μαχόμενο στέλεχος της παράταξης. Όπου μου πει ο Πρωθυπουργός θα πάω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Βερύκιε την τελευταία ερώτηση στην κα Μπακογιάννη.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ δεν έχω καταλάβει κα Μπακογιάννη ακόμη γιατί εσείς αυτή τη στιγμή την κρίσιμη ώρα δεν λέτε τα πράγματα με το όνομα τους πρώτα και κύρια για το μεγάλο κόμμα των νοικοκυραίων, το οποίο βρίσκεται σε νευρική κρίση. Δεν μπορεί να παρακολουθεί ταινία του Αγγελόπουλου με αργά βήματα, το «μετέωρο βήμα του πελαργού» από μια κυβέρνηση που θέλει έργο, έργο, έργο. Για παράδειγμα, στη νεολαία τι μέτρα θα πάρετε για την παιδεία; Κάτι ψέλλισε ο Πρωθυπουργός χθες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ψέλλισε ο Πρωθυπουργός. Κατ’ αρχήν δεν είναι πάρα πολύ ωραίο να χαρακτηρίζουμε κάθε φράση του Πρωθυπουργού εκ προοιμίου αρνητικά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το πακέτο για την παιδεία κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός είπε, πρώτα από όλα έχουν γίνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα στον τομέα της παιδείας, τα οποία τονίζουν την ανταγωνιστικότητα της παιδείας και τα οποία επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν περισσότερη ελευθερία. Δεν είναι επαρκή.

Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, το οποίο είναι αυτή η πίεση που δέχονται τα παιδιά μας στην προσπάθεια τους να μπουν στα Πανεπιστήμια. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι ανοίγουμε τον Ιανουάριο ένα διάλογο για αλλαγή του συστήματος. δηλαδή αλλαγή του συστήματος εισδοχής στα Πανεπιστήμια.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς που έχετε περάσει από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και τα παιδιά σας και όλη σας η οικογένεια δέχεστε να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, ένα λεπτό, κύριε Βερύκιε δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στη φάση …..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί πάμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Είμαστε στη φάση της έναρξης ενός διαλόγου, ο οποίος πρέπει να γίνει και να γίνει ουσιαστικός. Εμείς παραδείγματος χάρη που με ρωτάτε εμένα, εγώ η οποία τελείωσα στην εξορία, δεν τελείωσα στην Ελλάδα τότε γιατί είχαμε τη δικτατορία, μπήκα στο πανεπιστήμιο με το βαθμό του απολυτήριου του Λυκείου μου.

Δεν έδωσα τότε εξετάσεις. Αυτή ήταν η λογική του γερμανικού πανεπιστημίου. Ανάλογα με το βαθμό σου είχες τη δυνατότητα να διαλέξεις πανεπιστήμιο.

κ. Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουμε το ίδιο σύστημα στην Ελλάδα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλες οι ιδέες θα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι και να ακουστούν. Εάν συμφωνούμε ότι πιέζουμε πάρα πολύ τα παιδιά, αν συμφωνούμε ότι υπάρχει αδυναμία στο σύστημα, θα πρέπει να καθίσουμε κάτω να το κουβεντιάσουμε.

Τα θέματα παιδείας δεν είναι μονοκομματική απόφαση ποτέ. Πρέπει να είναι μια απόφαση η οποία να είναι γενικότερη, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Μόνος του σκληρές αποφάσεις για την παιδεία δεν μπορεί κανένας να πάρει. Μιλάμε για τις επόμενες γενιές επιτέλους, δεν μιλάμε για τις επόμενες εκλογές.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έχουμε επόμενες εκλογές και μετά από αυτό την καλημέρα μας κα Μπακογιάννη. Μια πρόβλεψη ή αν ξέρετε να μας πείτε εσείς.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, σιγά μη σου πει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια….

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την εξαντλήσετε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να κυβερνήσουμε 4 χρόνια και όχι να γίνουμε ρίψασπεις.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχόμαστε καλημέρα και σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα. Να είστε καλά. Γεια σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο