Δηλώσεις, Συνεντεύξεις

Απάντηση σε ερώτημα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ για τον εκλογικό νόμο

Κυριακή, 1 Φεβ 2009

Απάντηση σε ερώτημα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗ

Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε. Ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση να μιλήσω με την ελληνίδα ΥΠΕΞ και Πρόεδρο του ΟΑΣΕ, κα Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή και το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ στην περιοχή. Επωφεληθήκαμε, επίσης, της ευκαιρίας να συνομιλήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Ο ΟΑΣΕ επιτελεί σημαντικό έργο στην περιοχή και η παρουσία του στη Σερβία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα εδώ δύο αποστολές του ΟΑΣΕ: μία στο Βελιγράδι και μία στην Πρίστινα.

Η συνεργασία μας με το Γραφείο του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι είναι στενή και εμείς στοχεύουμε στη συνέχισή της. Στην ουσία, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα. Γι αυτό το λόγο, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου.

Σε ό,τι αφορά στο Γραφείο του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, μετέφερα στην κα Μπακογιάννη τη θέση του Βελιγραδίου ότι το Γραφείο του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα θα πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του τηρώντας αυστηρά ουδέτερη στάση αναφορικά με το καθεστώς του Κοσόβου και βάσει του πλαισίου του Ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο ΟΑΣΕ είναι ένας σημαντικός πολυεθνικός οργανισμός, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό και τον υπερατλαντικό χώρο. Θα αποτελέσει δε διεθνή διπλωματική σκηνή στην οποία το Βελιγράδι θα επιδείξει την αταλάντευτη σταθερότητά του στην υπεράσπιση της εδαφικής του ακεραιότητας και εθνικής του κυριαρχίας.

Όπως είπα, επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας με την κα Μπακογιάννη να συζητήσουμε τις σχέσεις Σερβίας-Ελλάδας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι άριστες, ενώ συμφωνήσαμε να τις ενισχύσουμε περαιτέρω και στο μέλλον. Από πολιτικής άποψης, δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα με την Ελλάδα και οι θέσεις μας σχεδόν ταυτίζονται σε ό,τι αφορά σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την περιοχή των Βαλκανίων.

Είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για τις θέσεις της που αφορούν ζητήματα πρωταρχικής σημασίας για το Βελιγράδι και ιδιαίτερα το στρατηγικής σημασίας θέμα της συνέχισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, για το οποίο και θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με την Ελλάδα.

Άλλη μία φορά θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου ικανοποίηση που σήμερα υποδέχθηκα στο Βελιγράδι την κα Μπακογιάννη, υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας, αλλά και προσωπική μου φίλη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι τη Σερβία. Θέλω να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου, φίλο, Βουκ Γέρεμιτς για τη θερμή φιλοξενία.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα της Προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και βέβαια ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

Ο ΟΑΣΕ είναι ένας οργανισμός που είναι εξαιρετικά δραστήριος και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στη γειτονιά μας.

Με το Βουκ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση. Εξετάσαμε τόσο τα ζητήματα που άπτονται της δράσης του ΟΑΣΕ στη Σερβία, όσο και τα θέματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία.

Eξετάσαμε διεξοδικά όλο το πλέγμα της συνεργασίας ΟΑΣΕ-Βελιγραδίου και τις προοπτικές της συνεργασίας μας κατά το διάστημα της ελληνικής Προεδρίας.

Είναι πεποίθησή μου ότι οι προτεραιότητες του ΟΑΣΕ αποτελούν και προτεραιότητες της κυβέρνησης του Βελιγραδίου.

Η Σερβία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά και γρήγορα βήματα ενίσχυσης της δημοκρατίας της. Έχοντας διδαχθεί από την ιστορία, οικοδομεί μια ανοικτή, ανεκτική κοινωνία και διαχειρίζεται με σύνεση και ψυχραιμία τις προκλήσεις που άφησε πίσω της η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σκοπός της Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι είναι να σταθεί αρωγός της Σερβίας σε αυτή την προσπάθεια.

Να τη βοηθήσει στο κρίσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και του εκσυγχρονισμού των δυνάμεων ασφαλείας.

Να την υποστηρίξει στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης προσώπων.

Να είναι δίπλα της στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη σερβική κοινωνία, όπως η αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Συζητήσαμε ακόμα τις προοπτικές της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας. Στο θέμα αυτό η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Το έχει κάνει με έργα, όχι μόνο με λόγια.

Πιστεύουμε ότι η Σερβία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στηρίζουμε τις προσπάθειές της και εργαζόμαστε ώστε σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και η Ενδιάμεση Συμφωνία, καθώς και να προχωρήσει το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων.

Θέλω όμως από αυτό το βήμα να πω στο φίλο σερβικό λαό ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και ορισμένες από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται με ψυχραιμία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έχει εισέλθει σε μια φάση περισυλλογής και επιφυλακτικότητας για νέα ανοίγματα. Εσείς δεν πρέπει να χάσετε το όραμα της πλήρους ένταξης, ούτε να απογοητευθείτε.

Με υπομονή, σκληρή δουλειά και τη βοήθεια των φίλων σας, ο στόχος σας μπορεί να στεφθεί με επιτυχία προς όφελος του συνόλου της περιοχής μας.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ εν τάχει στη διμερή μας συνεργασία. Οι σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι άριστες. Έχουμε πολύ συχνές επαφές και ένα κώδικα επικοινωνίας που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με δικαιολογημένη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ξένων επενδύσεων, στηρίζοντας τη σερβική οικονομία σε δύσκολους καιρούς. Και στον τομέα του τουρισμού όμως η συνεργασία ενισχύεται κάθε χρόνο και περισσότερο και θέλω εδώ να εκφράσω την εκτίμησή μου για την αγάπη που δείχνου οι Σέρβοι στην Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεών μας με την ηγεσία της Σερβίας.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί απήντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζουμε ότι θα μεταβείτε στην Πρίστινα. Η ηγεσία του Κοσόβου, από την ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του, υπόσχεται στους πολίτες της την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς. Πώς εσείς, ως επικεφαλής του ΟΑΣΕ, θα αντιδράσετε σε ενδεχόμενο αίτημα της Πρίστινα για ένταξη στον ΟΑΣΕ; Δεύτερον, έχετε συνομιλήσει για ζητήματα διμερών σχέσεων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς σκέφτεστε να επιλυθεί το ζήτημα των 100 περίπου φορτηγών που είναι αποκλεισμένοι στην Ελλάδα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχήν, ο ΟΑΣΕ, όπως γνωρίζετε, είναι ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί με απόλυτη συναίνεση και των 56 χωρών του. Έχει συγκεκριμένο αντικείμενο δουλειάς και συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει. Ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο έργο και δεν μπαίνει σε άλλα θέματα τα οποία ούτως ή άλλως ανήκουν στη σφαίρα ευθύνης άλλων. Άρα, η αποστολή του ΟΑΣΕ και στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη.

Ως προς το δεύτερο θέμα, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Γιέρεμιτς. Και για τους Έλληνες μεταφορείς υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα επιβάρυνσης των ελληνικών φορτηγών όταν διέρχονται από τη Σερβία. Συμφωνήσαμε βασισμένοι ακριβώς στα αισθήματα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ ελληνικής και σερβικής κυβέρνησης, να ανταλλάξουμε εκείνα τα έγγραφα που θα μας επιτρέψουν το ταχύτερο δυνατό να λύσουμε το πρόβλημα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Συμφωνώ με την κα Μπακογιάννη ότι ο ΟΑΣΕ λειτουργεί βάσει της πλήρους συναίνεσης των μελών του. Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη ένταξη ενός δημιουργήματος που θέλει να ονομάζεται Δημοκρατία του Κοσόβου, δηλαδή να υποβάλει αίτηση ένταξης με αυτή την ονομασία, μπορώ να πω ότι η Δημοκρατία της Σερβίας ποτέ και υπό ουδένα όρο δεν θα συμφωνήσει να ψηφίσει υπέρ της ενδεχόμενης ένταξης του Κοσόβου. Επομένως, το Κόσοβο ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΟΑΣΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση και για τους δύο υπουργούς. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, τι ρόλο διαδραματίζει σχετικά με το ζήτημα της αναβάθμισης της συνεργασίας της Σερβίας με τη Δύση και συγκεκριμένα με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ και φίλη χώρα της Σερβίας. Η σημερινή μου συνάντηση εδώ με τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε ακριβώς την βούληση της σερβικής κυβέρνησης για πλήρη και απόλυτη συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα το οποίο η Ελλάδα φέρνει προς όλους τους φίλους και εταίρους. Η Σερβία έχει θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μία κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκές τάσεις και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα αυτά προς κάθε κατεύθυνση, σε οποιοδήποτε φόρουμ.

Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Συμφωνώ απολύτως με την κυρία υπουργό και δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα που δε σχετίζεται με τη σημερινή συνάντηση σχετικά με τη δήλωση του π/θ του Μαυροβούνιου κ. Τζουκάνοβιτς για την τοποθέτηση νέου πρέσβη του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι.

Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Η διπλωματική διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφέστατη. Η κοινή γνώμη γνωρίζει αυτή τη διαδικασία, επειδή πολλές φορές έχουμε ανακοινώσει τις θέσεις μας και ελπίζω ότι η διαδικασία είναι γνωστή και στον κ. Τζουκάνοβιτς. Οι σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου οπωσδήποτε θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Η σερβική κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την βελτίωσή τους. Σήμερα βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα ο Σέρβος ΥΠΕΘΑ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών συνομιλεί τακτικά με τον ομόλογό του από το Μαυροβούνιο. Όλοι οι θεσμοί Ποντγκόριτσα-Βελιγραδίου λειτουργούν ομαλά και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Η Σερβία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι σχέσεις αυτές να συνεχιστούν και να είναι οι καλύτερες δυνατές και να μην αποβούν εις βάρος των πολιτών, στόχο τον οποίον κατορθώσαμε να επιτύχουμε, παρά το γεγονός που στην κρίσιμη στιγμή του διπλωματικού αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας οι αρχές της Ποντγκόριτσα αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους αλβανοκοσοβάρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: για ΠΓΔΜ (δεν ακούγεται)

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απαιτεί να αφήσουμε στην άκρη το κακό βαλκανικό μας παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε με εθνικιστικές ρητορείες του χθες και με λογικές οι οποίες απλώς προκαλούν τους γειτονικούς λαούς και βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να εξευρεθεί στη βάση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού, ο οποίος θα ισχύει έναντι όλων. Από κει και πέρα πρέπει να θέλει και η κυβέρνηση στα Σκόπια. Εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος να αλλάξει αυτή την εθνική θέση. Ελπίζω λοιπόν ότι μία τέτοια λύση θα βρεθεί έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τα Σκόπια στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Πρέπει κι εγώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Για άλλη μια φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι οι απόψεις Βελιγραδίου και Αθηνών ταυτίζονται πλήρως σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της περιοχής. Υποστηρίζουμε πλήρως την θέση ότι με τρόπο ειρηνικό και με διπλωματικά μέσα να γίνουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος με την συμπαγή εθνική ενότητα που επέδειξε η Ελλάδα στην υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων και νομίζω ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από αυτή την ενότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα συντόμως πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Τι αναμένετε από αυτές τις εκλογές και δεύτερον, όσον αφορά στη χαλάρωση αυτών των κοινωνικών τάσεων.

NT. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη πριν από ενάμιση χρόνο ακριβώς. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για εκλογές και στον ελληνικό τύπο. Ο στόχος μας, όμως, δεν είναι οι εκλογές. Έχουμε την ευθύνη να διαχειριστούμε μία δύσκολη κρίση και να βγάλουμε τη χώρα από αυτήν το ταχύτερο δυνατόν. Καταθέσαμε ένα οικονομικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα στις Βρυξέλλες, το οποίο αφενός θα πετύχει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αφετέρου όμως θα στηρίξει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αν ήταν να το πω με μία φράση, ένα πρόγραμμα εθνικής αλληλεγγύης.2/2/2009

ΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ για τον εκλογικό νόμο

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο