ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με χαρά καλωσορίσω και πάλι στην Αθήνα το φίλο μου Βουκ. Οι συχνές μας συναντήσεις επιβεβαιώνουν τις πολύ στενές, τις άριστες σχέσεις Ελλάδος και Σερβίας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Στη σημερινή χρήσιμη συνάντησή μας συζητήσαμε βεβαίως και πάλι την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μια πορεία δύσκολη, που όμως πρέπει να στεφθεί με επιτυχία προς όφελος της Σερβίας, της γειτονιάς μας, αλλά και της Ένωσης.
Όταν το Φεβρουάριο επισκέφθηκα τη Σερβία υπό την ιδιότητα της Προέδρου του ΟΑΣΕ, διαπίστωσα τα ορατά αποτελέσματα της πορείας αυτής και την αυξανόμενη αίσθηση σταθερότητας και προόδου σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Σερβία έχει θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και την υποστηρίζει εμπράκτως οικονομικά και πολιτικά στις προσπάθειές της.
Επίσης, είχα την ευκαιρία και από κοντά να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τον Βουκ Γέρεμιτς για τη θέση της Ελλάδος, η οποία είναι θέση υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, έτσι ώστε οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πολλούς Σέρβους φίλους τουρίστες, οι οποίοι θα έρθουν για το φετινό καλοκαίρι να μας επισκεφθούν.
Για άλλη μια φορά καλωσόρισες Βουκ.
Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός μας εταίρος. Το έχουμε επαναλάβει πολλάκις. Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό στις θέσεις της Ελλάδος και της Σερβίας.
Ο μόνος λόγος για να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο, είναι για να δούμε τον κοινό τρόπο με τον οποίο θα προβάλουμε τις δικές μας θέσεις στους εταίρους μας.
Για τη Σερβία αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο θέμα όσον αφορά την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, είναι η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Και πραγματικά αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων θα επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Συνομιλήσαμε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία. Η Ελλάδα είναι μία απ’ τις σημαντικότερες χώρες επενδυτές στη Σερβία. Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και στο Ελληνο-Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι θέσεις της κυβερνήσεως της Ελλάδας και της Σερβίας ταυτίζονται όσον αφορά την ενίσχυση, την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, αυτής της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση και την επίλυση των θεμάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδος και της Σερβίας. Η Ελλάδα μας στηρίζει απόλυτα. Στηρίζει τις εθνικές μας προτεραιότητες και πραγματικά είμαστε ευγνώμονες.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ θα ήθελα ένα σχόλιο για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας υπό την ιδιότητά σας ως Προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταδικάζω σθεναρά τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα ο κίνδυνος που ενέχει αυτό για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Η Βόρεια Κορέα αντί να ενισχύει τις πυρηνικές της δυνατότητες θα ήταν προτιμότερο να στραφεί προς την κατεύθυνση των συνομιλιών και να αποφύγει ενέργειες που δημιουργούν περαιτέρω ένταση.
Χάρη στα 56 συμμετέχοντα κράτη, ο ΟΑΣΕ ως μέρος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να συμβάλει σε μία αποφασιστική και προσεκτική απάντηση στη δοκιμή αυτή. Τονίζω ότι ο Οργανισμός μας συνορεύει άμεσα με τη Βόρεια Κορέα δεδομένου ότι η Ρωσία ανήκει στα συμμετέχοντα κράτη του. Η συνεργασία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στην εν λόγω περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν στα Βαλκάνια. Πώς βλέπει ο σέρβος υπουργός τις προοπτικές μετά την επίσκεψη Μπάιντεν και ποια μηνύματα πήρατε μετά τη συνάντηση μαζί του;
Β. ΓΕΡΕΜΙΤΣ: Ήταν μια πολύ σημαντική ένδειξη, ένα σήμα που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον με την επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή. Είναι θετικό το μήνυμα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έτσι δείχνουν ότι θα συμμετέχουν στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό και πιστεύω ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν εκτιμήθηκε από τη Σερβία ως μία προσπάθεια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να βρει τρόπους συνεργασίας, παρά ορισμένες σοβαρές διαφορές.
Και μπορώ να πω ότι η σοβαρή – η πολύ σοβαρή διαφορά – που έχουμε με την Ουάσιγκτον, αυτήν που αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, παρέμεινε.
Παρόλα αυτά κατορθώσαμε και αυτό ακριβώς το παράθυρο έχει ανοίξει και η επίσκεψη Μπάιντεν, να βρούμε τρόπους ούτως ώστε να συνεργαστούμε, να υπάρξει επικοινωνία σε άλλα θέματα, καθώς έχουμε τους ίδιους στόχους και ο στόχος μας αφορά ακριβώς το μέλλον των Βαλκανίων, ένα μέλλον που το βλέπουμε και συμφωνούμε ως μέλλον πλήρους εντάξεως και ασφαλούς εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό το ζήτημα είμαστε ακριβώς στην ίδια σελίδα όλοι.
Έχουμε την ίδια επικοινωνία. Όσον αφορά άλλα ζητήματα, η Σερβία δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της. Θα υποστηρίξει και θα προασπίζεται, θα υπεραμύνεται των εδαφικών δικαιωμάτων της και της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση για την κα Μπακογιάννη. Θέλω να ρωτήσω εάν επιβεβαιώνετε τα σερβικά ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν ότι η Ολλανδία θα άρει τις επιφυλάξεις της ώστε να προχωρήσει η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο, αλλά ελπίζω ότι όντως σύντομα έτσι θα γίνει. Η Ελλάδα είναι θερμή υποστηρίκτρια αυτής της συμφωνίας και ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε πείσει και τους συναδέλφους μας ότι η Σερβία πραγματικά προσπαθεί πολύ σκληρά και ότι έχει μία γνήσια, σοβαρή και πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.