Δηλώσεις

Δηλωσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μετά τη συνάντησή τους

Τρίτη, 26 Μάι 2009

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βαθιές, έχουν ιστορικές ρίζες και σήμερα οι χώρες μας συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Επισκέψεις όπως η σημερινή δίνουν ώθηση και εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με τον Ντέιβιντ είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Ανταλλάξαμε απόψεις τόσο επί των διεθνών θεμάτων, όσο και επί θεμάτων ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

Εξετάσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο και μου δόθηκε και η ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις εξελίξεις του ΟΑΣΕ και για τα ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό και βεβαίως για τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας για την Άτυπη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά τη γειτονιά μας, συζητήσαμε αναλυτικά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μιλήσαμε συγκεκριμένα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για το μέλλον της Σερβίας, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είχα την ευκαιρία να του ξαναπώ την ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που προϋποθέτει το σεβασμό των κανόνων που τα μέλη αυτών των Οργανισμών έχουν συμφωνήσει και ιδιαίτερα την αρχή της καλής γειτονίας.

Συζητήσαμε ακόμα τα ενταξιακά της Τουρκίας ενόψει Δεκεμβρίου. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σε κρίσιμη καμπή. Είναι στο χέρι της να κάνει τη στρατηγική επιλογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα τη φέρουν κοντύτερα στο ευρωπαϊκό όραμα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ρητά και ξεκάθαρα αυτή την επιλογή, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης ή θα έβαιναν ενάντια στα συμφέροντά μας.

Κλείνω με δύο λόγια για το Κυπριακό. Είχαμε μια αναλυτική και σε βάθος συζήτηση. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε κρίσιμη φάση. Χρειάζεται θάρρος και καλή θέληση. Και το πιο βασικό, χρειάζεται εποικοδομητική στάση εκ μέρους της Τουρκίας, αν θέλουμε να δούμε πρόοδο. Και ελπίζω οι συναντήσεις τις οποίες ο κ. Μίλιμπαντ θα έχει αύριο στην Άγκυρα, να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγαπητέ Ντέιβιντ, καλωσόρισες και πάλι στην Ελλάδα και θα περιμένω να ξανασυναντηθούμε γρήγορα στην Κέρκυρα.

ΝΤ. ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ: Ντόρα, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ θερμήυποδοχή. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Σήμερα το πρωί έκανα μία μυστική επίσκεψη. Πολύ νωρίς πήγα να επισκεφθώ την ανυπέρβλητη ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας στην Ακρόπολη που μας θυμίζει γιατί η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο.

Και υπάρχει και ένα άλλο μυστικό, ένα πολύ ευχάριστο και υγιές μυστικό, ότι σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολύ κοντινές θέσεις, παρόμοιες θέσεις.

Και οι δύο είμαστε δραστήριοι στον ευρωπαϊκό χώρο. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και πέρα απ’ τα σύνορά της, να προωθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια.

Χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί κάναμε συζητήσεις τις οποίες εκτίμησα ιδιαίτερα, που αφορούν ένα διακανονισμό στο θέμα της Κύπρου. Ο διακανονισμός αυτός πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους και να αφορά τους Κυπρίους. Το Ηνωμένο Βασίλειο το μόνο που θέλει να κάνει, είναι να προσφέρει έναν υποστηρικτικό ρόλο, ώστε να προωθήσει αυτό το διακανονισμό.

Συμφωνώ με τη Ντόρα ότι αυτό που χρειάζεται είναι θάρρος και ευελιξία, ώστε να εξευρεθεί μία διζωνική δικοινοτική, μία κοινή ταυτότητα, μία ενιαία ταυτότητα, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της λύσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα έχει τηρήσει μια θέση πολύ ισχυρή, ξεκάθαρη και γενναία υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. με την Τουρκία και με τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμερίζεται αυτή τη θέση και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα την κα Μπακογιάννη σχετικά με τον ρόλο της στον ΟΑΣΕ. Πέρσι το καλοκαίρι – είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Γεωργία και τις συνέπειές της. Τώρα πλέον πρέπει να ζήσουμε με αυτές τις συνέπειες. Και εκτιμώ ιδιαίτερα τα όσα έχει κάνει για να διαμορφώσει μία κατάσταση στην περιοχή.

Επίσης, σημαντικά θέματα που θίξαμε είναι τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Και οι δύο είμαστε υπέρ μιας προόδου στο Μεσανατολικό, στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα υπάρχει δίπλα σε ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει θετικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία, όπως επίσης θετική θεωρούμε και τη νέα ώθηση που έχει δώσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Επίσης, θίξαμε και τη θλιβερή είδηση που ακούστηκε χθες σχετικά με την πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα, την οποία και οι δύο χώρες έντονα καταδικάσαμε. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να μπορέσει να υπάρξει μια διεθνής πολιτική που θα περιορίσει καταρχήν το πρόβλημα και κατόπιν θα εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχει συνέχεια.

Έτσι, λοιπόν, μένουν πολλά να κάνουμε. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά και έτσι προσβλέπω με ενδιαφέρον τη συνάντηση της Κέρκυρας, όπου θα συζητηθούν πολλά και σοβαρά ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση η πρώτη αφορά το θέμα των συμβουλών για φορολογικά θέματα, που αναφέρεται ότι έχετε πάρει από το σύζυγο μιας άλλης Υπουργού στη Βρετανία και τι γίνεται με αυτό. Και το δεύτερο είναι αν πιστεύετε ότι πρέπει λόγω όλων αυτών των φασαριών που γίνονται στην Αγγλία, να γίνουν πρόωρες εκλογές.

ΝΤ. ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ: Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να δείχνει ότι κάτι στα φορολογικά θέματα δεν πάει καλά τα τελευταία 12 χρόνια που έχω επαφή με την εφορία. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να συμπληρώνουν το επιπλέον έντυπο που προβλέπεται γι’ αυτούς. Αυτό αφορά ένα ποσό 350 λιρών, το οποίο δε νομίζω ότι χρήζει καν φορολογικών συμβουλών.

Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, πιστεύω ότι η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο. Χρειάζεται όμως, είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρηθεί αυτή η ακεραιότητα των πολιτικών, που προέρχονται απ’ όλα τα κόμματα και από το Εργατικό και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και από το Συντηρητικό Κόμμα.

Πρέπει το σύστημα να μεταρρυθμιστεί έτσι, ώστε να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και μάλλον θα πρέπει να γίνει μία ευρύτερη πολιτική μεταρρύθμιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα ρωτήσω για πρόωρες εκλογές εγώ, θα την αποφύγω την ερώτηση. Κύριε Υπουργέ, για ποιο λόγο δεν πάτε στην Κύπρο σε αυτή την επίσκεψή σας; Και η άλλη ερώτηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είπατε δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες της, η Βρετανία σκέφτεται στο πλαίσιο της διαδικασίας για το Κυπριακό, να συνεισφέρει αποσυρόμενη από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και προσφέροντας το έδαφος των βάσεων για ένα εδαφικό διακανονισμό στο νησί;

ΝΤ. ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ: Όσον αφορά το θέμα της μη επίσκεψής μου στην Κύπρο, απλώς δε βόλευε για πρακτικούς λόγους. Όπως είπα την περασμένη Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, πρόκειται να επισκεφθώ την Αθήνα και την Άγκυρα.

Όσον αφορά το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, την προηγούμενη βδομάδα είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την επίσκεψη του κ. Κυπριανού και δίπλα του είπα ότι έχουμε μάθει ένα μάθημα ιστορίας από την υπόθεση του Κυπριακού και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτή η διαδικασία που πραγματοποιείται τώρα, θα γίνεται από τους Κυπρίους και θα απευθύνεται στους Κυπρίους. Αυτό ήταν και παραμένει σημαντικό.

Έτσι, λοιπόν, ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υποστηρικτικός, διευκολυντικός και ίσως οι λεπτομέρειες της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να συζητηθούν αργότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση και για τους δύο Υπουργούς. Υπάρχουν φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν για αναβολή του ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Εάν πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μέχρι στιγμής καμία τέτοια πρόταση δεν έχει κατατεθεί στο τραπέζι. Η συμπεφωνημένη διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμπεφωνημένη και τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο άλλη μία φορά καλούμε την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, μία απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να ανοίξουν τα κλειστά 8 κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά, η Ελλάς υποστηρίζει.

Η Ελλάδα θέλει να δει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα σύνορά της. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας κατά την άποψή μας. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα έχει εφαρμόσει όλα τα κριτήρια τα οποία είναι προαπαιτούμενα.

ΝΤ. ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ: Δεν έχει υπάρξει πρόταση, ούτε εμείς θέλουμε να δούμε κάποια πρόταση για τέτοια αναβολή. Θέλουμε η διαδικασία της προετοιμασίας να συνεχιστεί και βεβαίως θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο