Στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωατλαντική προοπτική τους αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στη σημερινή (25/5) ομιλία της στο συνέδριο του περιοδικού «Economist» στο ξενοδοχείο InterContinental. Το ίδιο θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.
Η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Διατλαντικοί δεσμοί. Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία. Σταθεροποίηση στα Βαλκάνια», με τη συμμετοχή του κ. Γέρεμιτς, του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζώφ και του Ντέιβιντ Χάουελ, μέλους της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.
Στην ομιλία της η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η είσοδος όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί βασική προτεραιότητα της χώρας μας, που ενδιαφέρεται για την ευημερία των γειτόνων της. Αυτό όμως προϋποθέτει την πλήρη προσαρμογή τους στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το μήνυμα αυτό απευθύνεται προς όλες τις χώρες της περιοχής, και στην ΠΓΔΜ και στην Τουρκία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο και στην προσπάθειας της χώρας μας να μετατρέψει την παγκόσμια πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό δείγμα των αλλαγών την «εν μία νυκτί» αύξηση των χωρών του G8 σε G20, που επιβάλλει την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συμμετέχουν σε αυτό χώρες όπως η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία.
Η Υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η Ελλάδα μετέχει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και βρίσκεται μεταξύ των χωρών που ζητούν περισσότερη Ευρώπη, ενώ επέκρινε τον ευρωσκεπτικισμό και τους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι δεν βλέπουν ότι το ευρώ λειτούργησε ως δίχτυ ασφαλείας στην περίοδο της κρίσης. Μίλησε ακόμη για τη σημασία του ΟΑΣΕ, που φάνηκε ακόμα περισσότερο με την κρίση στη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο. Επεσήμανε τις μέχρι στιγμής επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας, δηλαδή την επανάληψη της τροφοδοσίας φυσικού αερίου στη Γεωργία και τη διατήρηση των παρατηρητών ως τα τέλη Ιουνίου, και κατέληξε λέγοντας ότι η άτυπη σύνοδος των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα στο τέλος Ιουνίου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συνεχιστεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Υστερα από τη συνάντησή της, το μεσημέρι, με τον Βουκ Γέρεμιτς, η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις της την πάγια ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και διαβεβαίωσε τον ομόλογό της ότι η χώρα μας είναι υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Από την πλευρά του ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στήριξη που της παρέχει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η απελευθέρωση των αδειών εισόδου θα επιτευχθεί ως το τέλος του χρόνου.