Εξοχότατοι κυρία και κύριοι Πρόεδροι,
Κύριοι Αντιπρόεδροι,
Κύριοι Πρέσβεις,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η παρουσία σας σήμερα εδώ αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους εμάς. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να καλωσορίζουμε στην Αθήνα εξέχουσες κοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Ο κοινοβουλευτισμός είναι η καρδιά και η ψυχή της δημοκρατίας. Και η κοινοβουλευτική διπλωματία – ιδιαίτερα όταν ασκείται σε αυτό το επίπεδο – είναι καταλυτική για την περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων των λαών μας, για την καλύτερη και στενότερη συνεργασία των θεσμών μας και βεβαίως για την ενίσχυση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.
Κυρίες και κύριοι,
Διανύουμε ένα δύσκολo έτος. Ένα έτος προκλήσεων για τις χώρες μας, για την ευρύτερη περιοχή μας και ασφαλώς για το σύνολο του διεθνούς συστήματος. Είναι νομίζω κοινώς αποδεκτό ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ορίζει και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίου δρούμε είτε στο Βελιγράδι, την Ρώμη, την Αθήνα ή το Ζάγκρεμπ. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν. Οι μόνες σταθερές είναι η αστάθεια και η ρευστότητα. Καθώς όλοι μας αναζητούμε της έξοδο από το τούνελ και επεξεργαζόμαστε τις δομές εκείνες οι οποίες θα μας απεγκλωβίσουμε από την κρίση ένα είναι σαφές: τα διεθνή προβλήματα απαιτούν διεθνείς λύσεις.
Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά ή μαγικές συνταγές όμως κάθε διεθνής συλλογική προσπάθεια είναι πολύτιμη. Στην πολιτική αυτή ρευστότητα των καιρών μας η συνεισφορά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ σημαντικών συνεκτικών κρίκων της κοινωνίας όπως η πανεπιστημιακή κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, συνιστούν πολύτιμες συνεισφορές στην αλληλοκατανόηση και κοινή συσπείρωση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Είναι περιττό να υπογραμμίσω επίσης τη σημασία της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε καίριους για την οικονομία τομείς, όπως ο τουρισμός, ιδίως σε μια στιγμή που κάθε άλλο παρά επιτρέπει τον εφησυχασμό μας.
Κυρίες και κύριοι,
Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την υπογραφή της διακήρυξης της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου στην Ανκόνα. Τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί μια κρίσιμη μάζα εργασίας, μια πρώτη ύλη σκέψης, η οποία μπορεί να είναι πολύτιμη στην προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων χωρών να οδηγήσουν τις χώρες μας σε ασφαλή λιμάνια. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η θωρακίστηκε οργανωτικά η Πρωτοβουλία με την δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Ανκόνα. Πλέον η Πρωτοβουλία αποκτά μια ισχυρή θεσμική μνήμη η οποία διευκολύνει σημαντικά το έργο της εκάστοτε Προεδρίας.
Επίσης πρέπει να υπογραμμιστεί η υιοθέτηση μιας νέας πρακτικής: της ξεκάθαρης στοχοθέτησης η οποία διευκολύνει το έργο των Στρογγυλών Τραπεζών δια της υιοθέτησης σαφούς στρατηγικής εστίασης. Όπως γνωρίζετε πέρυσι επελέγη ο περιφερειακός τουρισμός. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρακτική να αποδώσει καρπούς στο μέλλον καθώς θα συνδιαμορφώνουμε κοινούς στόχους και σκοπούς.
Ασφαλώς η επιτυχία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάθος της συνεργασίας με τον επιχειρηματικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Με αυτό το σκεπτικό συγκαλέσαμε στην Κέρκυρα τη Διάσκεψη για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου τον Φεβρουάριο του 2009. Εκεί προσκαλέσαμε το Forum των Επιμελητηρίων Εμπορίου Αδριατικής-Ιονίου, το Forum των Πόλεων και Κωμοπόλεων Αδριατικής-Ιονίου και τα διεθνή πρακτορεία τύπου Αδριατικής-Ιονίου. Διερευνήσαμε τα περιθώρια συνεργασίας τα οποία είναι σημαντικά και με μεγάλη ικανοποίηση σημειώσαμε το ενδιαφέρον που επέδειξαν.
Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες άλλων Πρωτοβουλιών και Οργανισμών που ενεργοποιούνται στη περιοχή, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), το Κεντρο Ευρωπαικής Πρωτοβουλίας και το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο η Πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να παραμένει ενημερωμένη, να εστιάζει την προσοχή σε βέλτιστες πρακτικές, να διερευνά το ενδεχόμενο για συντονισμένες ενέργειες και να αποφεύγει επικαλύψεις.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στο διεθνή της προσανατολισμό διότι ακολουθεί πολιτική αρχών και αξιών. Κορυφαία επιλογή της Ελλάδος είναι η συμμετοχή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι κάθε κράτος μέλος, κάθε ένας από τους 27, είναι πιο ισχυρός μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Aσφαλώς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ στην περιοχή, διακατέχεται αν θέλετε από αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι των γειτόνων της. Eίναι άλλωστε γνωστή νομίζω σε όλους η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καλωσορίσαμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως επίσης την Αλβανία και την Κροατία στο ΝΑΤΟ, έχοντας προηγουμένως υποστηρίξει ένθερμα τις χώρες στα διάφορα στάδια της ενταξιακής τους πορείας. Με τον ίδιο ενθουσιασμό – με την ίδια ζέση – στηρίζουμε τις προσπάθειες των υπολοίπων χωρών της γειτονίας μας και την μελλοντική τους ένταξη εφόσον βεβαίως πληρούν όλες της προϋποθέσεις και όλα τα προαπαιτούμενα.
Θα είναι – είμαι βεβαία – μια ιστορική ημέρα για την Βουλή των Ελλήνων όταν κληθεί να προχωρήσει στις σχετικές επικυρώσεις.
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Αθήνα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.
Ευχαριστώ πολύ.