ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας του Βιετνάμ τον κ. Παμ Γκία Κεμ.
Η επίσκεψη αυτή, συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου κ. Νγκουγιέν Μινχ Τριέτ τον Ιούνιο του 2008, αλλά και αυτής του Προέδρου κ. Παπούλια στο Ανόι τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, αποτελεί απόδειξη της ολοένα αυξανόμενης συνεργασίας μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και ένδειξη ότι η συνεργασία αυτή θα γίνει ακόμα στενότερη.
Το 2010 συμπληρώνονται 35 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Το Βιετνάμ έχει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στο χώρο της νοτιοανατολικής Ασίας.Το αποδεικνύει με τη δράση του ως δυναμικό μέλος του ASEAN του οποίου και την Προεδρία θα έχει την επόμενη χρονιά αλλά και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σήμερα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα διμερών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων από τη διεθνή οικονομική κρίση έως την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Ενημέρωσα τον κ. Κεμ για θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη λαθρομετανάστευση, θα συζητήσουμε τώρα και το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε στο πλαίσιο της προεδρίας μας του ΟΑΣΕ.
Στο οικονομικό αλλά και το αναπτυξιακό επίπεδο κοινή είναι η διαπίστωση ότι μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Σήμερα άλλωστε πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ επιχειρηματική συνάντηση που πιστεύω ήταν και χρήσιμη και παραγωγική. Αγαπητέ κ. Κεμ, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας, για τη χτεσινή συμμετοχή σας στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακροπόλεως, η οποία είμαι σίγουρη ότι σας αντάμειψε και σας εύχομαι ευχάριστη διαμονή στην Αθήνα.
Π. ΓΚΙΑ ΚΕΜ: Κυρίες και κύριοι και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για την πολύ καλή σας φιλοξενία στο πλαίσιο αυτής της πρώτης μου επίσκεψης στην Ελλάδα υπό την ιδιότητά μου αυτή.
Επίσης ήθελα να πω ότι είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει πάρα πολύ στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα και στην Ελλάδα και το Βιετνάμ.
Είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση και για το πώς θα μπορέσουμε να προάγουμε ακόμα περαιτέρω τη συνεργασία και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες μας και συζητήσαμε θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και με τον απώτερο στόχο της βελτίωσης της συνεργασίας μας. Θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι η Ελλάδα παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η κα Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή της, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδος προς το Βιετνάμ για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας μας αλλά και επίσης στο πλαίσιο των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας σε θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η κα Υπουργός και εγώ ανανεώσαμε τις σχέσεις φιλίας με τη χώρα και συμφωνήσαμε για αυξημένη συνεργασία σε θέματα κατάρτισης, πολιτισμού και τουρισμού.
Θα ήθελα να πω ότι εκφράζω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου για την προσφορά δύο υποτροφιών από την ελληνική κυβέρνηση σε Βιετναμέζους φοιτητές καθώς επίσης και τη σχεδιαζόμενη προσφορά επιπλέον τεσσάρων υποτροφιών.
Θα ήθελα επί τη ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσω ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει αποφασίσει να ανοίξει πρεσβεία στην Αθήνα και επί του παρόντος βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων για το άνοιγμα αυτής της πρεσβείας.
Κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών που έχουμε εδώ θα οδηγήσει σε ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών αλλά και επίσης θα βοηθήσει την αμοιβαία κατανόηση και τη βελτιωμένη συνεργασία και θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία στην Ασία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κεμ, το Βιετνάμ ως άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος καθώς έχει την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας πώς βλέπει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, αν βλέπει ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Και κα. Υπουργέ μια ερώτηση εκτός ημερησίας διάταξης, γίνονται συνομιλίες σήμερα στη Γενεύη του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ποιες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας και αν προγραμματίζετε στην Κέρκυρα κάποια συνάντηση με τον ομόλογό σας κ. Μιλόσοσκι.
Π. ΓΚΙΑ ΚΕΜ: Ενδιαφερόμεθα πάρα πολύ για το θέμα της Κύπρου και μοιραζόμαστε τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας και πιστεύουμε το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σεβόμαστε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να απαντήσω και εγώ με τη σειρά μου. Πράγματι σήμερα ξαναξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Νίμιτς κάλεσε στη Γενεύη τους δύο διαπραγματευτές Ελλάδος και Σκοπίων. Ο κ. Βασιλάκης έχει ακριβώς τις ίδιες οδηγίες, γνωρίζετε τις ελληνικές θέσεις. Οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς. Επιδιώκουμε μια συμφωνία για μια κοινά αποδεκτή ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τις αρχές, τις οποίες έχουμε θέσει και προ πολλού γνωστοποιήσει σε όλους τους φίλους και εταίρους.
Ελπίζω η σκοπιανή πολιτική ηγεσία να προσέλθει με μια διαφορετική λογική από αυτή του παρελθόντος και να αναζητήσει και εκείνη ένα όνομα, το οποίο θα μπορεί να είναι κοινά αποδεκτό. Έχει τεράστια σημασία για τον λαό των Σκοπίων, έχουν πάρει το μήνυμα από όλους, όλες τις κυβερνήσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ελπίζω να έρθουν με μια διαφορετική πολιτική λογική στη διαπραγμάτευση αυτή.
Ως προς τη συνάντηση με τον κ. Μιλοσόσκι, ο κ. Μιλοσόσκι ζήτησε να με δει στην Κέρκυρα. Το πρόγραμμα της Κέρκυρας είναι όπως ξέρετε ιδιαίτερα βαρύ. Θα προσπαθήσω να δω τον κ. Μιλοσόσκι, ελπίζω ότι οι ώρες θα συμπέσουν.