Το νησί της Κέρκυρας φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο δύο συναντήσεις παγκοσμίου εμβελείας, με αντικείμενο το διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια: το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας σε αυτό το διεθνή οργανισμό και της προεδρεύουσας Ντόρας Μπακογιάννη.
Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στην Κέρκυρα για να συζητήσουν το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στον Καύκασο και υπό το πρίσμα των προτάσεων του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας. Οι δύο σύνοδοι πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Corfu Imperial, που για δύο ημέρες θα παραμείνει αποκλεισμένο για λόγους ασφαλείας.
Μεταξύ των επισήμων που έρχονται στην Κέρκυρα συγκαταλέγονται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Στάινμπεργκ (η Χίλαρι Κλίντον ματαίωσε την άφιξή της λόγω του γνωστού ατυχήματός της), οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, η ηγεσία του ΟΑΣΕ κλπ.. Συνολικά, στο νησί αναμένονται περίπου 400 μέλη διεθνών αποστολών και περισσότεροι από 300 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου (27/6), ενώ το ίδιο βράδυ όλοι οι προσκεκλημένοι θα δειπνήσουν στο Αχίλλειο. Την Κυριακή πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση του ΟΑΣΕ σε δύο συνεδριάσεις. Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής – τον οποίο ενημέρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή – και θα ακολουθήσει η εισαγωγική παρέμβαση της Υπουργού Εξωτερικών. Οι εργασίες θα κλείσουν με συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εξωτερικών το μεσημέρι της Κυριακής.
Η διοργάνωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Κέρκυρα πραγματοποιείται μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για το έτος 2009. Πρόκειται για μια συνάντηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν επί της ουσίας ζητήματα καίρια όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η πολιτική συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και στόχος είναι να καθιερωθεί η άτυπη αυτή συνάντηση, όπως έχει γίνει με τις άτυπες συναντήσεις τύπου Gymnich που πραγματοποιούν δυο φορές το χρόνο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Στο περιθώριο των συνόδων της Κέρκυρας, η Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με το γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, το βρετανό Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς. Με τον κ. Στάινμπεργκ η Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες για θέματα ασφαλείας.
Η πραγματοποίηση της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, μετά την κρίση του Καυκάσου, όπως τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την ελπίδα από τις συναντήσεις θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. «Ο διάλογος δεν είναι πάντοτε εύκολος όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα» επεσήμανε σε άλλη συνέντευξή της στο πρακτορείο Associated Press. «Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αλλά η Ελλάδα, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς υποστήριζε πάντα την ανάγκη γι΄ αυτό το διάλογο.»
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κύριος στόχος του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ για το διάλογο στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ ανέφερε σε κοινό άρθρο της με τον ιταλό ομόλογό της Φράνκο Φρατίνι στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι αυτό το νέο διάλογο που θα ξεκινήσει στην Κέρκυρα πρέπει να τον προσεγγίσουμε ως μία ανοιχτή διαδικασία, χωρίς αυστηρό χρονοδιάγραμμα και προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πράξη του Ελσίνκι ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που κράτησε αρκετά χρόνια.