«Δεν έχω μάθει να κρύβομαι»
Στον Νίκο Στέφο
Όταν την περασμένη εβδομάδα κλείσθηκε η συνέντευξη με τη Ντόρα Μπακογιάννη ούτε που πέρασε από το μυαλό ότι μετά από λίγες μέρες θα βρισκόταν η ίδια στο μάτι του κυκλώνα για την υπόθεση της φυγής Καραβέλα στην Ουρουγουάη. Ούτε ότι γενικότερα το όνομα της οικογένειας Μητσοτάκη θα ακουγόταν και πάλι έντονα σε σχέση με τη Mayo. Γι΄ αυτό, και προς στιγμήν σκέφτηκα ότι η συνέντευξη μπορεί να ακυρωνόταν… Όμως διαψεύστηκα…
Γιατί, μπορεί να μη θέλατε κ. Μπακογιάννη να δώσετε συνέχεια η ίδιαστην υπόθεση Καραβέλα. Άσχετα αν αναλάβατε η ίδια την πολιτική ευθύνη, φαντάζομαι ότι δεν είστε και πολύ ικανοποιημένη από τις εξελίξεις…..
Γιατί να είμαι ικανοποιημένη; Από πού ως πού να είμαι ικανοποιημένη; Κάθε άλλο. Αλλά, είμαι ένας πολιτικός που πρώτα απ’ όλα έχει μάθει να μην κρύβεται. Και δεύτερον ξέρω να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν υπάρχουν απρόσωπα υπουργεία, όπως δεν υπάρχουν και απρόσωπες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός περίσσεψαν σε αυτή την ιστορία. Όλοι δια μαγείας έπεσαν από τα σύννεφα όταν διάβασαν με έκπληξη ότι ενδεχομένως η ελληνική διοίκηση δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και τα αντανακλαστικά που έπρεπε. Επειδή δεν έχω και καμιά διάθεση να συμβιβαστώ με τέτοιου είδους καθυστερήσεις διέταξα ΕΔΕ, η οποία θα αποδώσει τις ατομικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»;
Σημαίνει ότι δέχομαι την κριτική,σημαίνει ότι ένας πολιτικός έχει την τόλμη να λέει ότι εγώ αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και άρα κρίνομαι και για την αδυναμία την οποία ένα υπουργείο υπό την εντολή μου είχε.
Γνωρίζετε φυσικά ότι ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Ραγκούσης και την Τετάρτη μια εφημερίδα ζήτησαν τη δική σας παραίτηση και του κ. Δένδια.
Το γνωρίζω βεβαίως, αλλά στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί πριν αρχίσουν να παριστάνουν τους τιμητές. Για πολύ σοβαρότερα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είδα να δείχνει κάποιος από όλους την ίδια ευαισθησία.
Αλήθεια, σας πέρασε καθόλου η σκέψη της παραίτησης;
Να είστε βέβαιοι ότι αν ένιωθα ότι είχα διαπράξει ένα οποιοδήποτε ολίσθημα ή ένιωθα ότι είχα υποπέσει σε σοβαρό πολιτικό λάθος, βεβαίως θα είχα παραιτηθεί. Αλλά η περίπτωση αυτή στην ουσία αφορά στην ολιγωρία ενός εντεταλμένου οργάνου της διοίκησης. Αφορά σε ένα άθροισμα γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Μακάρι να ήταν κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη. Δυστυχώς δεν μπορεί. Και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με διαδικασίες και «ρουτίνες» της δημόσιας διοίκησης, γνωρίζουν τις αγκυλώσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Έχετε μιλήσει καθόλου με τον κ. Δένδια μετά που ξέσπασε ο σάλος;
Βεβαίως και είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Δένδια και ομολογώ ότι εξεπλάγην από τα πρωτοσέλιδα που μας παρουσίαζαν και τους δύο σαν να έχουμε πρόβλημα ο ένας με τον άλλον. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ. Δένδια και πιστεύω δεν έχει κανένα πρόβλημα κι εκείνος μαζί μου.
Γιατί δεχτήκατε αυτή την επίθεση από την Ένωση των Διπλωματικών Υπαλλήλων;
Σας ομολογώ ότι εξεπλάγην δυσάρεστα, όχι μόνον διότι δεν υπήρχε βάση στους ισχυρισμούς, αλλά και διότι η ανακοίνωση βγήκε πριν καν γίνει η ΕΔΕ. Κάποιοι, προφανώς, θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη ώρα και το κατάλληλο ζήτημα για μικροκομματικό συνδικαλισμό. Ευτυχώς απέχουν πολύ από το να εκπροσωπούν την μεγάλη πλειοψηφία του διπλωματικού προσωπικού της Ελλάδας, όλων αυτών των ανθρώπων που με ακεραιότητα, με σοβαρότητα, και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρουν, υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Κανείς όμως, δεν είναι υπεράνω ελέγχου και κριτικής.
Και με τη Μayo τι γίνεται;
Πρώτα-πρώτα, η Mayo είναι μια υπόθεση την οποία έχει ερευνήσει σε βάθος η ελληνική Δικαιοσύνη και έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση πολιτικό. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, τα γεγονότα είναι τα εξής: μια εφημερίδα καταγράφει έναν ισχυρισμό, χρησιμοποιεί το όνομα του εισαγγελέα, του κ. Ζαγοριανού και λέει οτι υπάρχει ένα εγγραφο στη δικογραφία. Ακολουθεί ρητή διάψευση, ότι δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει ρητή διάψευση από παντού και παρά ταύτα πέντε μέρες πριν τις εκλογές εξακολουθούμε να ακούμε τον ίδιο ισχυρισμό. Είναι εμφανέστατο ότι οι ισχυρισμοί οι οποίοι διατυπώθηκαν είναι κατασκευασμένοι.
Και τότε γιατί έχει ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία;
Γιατί μία συσπειρωμένη, ενωμένη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατεβαίνει στη μάχη των εκλογών, αποτελεί το στόχο. Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιοι από εμάς οι οποίοι έχουν «τη μερίδα του λέοντος» στις επιθέσεις εναντίον της. Είναι σαφής ηπροσπάθεια να προκληθεί ρήγμα μέσα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη χάρη όμως δεν θα τους την κάνουμε.
Σε ποιούς δεν θα κάνετε αυτή τη χάρη; Εννοείτε στο ΠΑΣΟΚ; Σε ποιούς;
Δεν θα μπω και εγώ σε σενάρια και υποθέσεις. Όποιος έχει στοιχεία ας προσέλθει να τα παρουσιάσει. Αλλά κανένας από εμάς δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τη λάσπη στον ανεμιστήρα.
Απομένουν δύο μέρες έως τις ευρωεκλογές και δυστυχώς πρέπει να πω ότι τα θέματα της Ευρώπης δεν συζητήθηκαν σχεδόν καθόλου στην προεκλογική περίοδο. Για βατοπαιδινούς ακούσαμε, για παπαγαλάκια και βαρβαρότητες ακούσαμε, αλλά για θέματα της Ευρώπης τίποτα…
Έχετε δίκιο, αλλά μεγάλη ευθύνη φέρουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτό. Δεν καθορίζουμε μόνοι μας εμείς οι πολιτικοί την agenda.
Καλά, οι πολιτικοί δεν έχουν;
Ασφαλώς και πιστεύω ότι αδίκησε πάρα πολύ την ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη η αρχική θέση του ΠΑΣΟΚ που προσήλθε στις εκλογές αυτές ονομάζοντάς τες δημοψήφισμα. Έριξε δυοσυνθήματα που ακυρώθηκαν. Το ένα ήταν «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» υποτιμώντας την ιστορική γνώση κάποιων ανθρώπων και το δεύτερο «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Και είναι κρίμα διότι κλείνοντας αυτή η προεκλογική περίοδος δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε τα ουσιαστικά προβλήματα. Διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη είναι καθοριστικές για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Και λυπούμαι γιατί δεν είχαν την ενημέρωση που δικαιούνται…
Δεν ξέρω αν μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη αλλά και οι πρώτες διαφημίσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν καμία σχέση με Ευρώπη. «It takes two to tango» λέει μια αγγλική παροιμία…
Ακούστε, η ΝΔ ακριβώς απέρριψε μια συντονισμένη επίθεση την οποία δέχτηκε εδώ και μήνες. Θελήσαμε να δείξουμε ότι, παρά την καταστροφολογία, υπάρχει και η αλήθεια, την οποία παρουσιάσαμε στο σποτ μας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά δεν δεχόμαστε και την ισοπέδωση του έργου το οποίο έγινε. Σε μεγάλο βαθμό το έργο αυτό έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια και παρουσιάστηκε στο λαό.
Πάντως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έρθει μάλλον δεύτερη στις ευρωεκλογές. Εσείς τι αίσθηση έχετε;
Έχω πει ότι δεν πρέπει να υποτιμάτε αυτή τη μεγάλη παράταξη. Έχουν πολλοί κάνει το λάθος να την υποτιμήσουν κατά διαστήματα. Αίσθησή μου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για να δουλέψει κανείς, ναι, μας παρουσιάζουν εδώ και καιρό με χαμηλή συσπείρωση, καταγράφουν όμως και ένα κλείσιμο της ψαλίδας τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση της συσπείρωσης και για εμάς ο στόχος είναι η νίκη.
Μπορεί να έχετε πει σε πρόσφατες συνεντεύξεις σας ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν τίθεται θέμα διαδοχής και μάλιστα ο Πρωθυπουργός έχει πει σε συνέντεύξεις του στην τηλεόραση ότι είναι μόλις 53 ετών και δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από τώρα. Όμως το θέμα παραμένει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…
Εξυπηρετεί τη σεναριολογία και εκείνους οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν συζητήσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι από τον Πρωθυπουργό μέχρι το σύνολο των στελεχών, οι δηλώσεις είναι σε απόλυτη συμφωνία. Θέμα ηγεσίας δεν υπάρχει. Κανένα στέλεχος δεν έχει πει το αντίθετο και βεβαίως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του το έχει ξεκαθαρίσει.
Δεν υπάρχει τώρα ή δεν υπάρχει για μεγάλο διάστημα; Το λέω αυτό γιατί κάπου διάβασα ότι είπατε σε συνέντευξή σας πως δεν υπάρχει θέμα διαδοχής τώρα.
Ουδέποτε έχω πει αυτό που εννοείτε, κύριε Στέφο, και μόνο ευφάνταστοι σεναριολόγοι διατυπώνουν τέτοιους υπαινιγμούς…
Ξέρετε όμως ότι οι φήμες αυτές φούντωσαν κυρίως όταν έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο εκδηλώσεις. Η μία δική σας και μια για τον κ. Σαμαρά….
Έγιναν πολλές εκδηλώσεις κι είναι πολύ υποτιμητικό για τον έλληνα βουλευτή, για το δραστήριο βουλευτή ενός κόμματος, να του προσάπτουν ότι συμμετέχει σε κομματικές πασαρέλες.
Η 8η Ιουνίου τι ξημερώνει για τη ΝΔ; Αλλαγή σκηνικού;
Κάθε εκλογή έχει τα δικά της πολιτικά μηνύματα. Η 8η Ιουνίου θα έχει κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Είναι μία κυβέρνηση που έχει λάβει εντολή πριν 1,5 χρόνο να κυβερνήσει 4 χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα έχει μπροστά της την πρόκληση να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή κρίση και να μεταβάλει την κρίση σε ευκαιρία.
Και για τη χώρα τι ξημερώνει την επομένη των εκλογών;
Ξημερώνει μια ημέρα τόσο απαιτητική όσο και η προηγούμενη. Γιατί οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους, δεν εξαφανίζουν την κρίση που ζούμε, κύριε Στέφο, δεν εξαφανίζουν την πίεση που υφίσταται στην καθημερινότητά του ο πολίτης. Η χώρα χρειάζεται να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, σε τροχιά προόδου, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερη θωράκιση από τις συνέπειες της κρίσης και να κατοχυρώσει μια καλύτερη, πιο ασφαλή θέση στην επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας. Και αυτό μόνον η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής μπορούν να το εγγυηθούν. Οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι είναι ανεφάρμοστες, μόνον ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην χώρα και τους στόχους της, ειδικά αυτή την ώρα. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, την πολιτική που παράγει θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο και τους πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στα μεγάλα ζητήματα που κρίνουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αυτή την εντολή πήραμε και αυτήν εκπληρώνουμε.
Η Χίλαρι τον Ιούνιο στην Ελλάδα
Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι πλησιάζει η ώρα αξιολόγησης της Τουρκίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το Δεκέμβριο. Και δεύτερον προχωρούν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Έχουμε έναν εξαιρετικά καλό συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση, προετοιμαζόμενοι για κρίσιμα και πολύ σοβαρά συμβούλια τους ερχόμενους μήνες.
Δεν έχω γνωρίσει και δεν έχω συζητήσει ακόμα με το νέο τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Θα χαρώ να τον δω στην Κέρκυρα, όπου όπως ξέρετε γίνεται η μεγάλη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ παρουσία της κυρίας Κλίντον.
Έχει κλειδώσει η συμμετοχή της;
Έχει κλειδώσει η συμμετοχή ολων. Πράγμα το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΑΣΕ, δηλαδή ούτε σε άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών αλλά και ούτε και στα καθιερωμένα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ δεν έχουν βρεθεί όλοι γύρω από ένα τραπέζι.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης θα το θέσετε στον τούρκο υπουργό;
Κάθε φορά το θέτουμε.
Ναι αλλά τώρα έχει πάρει διαστάσεις μεγάλες.
Σήμερα πλέον αναδεικνύεται σε ένα από τα θέματα της Ευρώπης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, νομίζω ότι πετύχαμε ακριβώς την πάγια ελληνική θέση να την κάνουμε και ευρωπαϊκή.
Και τίθεται πλέον ως προϋπόθεση ή ένας από τους όρους στην ατζέντα..
Τίθεται ως ένα από τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να αποδείξει η Τουρκία τη συνεργασία της ενόψει της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
Απαισιοδοξία για Σκοπιανό
Η μέχρι τώρα στάση των Σκοπιανών δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Βεβαίως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον κ. Νίμιτς, αμέσως μετά τις εκλογές. Αλλά η αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι έχει καταγραφεί σε όλους τους τόνους. Από εκεί και πέρα ελπίζω ότι το μήνυμα και του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρώπης προς τα Σκόπια ότι οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος, αν θέλουν να έχουν πραγματική ευρωπαϊκή και ευρατλαντική πορεία, να έχει ληφθεί. Και ελπίζω ειλικρινώς ο κ. Γκρούεφσκι να σκεφτεί το συμφέρον του λαού του και να προχωρήσει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση.