Καλησπέρα σας,
Μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε στην καρδιά του προεκλογικού αγώνα, αλλά όπως γνωρίζετε καλά η εξωτερική πολιτική δεν σταματάει ποτέ. Το σημερινό Συμβούλιο ήταν σημαντικό γιατί συζητήσαμε τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Είναι θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα μας, όπως η λαθρομετανάστευση, όπου θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο για πραγματικά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης.
Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ στο νέο περιστατικό παρενόχλησης δια ασυρμάτου ελικοπτέρου της FRONTEX από τουρκικό ραντάρ. Η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία είναι πραγματικά απογοητευτική. Και είναι ακόμα χειρότερο ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο πιλότος, την ώρα της παρενόχλησης, είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές του Φαρμοκονησίου, ενώ στην περιοχή και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, καταγράφηκε η παρουσία τουρκικής ακταιωρού. Τα ανωτέρω γεγονότα καθιστούν προφανείς τους στόχους των τουρκικών προσπαθειών παρενόχλησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης. Για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αθετεί τις δεσμεύσεις της. Επιπλέον, η καταγεγραμμένη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Πέραν της ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επιστρέφω στα θέματα που συζητήσαμε σήμερα. Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με έμφαση στα θέματα της απασχόλησης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα γίνει προσπάθεια διαμόρφωσης κοινοτικής θέσης ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στις ΗΠΑ.
Συζητήσαμε ακόμη τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και τις αλλαγές που θα φέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, εάν όλα πάνε καλά με την επικύρωσή της, όπως ελπίζουμε.
Συζητήσαμε, τέλος, την προετοιμασία και την ανάγκη συντονισμού των χωρών μας ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη. Η Ένωση πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο αυτή με ενιαία φωνή και αυτό προϋποθέτει καλή προεργασία και υποστήριξη των σχετικών προσπαθειών της σουηδικής προεδρίας.
Αργότερα στο δείπνο θα μπούμε στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων και συγκεκριμένα στις προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την απάντηση του Ιράν στις προτάσεις των Έξι. Στο θέμα αυτό είμαστε σε σημείο καμπής και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.
Αυτό που δεν ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα είναι η προετοιμασία των εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες χώρες. Τα κείμενα αυτά, που είναι τώρα υπό διαμόρφωση, θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου και θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες κάνουμε επαφές σε σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διακυβερνητικό πλαίσιο όσο και έναντι της Επιτροπής, ώστε τα κείμενα αυτά να αποτυπώνουν με συνέπεια και ακρίβεια την πραγματικότητα.
Σήμερα είχα στο περιθώριο του Συμβουλίου συνάντηση με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη. Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος. Έχουμε ήδη κάνει σημαντική προσπάθεια και έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειάζεται όμως προσοχή εκ μέρους μας, ειδικά λόγω της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν υπευθυνότητα.