Συνεντεύξεις

Δημοσίευμα στην ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή, 27 Σεπ 2009

Η σιδηρά κυρία της πολιτικής

Της Κατερίνας Γκίκα.

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα η Nτόρα Mπακογιάννη μπήκε στο νοσοκομείο με πνευμονία, οι συνεργάτες της ανησύχησαν, αλλά, πράγμα περίεργο, δεν έδειξε να παραξενεύεται κανείς! «H υπουργός συνηθίζει να τα δίνει όλα σε προεκλογικές περιόδους! Μέχρι τελικής αφωνίας» λένε σαν να ανακοινώνουν το φυσικότερο πράγμα του κόσμου.

Πέντε μέρες προσωρινά «εκτός μάχης» έμοιαζαν αιώνες για την ίδια. Στο ίδιο διάστημα, ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν ικανή να δει το ξημέρωμα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Και επιπλέον, για όσους δεν γνωρίζουν, της Ντόρας της αρέσουν οι εκλογές. «Είναι η στιγμή που οι πολιτικοί δίνουν λόγο στους πολίτες και αυτοί καλούνται να αποφασίσουν» υπενθυμίζει απλά. Την επομένη της εξόδου της από το «Ερρίκος Ντυνάν» επέστρεψε μάχιμη στην εκλογική αρένα της Α’ Αθηνών με συνεντεύξεις, ομιλίες και περιοδείες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Η πιο δημοφιλής Ελληνίδα της πολιτικής – κι αυτό είναι κάτι που της αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι – ξέρει πότε να συμβιβάζεται, πότε να συγκρούεται και πότε να υποχωρεί. Πώς εξηγείται αυτό; Το φωτίζει καλύτερα η ίδια εξομολογούμενη: «Έχω μεγάλη δόση της μητσοτακικής ψυχραιμίας αλλά και του εκρηκτικού ταμπεραμέντου της μαμάς Mαρίκας. Αυτό σημαίνει πως όταν νιώθω ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει ή όταν δίνω μάχη για κάτι το οποίο πιστεύω, το κάνω με πάθος. Κι αυτό ενίοτε οδηγεί και σε εκρήξεις» συνηθίζει να δηλώνει αφοπλιστικά. Αναπόφευκτα, η επιλογή της να λέει ξεκάθαρα την άποψή της χωρίς να κρύβεται πίσω από έναν στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο είναι η κύρια αιτία ορισμένων παρεξηγήσεων.

Φαίνεται πως αυτή η ευθύτητά της τη συνοδεύει από πολύ νωρίς… «Λέγομαι Nτόρα Μητσοτάκη, κάνω μπέιμπι σίτινγκ και παίρνω τεσσεράμισι φράγκα την ώρα» έλεγε η αγγελία που μοίρασε στη γειτονιά της όταν ήταν δεκαπέντε χρόνων, με σκοπό να βγάλει τα προσωπικά έξοδά της και να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Έγινε μεγάλος καβγάς στο σπίτι, αλλά τελικά οι γονείς υποχώρησαν. Το επόμενο… επαγγελματικό βήμα ήταν να κάνει μεταφράσεις.

Οι παλιοί φίλοι της θυμίζουν ότι έδωσε πρώιμα σαφές δείγμα γραφής και διηγούνται με θαυμασμό «στη Γερμανική σχολή όπου μαθήτευσε έκανε και την πρώτη επαναστατική πράξη, όταν ως πρόεδρος του σχολείου ήρθε σε ρήξη με τη διεύθυνση και οργάνωσε την πρώτη και τελευταία αποχή που έχει γίνει σε γερμανική σχολή στον κόσμο».

H πρώτη γυναίκα στη χώρα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας αλλά και η πρώτη γυναίκα από το εξωτερικό η οποία αναγορεύτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρώτη γυναίκα βουλευτής Ευρυτανίας το 1989 και στη συνέχεια σταθερή πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων της πρώτης περιφέρειας της χώρας. Όχι και άσχημα για μια γυναίκα, θα έλεγε κανείς, αλλά η Ντόρα δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα! O κύκλος παραμένει ανοιχτός για την κυρία Mπακογιάννη, το όνομα της οποίας φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη του αμερικανικού περιοδικού «Forbes».

Στη διαδρομή προς τα ψηλά και τις πρωτιές, η κορυφαία πολιτικός συνειδητοποίησε πως η πολιτική, όπως και η ζωή, δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής. Και τη δύναμή της για να συνεχίζει της τη δίνει, όπως λέει, η εμπιστοσύνη του κόσμου. «Κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία ή δοκιμασία προσθέτει δύναμη. Οι άνθρωποι λυγίζουν, κλαίνε, απογοητεύονται κάποιες στιγμές, όμως συνεχίζουν».

Μπορεί στη ζωή της να έκλαψε πολύ και πολλές φορές, όμως προτιμά το ποτήρι μισογεμάτο, εκτιμά το χαμόγελο και τους ανθρώπους που συνεχίζουν, παλεύουν και ξαναβρίσκουν τη χαρά και την αισιοδοξία. Μπήκε στην πολιτική μετά την άνανδρη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη και άφησε τη σφραγίδα της ως βουλευτής Ευρυτανίας με την υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος που άλλαξε την εικόνα της ξεχασμένης περιοχής και συνέβαλε στο να γίνει η Ευρυτανία από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς. Επόμενος σταθμός της καριέρας της ήταν το υπουργείο Πολιτισμού, όπου ξεκίνησε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το όνειρο της Μελίνας, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ακολούθησε η υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών και μετά ο δήμος Αθηναίων. Ως δήμαρχος εργάστηκε σκληρά για τη διοργάνωση των πολύ επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της πόλης. Στα χρόνια που θήτευσε στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε πάνω από 160 ταξίδια και διένυσε πάνω από 630.000 χιλιόμετρα υπερασπιζόμενη τις ελληνικές θέσεις. Εργάστηκε, όπως η ίδια σημειώνει, «για μια Ελλάδα στο κέντρο των αποφάσεων, στην καρδιά της Ευρώπης, με ρόλο και λόγο στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή». Με ένα κομπολόι από την αγαπημένη συλλογή της και το iPod με τις αγαπημένες της μουσικές οι εξαντλητικές ώρες πτήσεων έγιναν κάποιες φορές πιο υποφερτές.

Μικρή ήθελε να γίνει αρχαιολόγος. Να ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς και χαμένους πολιτισμούς. Ονειρευόταν μάλιστα εκείνη την εποχή να οργανώσει αναπτυξιακά προγράμματα στην Αφρική και στο Νεπάλ. Και οι φίλοι της όταν παρακολουθούν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της, της λένε πως αν κάποτε έμενε… άνεργη, θα ήταν μια εξαιρετική πολιτική αναλύτρια η οποία θα συνέθετε εκρηκτικά πάνελ.

Μπορεί το πατρικό της όνομα να είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του τόπου, όμως η Ντόρα χαράζει τον δικό της δρόμο προς το μέλλον με όλη την πνευματική και ηθική αρματωσιά που διαθέτει, με όχημα την τεχνολογία. Εκτός από την πολύ μοντέρνα, λειτουργική και ενημερωτική ιστοσελίδα της, είναι παρούσα στο Twitter, στο Friendfeed, στο Facebook, στο Flickr και στο YouTube, με τα οποία ασχολείται η ίδια και μια ομάδα παιδιών, το DORAWEB TEAM.

Είναι παντρεμένη με τον Ισίδωρο Κούβελο, έχει δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα, τα οποία όπως λέει και λόγω του ότι τα γέννησε σε μικρή ηλικία, είναι οι καλύτεροί της φίλοι, ενώ τα δύο εγγόνια της, ο Παύλος και η Δανάη, απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο της.

Το έργο της στην εξωτερική πολιτική

Τα περίπου τέσσερα χρόνια που η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στο τιμόνι του ΥΠΕΞ, η εξωτερική πολιτική της χώρας «απέκτησε μια νέα δυναμική». Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε εξαρχής ως κύριους άξονες που θα κινηθεί την εξωστρέφεια και την εθνική αυτοπεποίθηση.

Αποτέλεσμα αυτών, όπως συμπεραίνουν οι συνεργάτες της, ήταν η ενίσχυση του κύρους αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της χώρας διεθνώς. Προσθέτουν δε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της Ντόρας Μπακογιάννη η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενισχύθηκε χάρη στη συνεχή παρουσία της στα ευρωπαϊκά όργανα και στις ξεκάθαρες θέσεις της για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Συνοπτικά, οι συνεργάτες της Ντόρας επισημαίνουν ότι στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, η Ελλάδα προώθησε τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία προς όφελος των λαών της περιοχής.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η Ελλάδα έβαλε τις κόκκινες γραμμές για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, θέση που έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ. Τα ελληνικά επιχειρήματα για το θέμα των Σκοπίων βρήκαν υποστήριξη από τους συμμάχους της χώρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο 2008 και η ελληνική θέση έγινε και συμμαχική θέση.

Στα ελληνοτουρκικά έγινε σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η θέση της Ελλάδας είναι πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη και όχι λευκή επιταγή στην Τουρκία.

Στην ενεργειακή διπλωματία η Ελλάδα αναβάθμισε τον στρατηγικό ρόλο της και αναδεικνύεται σε χώρα-κλειδί για τους νέους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Επίσης, η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Αλβανία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών. Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί ότι τη διετία 2005-2006, όταν η Ελλάδα διετέλεσε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να διοργανώσει ύστερα από 25 χρόνια συνεδρίαση για το Μεσανατολικό. Ορόσημο αποτελεί ότι το 2009 η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τον Ιούνιο του 2009 συγκάλεσε για πρώτη φορά άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, συγκεντρώνοντας πενήντα ομολόγους της, για το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης. Τέλος, ύστερα από προσπάθειες της υπουργού Εξωτερικών κλείδωσε η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα VISA WAIVER, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να ταξιδεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου χωρίς βίζα στην Αμερική.

Οι σημαντικοί σταθμοί μιας μεγάλης καριέρας

ID

Όνομα: Ντόρα.

Επίθετο: Μπακογιάννη.

Γενέθλια: 6 Μαΐου.

Γονείς: Κωνσταντίνος και Μαρίκα Μητσοτάκη.

Αδέλφια: Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος.

Καταγωγή: Κρήτη.

Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένη με τον Ισίδωρο Κούβελο.

Μεταφορικό μέσο: Αυτοκίνητο.

Ζώδιο: Ταύρος.

Ωροσκόπος: Δεν τον ξέρω.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Σχολείο: Γερμανική Σχολή. Θρανίο: Τελευταίο. Αγαπημένο μάθημα: Ιστορία. Καθηγητής που δεν θα ξεχάσω: Η φιλόλογός μου, η κυρία Αποστολοπούλου. Επειδή: Ήταν εξαιρετική εκπαιδευτικός και καταπληκτικός άνθρωπος. Απολυτήριο: 17. Κοπάνες ή… αταξίες: Πάρα πολλές. Πενθήμερη: Δεν είχαμε. Με τρεις λέξεις ο εαυτός μου τότε: Απείθαρχη, ονειροπόλα, πεισματάρα. Σπουδές: Πολιτικές επιστήμες και Επικοινωνία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Πρώτη εμφάνιση στην πολιτική: Τον Νοέμβριο του 1989 ως υποψήφια στη μονοεδρική της Ευρυτανίας. Άνθρωποι που με στήριξαν: Είμαι τυχερή σε αυτόν τον τομέα γιατί, εκτός από τον σύζυγο και τα παιδιά μου, έχω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν. Μεγάλη στιγμή: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Σταθμός καριέρας: Η εκλογή μου στην Ευρυτανία. Επόμενος στόχος: Η νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Δουλειά που θα μπορούσα / ήθελα να κάνω αν: Θα μπορούσα να σχεδιάζω αναπτυξιακά προγράμματα για υποβαθμισμένες περιοχές, αυτό που έκανα και ως βουλευτής Ευρυτανίας, ή θα μπορούσα να είμαι αρχαιολόγος.

HOME

Περιοχή: Κέντρο. Οροφος: 2ος Χρώματα: Γήινα. Έπιπλα: Έθνικ και παλιά ελληνικά κομμάτια. Αγαπημένα έργα Τέχνης: Ένας πίνακας του Μόραλη που έχει ο Ισίδωρος. Ιδανικό σπίτι: Το σπίτι μου στο Καρπενήσι. Η πιο προσωπική γωνιά: Ο καναπές μου απέναντι από το τζάκι. Αντικείμενο που θα έσωζα σε περίπτωση ανάγκης: Μια εικόνα της Παναγίας.

PERSONAL STUFF

Ρούχα: Κοστούμι. Παπούτσια: Φλατ. Αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας: Κόκκινο σακάκι. Ρολόι: Δώρο του Ισίδωρου στην επέτειο γάμου. Άρωμα: Allure Chanel. Χόμπι: Μουσική από το iPod. Γυμναστήριο: Καθημερινά. Κομμωτήριο: Δυστυχώς συχνά.

FAVORITES

Βιβλίο: Ιστορικό μυθιστόρημα. Συγγραφέας: Καζαντζάκης. Τραγουδιστής: Αλεξίου, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη και πολλοί ακόμη. Τραγούδι: Η «Πανσέληνος» της Αλεξίου. Ταινία: «Οι ζωές των άλλων». Σίριαλ: Βλέπω το σίριαλ «Ρώμη» στο BBC. Ηθοποιός: Τζορτζ Κλούνεϊ. Φίλοι: Έχω δύο πολύ καλές φίλες, την Μπουμπού και την Ηλέκτρα. Ομάδα: Πανιώνιος. Χρώμα: Κόκκινο. Λουλούδι: Γαρδένια. Επιτραπέζιο παιχνίδι: Scrabble. Η πιο αγαπημένη ασχολία: Μαγειρική. Νοσταλγία: Τα ξένοιαστα καλοκαίρια. Ο πιο μεγάλος φόβος: Το απρόβλεπτο. Η πιο μεγάλη διάψευση: Προτιμώ να μη θυμάμαι. Η πιο μεγάλη ψευδαίσθηση: Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Αυτό που θα άλλαζα: Την περιφερειακή ανάπτυξη. Προορισμός διακοπών: Καρπενήσι. Νησί: Κρήτη. Χώρα: Ελλάδα. Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: Ρώμη. Μουσεία: Το νέο μουσείο της Ακρόπολης και το μουσείο του Καιρού. Πόλη όπου θα μπορούσα να ζήσω: Παρίσι, όμως δεν αλλάζω την Αθήνα. Ταξίδι εκτός Ευρώπης: Με γοητεύει πολύ η Αίγυπτος. Παραλία: Λουτρό στα Σφακιά. Διαδρομή: Η βόλτα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ταξίδι για shopping: Δεν το συνηθίζω. Φαγητό: Σπανακόπιτα. Καφές: Espresso. Ποτό: Πάντα προτιμώ ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εστιατόριο: Ταβερνάκια στο Παγκράτι. Μπαράκι: Σπάνια. Μπουζούκια: Καθόλου πια.

TECH

Internet @ home ή net-cafe: Ιnternet @ home. PC ή laptop: Laptop. Πόσο συχνά σερφάρεις: Καθημερινά. Site: dorabak.gr Βlog: dorawebu.gr Οnline αγορές: Κυρίως βιβλία. Κάνεις chat: Όχι. Facebook ή MySpace: Facebook. ΜSN ή Skype: Κανένα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο