Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ

Κυριακή, 6 Σεπ 2009

Στη Σία Κοσιώνη.

Παίρνει μέρος ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να έρθουμε τώρα στη συζήτησή μας με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Κυρία Μπακογιάννη, συμμερίζεστε την άποψη του Πρωθυπουργού ότι μπορεί να κερδηθεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου; Και επειδή καταλαβαίνω ότι θα απαντήσετε θετικά θέλω να σας ρωτήσω από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία όταν οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα 5,7% έως 6,7% στο ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας ξέρουμε να διαβάζουμε. Και εγώ με τη σειρά μου, όπως και πολλά άλλα στελέχη τις έχουμε διαβάσει με μεγάλη προσοχή. Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία, αξιόπιστη φωτογραφία μιας στιγμής των σκέψεων και των προθέσεων του εκλογικού σώματος.

Ξέρουμε, όμως, όλοι ότι καταγράφουν ένα μεγάλο αριθμό αναποφασίστων σήμερα. Όπως ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ως κόμμα αντιπολίτευσης έχει ουσιαστικά φτάσει στην οροφή της συσπείρωσής του. Μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω τις μέρες που έρχονται, αλλά έχει πάντως ήδη μια πολύ υψηλή συσπείρωση.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία είναι το κυβερνών κόμμα. Το κόμμα, που πάνω ακριβώς στη διετία, είναι στη δυσκολότερή της στιγμή. Έχει μια πολύ χαμηλή συσπείρωση.

Ο στόχος μας, λοιπόν, κα Κοσιώνη, είναι ακριβώς να απευθυνθούμε σε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες μας στήριξαν διαχρονικά και σε εκείνες τις δυνάμεις που ήρθαν και από άλλα κόμματα και να τους πούμε ότι εμείς είχαμε και έχουμε το θάρρος, να παρουσιάσουμε την απόλυτα αληθινή εικόνα της πραγματικότητας.

Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και κυρίως, κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και τους λέμε τι θα κάνουμε. Τι πραγματικά έχουμε σκοπό να κάνουμε για να μην τους ξημερώσει κάτι διαφορετικό. Δύσκολος είναι ο δρόμος που διαλέξαμε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η αλήθεια είναι πάντως, κα Μπακογιάννη, ότι ακούσαμε σήμερα τον Πρωθυπουργό να ζητά μια ισχυρή κυβέρνηση μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και φαντάζομαι όλοι αποδεχόμαστε με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα πως αν κάποιος βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να το δούμε. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται έξι μονάδες διαφορά. Εγώ, όμως, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία δυναμική. Διότι αν είχε δυναμική, αν είχε πχ τη δυναμική που είχαμε εμείς το 2004, θα βλέπατε ένα κόμμα το οποίο έρχεται. Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα, παρά το ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, τέτοιου είδους δυναμική δεν εμφανίζει.

Αν εμείς καταφέρουμε και πετύχουμε την αύξηση της συσπείρωσής μας τότε θα πετύχουμε, κα Κοσιώνη, τη μεγάλη ανατροπή. Και τώρα αυτό δεν το λέω για εμάς, αλλά το λέω γιατί η χώρα και ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει πει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό τι θα κάνει την άλλη μέρα. Όχι έναν Άγιο Βασίλη ο οποίος κρατάει καλά φυλαγμένο το μυστικό της όποιας μαγικής λύσης έχει για να δώσει απάντηση στα προβλήματα των πολιτών.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ακούσουμε, κα Μπακογιάννη, και τον κ. Ραγκούση, διότι πρέπει να σας απαντήσει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αμέσως. Ελπίζω ότι με τον κ. Ραγκούση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ακριβώς αυτό. Να συζητήσουμε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα τα δούμε όλα. Κύριε Ραγκούση, έθεσε κάποια συγκεκριμένα πράγματα τώρα η κα Μπακογιάννη. Είπε, πρώτον, ότι δεν έχετε δυναμική και ότι δε θα πείτε αλήθειες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Νομίζω ότι καταρχήν αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο για την ομιλία αλλά και τη σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Καραμανλή και άρα και ένα σχόλιο σχετικά με όσα είπε έπ’ αυτών η κα Μπακογιάννη. Ποτέ κανένας πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση ιδίως όταν διεκδικούσε την τρίτη στη σειρά επανεκλογή της ή επανεκλογή του δεν κρίθηκαν από αυτά που έλεγαν. Οι πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση της μεγάλης στιγμής των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου θα κρίνουν τον κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία κυρίως την ηγετική ομάδα της Κυβέρνησης από αυτά που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια σε σύγκριση με αυτά που είχαν πει το 2004 και το 2007, και όχι από αυτά που λένε σήμερα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτσι θα κρίνουν την Κυβέρνηση. Το θέμα είναι πώς θα κρίνουν εσάς. Και σε αυτή τη φάση, κ. Ραγκούση, επιτρέψτε μου, ακούσαμε και αρκετά δυσάρεστα πράγματα από τον Πρωθυπουργό στο Βελλίδειο. Από εσάς θα ακούσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από εμάς και φαντάζομαι θα μου δώσετε την ευκαιρία να απαντήσω και στην προηγούμενη ερώτηση…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Για να μην αφήσω αναπάντητη και την παρατήρηση της κας Μπακογιάννη περί μη δυναμικής του ΠΑΣΟΚ. Από εμάς θα ακούσετε την αλήθεια και τώρα, και τονίζω και υπογραμμίζω, και μετά τις εθνικές εκλογές εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση. Τονίζω, δηλαδή, με αυτό ότι εμείς θα πούμε την αλήθεια όπως τώρα την αντιλαμβανόμαστε αλλά, όπως ξέρετε, δεν την ξέρουμε, δεν τη γνωρίζουμε διότι εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα στα συρτάρια αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά νομίζω ότι αυτό που και θα έχουμε τη δυνατότητα αλλά και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να κάνουμε είναι ότι θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό χωρίς να προσφύγουμε, διευκρινίζω, σε απαράδεκτες λογικές απογραφής που θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δυσφημίσει τη χώρα μας. Θα πούμε την αλήθεια όπως ακριβώς θα τη βρούμε μπροστά μας όταν και εφόσον ο ελληνικός λαός ξαναλέω μας δώσει και δώσει στο Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική, για να επανέλθω στο προηγούμενο, το ακούμε μονότονα από πέρυσι τέτοια εποχή. Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι δύο νομίζω επιμέρους πράγματα. Πρώτον, ότι πράγματι τίποτα δεν έχει κριθεί. Και μέχρι την ιερή στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου κανείς δε δικαιούται να προεξοφλεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σωστά.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς πιστεύουμε-διαπιστώνουμε-μαθαίνουμε- αφουγκραζόμαστε-διαβάζουμε δημοσκοπήσεις. Από αυτές, πράγματι, προκύπτουν θετικά μηνύματα για μας. Θα έλεγα δε σε ό,τι αφορά, και αυτό είναι ένα είδος απάντησης στην κα Μπακογιάννη, ότι αυτό που αξίζει κι εκείνοι να προσέξουν δεν είναι αν αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ προηγείται με το ποσοστό που είπατε από 5,7% έως 6,7%. Είναι ότι αυτό το ποσοστό είναι διαρκώς αυξανόμενο. Διαρκώς αυξανόμενο από πέρυσι τέτοια εποχή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, θέλω να ρωτήσω την κα Μπακογιάννη…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δηλαδή, υπάρχει πραγματικά μια δυναμική και μια τάση η οποία διαρκώς καταγράφεται.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, να μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση να είναι λίγο πιο σύντομες οι τοποθετήσεις μας. Κυρία Μπακογιάννη, ακούμε τον Πρωθυπουργό τα τελευταία 24ωρα από τη στιγμή που εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές να δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε δύο λέξεις: εθνικό συμφέρον. Και διερωτάται κανείς το εξής. Το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε εκλογές όπως είχε προεξοφλήσει το Μάρτιο. Μέχρι τότε είχε αρκετούς μήνες ο Πρωθυπουργός μπροστά του να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Όπως είχε και αρκετούς μήνες πίσω από τις ευρωεκλογές οπότε και άρχισε αυτή η εκλογολογία. Για ποιο λόγο δεν το έπραξε και προτίμησε να πάει σε πρόωρες εκλογές; Μήπως, τελικά, έπαιξε ρόλο το πιθανό πολιτικό κόστος που θα έρχονταν στη συνέχεια;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Κοσιώνη, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να αναγνωρίσουμε στον Πρωθυπουργό τη γνώση την οποία έχει μιας κατάστασης στη χώρα μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι κι εσείς και ο κ. Ραγκούσης και εγώ γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει προεκλογικό κλίμα σε μία επιβαρυμένη οικονομία σαν τη δική μας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι απότην ώρα που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική του δυνατότητα καταχρηστικά, μη ψηφίζονταν, ουσιαστικά, έναν Πρόεδρο τον οποίο δηλώνει πως θέλει, από εκείνη τη στιγμή η χώρα έχει μπει οριστικά σε προεκλογική περίοδο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και δικά σας στελέχη όμως τροφοδότησαν την εκλογολογία;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι διαφώνησε ο Πρωθυπουργός, σήμερα κιόλας, ανοιχτά μαζί τους. Από εκεί και πέρα, όμως, ο Πρωθυπουργός είχε την ευθύνη και ο Πρωθυπουργός γνώριζε ποιο είναι το κόστος αυτής της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Γνώριζε επίσης, ότι αυτά τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε χτες στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να ληφθούν. Για να μπορέσουν να αποδώσουν χρειάζεται, όμως, χρόνος και η δυσκολία ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί δεν κάνει κανένας πολιτική στο κενό.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ευθύνη κατά την άποψή μου, κα Κοσιώνη. Πρέπει να σκεφτούμε πάνω απ’ όλα ότι έχουμε ταχθεί να φυλάσσουμε αυτό το εθνικό συμφέρον. Η κοινωνική ηρεμία, το μη προεκλογικό κλίμα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αποδώσουν πολιτικές. Άκουσα τον κ. Ραγκούση με προσοχή…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά πεντέμισι χρόνια δεν ήταν αρκετά, κα Μπακογιάννη, για να υλοποιήσετε το έργο σας; Γιατί έχουμε ακούσει ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο πολιτικό κλίμα. Αυτό ποτέ δε θα υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ή ότι δεν ήσασταν αρκετά αποφασιστικοί ή ότι αργήσατε. Είχε και ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής η συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς κάναμε και την αυτοκριτική μας και την έκανε και ο Πρωθυπουργός ότι θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές π.χ. πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποφασιστικά. Από εκεί και πέρα, όμως, είχαμε αποτελέσματα. Για δέστε πόσο είχε μειωθεί η ανεργία. Για δέστε πόσο είχε μειωθεί το έλλειμμα. Πόσο είχαν αυξηθεί οι εξαγωγές. Ήμασταν σε ένα δρόμο ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μετά πάσης βεβαιότητας, θετικός.

Από την ώρα, όμως, που ξέσπασε η κρίση τα δεδομένα άλλαξαν. Και δεν άλλαξαν μόνο σε μας. Άλλαξαν στην πανίσχυρη Γερμανία η οποία έφτασε να έχει -5%, αρνητικό δηλαδή πρόσημο στην ανάπτυξη. Άλλαξαν στη σοσιαλιστική Ισπανία με 18% αύξηση της ανεργίας. Άλλαξαν σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλαξαν και στην Ελλάδα.

Εδώ όμως, παρουσιάστηκε δυστυχώς το φαινόμενο να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν ούτε στο ελάχιστο, ούτε στο μίνιμουμ. Ούτε σε αυτό το οποίο ήταν το αυτονόητο αν θέλετε που πιστεύω βαθειά μέσα μου ότι και ο κ. Ραγκούσης και εγώ θα συμφωνούσαμε αν δεν είχαμε προτάξει το κομματικό συμφέρον, αν η αντιπολίτευση δηλαδή δεν επέλεγε να προτάξει το κομματικό συμφέρον πάνω απ’ όλα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και η αλήθεια είναι, κ. Ραγκούση, ότι σας έχει τεθεί πολλές φορές αυτό το ερώτημα. Ότι, δηλαδή, τίποτα δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χρειάζεται ξεκαθάρισμα το τοπίο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καταρχήν, δεν είναι ακριβές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε βρει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να συμφωνήσει. Δεύτερον, είναι απολύτως ακριβές ότι κατά τη γνώμη μας…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διαφωνήσατε ακόμα και για τα πανεπιστήμια. Ακόμα και για τα ελεύθερα πανεπιστήμια που είχαμε συμφωνήσει και τα δύο κόμματα και ο αρχηγός σας ήταν πρωτοπόρος όταν τα πρότεινε κάποτε αυτά.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εθνικό συμφέρον, και θα το αιτιολογήσω αυτό, επέβαλλε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από πέρυσι το Φεβρουάριο. Όταν μια χώρα, σε αντίθεση μάλιστα με τα στοιχεία που μόλις πριν από λίγο αναφέρατε, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα στην ιστορία της.

Κυρία Μπακογιάννη, σε αντίθεση με αυτά που είπατε, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία τα δικά σας, της Κυβέρνησης, το πρώτο εξάμηνο του 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έφτασε στο δυσθεώρητο ύψος των 17,5 δισ. ευρώ και πείτε μου, σας παρακαλώ, αν λέω κάτι ανακριβές όταν πέρυσι το ίδιο…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μετά την κρίση κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ίδιο εξάμηνο του 2008 ήταν μόλις 9 δισ. Αν δεν υιοθετούσε κανείς ή είχε καλοπροαίρετα τη διάθεση να υιοθετήσει τη θεωρία και τη δική σας και του Πρωθυπουργού όπως αναπτύχθηκε για μια ακόμα φορά σήμερα. Ότι όλα προέκυψαν μετά τη διεθνή κρίση υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ερώτημα που σας παρακαλώ πολύ να μου απαντήσετε κι εμένα και βεβαίως και των ακροατών μας. Γιατί τότε ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής επί τεσσεράμισι περίπου χρόνια στην Ελλάδα ο κ. Αλογοσκούφης εν μέσω διεθνούς κρίσης αντικαταστάθηκε αν δεν υπήρχε ζήτημα για την άσκηση της δημοσιονομικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να σας απαντήσει, κ. Ραγκούση. Μη συνεχίζετε για να σας απαντήσει.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφού, όμως, σας παρακαλώ πολύ, πω και το δεύτερο που θέλω. Η Κυβέρνηση λέει και ο Πρωθυπουργός. Κάνω πρόωρες εκλογές διότι το ΠΑΣΟΚ το ζητούσε. Και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ζητούσα, πράγματι, πρόωρες εκλογές διότι δεν μπορούσα να αφήσω τη χώρα να συνεχίζει σε αυτό τον κατήφορο της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Δεν μπορούσα να βλέπω μπροστά μου να περνούν σαν τα τρένα και να μην κάνω τίποτα τις υποθέσεις διαφθοράς και τις απίστευτες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις συγκάλυψης και στο Βατοπαίδι και στις άγονες γραμμές κλπ. και βεβαίως δεν μπορούσαμε να βλέπουμε σαν τρένο να περνάει από μπροστά μας την αποσύνθεση του κράτους που είχε σαν αποτέλεσμα αυτές τις φοβερές πυρκαγιές ανάμεσα στα άλλα που πρόσφατα ζήσαμε και στην Αττική.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε, ελάτε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, ας απαντήσει η κα Μπακογιάννη.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Υπάρχουν, και ολοκληρώνω κα Μπακογιάννη. Αν για όλα έφταιγε η διεθνής κρίση, γιατί αντικαταστάθηκε ο κ. Αλογοσκούφης;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θα κάνω μια προσπάθεια να κρατήσω το επίπεδο της συζήτησης στην ουσία, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να κουβεντιάσει μαζί σας κ. Ραγκούση. Το ότι εσείς…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Για την παρατήρηση που κάνετε…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πειράζει, μας κρίνουν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Παρακαλώ, κ. Ραγκούση, να απαντήσει η κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μας κρίνουν οι ακροατές μας. Εγώ θέλω να πω ότι ένα χρόνο μετά ζητήσατε εκλογές. Από την ώρα που ο ελληνικός λαός είχε εμπιστευτεί και είχε δώσει εντολή στη Νέα Δημοκρατία. Δεν κάνουμε εκλογές γιατί ζητήσατε, κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μετά το Βατοπαίδιο και την αποχώρησή σας από τη Βουλή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τίποτα από όλα αυτά τα οποία κάνουμε δεν θα σας άρεσε. Και δεν είναι τυχαίο ότι διαφωνήσατε στα πάντα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σε αυτά που είπα, ναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στα πάντα. Δεν έχετε αφήσει τίποτα. Σας ρώτησα πριν για τα πανεπιστήμια και δεν μου απαντήσατε. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι είστε εν αταξία. Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω είναι ότι κάνουμε εκλογές διότι τις εκβιάσατε. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι από την ώρα που χρησιμοποιείται το δίλημμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και βάζετε τον τόπο σε προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχει ένας τηλεθεατής μας αυτή τη στιγμή οοποίος να μην ξέρει ότι ο προεκλογικός αγώνας έχει κόστος.

Εμείς προτάξαμε το εθνικό συμφέρον και δε γαντζωθήκαμε πάνω στις καρέκλες μας. Αλλά προσφεύγουμε στον ελληνικό λαό και του λέμε να επιλέξει. Να επιλέξει ποιον πρωθυπουργό θέλει. Τον πρωθυπουργό ο οποίος πήρε τα μέτρα, και ναι αυξήθηκε το έλλειμμα διότι, ναι, εμείς αυξήσαμε το έλλειμμα διότι έπρεπε εκείνη την ώρα να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την τουριστική μας βιομηχανία. Πήραμε μέτρα για να στηρίξουμε τη ρευστότητα της αγοράς. Διαφωνήσατε σε όλα αυτά, χωρίς ναπροτείνετε τίποτα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Παγώσατε τους μισθούς και τις συντάξεις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Περιμένω και σας υπόσχομαι, κ. Ραγκούση, ότι μια βδομάδα…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Κοσσιώνη, παρακαλώ πολύ μια επισήμανση γιατί…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ένα λεπτό να τελειώσω.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ολοκληρώστε, κα Μπακογιάννη.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μία επισήμανση, παρακαλώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μία βδομάδα θα περιμένω και επειδή από αύριο αρχίζουν και οι απαγορεύσεις στις τηλεοράσεις, θα περιμένω να πάει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Να μας πει, θα εισπράξει τους φόρους που έχουμε την έκτακτη εισφορά;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα περιμένουμε να το ακούσουμε αυτό, κα Μπακογιάννη.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προφανώς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις; Θα ξανά αγοράσετε τον ΟΤΕ; Θα αγοράσετε το 50% της Ολυμπιακής που σας προσφέρει ο κ. Βγενόπουλος. Να μας πείτε μερικά συγκεκριμένα πράγματα να τα ξέρουμε κι εμείς για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως και έχετε δίκιο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, πριν κάνετε την παρατήρησή σας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μισό λεπτό σας παρακαλώ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα σας το δώσω. Θέλω όμως επειδή, κα Μπακογιάννη και κ. Ραγκούση, αυτό που είναι ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η επίτευξη αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πριν πάμε σας παρακαλώ είναι τα προηγούμενα μια καίρια επισήμανση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία κάντε την επισήμανση για να έρθουμε και σε αυτό το σημαντικό.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επιτρέψτε μου δευτερόλεπτα. Επειδή η κα Μπακογιάννη για μια ακόμα φορά μας απηύθυνε τη μομφή ότι πουθενά δε συμφωνήσαμε. Κυρία Μπακογιάννη, είστε αρμόδια Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ζήσατε την όλη προσπάθεια που κι εσείς και η Κυβέρνηση κάνατε αλλά και ο ελληνικός λαός στην περίπτωση του Σκοπιανού.

Είναι αλήθεια ή δεν είναι ότι την κόκκινη γραμμή με την οποία τελικά καταλήξαμε στο βέτο στο Βουκουρέστι την είχε προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έφτασε στο σημείο σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που ασκούσε ο Κώστας Καραμανλής ιδίως στα εθνικά θέματα στο παρελθόν να προθυμοποιηθεί να πάει στο Σκοπιανό για να υπηρετήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας; Είναι αλήθεια αυτό που σας λέω ή όχι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ψέματα κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατά γράμμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ψέματα. Ένα λεπτό, επειδή η ιστορία γράφεται, είναι ψέματα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ. Έχουν καταγραφεί.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ πήγα στον κ. Παπανδρέου…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι ψέματα ότι ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «προθυμοποιούμαι να πάω να βοηθήσω την εξωτερική πολιτική της χώρας»;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως το είπε αυτό.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ειλικρινά αυτό που κάνετε, κα Μπακογιάννη, εκτίθεστε ανεπανόρθωτα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι ακριβώς εννοεί η κα Μπακογιάννη να το ξεκαθαρίσουμε αυτό για να προχωρήσουμε την κουβέντα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι λέτε τώρα; Δημόσια δήλωση του Παπανδρέου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω ακριβώς τι συνέβη. Μη φωνάζετε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, το είπατε. Νομίζω σας άκουσε. Να σας απαντήσει για να πάμε και την κουβέντα μπροστά. Η κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήρεμα, ήρεμα. Αν αρχίζετε να φωνάζετε από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου, αλίμονό μας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα, δεν περίμενα τέτοια απάντηση. Κυρία Μπακογιάννη, εκτεθήκατε, ανακαλέστε το για σας, όχι για εμάς, γιατί αυτά είναι καταγεγραμμένα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ραγκούση, αυτό το οποίο πραγματικά συνέβη είναι ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποφάσισε ότι θα προχωρήσει προς μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική στο Βουκουρέστι. Μια πολιτική η οποία θα ενημέρωνε φίλους και συμμάχους, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχτεί τα Σκόπια μέσα στο ΝΑΤΟ εάν δεν προχωρήσουμε σε μια συμπεφωνημένη λύση το θέμα του ονόματος.

Αυτή ήταν αντίθετη από την πολιτική που ακολουθούσατε εσείς κ. Ραγκούση και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, οι οποίες είχαν δεχτεί την είσοδο των Σκοπίων σε όλους τους οργανισμούς με το FYROM.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Tώρα θα πάμε στον Σαμαρά και στον Μητσοτάκη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πήγα και ενημέρωσα προσωπικώς τον κ. Παπανδρέου. Εγώ. Και ξέρω πάρα πολύ καλά τι του είπα και ο κ. Παπανδρέου, όταν του παρουσίασα την πολιτική μας, συμφώνησε με αυτή.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξέρω κι εγώ πολύ καλά τι του είπατε, γιατί ήμασταν μαζί, όπως θυμάστε. Την είχε ήδη προτείνει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφώνησε μαζί μου, κ. Ραγκούση. Και συμφώνησε και είναι από τα κεκτημένα….

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συγνώμη, άνω τελεία. Είπατε μόλις τώρα συμφώνησε μαζί μου, άρα όσα ισχυριζόσασταν πριν ….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί φωνάζετε κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συγνώμη δεν έχω υπόψη μου την ένταση,με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν έχω πρόθεση να φωνάζω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα με τρομάξετε, θα φοβηθώ από τη φωνή και δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι δεν σας τρομάζω. Δεν φοβάστε, κα Μπακογιάννη. Πολιτικό είναι το πρόβλημα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό έλειπε, να φοβάμαι ανθρώπους από τη φωνή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, σας παρακαλώ.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι τεχνικό το ζήτημα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μένουμε σε θέματα του παρελθόντος και πρέπει να πάμε μπροστά.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μόλις ομολόγησε, ενώ πριν ισχυρίζονταν ότι δεν είχαμε συμφωνήσει ποτέ….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λέει ο κ. Ραγκούσης ότι τις κόκκινες γραμμές του επονομαζόμενου βέτο τις επέβαλε ο κ. Παπανδρέου. Είναι ψευδές. Το επιλέξαμε και το κάναμε. Συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου και είναι θετικό. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε, κ. Ραγκούση, γιατί είναι θέμα ηθικής τάξης.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη, α, μπράβο. Πριν τι λέγατε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το οποίο είπα. Είπα ότι συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου σε αυτό που του παρουσιάσαμε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι λέγατε προηγουμένως; δεν λέγατε ότι σε όλα λέγαμε όχι και δεν συμφωνούσαμε πουθενά; Τώρα ήδη έχετε περιπέσει σε μια δημόσια αντίφαση. Ήδη τώρα αναγνωρίζετε ότι συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου, εγώ ισχυρίζομαι ότι είχε ήδη σπεύσει και είχε ανακοινώσει την κόκκινη γραμμή. Δεύτερον, είπατε ότι είναι ψέματα ότι προθυμοποιήθηκε να πάει στα Σκόπια να βοηθήσει στην εξωτερική πολιτική. Το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός, γιατί ήταν δημόσια πρωτοβουλία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είπα ότι είναι ψέματα ότι ….

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είπε αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είπα ποτέ ότι είναι ψέματα ότι προθυμοποιήθηκε να πάει στα Σκόπια. Σας είπα ότι είναι ψέματα ότι επέβαλε την κόκκινη γραμμή. Και την πολιτική αυτή αν την πίστευε κ. Ραγκούση θα την είχε κάνει ως Υπουργός Εξωτερικών. Δεν την έκανε. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πώς να το κάνουμε τώρα!

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Μπακογιάννη και κύριε Ραγκούση, σας παρακαλώ. Νομίζω ότι έγινε σαφές αυτό στους τηλεθεατές μας. Θέλω να πάμε μπροστά και ξαναλέω ότι εδώ στις 4 Οκτώβρη…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η κυρία Μπακογιάννη, ενώ έλεγε ότι ποτέ δεν συνηγορούσαμε, αναγνώρισε ….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ είπα ότι το ΠΑΣΟΚ είπε όχι σε όλα. Ο Πρωθυπουργός έκανε έξι προτάσεις, όταν ήταν στη μέση της κρίσης. Αυτές οι προτάσεις δεν ήρθαν από το πουθενά, ήταν οι έξι βασικές θέσεις που ακολουθήσανε όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Φώναξε τότε τον κ. Παπανδρέου και του είπε αυτό το οποίο έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη, περίπου αλλού λίγο καλύτερα, αλλού λίγο χειρότερα, αλλά έγινε ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα πράγματα, όπως ξέρετε, η αντιπολίτευση εκεί προηγείται 18-19 μονάδες. Συμφωνήσαμε όμως τις βασικές αρχές αντιμετώπισης της κρίσης. Ήταν δυστυχώς ανέφικτο να γίνει στη χώρα μας. Αυτό ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, εις βάρος της κοινωνικής ηρεμίας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν συμφωνήσατε σε τίποτα απ’ αυτά, κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, θα ήταν ολέθριο λάθος με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών να είχαμε συμφωνήσει. Να συμφωνούσαμε, δηλαδή, να επιβληθεί, πράγμα που δεν είχε ανακοινωθεί, έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους, να παγώνανε οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως παγώσανε και να μην επιβάλλονταν, όπως δεν επιβλήθηκε, έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των τραπεζών.Πέστε μου εσείς κα Μπακογιάννη, γιατί …

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα εσείς θα ακυρώσετε την έκτακτη εισφορά, θα ακυρώσετε το ΕΤΑΚ; Γιατί έχετε διαφωνήσει με πολλά πράγματα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα, σας παρακαλώ να ολοκληρώσω τη φράση μου. Σας παρακαλώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ραγκούση, αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν γίνετε αύριο κυβέρνηση, θα εισπράξετε την έκτακτη εισφορά; Πείτε μου γιατί έχει ενδιαφέρον.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η έκτακτη εισφορά…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς λέτε ότι θα γίνετε κυβέρνηση αύριο. Θα την εισπράξετε ή θα την καταργήσετε;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ακούσουμε τον κ. Ραγκούση. Ολοκληρώστε και δώστε μας και αυτές τις απαντήσεις.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με έχετε διακόψει και επιτρέψτε μου να πω αυτό που θέλει και η κα Κοσιώνη και ευχαρίστως μετά να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πέστε μου, δεν είναι μυστικό. Δικαιούνται οι πολίτες να ξέρουν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη, θα τα μάθετε όλα και εσείς και ο ελληνικός λαός και δεν υπάρχει έλληνας πολίτης ο οποίος θα κληθεί να ψηφίσει στις 4 Οκτώβρη, χωρίς να ξέρει λεπτομερώς αυτά που θα κάνουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πότε; Μετά τις εκλογές;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και τώρα ό,τι μπορώ και στη ΔΕΘ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πειράζει, πέστε μου στο περίπου.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα όλα αυτά ξέρετε γιατί τα κάνετε; Εγώ ξέρω γιατί τα κάνετε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γιατί δεν θέλετε να ολοκληρώσω την ερώτησή μου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Περιμένω.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι ελληνικές τράπεζες θέλω να σας πω το 2008 κατέγραψαν κέρδη τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Επιβάλατε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους, παγώσατε μισθούς και συντάξεις την άνοιξη του 2009 και δεν επιβάλατε έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών. Πέστε μου, σας παρακαλώ, γιατί;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι τις ενισχύσαμε για να κρατήσουμε τη ρευστότητα και το ξέρετε και εμένα λαϊκισμούς να μη μου κάνετε κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τα κέρδη τους λέω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί εγώ σας ρωτώ πολύ συγκεκριμένα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τα κέρδη τους. Γιατί δεν επιβάλλατε έκτακτη εισφορά στα τρία δισ. ευρώ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν δηλώσεις των στελεχών σας που λένε ότι θα αυξήσετε τη φορολογία…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, κα Μπακογιάννη, θα μου επιτρέψετε να σας πω…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα βάλετε, λοιπόν, φορολογία εσείς διαφορετική στις επιχειρήσεις; Πέστε μου. Θα αγοράσετε πίσω τον ΟΤΕ; Πέστε μου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επειδή είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει μετά τις εκλογές τι θα κάνει στην οικονομία και πριν από τις ευρωεκλογές μας είπατε ότι δεν θα μπουν φόροι και μετά τις ευρωεκλογές μπήκαν φόροι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπήκαν φόροι. Μπήκε η έκτακτη εισφορά την οποία την ξέρετε, η οποία δεν μπήκε στους εργαζόμενους, όπως λέει ο κ. Ραγκούσης, μπήκε στους εργαζόμενους άνω των 60.000 ευρώ. Δεν ξέρω εάν λυπάται πολύ ο κ. Ραγκούσης για τους πολλούς μισθωτούς μεταξύ 60-100.000 ευρώ, αλλά εν πάση περιπτώσει….

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν ξέρω. Αναρωτιέμαι μήπως λείπετε τόσο πολύ από την Ελλάδα λόγω των υποχρεώσεών σας, γιατί πολλά πράγματα απ’ αυτά που λέτε δεν είναι ακριβή. Δεν ξέρω. Εκπλήσσομαι ειλικρινά. Είπατε τώρα ότι δεν επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους; Δεν πάγωσαν οι μισθοί και οι συντάξεις με το πακέτο το οποίο ανακοινώσατε μέσα στο 2009;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάγωσαν, κ. Ραγκούση, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, εσείς θα δώσετε αυξήσεις πάντως; Γιατί πρέπει να ακούσουμε και κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς με την δική μας πολιτική διά του Πρωθυπουργού, την ανακοινώσαμε χθες και δεν είναι ευχάριστη κ. Ραγκούση. Είναι δύσκολη. Και γι’ αυτό είπε πριν η κα Τριανταφύλλου….

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποια είναι αυτή η πολιτική; Πάγωμα μισθών.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή την πολιτική την οποία εμείς ανακοινώσαμε χθες, δεν είναι καθόλου ούτε φιλολαϊκή, ούτε εύκολη. Είναι μια δύσκολη πολιτική, το είπαμε ότι για δύο χρόνια…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επικίνδυνη και καταστροφική είναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, εντάξει.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα βυθίσετε την οικονομία σε τεράστια κρίση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς θα κληθείτε να πάτε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, που μέχρι τότε φαντάζομαι πως θα το κρατήσετε επτασφράγιστο μυστικό…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι το εύκολο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και να πείτε στον ελληνικό λαό, από πού θα βρείτε τα χρήματα που του τάζετε. Γιατί ένα πράγμα να ξέρετε ότι από αυτή την προεκλογική περίοδο…

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το δύσκολο είναι ότι θα κληθούμε να σας αντικαταστήσουμε στις 5 Οκτωβρίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απ’ αυτή την προεκλογική περίοδο δεν θα ξεφύγετε με μπλα-μπλα. Δεν θα ξεφύγετε με γενικές κουβέντες. Θα πρέπει να μιλήσετε συγκεκριμένα. Θα υποχρεωθείτε να το κάνετε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και συγκεκριμένα θα πούμε για τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτες οφειλές που δεν φροντίζετε να εισπράξετε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Ραγκούση, θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μιλήσετε με νούμερα. Θα μιλήσετε με νούμερα και έχουμε το κακό συνήθειο να έχουμε καταγράψει όλες σας τις προθέσεις.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με νούμερα μετά τις 5 Οκτωβρίου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ και τους δυο. Ούτως ή άλλως μέχρι την ημέρα των εκλογών νομίζω θα τα ξαναπούμε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μετά τις 5 Οκτωβρίου θα μιλήσουμε με νούμερα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο