Συνεντεύξεις

Άρθρο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Κυριακή, 25 Οκτ 2009

Οι μεγάλες προκλήσεις για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας

Της Ντόρας Μπακογιάννη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου έφερε τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της. Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η παράταξή μας. Ο τρόπος με τον οποίο θα τις αντιμετωπίσει, είναι αυτός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αν θα καταφέρει γρήγορα να βγει από το σημερινή δύσκολη συγκυρία και να ξαναϊππεύσει όραμα και εμπιστοσύνη στην πλατιά πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ή – αντίθετα – αν θα οδηγηθεί σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και πολιτικής σύγχυσης.

Άποψή μου είναι – και τη λέω ξεκάθαρα – ότι, παρότι πράγματι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν βαρύ, είναι εντούτοις αναστρέψιμο. Ότι μπορούμε γρήγορα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας ως παράταξη και να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Χρειάζεται όμως να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και τις τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε, άμεσα, αποφασιστικά και γενναία, στις δύο μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η πρώτη πρόκληση είναι να προχωρήσουμε σε ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα.

Χρειάζεται να ανανεώσουμε ουσιαστικά τις οργανωτικές δομές και τη λειτουργία του κόμματος, ώστε να ενισχύσουμε τη δημοκρατικότητα, την διαφάνεια, τη λογοδοσία, τον πλουραλισμό μέσα σε αυτό. Η αυριανή Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Απαλλαγμένο από αρχηγικές συμπεριφορές, από προσωπικά συστήματα και καπετανάτα. Απαλλαγμένο από τεχνητούς διαχωρισμούς, που τόσο μας κόστισαν στο παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος πρέπει να στηρίζει τη λειτουργία της στη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, την αξιοκρατία. Να ανανεώσει ουσιαστικά την εικόνα της προωθώντας και αναδεικνύοντας νέα στελέχη, φορείς νέων αντιλήψεων και ιδεών. Να δώσει πραγματικό βήμα λόγου και ρόλου στα μέλη της. Με τη συμμετοχή τους στην εκλογή προέδρου, στην ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών και των εκπροσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τη θέσπιση επιτέλους συγκεκριμένης θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος.

Αύριο, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταφέρει να στηρίζει την ενότητά της όχι σε έναν ή περισσότερους «εγγυητές», αλλά στα γερά θεσμικά θεμέλια που δημιουργεί η ουσιαστική και τακτική λειτουργία των οργάνων, ο συνεχής θεσμοθετημένος διάλογος μέσα στο πλαίσιό τους, οι κοινώς αποδεκτοί κανόνες που θα υπάρχουν και θα ισχύουν για όλους – του αρχηγού συμπεριλαμβανομένου. Για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην οργανωτική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε ουσιαστικά το κόμμα μας και τις διαδικασίες του. Να εμπιστευθούμε στην πράξη την πολυσυλλεκτικότητά μας, γιατί εκεί βρίσκεται πραγματικά η δύναμή μας, σήμερα και αύριο.

Η δεύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών.

Δεν αφορά την αναθεώρηση του ιδεολογικού κορμού της παράταξης. Αυτός είναι δεδομένος. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δηλαδή η φιλελεύθερη οικονομία με ισχυρόδίχτυ κοινωνικής προστασίας και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην αγορά, δεν αμφισβητείται από κανένα. Η κεντροδεξιά φυσιογνωμία της παράταξης δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η πρόκληση αφορά κυρίως στην συνέπεια και την τόλμη την οποία θα δείξουμε για την υπεράσπιση των αρχών που διαχρονικά υπηρετούμε. Των αρχών της ελευθερίας, του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, του σύγχρονου πατριωτισμού. Και, η άσκηση υπεύθυνης, αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη ευκαιρία για να αποδείξουμε στην πράξη την προσήλωσή μας σε αυτές τις αρχές.

Αποτελεί μια χρήσιμη ευκαιρία για να αποδείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στη δημαγωγία, τον λαϊκισμό, τη νοοτροπία του βολέματος και της στασιμότητας. Ότι αγωνιζόμαστε για μιαν Ελλάδα που προωθεί και επιβραβεύει την δημιουργικότητα, την εργατικότητα, την εντιμότητα, όχι την ήσσονα προσπάθεια, όχι το εύκολο κέρδος ή το φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων. Ότι εργαζόμαστε με υπευθυνότητα – σήμερα ως αντιπολίτευση, αύριο ξανά ως κυβέρνηση – για μιαν Ελλάδα που υπερασπίζεται τα δίκαιά της με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα του χθες. Που μιλάει καθαρά για μια πατριωτική πολιτική, η οποία δε στηρίζεται στο χάιδεμα των αφτιών, που δεν εκμεταλλεύεται τους φόβους και τις ανασφάλειες των πολιτών. Μια πατριωτική πολιτική που στηρίζεται στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και στο διεθνές κύρος της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Μια πατριωτική πολιτική που θα αξιοποιήσει όσα κτίσαμε όλοι μαζί αυτά τα χρόνια με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που εφαρμόσαμε από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή. Που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της, και δεν το θυσιάζει στο όνομα μιας κατ’ επίφαση μόνον «δημοκρατικότητας». Που ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των λιγότερο προνομιούχων, όχι τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια, αλλά χτίζοντας πάνω σε γερά θεμέλια την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ιδεολογική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, πρέπει – με προσήλωση στις αρχές μας – να πάρουμε θέση για την ατζέντα του αύριο, για το περιβάλλον, την προστασία της εργασίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της κοινωνίας της γνώσης, τη μετανάστευση, τις περιφερειακές αναπτυξιακές ανισορροπίες. Να βρούμε τον συντονισμό μας με την κοινωνία και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της, κάνοντας το κόμμα μας ελκυστικό και διευρύνοντας πολύπλευρα την απήχησή μας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα για την Ελλάδα η δύναμη των δικαιωμένων εθνικών επιλογών, της υπευθυνότητας και της προοπτικής. Στη σημερινή κομβική στιγμή της ιστορίας της, χρειάζεται να ανταποκριθεί με τόλμη και αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις που έχει μπροστά της για να γίνει ξανά για την Ελλάδα δύναμη πρωτοπορίας και πλειοψηφίας. Για να προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας στη δημιουργία μιας μεγάλης πολυσυλλεκτικής ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο