Συνεντεύξεις

Πρέπει να μας ξαναενώσει το μείζον

Τρίτη, 14 Οκτ 2014

Συνέντευξη στο περιοδικό CRASH στη δημοσιογράφο Μαρία Καρρά

Ερώτηση: Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο όπου στο πλευρό της Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο. Τι αποκόμισε η ελληνική κυβέρνηση; Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «θλιβερή παρουσία»…

Απάντηση: Απειρία δείχνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μεγάλη απειρία, ενδεχομένως και ανησυχητική, διότι δεν περίμενε κανείς από μία συνάντηση δύο Πρωθυπουργών, η οποία γίνεται σε εξαμηνιαία βάση, να ανακοινωθεί η ρύθμιση του χρέους, η γερμανική πίεση επάνω στην Τρόικα και δεν ξέρω τί άλλο γράφεται τον τελευταίο καιρό. Αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς είναι μία σε βάθος ενημέρωση των εταίρων μας για τις ελληνικές προθέσεις, για τα αποτελέσματα της πολιτικής την οποία έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα και αυτό και έγινε από τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος έδωσε το στίγμα του για το ποιό είναι το σχέδιο που έχει η ελληνική Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε στη μετα-μνημόνιο εποχή.

Ερώτηση: Κάποιοι, ερμηνεύοντας περαιτέρω, κάνουν λόγο για μία «ψυχρή» αντίδραση από το Βερολίνο στα λεγόμενα Σαμαρά για τη μεταμνημόνιο εποχή. Εκτιμάται ότι αυτή η στάση είναι δείγμα αποστασιοποίησης των εταίρων, ότι δηλαδή άκουσαν τις… προθέσεις μας, αλλά επιφυλάσσονται για τα υπόλοιπα;

Απάντηση: Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ευρωπαϊκή διαδικασία, ούτε δικαιούται η κυρία Merkel να απαντήσει για λογαριασμό των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων, δεν έχει το δικαίωμα.

Ερώτηση: Ίσως κάποιοι να περίμεναν ένα …νεύμα (θετικό) στα όσα είπε η Ελλάδα. Κάτι για το χρέος…

Απάντηση: Κοιτάξτε, αυτά είναι ελληνικοί επαρχιωτισμοί επιτρέψτε μου να πω. Τί να κάνουμε τώρα, δε γίνεται έτσι η δουλειά στην Ευρώπη. Η Ευρώπη λειτουργεί συλλογικά, η Γερμανία, ναι, έχει μεγάλη επιρροή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά από εκεί και πέρα δε δικαιούται να μιλήσει για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Άρα, σωστά έγινε η ενημέρωση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και σωστά απήντησε και η κυρία Merkel. Από εκεί και πέρα είμαστε σε μία διαδικασία όπου θα έρθει η Τρόικα, όπου θα βγάλει τα συμπεράσματά της, θα γίνουν τα stress tests των τραπεζών και έχοντας τη συνολική εικόνα, θα μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο.

Ερώτηση: Αισιοδοξείτε για τα επόμενα βήματα όπως έχουν αυτά έχουν γίνει γνωστά από την Κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό μας από το Μνημόνιο;

Απάντηση: Κοιτάξτε, αισιοδοξώ αν δεν κιοτέψουμε. Εάν δεν κιοτέψουμε και κάνουμε ορισμένες απολύτως αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές που δεν γίνονται και πνίγουν την παραγωγική οικονομία. Παράλληλα, το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω, χρειάζονται μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική, που δεν μπορεί να είναι μόνο πολιτική εισπρακτικής εταιρείας. Πρώτο και αναγκαίο βήμα η άμεση μείωση 30% των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι απαραίτητες φοροελαφρύνσεις. Όλα αυτά πρέπει να φανούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Κοιτάξτε, πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο για τη μετα-μνημόνιο εποχή, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ερώτηση: Τότε εκτιμάτε ότι οι δανειστές μας θα αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες και θα προχωρήσουν σε όσα έχουν δεσμευθεί για τη ρύθμιση του χρέους να υποθέσω;

Απάντηση: Εννοείται ότι και οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί. Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες. Συζήτηση της ρύθμισης του χρέους δε θα αρχίσει πριν ολοκληρωθούν τα στάδια για τα οποία σας μίλησα πριν.

Ερώτηση: Επικρίνατε έντονα τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Πιστεύετε, ότι μπορεί να πραγματοποιήσει όλα όσα έχει εξαγγείλει, με τους αριθμούς που επικαλείται και να παραμείνει εντός Ευρωζώνη;

Απάντηση: Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να τα υλοποιήσει αυτά που εξήγγειλε γιατί ακόμα δεν έχει βρεθεί αυτός που θα τετραγωνίσει τον κύκλο. Μακάρι να μπορούσαμε, να δώσουμε αυτά τα χρήματα, διότι σε ένα πράγμα σίγουρα μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε: Ότι τα χρειάζονται οι πολίτες. Αλλά μετά από τόσα χρόνια λαϊκισμού και εμπαιγμού που μας οδήγησε σ΄ αυτό το κάζο που πάθαμε, ξέρουμε πλέον το κόστος της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Όμως τώρα δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς. Είτε ο κύριος Τσίπρας αποφασίσει αύριο το πρωί να πει ότι παρέλαβε «καμένη γη» και κατόπιν τούτου δεν υλοποιεί τίποτα από αυτά τα οποία υποσχέθηκε, είτε θα υλοποιήσει αυτά που λέει και άρα θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε στο βάραθρο ξανά.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι εν γνώση του λέει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ή έχει άγνοια, δηλαδή δεν ξέρει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει;

Απάντηση: Κοιτάξτε δεν το ξέρω, κυρία Καρρά, μπορεί ο άνθρωπος να πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό… Εγώ, ξέρετε, είμαι πάρα πολύ προσεκτική στο να χαρακτηρίζω ή να προσδίδω κακές προθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους μου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικοί με κακές προθέσεις. Από εκεί και πέρα, η απειρία, η έλλειψη γνώσης του συγκεκριμένου αντικειμένου ή η έλλειψη διαπραγματευτικής γνώσης με τους εταίρους μας, όλα αυτά παίζουν ρόλο. Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στον ελληνικό λαό τί πραγματικά είναι εφικτό και τί είναι ανέφικτο.

Ερώτηση: Πόσο… μακριά εκτιμάται ότι μπορεί να πάει η βαλίτσα της λιτότητας στην Ευρώπη; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, όταν ακόμη και η Γαλλία του Ολάντ πάει χέρι χέρι με την γερμανική λογική της λιτότητας; Ακόμη και ο Σαρκοζί που ”επιστρέφει” όπως δήλωσε σε συνέντευξη θα ”περπατήσει” με τη Γερμανία προσπαθώντας να προσθέσει …λίγη ανάπτυξη στο πλάνο. Υπό αυτό το πλαίσιο και με αυτούς τους συσχετισμούς, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να φύγει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας…

Απάντηση: Κοιτάξτε, δημοσιονομική πειθαρχία θα υπάρχει στην Ευρώπη ούτως ή άλλως. Δημοσιονομική πειθαρχία σημαίνει ότι δε θα μπορούμε να καταναλώνουμε παραπάνω από αυτά που έχουμε. Δηλαδή, δε θα επιστρέψουμε στην πολιτική των ελλειμμάτων. Από την άλλη η Ευρώπη σήμερα, καταλαβαίνει ότι οι πόροι που υπάρχουν, θα πρέπει να κατευθυνθούν σχεδόν στο σύνολό τους στην ανάπτυξη. Αυτό είναι μία αλλαγή την οποία πρέπει να σημειώσουμε. Άρα, στην προσπάθειά μας για ανάπτυξη έχουμε αρωγούς πλέον του Ευρωπαίους εταίρους. Επίσης η ΕΚΤ είναι σαφώς πιο κοντά μας και ο νέος πρόεδρος της κομισιόν o κ. Γιούνκερ με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, είναι σαφώς πιο κοντά στη λογική μας. Άρα, από πλευράς Ευρώπης σίγουρα υπάρχει φως. Και η Γερμανία πλέον έχει αντιληφθεί ότι μονομερής λιτότητα έχει μηδενικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Πώς μπορεί το χρέος της Ελλάδας κατά την άποψή σας να γίνει βιώσιμο όταν όλα δείχνουν ότι οι δανειστές μας, δεν το επιθυμούν, αφού διατηρώντας το χρέος στα όρια του βιώσιμου- μη βιώσιμου, έχουν το πάνω χέρι και τον πολιτικό έλεγχο για να μας τραβούν το αυτί κάθε φορά που η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που της ζητούν;

Απάντηση: Οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συζητήσουν το θέμα του χρέους- επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό πριν από το νέο έτος και την ολοκλήρωση του ελέγχου. Βιωσιμότητα του χρέους σίγουρα υπάρχει με αναδιάρθρωση του χρέους στην οποία συμβάλει η επιμήκυνση και η σταθερότητα του επιτόκιο σε πολύ χαμηλό ύψος για βάθος χρόνου. Το παραδέχονται άλλωστε τώρα πλέον και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μέχρι τώρα μιλούσαν μόνο για κούρεμα. Η πραγματικότητα, ξέρετε, προσγειώνει τους ανθρώπους. Στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον κύριο Ράσμουσεν, μίλησαν για επιμήκυνση. Πρακτικώς μία τέτοια λύση μπορεί να είναι μία λύση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και εμείς πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Ο κύριος Βενιζέλος σε συνεντεύξεις του έχει υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από τη χώρα γιατί η ύπαρξη της Τρόικας είναι ταπεινωτική και μειώνει την εθνική κυριαρχία της χώρας. Εσείς συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Απάντηση: Το ταπεινωτικό ήταν ότι χρεοκοπήσαμε! Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν το ταπεινωτικό και ότι χρειαστήκαμε να προσφύγουμε στη στήριξη του ΔΝΤ και της Τρόικας για να μην ξεχνιόμαστε… Όμως εάν η Ελλάδα πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ εντός του έτους, συν τα κεφάλαια που χρειάζεται από το όποιο δημοσιονομικό κενό, ναι, τότε θα συμφωνήσω να φύγει το ΔΝΤ, αλλά αυτό πρέπει να είναι καλά μελετημένο και να έχουμε την πλάτη μας καλυμμένη.

Ερώτηση: Αισθάνεστε ότι στα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας υπάρχει μία έντονα ποινικοποιημένη ατμόσφαιρα; Πέρασαν ένα σωρό νόμοι, οι οποίοι προέβλεπαν ακόμα και το μικροοφειλέτη να οδηγείται με χειροπέδες… Εσχάτως, ακόμη και ο Άρειος Πάγος ζήτησε με επιστολή του ….φειδώ στις χειροπέδες και περισσότερη… ευγένεια στα αστυνομικά όργανα.

Απάντηση: Ναι, το πιστεύω και δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε το «παν μέτρον άριστον». Δυστυχώς το χάνουμε ευκόλως το μέτρο και στην ψήφιση νόμων και στην εφαρμογή τους ή μη εφαρμογή τους.

Ερώτηση: Δε θα έπρεπε κάποιοι από αυτούς τους νόμους να είναι λοιπόν λίγο πιο ευέλικτοι, ακριβώς για να μην περάσει αυτό το μήνυμα στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος νιώθει ότι βάλλεται από παντού;

Απάντηση: Συμφωνώ ότι χρειάζεται να γίνει, απλώς πάλι με μέτρο, ώστε να μην περάσει το μήνυμα της ατιμωρησίας, διότι δυστυχώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε μπει στη λογική ότι οι νόμοι δε χρειάζεται να εφαρμόζονται. Ψηφίζονται μεν, δεν εφαρμόζονται δε. Το ότι υπάρχουν πολιτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που λένε ότι δε θα εφαρμοστούν ψηφισμένοι νόμοι, είναι απαράδεκτο. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου πρέπει να γίνεται με προσοχή και στη συνέχεια να εφαρμόζεται.

Ερώτηση: Να περάσουμε λίγο στα πολιτικά. Βλέπετε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Κυβέρνηση, έχετε τους 180 ή πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

Απάντηση: Πιστεύω οι 180 υπάρχουν, αλλά θα είναι πολιτική η ψήφος και, κατόπιν τούτου, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ερώτηση: Κρίνοντας με την υπάρχουσα πολιτική ατμόσφαιρα;

Απάντηση: Κοιτάξτε, θέλω ευθέως να πω ότι βλέπω σημάδια ακραίας πόλωσης. Χρησιμοποιείται ένα λεξιλόγιο μεταξύ των πολιτικών στελεχών που με τρομάζει και δεν πιστεύω ότι η χώρα μας αντέχει αυτού του είδους την πόλωση. Είναι βέβαιο ότι όταν θα πάμε σε εθνικές εκλογές, όποτε πάμε, οι Έλληνες θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές λογικές. Αν όμως πάμε διχάζοντας τον ελληνικό λαό, τότε αυτό θα είναι ολέθριο έγκλημα.

Ερώτηση: Αν η διαδικασία ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας γινόταν πριν την τελική ημερομηνία πιστεύετε ότι το κλίμα θα ήταν καλύτερο για την Κυβέρνηση;

Απάντηση: Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει έξι μήνες με εκλογολογία. Δυστυχώς στη χώρα μας η εκλογολογία αρχίζει την επόμενη των εθνικών εκλογών, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μπροστά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν το επιχείρημα του κ.Καραμανλή απέναντι στον κ.Παπανδρέου και δυστυχώς επαναλαμβάνεται και σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι όσο πιο νωρίς πάμε, τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Ερώτηση: Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ στο 3,7-3,8%. Κατά τη γνώμη σας, αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να …αλλάξει το κλίμα;

Απάντηση: Είμαι βέβαιη ότι θα μπορούσε να αλλάξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρώτον με αλλαγή στο φορολογικό και δεύτερον με συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα εκφράζουν όλη τη παράταξη. Το «ΟΛΗ» μπορείτε να το βάλετε κεφαλαία. Η παράταξη αυτή υπάρχει και όποιος πιστεύει ότι την εκφράζει μόνο το κόμμα, κάνει λάθος! Ως παράταξη πρέπει να δούμε τη Νέα Δημοκρατία, όπως τη βλέπαμε πάρα πολλά χρόνια. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε πολιτικές, οι οποίες δε μας εκφράζουν. Πρέπει να πάμε με ψηλά το κεφάλι σε αυτές τις εκλογές, τις οποίες μπορούμε να κερδίσουμε. Και ούτως ή άλλως, μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει κάνει πολλές εκλογές στη ζωή του και είχε πάντα ένα μότο ότι, «όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»….

Ερώτηση: Η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει τα 40 της χρόνια. Έχετε τοποθετηθεί υπέρ ενός ανοίγματος στην Κεντροδεξιά. Ποιά ονόματα θα καλούσατε τα οποία τώρα βρίσκονται μακριά από το κόμμα;

Απάντηση: Το ζητούμενο δεν είναι τα ονόματα, το ζητούμενο είναι οι πολιτικές. Εάν στις πολιτικές συμφωνήσουμε, τα ονόματα θα έρθουν. Η Νέα Δημοκρατία, είχε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό από το οποίο δεν πρέπει να αποξενωθούμε. Παραδείγματος χάρη, η φορολογική πολιτική αποξένωσε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας από εμάς. Άρα οι πολιτικές μας είναι αυτές, οι οποίες θα φέρνουν πίσω την κοινωνία και από εκεί και πέρα, τα ονόματα τα οποία πολιτεύονται είναι το ευκολότερο.

Ερώτηση: Παρόλα ταύτα η ονοματολογία παίρνει και δίνει. Π.χ. εκφράζονται απόψεις για επιστροφή Καρατζαφέρη. Πρόσωπα που είναι πιο …Δεξιά, θα τους βλέπατε; π.χ. Μπαλτάκος, ή θα τους χαρίζατε στην ακροδεξιά;

Απάντηση: Για να τα πω ξεκάθαρα, είμαι οπαδός της παραταξιακής λογικής που έφερε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο 47%. Αυτή ήταν η μεγάλη παράταξη, η παράταξη στην οποία υπήρχαμε όλοι μαζί, οι φιλελεύθεροι, οι κεντρώοι και οι λαϊκοί δεξιοί. Γιατί; Γιατί μας ένωνε το μείζον. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να ξανασυμβεί. Τον κ. Μπαλτάκο δεν τον θυμάμαι ποτέ σε αυτήν την παράταξη. Με αυτά που λέει σήμερα για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μπαλτάκος, όχι, δεν έχει θέση κατά τη γνώμη μου.

Ερώτηση: Κατά την εκτίμησή σας, ο κύριος Καραμανλής θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πάλι; Απ’ όταν αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος, κράτησε μία συγκεκριμένη στάση. Έχει στηρίξει όλα τα νομοσχέδια, δεν έχει –παρά μόνο μέσω διαρροών- τοποθετηθεί δημόσια ή αντιδράσει. Δεν έχει δείξει κάποια ”κινητικότητα” όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι στο εσωκομματικό πεδίο…

Απάντηση: Θα πω το εξής: Και αυτοί που συμπαθούν τον Κώστα τον Καραμανλή κι αυτοί που τον αντιπαθούν, συμφωνούν όλοι σε ένα πράγμα, ότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεφάλαιο. Διότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να παίξει, αν το θελήσει, καθοριστικό ρόλο.

Ερώτηση: Στο ενδεχόμενο να πέσει το όνομα του για πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μέσω διαρροών κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί…

Απάντηση: Καταρχήν, όταν ο ίδιος δε θέλει να συζητήσει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, το να μπαίνουμε σε αυτήν την κουβέντα, νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα.

Ερώτηση: Βέβαια στο θέμα αυτό γνωρίζουμε όλοι ότι τίποτα δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τη στιγμή που ανακοινώνεται…

Απάντηση: Δεν ανήκει ο Καραμανλής στην κατηγορία των πολιτικών που θα έλεγε με τόση ευθύτητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα και μετά θα άλλαζε γνώμη.

Ερώτηση: Δεδομένης της δύσκολης φάσης που περνά τώρα η Ν.Δ. και της ανάγκης να εκλεγεί πρόεδρος με την απαιτούμενη ευρύτερη συναίνεση αντίστοιχα το όνομα του κ. Κουβέλη έρχεται και φεύγει… Εσείς θα την στηρίζατε;

Απάντηση: Κυρία Καρρά, ο κύριος Κουβέλης αρνήθηκε την υποψηφιότητά του. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε πάλι για μία υποψηφιότητα, η οποία δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Σας είπα πριν ότι άξιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και μπορούμε να βρούμε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος να έχει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται. Από εκεί και πέρα όμως, το θέμα είναι πολιτικό. Η Ν.Δ. πρέπει να στηριχθεί στην ευρύτερη δυνατή συλλογικότητά της, να υπάρξει αξιοκρατία και να υπάρξουν δημοκρατικές διαδικασίες- διότι το εύρος το οποίο εγώ επιθυμώ για τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι εφικτό χωρίς βαθιά δημοκρατική διαδικασία εντός του κόμματος, το ένα με το άλλο πάει μαζί. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα ξαναβρούμε στη Νέα Δημοκρατία. Άρα, αυτό είναι για εμένα η βάση για την οποιαδήποτε επιτυχία στην επιλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας, ο οποίος εύκολα θα βρεθεί.

Ερώτηση: Ναι αλλά αυτό που περιγράφετε θα πάρει χρόνο. Δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχει τα χρονικά περιθώρια η Ν.Δ. να γίνει αυτή η διεύρυνση για να βρεθεί η ευρύτερη συναίνεση; Η κυβέρνηση –όπως πιέζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πολύ πολιτικό χρόνο μπροστά της και η εκλογή Προέδρου χρειάζεται συγκεκριμένα …κουκιά. Από τη κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) και άλλους…

Απάντηση: Όπως σας είπα, πιστεύω ότι οι 180 μπορούν να βρεθούν. Αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα άλλο κομμάτι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο, ο οποίος θα είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν είναι όμως «κουκιά» οι Βουλευτές. Επειδή κάποιοι έχουν μάθει να λένε ότι οι Βουλευτές είναι κουκιά, ότι εξαγοράζονται, ότι εκβιάζονται, δε σημαίνει πως είναι κι έτσι. Οι Βουλευτές θα κρίνουν πολιτικά, γι’ αυτό είπα πριν ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το πολιτικό κλίμα το οποίο θα διαμορφωθεί, και λιγότερο το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί ως Πρόεδρος.

Ερώτηση: Σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία χάνει τις εκλογές –όποτε και αν γίνουν αυτές– και πηγαίνει στην αντιπολίτευση. Κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η θέση του κυρίου Σαμαρά στην αρχηγία της Ν.Δ. και να ενδιαφερόταν η κ. Μπακογιάννη να διεκδικήσει εκ νέου την θέση στα ηνία του κόμματος μετά από μία εκλογική ήττα… το σχόλιο σας.

Απάντηση: Πρώτον δεν ήμουν ποτέ καλή στη σεναριολογία. Όμως σήμερα οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι και αλίμονο μας αν μπούμε σε τέτοιες λογικές. Οι στόχοι μας είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να κατατεθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ολοκληρώσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση. Αυτοί είναι οι στόχοι και σε αυτούς τους στόχους εγώ είμαι ταγμένη.

Ερώτηση: Ναι αλλά συνήθως υπάρχει ένα plan B στο μυαλό των ανθρώπων. Σε μία προσπάθεια, ένα πρόγραμμα, εάν τα πράγματα δεν πάνε βάσει των στόχων. Θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο ένα plan Β;

Απάντηση: Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του plan B, γιατί όταν έχεις plan B, δε δίνεις όλες σου τις δυνάμεις και όλο σου το πάθος στο plan A.

Ερώτηση: Αντιδράσατε έντονα με τον ΕΝΦΙΑ. Μιλήσατε και για έναν κακό κυβερνητικό σχεδιασμό. Όμως στην μνημονιακή εποχή, τα μέτρα που λαμβάνονται, οι αποφάσεις στον τομέα της οικονομίας εγκρίνονται από την Τρόικα και τους Γερμανούς. Συνεπώς, πολλοί αναρωτιούνται τί παραπάνω θα μπορούσε να γίνει, δεδομένου ότι η πίεση είναι ασφυκτική. Μήπως- λένε κάποιοι- οι αντιδράσεις αυτές είναι για «εσωτερική κατανάλωση»;

Απάντηση: Κοιτάξτε, έχω διαπραγματευτεί στη ζωή μου πάρα πολλές φορές και έχω τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορείς να απαιτήσει να στηθεί ένα φορολογικό σύστημα επάνω σε πλασματικές αξίες. Πιστεύω ότι αυτό κερδίζεται στη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να σας πω ότι θα εισπράξουμε 2.6 δις ευρώ – όπως είπε ο κ. Τσίπρας- από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που είναι ακριβώς όσα τελικά εισπράξαμε πέρυσι από όλο τον ελληνικό λαό. Από τα νούμερα τα οποία αναφέρει προκύπτει ότι θα φορολογηθεί βαρύτερα η ακίνητη περιουσία.

Ερώτηση: Συνεπώς;

Απάντηση: Για να είμαστε ξεκάθαροι. Ή τα νούμερα είναι ψεύτικα ή οι προθέσεις δεν είναι ειλικρινείς. ‘Ένα από τα δύο συμβαίνει. Αν πρόκειται να εισπράξουμε 2.6 δις ευρώ, αυτά από κάπου θα τα πάρουμε και σίγουρα δε θα τα πάρουμε από τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι έχουν θεωρητικώς μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μακάρι να μπορούσαμε να τα πάρουμε από αυτούς, αλλά όλους μαζί να τους πουλήσεις, παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να μαζέψουμε.

Ερώτηση: Κατά τη γνώμη σας το λάθος με τον ΕΝΦΙΑ γιατί έγινε;

Απάντηση: Δεν ξέρω γιατί έγινε το λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Νομίζω πως παρά το ότι ήταν θεωρητικώς μία καλά προετοιμασμένος, απεδείχθη περίτρανα ότι δεν ήταν καθόλου καλά μελετημένος. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα, το θέμα είναι να γίνουν οι διορθώσεις.

Ερώτηση: Οι διορθώσεις που έγιναν σας καλύπτουν;

Απάντηση: Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλύπτουν το τεχνικό λάθος, δεν καλύπτουν το λάθος της σύλληψης. Γιατί ευθέως λέω ότι ο στόχος πρέπει να είναι 1 δις ευρώ λιγότερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και για έναν ακόμη πολύ απλό λόγο, διότι δε θα τα μαζευτούν τα λεφτά..

Ερώτηση: Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι έλληνες είναι οι πλέον πολυφορολογημένοι σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία που έχουν…

Απάντηση: Μα πέραν αυτού υπάρχει και ένα θέμα κουλτούρας, το οποίο εξηγώ σε όλους τους ξένους με τους οποίους μιλώ. Οι Έλληνες, οι νοικοκυραίοι Έλληνες, που δεν έπαιζαν τα λεφτά τους στο Χρηματιστήριο, δεν τζόγαραν, αυτοί οι Έλληνες μάζευαν το υστέρημά τους και το έκαναν τούβλα. Για να βάλουν ένα κεραμίδι επάνω από το κεφάλι της κόρης. Σήμερα, φτάσαμε στο σημείο όπου το παιδί αυτό μπορεί να έχει ένα τριάρι διαμέρισμα, αλλά να είναι άνεργο. Θα το κατατάξεις στους πλούσιους Έλληνες; Ο ΕΝΦΙΑ χτύπησε την ψυχή της μεσαίας τάξης, εξ’ ού και το μέγεθος της αντίδρασης και γι’ αυτό και οφείλουμε να το διορθώσουμε.

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με αυτήν την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπάρχει πιθανότητα να έρθουν επενδύσεις στη χώρα;

Απάντηση: Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι βαθιά αντιαναπτυξιακό και ότι αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ανάπτυξη θα πρέπει να πολεμήσουμε τα δύο μεγάλα προβλήματα, το ένα είναι η γραφειοκρατία –στο οποίο ακόμα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε– και το δεύτερο είναι η φορολογική πολιτική. Δε με ακούτε τυχαία να φωνάζω για τη φορολογική πολιτική, φοβάμαι ότι πολλές φορές κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, αλλά για εμένα είναι όρος sine qua non για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη.

Ερώτηση: Ξέρετε πολλά χρόνια τώρα ακούμε για φορολογική μεταρρύθμιση, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά καμία κυβέρνηση δεν το έχει καταφέρει…

Απάντηση: Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το οποίο έχουν κάνει όλες οι χώρες στον κόσμο, δεν μπορώ να το αποδεχθώ. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο να είναι δίκαιο, αναλογικό, να φορολογεί τα εισοδήματα και να εμποδίζει τη φοροδιαφυγή και κυρίως να είναι αναπτυξιακό. Δεν το δέχομαι.

Ερώτηση: Μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τί πιστεύετε ότι θα φέρει στην εξωτερική μας πολιτική; Ξέρετε, η πολιτική αντιπαράθεση έχει επικεντρωθεί κυρίως στα οικονομικά και δεν ακούμε συχνά τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εξωτερικά μας θέματα… Ποια η εκτίμηση σας ως πρώην υπουργού Εξωτερικών;

Απάντηση: Ούτε από την Κυβέρνηση έχουμε πολλές τοποθετήσεις για τα εξωτερικά θέματα. Πάντως, σ’ αυτό που με ρωτάτε, οι τελευταίες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά π.χ. το Σκοπιανό, οι θέσεις του είναι ίδιες, είναι υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορώ να σας πω ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, σε ότι αφόρα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα θα είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει προεκλογικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Το 2014 δεν είναι 1981.

Ερώτηση: Έχετε πει ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι περιπέτεια για τον τόπο. Θα είναι περιπέτεια, λόγω του ότι- όπως έχουν αναφέρει πολλοί αναλυτές, η κρίση θα καταπιεί πολλές μικρής διάρκειας διαδοχικές κυβερνήσεις, ή λόγω της πολιτικής που θα εφαρμόσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Καταρχήν για την πολιτική του αυτή καθεαυτή. Αν του χρειάστηκαν έξι μήνες του κ. Παπανδρέου για να καταλάβει ότι λεφτά δεν υπάρχουν, υποθέτω ότι του κ. Τσίπρα θα του χρειαστεί κανένας χρόνος. Εάν, λοιπόν, μέχρι να συνειδητοποιήσει ποια είναι η πραγματικότητα και τί επιβάλλεται ως πολιτική, φοβάμαι πως θα έχει ρίξει την Ελλάδα πίσω, τουλάχιστον δύο χρόνια. Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός δύο χρόνια πειραματισμούς, δεν αντέχει κατά τη γνώμη μου.

Ερώτηση: Σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. (σ.σ. σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνυπάρχει σε κυβέρνηση ο δεξιός με τον αριστερό χώρο), είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μπορεί στο μέλλον να το δούμε να συμβαίνει; Εσείς θα μετείχατε;

Απάντηση: Έχουμε κάνει κυβέρνηση με την Αριστερά και στην Ελλάδα.

Ερώτηση: ….Με το ΣΥΡΙΖΑ όχι ακόμη.

Απάντηση: Με το κομμουνιστικό κόμμα. Στην πολιτική δεν μπορείς ποτέ να πεις ποτέ, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Οι διαφορές μας σήμερα -μεταξύ της φιλοσοφίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής -μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και ημών, είναι διαφορές ουσίας. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών τραπεζών, όπως είναι σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κρατικοποιήσει το ΤΧΣ, τότε χάσμα βαθύ μας χωρίζει. Όταν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση είναι ξεπούλημα, εξίσου χάσμα βαθύ μας χωρίζει. Τί θα έκανε μία τέτοια Κυβέρνηση; Σε τί θα συμφωνούσε για να μπορέσει να κυβερνήσει; Άρα δε βλέπω πώς θα μπορούσαμε, αν ένας από τους δύο δεν αρνηθεί εαυτόν, να κυβερνήσουμε. Και πιστέψτε με σήμερα η εξουσία δεν είναι κάτι το τόσο θελκτικό για να απαρνηθείς τον εαυτό σου.

Ερώτηση: Απλώς με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζονται πολλές φορές κάποιες διαφορετικές τάσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να φανταστεί κάποιος ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έγερνε περισσότερο προς τη μία τάση, αντί της άλλης, να μπορούσαν να βρεθούν σημεία συνεννόησης…

Απάντηση: Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Εδώ άλλαξε η γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και από κούρεμα έγινε… επιμήκυνση. Κυρία Καρρά, ακούστε, οι κυβερνήσεις στήνονται με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο, απαιτούν συμφωνία στην εφαρμοσμένη πολιτική και στην ασκούμενη πολιτική.

Ερώτηση: Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει περίπτωση ο κ. Βενιζέλος να… πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ; Λόγω των εσωτερικών αναταράξεων που υφίσταται και των κατηγοριών ότι ”συγκυβερνά με τη Δεξιά”, εκτιμάτε ότι θα μπορούσε το υπάρχον Πασοκ να «κοιτάξει» προς τα εκεί, ηρεμώντας το εσωκομματικό πεδίο και να παραμείνει σε μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να με εκπλήξει το ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση: Πώς βλέπετε τη δυναμική και το ρόλο του κ. Θεοδωράκη. Το Ποτάμι έχει μέλλον;

Απάντηση: Κοιτάξτε, ο κ. Θεοδωράκης κάνει μία προσπάθεια να καλύψει το Κέντρο. Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι το Κέντρο αξιόπιστα μπορεί να το καλύψει η Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα είναι μία καινούργια προσπάθεια και κανένας πρέπει να τη βλέπει με συμπάθεια, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Η αρχή του πάντως, πρέπει να πω ότι χαρακτηρίζεται πετυχημένη. Έβγαλε δύο Ευρωβουλευτές και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τί πραγματικά εννοεί όταν λέει ότι θέλει να καλύψει αυτό το χώρο.

Ερώτηση: Βέβαια αυτό έγινε στις Ευρωεκλογές. Άλλο το διακύβευμα τότε και άλλα τα διλλήματα από αυτά που θα τεθούν στις εθνικές εκλογές….

Απάντηση: Θα φανεί λοιπόν εάν θα αντέξει στην πόλωση.

Ερώτηση: Η εκτίμηση σας για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ; Οι δημοσκοπήσεις είναι οριακές ως προς το εάν θα μπει μέσα σε μία επόμενη Βουλή…

Απάντηση: Με στενοχωρεί η πορεία της ΔΗΜΑΡ, όχι γιατί είναι ένας χώρος που έβλεπα πάντοτε με συμπάθεια, αλλά διότι εξέφραζε, κόντρα στο ρεύμα, πολλές απόψεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι η ΔΗΜΑΡ χάνει την ταυτότητά της.

Ερώτηση: Εάν κάναμε αυτή την κουβέντα στις αρχές του καλοκαιριού, το επίκεντρο της συζήτησής μας θα ήταν προφανώς η θέση του Επιτρόπου, την οποία όλα έδειχναν ότι θα παίρνατε εσείς. Αυτό δεν έγινε. Έχετε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Σαμαράς, αντί εσάς επέλεξε τον κ. Αβραμόπουλο; Σας ενόχλησε;

Απάντηση: Ήξερα από την αρχή, πάρα πολύ καλά ότι ήταν μία απόφαση την οποία θα έπαιρνε ο Πρωθυπουργός. Έκανε μία διαφορετική επιλογή… Η καρδιά μας καλή.

Ερώτηση: Γνωρίζετε τους λόγους, αλλά δε θέλετε να τους μοιραστείτε μαζί μας….

Απάντηση: Έχουν γραφτεί αυτά, αναλυτικά. Όλοι τα γνωρίζουν. Δεν είναι πλέον νέα.

Ερώτηση: Πάντως, παρατηρούνε πολλοί, ότι αυξηθεί τώρα τελευταία οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σας παρεμβάσεις στις οποίες- πολλοί βλέπουν- ότι δεν στηρίζετε ιδιαίτερα την κυβέρνηση Σαμαρά. Ότι κάνετε κριτική, διαφοροποιείστε, αποστασιοποιείστε σε κάποια θέματα… Μία στάση που – η φήμες λένε- σκοπεύετε να κρατήσετε από εδώ και στο εξής… Τί απαντάτε;

Απάντηση: Κυρία Καρρά, νομίζω ότι είμαι μία από τους ελάχιστους έλληνες πολιτικούς, ο οποίος δικαιούται να είναι περήφανος για τις θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει διαχρονικά. Δεν ξέρω αν οι θέσεις αυτές είναι αποδεκτές ή μη από την μεγάλη πλειοψηφία, αλλά δεν υπάρχει κανείς, ο οποίος να μπορεί να μου προσάψει ότι άλλα έλεγα παλιότερα και άλλα λέω σήμερα. Λέω ακριβώς τα ίδια πράγματα. Το πλήρωσα αυτό, το πλήρωσα ακριβά, διότι θεώρησα ότι δεν μπορώ να πω ψέματα στον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά τα ίδια που έλεγα τότε, λέω και σήμερα και θα λέω και αύριο! Και θεωρώ ότι ο ρόλος ενός Βουλευτή, ο οποίος σέβεται την παράταξή του και πιστεύει στις ιδέες του, είναι να στηρίζει την κυβέρνησή του, όπως και κάνω αποδεδειγμένα, και ταυτόχρονα να προσπαθεί να την ευαισθητοποιήσει στα λάθη της και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Ερώτηση: Ξέρω ότι δεν θέλετε να τοποθετείστε σε φήμες, αλλά κυκλοφορεί εσχάτως ότι από τη Ν.Δ. η κ. Μπακογιάννη και από το Πασοκ ο κ. Χρυσοχοϊδης επιδεικνύουν μία…κινητικότητα, μία στάση, η οποία θα μπορούσε από πολλούς να ερμηνευτεί ότι έχει έναν στόχο για το μέλλον, για την επόμενη ημέρα. Αν θέλετε το σχολιάζετε….

Απάντηση: Αέρας φρέσκος. Εγώ δεν μπερδεύω ποτέ τις προτεραιότητές μου. Όταν γύρισα στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή μου, επέστρεψα γιατί θεώρησα απολύτως απαραίτητη την παρουσία μου εκεί. Δικαιώθηκα, διότι 2,6% ήταν η διαφορά τελικά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Επί τρία χρόνια στηρίζω αυτή την πολιτική, διότι την πιστεύω και σήμερα αυτά τα οποία λέω, τα πιστεύω και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν μάχη για τα πιστεύω τους κι όχι για την καρέκλα. Εγώ δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι είμαι ένας από αυτούς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο