Συνεντεύξεις

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναπαράγει όλες τις κακοδαιμονίες της μεταπολίτευσης

Κυριακή, 19 Φεβ 2017

Διαβλέπετε κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα ή  η κυβέρνηση θα παίξει καθυστερήσεις μέχρι να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι; 

H κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος για τρίτη φορά. Την πρώτη φορά η «ηρωική διαπραγμάτευση» έφτασε την Ελλάδα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ και μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και 8 δισ. μέτρα. Τη δεύτερη φορά μας κόστισε ένα υπερταμείο που δέσμευσε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια και ένα κόφτη. Την τρίτη φορά δεν ξέρουμε τι θα μας κοστίσει, όμως το παιχνίδι των καθυστερήσεων αυξάνει τα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων και μας φέρνει πολύ κοντά στο καταστροφικό καλοκαίρι του 2015. Όμως η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές, δεν αντέχει και άλλη αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Και δεν το λέω εγώ, το λέει ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος δήλωσε ότι αν φτάσουμε στο καλοκαίρι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το τέταρτο μνημόνιο.

Αντέχει η κοινωνία νέα μέτρα όπως μείωση του αφορολογήτου ή περικοπή συντάξεων; 

Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν αντέχει μια κυβέρνηση που αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, που αρνείται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες δεν έχουνε δημοσιονομικό κόστος. Που μάχεται την επιχειρηματικότητα και το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να επιβάλλει φόρους και να φτωχοποιεί τους Έλληνες. Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή που θα ομαλοποιήσει την οικονομία, θα σταματήσει τη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανάπτυξης.

Βλέπετε στον ορίζοντα τον κίνδυνο να απαιτηθεί και 4ο μνημόνιο;

Έχω πει και άλλη φορά ότι δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα μας δώσουν τέταρτο μνημόνιο. Ξέρετε κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνώσουμε σωστά την δύσκολη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να καταλάβουμε ότι μόνο η αξιοπιστία και η αποτελεσματική διαπραγμάτευση μπορούν να σώσουν τη χώρα. Διαφορετικά η Ελλάδα θα σύρεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολούθησαν χώρες που μπήκαν και βγήκαν από το μνημόνιο και σήμερα έχουν ανάπτυξη.

Κατά την γνώμη σας προέχει να κλείσει η αξιολόγηση ή εκτιμάτε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές εδώ και τώρα όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνης Γεωργιάδης;

Αυτά είναι ανύπαρκτα διλήμματα. Η κυβέρνηση όφειλε να κλείσει την αξιολόγηση πέρυσι το Φεβρουάριο. Δεν την έκλεισε το Φεβρουάριο, δεν την έκλεισε τον Ιούνιο, δεν την έκλεισε το Σεπτέμβριο, δεν την έκλεισε το Νοέμβριο. Αν δεν έχει σκοπό να την κλείσει και τώρα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδώσει την εξουσία σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου. Η ΝΔ αλλά και η ελληνική κοινωνία θέλουν εκλογές διότι κάθε μέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Είστε υπέρ της συγκρότησης νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή;

Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφασισμένη να προχωρήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας και γι’ αυτό  αναπαράγει όλες τις κακοδαιμονίες της μεταπολίτευσης.

Βλέπετε αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και διάθεση απομόνωσης του κ. Σόιμπλε ακόμη και μέσα στη Γερμανία; Αν ναι, εκτιμάτε ότι θα υποχωρήσουν οι δανειστές από τις παράλογες απαιτήσεις τους;

Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από ιδρύσεώς της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ηγεσίες όλων των χωρών έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο εσωτερικό της χώρας τους και όχι στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Γεγονός πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμέναμε ότι όσο νωρίτερα κλείσει η αξιολόγηση, τόσο καλύτερα. Μια αδύναμη και εσωτερικά διασπασμένη Ευρώπη δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος. Ξέρετε η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη μπορεί να γίνει και επί τα χείρω. Υπάρχει για παράδειγμα το ενδεχόμενο στην επόμενη γερμανική βουλή να μπουν οι φιλελεύθεροι οι οποίοι είναι εξαιρετικά αρνητικοί για την Ελλάδα. Άρα υπεραπλουστευμένες αναγνώσεις οδηγούν σε λάθη που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη; Κάποιοι προβλέπουν διάλυση της Ευρωζώνης. Κινδυνεύει το ευρώ;

Ο παράγων Ντόναλντ Τραμπ είναι o άγνωστος Χ σήμερα. Είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζει την Ευρώπη με διαφορετικό μάτι από ότι ο Ομπάμα και αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι ενδεχομένως διαλυτική και η άλλη απολύτως συσπειρωτική. Η άποψη μου είναι ότι αυτό που σήμερα πρέπει να κυριαρχήσει είναι η συσπείρωση, η συλλογικότητα και η ουσιαστική συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην ενότητα, που έχει καταστήσει την Ευρώπη τη δυνατότερη οικονομία στον κόσμο και να εμποδίσουμε τις διαλυτικές δυνάμεις να πάρουν το πάνω χέρι.

Η Ν.Δ. κατηγορείται από το Μαξίμου ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη να βρει συμμάχους ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε στο Βερολίνο με τη φανέλα του ΔΝΤ…

Είναι κωμικό το επιχείρημα και αναδεικνύει την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων, που άλλα λένε στο εσωτερικό και άλλα στους δανειστές.  Θέλω να  θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος έβαλε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων,  θέση την οποία ακολούθησε ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι προσπαθούμε να χτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκμηδενίσει, για να μπορέσουμε αύριο να πετύχουμε τη μείωση της φορολογίας.

Τι θα κάνει η Ν.Δ. αν και εκείνη βρει κλειστές πόρτες στο αίτημα της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από το 3,5%;

Η ΝΔ χτίζει πάνω στην αξιοπιστία της, χτίζει επάνω στην απόφασή της να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Όμως επίσης ξέρουμε ότι αν υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, οι δανειστές θα ακούσουν τα επιχειρήματά μας.

Το Grexit επανέρχεται με διάφορους τρόπους στο τραπέζι. Ανησυχείτε;

Βεβαίως ανησυχώ. Εάν το Γενάρη του 2015 με ρωτούσατε εάν θα φτάναμε στα όρια να βγει η Ελλάδα από το ευρώ ή να έχουμε άτακτη χρεωκοπία, θα σας απαντούσα όχι.Σήμερα πλέον ξέρω ότι με αυτή την κυβέρνηση όλα είναι πιθανά.

Ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές «φλερτάρουν» με την επιστροφή στη δραχμή εκτιμώντας ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν βγαίνουν. Ποια είναι η άποψη σας;

Η άποψή μου είναι ότι την επιστροφή στη δραχμή επιθυμούν σήμερα ή αυτοί που έχουν άγνοια κινδύνου, ή αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο