Κοινοβούλιο

Συνεχίζεται η πτώση της Ελλάδας στους δείκτες της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας

Δευτέρα, 10 Ιούλ 2017

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

Θέμα: Συνεχίζεται η πτώση της Ελλάδας στους δείκτες της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας

‘Όπως είχαμε επισημάνει με την υπ’ αρ. 6584/22.06.2017 ερώτησή μας προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, πέφτοντας για το έτος 2017 στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών της σχετικής κατάταξης του International Institute for Management Development (IMD). Μάλιστα, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι καλύτερη μόνον από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Μογγολία και η Αργεντινή.

Στην απάντησή του, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «[…]Πράγματι η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη του IMD κατά μία θέση το 2017 έναντι 6 θέσεων το 2016. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως για τους ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ δεν αποτελεί ένα φρένο στην πτώση αλλά μια ανησυχητική επιδείνωση[…]».

Σεβόμενοι τη μικρή εμπειρία του κ. Παπαδημητρίου στην Ελλάδα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η άσκηση των υπουργικών καθηκόντων προϋποθέτει την ανάληψη ευθύνης για τη δραστηριότητα της κυβέρνησης. Προφανώς, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι το άθροισμα «6+1=7» της πτώσης στο δείκτη ανταγωνιστικότητας IMD, κατά τα έτη 2016-2017 στα οποία κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συνιστά εθνικό θρίαμβο. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αποτυχία της κυβέρνησης και στον τομέα της Οικονομίας και της Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η επετηρίδα του IMD δεν είναι η μοναδική αρνητική ένδειξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας τους περασμένους μήνες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (Ιανουάριος-Μάρτιος 2017), η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει σε στερεή βάση και πάντως μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόλις κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οργανισμοί και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ανάμεσά τους και η Τράπεζα της Ελλάδος) αναθεωρούν επί το χείρον τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία. Η πορεία της οικονομίας φαίνεται να διαψεύδει τη γνωστή «θεωρία του ελατηρίου» που υποστήριξε η κυβέρνηση, η οποία κάνει λόγο για την ταχεία επαναφορά μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα – κάτι που θα ήταν λογικό έπειτα από την καταστροφική πορεία του 2015 που επιφύλαξε στην οικονομία η απίστευτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πρόσφατα η PwC υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2022 σε περίπου 155 εκατ. ευρώ. Πώς θα καλυφθεί  το τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα, καθώς απουσιάζουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα οδηγούσαν σε ταχεία οικονομική ανάκαμψη;

Στο πεδίο της χρηματοδότησης της οικονομίας επικρατεί στασιμότητα. Ακόμη εκκρεμεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο 2017 κατά 2 δις ευρώ), η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν κατέστη εφικτή, οι γνωστοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 βαλτώνουν. Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα έχουν κλείσει 18.700 επιχειρήσεις.

Στο πεδίο της διαρθρωτικής προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις χωλαίνουν και σχεδόν όλοι οι δείκτες ανταγωνιστικότητας παραμένουν στάσιμοι ή χειροτερεύουν. Οι εξαγωγές (πλην των πετρελαιοειδών) παραμένουν στάσιμες. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το έτος 2016 περιορίστηκαν στα 500 εκατ. ευρώ τη στιγμή που προβλέπονταν €2,5 δις ευρώ. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 13 (!) άμεσες ξένες επενδύσεις (εφ. «Καθημερινή», 24.5.2017).

Κατά τα λοιπά, ο λαλίστατος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν χάνει την αισιοδοξία του και εκφράζει την εκτίμησή του για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 2% το 2017 και πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2018. Πώς άραγε θα το επιτύχει; Μήπως με την επιδοτούμενη απασχόληση-ομηρεία 300.000 ανέργων την επόμενη διετία; (εφ. «Νέα Σελίδα», 9.7.2017).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει σχέδιο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και της οικονομίας;

2. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει ήδη από το προηγούμενο Μνημόνιο την οριστικοποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ως το 2021, την οποία όφειλε να καταθέσει στους θεσμούς το Μάιο του 2017 και – όπως τελικά φαίνεται – θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους με τη συνδρομή τους (βλ. “Eurogroup statement on Greece”, 15.6.2017). Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου επικαλείται συχνά τη νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική χωρίς ουδέποτε να την έχει καταθέσει. Πότε σχεδιάζει να την καταθέσει και να την παρουσιάσει δημόσια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη

Θανάσης Μπούρας

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο