Ομιλίες

Είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας»

Τετάρτη, 21 Μαρ 2018

Βραβεία για την Ελλάδα της εξωστρέφειας

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και τους παραγωγικούς φορείς για την πρωτοβουλία τους να θεσμοθετηθούν τα βραβεία αριστείας και εξωστρέφειας. Σήμερα εδώ υπάρχουν επιχειρηματίες που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Που αποδεικνύουν ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει η «άλλη» Ελλάδα. Εκείνη που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό. Εκείνη που καινοτομεί και επιμένει στην εξωστρέφεια. Δεν πρόκειται να κάνω σήμερα κριτική στην κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι, δυστυχώς, γνωστά. Η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και η ανεργία αναμένεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Στο μεταξύ, η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε φόρους και τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη των ανέργων.

Το ερώτημα πλέον είναι σαφές: Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος;

Μπορούμε να ξεφύγουμε από τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 1,6%;

Η απάντηση είναι «ναι, μπορούμε».

Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες της χώρας και των ανθρώπων της. Εμείς πιστεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Πώς;

Αφήνοντας πίσω το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση: το μοντέλο της κατανάλωσης και της παραγωγής προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Σήμερα, δυστυχώς, δεν παράγουμε σύνθετα και επαρκώς διαφοροποιημένα προϊόντα. Σύμφωνα με το δείκτη «οικονομικής πολυπλοκότητας», η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 59η θέση ανάμεσα σε 124 κράτη, μετά τη Βοσνία και την Αγκόλα. Στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε 22οι στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομία και 26οι στην ψηφιακή οικονομία. Στην Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του 2017, στο δείκτη έρευνας και ανάπτυξης η Ελλάδα είναι 129η σε 137 κράτη.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη δυναμική ώστε να διορθώσουν τις ανισσοροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο. Η βελτίωση του δείκτη των εξαγωγών για το 2017 κατά 6,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών κατά 7,2%. Στην ουσία, λοιπόν, δεν βελτιώθηκε σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την «οικονομία της απομίμησης» στην οικονομία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Θέλουμε την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βρίσκουν θέση στις διεθνείς αγορές. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας, πρέπει προηγουμένως να στηρίξουμε τη νεοφυή και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε επιχείρηση που καινοτομεί, παράγεται προστιθέμενη αξία 13 ευρώ. Κι αν καταφέρουμε πανευρωπαϊκά να αυξήσουμε αυτές τις επενδύσεις 3% επί του ΑΕΠ, τότε θα έχουμε 3,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Επομένως, είναι μονόδρομος να στηρίξουμε την καινοτομία. Το σχέδιό μας συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, χρειάζεται ενίσχυση της χρηματοδότησης της τεχνολογικής έρευνας. Η Ελλάδα δαπανά ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Έρευνα και Ανάπτυξη, περίπου 0,9%, τη στιγμή που προηγμένα κράτη, όπως η Σουηδία, ξεπερνούν το 3%. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την αδυναμία αξιοποίησης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές:

– H ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την στήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

– H διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, όπου καταγράφεται σημαντική υστέρηση.

– H δημιουργία «συστάδων ανάπτυξης» που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματική συνεργασία. Σήμερα οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται αποκομμένες από εκείνο το οικονομικό περιβάλλον που μέσα από «συνέργειες» θα αποκτούσαν νέα δυναμική. Τρίτος άξονας, η ουσιαστική στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Το «χρηματοδοτικό κενό» τους μπορεί να καλυφθεί με μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έκπτωση 75% στην προκαταβολή φόρου για τις δαπάνες ερευνητικού και τεχνικού προσωπικού. Στη Βουλγαρία, αποδίδουν ΦΠΑ μετά τις πρώτες 25.000 ευρώ από την έναρξη της εταιρίας. Στην Ολλανδία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις ιδρύονται σε 2 λεπτά και ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσω των ΑΤΜ. Και στη Βρετανία, ιδρύονται εντός μιας ώρας, με παράβολο 16 ευρώ, ενώ όλες οι δαπάνες έρευνας εκπίπτουν από τη φορολογία.

Τελευταίος άξονας, η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας. Χρειαζόμαστε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, απαιτείται προσαρμογή του εταιρικού και του πτωχευτικού δικαίου, ώστε οι έντιμοι επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν να μπορούν να έχουν δεύτερη ευκαιρία αντί να τιμωρούνται ποικιλοτρόπως. Η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.Με αυτό το σχέδιο, η οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική και θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της εξωστρέφειας. Όμως δεν επαναπαυόμαστε. Θέλουμε να στηρίξουμε τις εξαγωγές. Σχεδιάζουμε διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία και ενεργοποίηση της Ενιαίας Θυρίδας που απλοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα τη διαδικασία εξαγωγών. Σχεδιάζουμε την ενοποίηση των δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα, με διοικητική αυτονομία. Ο φορέας θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη χάραξη των κατάλληλων στρατηγικών εξωστρέφειας, όπως συμβαίνει π.χ. στη Βρετανία και την Ολλανδία. Τέλος, προτεραιότητά μας είναι η ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει στην επιχειρηματικότητα την κινητήρια μηχανή της οικονομικής ευημερίας. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και θα είναι αποφασισμένη να αναδείξει την δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αυτό μπορεί να το πετύχει η Νέα Δημοκρατία. Διαθέτουμε τη γνώση και το σχέδιο για τη μετάβαση σε εξωστρεφές και δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο. Είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την Πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να ξεφύγει από την καινοτομική υστέρηση και να βρεθεί ανάμεσα στις τεχνολογικά προηγμένες οικονομίες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο