Ομιλίες

Ομιλία στη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2015

Τετάρτη, 15 Οκτ 2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το κείμενο του προσχεδίου αποτυπώνει  τη σημαντική πρόοδο της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια  για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η πρόβλεψη για κάποιες μειώσεις  φορολογικών βαρών, όπως είναι η μείωση έστω και κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να απομακρύνεται από χρόνιες και εμπεδωμένες ανισορροπίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Το κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού αποτυπώνει τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι τον επόμενο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι στο 2,9%. Η πρόβλεψη  αυτή  βασίζεται στην παραδοχή ότι τον επόμενο χρόνο, παρά τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών θα είναι η ατμομηχανή που θα τραβήξει μπροστά την ελληνική οικονομία.

Για να μην αποδειχθεί η πρόβλεψη αυτή απλή προσδοκία και ανεκπλήρωτη επιθυμία και για να γίνει πράξη, χρειάζεται να βελτιωθούν συγκεκριμένες  παράμετροι της ελληνικής οικονομίας  και αυτό να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2015.

Πρώτη παράμετρος:
Η  αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης, όχι μόνο των φυσικών προσώπων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γίνονται βήματα αλλά χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα.
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι θετικό βήμα.
Χρειάζεται πιο τολμηρή διαχείριση στο θέμα αυτό.
Η μείωση της έκτακτης εισφοράς  κατά 30%  δεν αρκεί. Θεωρώ ότι είναι καθοριστικό να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με  προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Κατέθεσα  προχθές μια συνολική τροπολογία για το θέμα αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ίσως θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Υπουργός έδωσε μια απάντηση ότι μελετάται  από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η μείωση των αντικειμενικών αξιών.  Ακούγεται και επικείμενη τροπολογία,  με την οποία θα αλλάξει η ρύθμιση για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στις μεταβιβάσεις, και  θα υπολογίζεται η εμπορική όχι η αντικειμενική αξία.

Αλλά η αγορά και η κοινωνία χρειάζονται ένα καθαρό, θετικό μήνυμα. Μην υποτιμάμε το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν. Δυόμιση εκατομμύρια  φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Οι οφειλές αυξάνονται με ρυθμό που πλησιάζει το 1 δισ. τον μήνα και ήδη οι νέες, ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται, μέσα σε 20 μήνες, σε σχεδόν 16 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό και ορθώς η κυβέρνηση προχωρά τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων.  Είναι σωστό και  αναγκαίο μέτρο στο σημείο που βρισκόμαστε.

Αντί όμως να κάνουμε ρυθμίσεις χρεών, που σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος για 8,5 χρόνια (μέχρι το 2022) θα πληρώνει τα φορολογικά βάρη της περιόδου αυτής, ενώ παράλληλα θα έχει νέες επιβαρύνσεις, ας κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Να μειώσουμε  άμεσα και δραστικά τη φορολογική επιβάρυνση.  Αυτό  είναι το θετικό, δυνατό μήνυμα  που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Η  άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%  είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα.  Αλλά και στον επιχειρηματικό χώρο, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι συλλογικοί φορείς των  κοινωνικών εταίρων και η Task Force της Ε.Ε. Η έκθεση επισημαίνει με τον πιο αυστηρό τρόπο το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την οικονομία η υπερφορολόγηση.

Γράφεται ως συμπέρασμα και δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι: «Σε ένα τόσο ευμετάβλητο και δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, αφενός οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν αφετέρου ουσιαστικά αποκλείεται κάθε προσπάθεια νέου επιχειρείν.»

Αν θέλουμε, λοιπόν,  να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα, αν θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες  θέσεις παγκοσμίως στις νέες επενδύσεις,  πρέπει να μπει τέλος στη βαριά φορολογία. Οι επενδύσεις ήταν πέρσι στην Ελλάδα 12% του ΑΕΠ, και στην Ευρωζώνη 18%. Η καμπάνα που κτυπά η αγορά, οι μικρομεσαίοι και η Ε.Ε. μέσω της Task Force, δείχνει πλέον, το αδιέξοδο της υπερφορολόγησης.

Δεύτερη παράμετρος, για να αυξηθεί το ΑΕΠ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας  ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς η προσαρμογή σε αυτό το μέτωπο είναι αργή πολύ αργή. Κατ΄ αρχήν το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι απόν από την αγορά.  Αν και  επισημαίνεται, ακόμη και στο προσχέδιο, ότι το κόστος χρήματος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκε, αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά.

Ο ρυθμός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες  συνεχίζει να είναι αρνητικός, στο -13,3% μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014. Αυτό δημιουργεί μια τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση εξοντώνει τις επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χρειάζεται κάτι να γίνει: Οι πληρωμές από κρατικές χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις, μέσω του ΕΣΠΑ  γίνονται σε 114 ημέρες, χρόνος τετραπλάσιος  του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με την αναφορά  στην έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι «υπάρχει υψηλός ενδεχόμενος κίνδυνος να μη χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου τα υπόλοιπα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2015». Δεν μπορεί ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εξακολουθεί να είναι διπλάσιος  από τον μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή 104 ημέρες έναντι 52.

Όλες αυτές οι ανεπάρκειες  έχουν κόστος,  αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «χάσει» χρήματα που αντιστοιχούν στο 5,9% του κύκλου εργασιών τους, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που συναντάται στην Ευρώπη. Αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε.  Όπως δεν έχουμε την πολυτέλεια  να καθυστερούμε με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ανακοινώθηκε  το φθινόπωρο του 2012, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2013 αλλά η υλοποίηση έχει κολλήσει μεταξύ τραπεζών, Υπουργείου Ανάπτυξης, εταίρων και πάει λέγοντας. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στον τομέα της ρευστότητας, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο των  επενδύσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Τέλος, για να τοποθετήσουν  Έλληνες και ξένοι επενδυτές κεφάλαια στη χώρα,  χρειάζεται να διασφαλίσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Και αυτό απαιτεί αίσθημα ευθύνης από όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα, προδίδουν, αυτοτύφλωση και έλλειψη έμπνευσης.

Δεν αντιλαμβάνεστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το κλίμα που καλλιεργείτε τις τελευταίες εβδομάδες, υπακούοντας στη λαϊκιστική  λογική «φωτιά στα τόπια», δεν  πλήττετε την κυβέρνηση.  Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή την πολιτική, δεν κλονίζετε την κυβέρνηση. Με την πολιτική που προέρχεται από το χθες και μυρίζει ναφθαλίνη,  κηρύσσετε τον πόλεμο στην κοινωνία, στους παραγωγικούς και δημιουργικούς Έλληνες, στα νέα παιδιά, στους ανέργους.  Γιατί το μόνο που μπορεί να πετύχει η ξεπερασμένη πολιτική αντίληψή σας είναι να διώξει τους ελάχιστους επενδυτές που προσελκύει η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η υπερφορολόγηση και η συνεχιζόμενη μεγάλη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Η πολιτική σας ουσιαστικά οδηγεί σε καταδίκη των εκατομμυρίων ανέργων σε μακροχρόνια ανεργία, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων μας για τα επόμενα χρόνια.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο