Τη συγκρότηση ενός ταμείου για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική αποφάσισαν οι γυναίκες πολιτικοί και επιχειρηματίες που πήραν μέρος στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (3/6) στο Λαγονήσι. Η συνάντηση υιοθέτησε επίσης την καθιέρωση ενός βραβείου γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και του θεσμού της πρακτικής άσκησης νέων γυναικών από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρειο Αφρική σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός περιοχής. Η Ελλάδα θα αναλάβει τις δύο πρώτες θέσεις πρακτικής άσκησης.
Η διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννηκαι διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας Εργασίας Γυναικών Ηγετών. Στην ομάδα αυτή, που ξεκίνησε το 2006 με σκοπό την ενίσχυση της θέσης των γυναικών παγκοσμίως, συμμετέχουν γυναίκες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο. Η διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης, που είχε διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του 2006 στη Ν.Υόρκη, με πρωτοβουλία πάλι της Ντόρας Μπακογιάννη και τη συμμετοχή 19 γυναικών, μεταξύ των οποίων και της αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.
Στη συνάντηση στο Λαγονήσι πήραν μέρος η σύζυγος του Προέδρου του Ιράκ, η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας, η σύζυγος του σεϊχη του Ντουμπάι, η πριγκίπισα Μασάελ Φαϋζάλ Τουρκί από τη Σαουδική Αραβία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και της Ισλανδίας, η πρώην υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, γυναίκες υπουργοί από τη Συρία, την Υεμένη, το Ομάν, το Μαρόκο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία, τη Σερβία, η Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, μέλος του Κοινοβουλίου της Παλαιστίνης, σύμβουλος της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και άλλες γυναίκες από τον κόσμο των επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της, κατά τη συνέντευξη Τυπου μετά το πέρας των εργασιών της διάσκεψης, η συνάντηση προσέφερε σε όσες γυναίκες πήραν μέρος τις δυνατότητες για μια συζήτηση σε βάθος και με πρακτικό προσανατολισμό, επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές μέτρων και δράσεων:
1. Πώς να εξοπλισθούν οι γυναίκες με γνώση και εμπειρία για μια αποτελεσματική επιχειρηματική δράση.
2. Πώς να επιδιωχθεί η βιωσιμότητα και η συνεργασία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γυναικών στη Μέση Ανατολή με την αξιοποίηση νέων ιδεών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων.
3. Πώς θα υποστηριχθεί το άνοιγμα διεθνών αγορών στα προϊόντα γυναικείων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν πληγεί από κρίσεις.
4. Πώς θα διαμορφωθούν και θα προωθηθούν συγκεκριμένες πολιτικές στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υποστήριξη γυναικείων οικονομικών δραστηριοτήτων.
5. Πώς διεθνείς και πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν παρουσία και δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να προωθήσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.