Νεα

Το παράδειγμα ενός φωτισμένου δασκάλου από την Κένυα

Δευτέρα, 15 Δεκ 2008

Έναν φωτισμένο δάσκαλο, το παράδειγμα του οποίου πρέπει να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλες τις κοινότητες, συνάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη τη Δευτέρα (15/12) το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τομπίας Νιαμπόλα από την Κένυα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, για το έργο του οποίου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και πρόκειται να τον τιμήσει για την προσφορά του.

Ο Τομπίας Νιαμπόλα βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες για να βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με την οργάνωση ΑctionAid Ελλάς, που συμπλήρωσε δέκα χρόνια προσφοράς και δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της ανισότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η σχετική τελετή ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, αλλά η μικρή περιπέτεια της υγείας του κ. Παπούλια επέβαλε την αναβολή της.

Ο Τομπίας Νιαμπόλα προέρχεται από την κοινότητα Μπάμα στη βορειοδυτική Κένυα – κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα – και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καλυτέρευση της ζωής των συγχωριανών του. Είναι μάλιστα πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της κοινότητάς του (CBO) και μέσω αυτής αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Αφορμή για να ξεκινήσει το έργο του ήταν η μύγα Τσετσέ, που μάστιζε τα κοπάδια της περιοχής του. Ήταν στις αρχές αυτής της δεκαετίας όταν κόπηκαν τα κονδύλια ενός προγράμματος για την εξόντωση του βλαβερού εντόμου. Αποτέλεσμα ήταν να αποδεκατίζονται τα κοπάδια των χωρικών, τα οποία δίνουν ζωή στην κοινότητα. Σχεδόν ταυτόχρονα, η κοινότητα του Τομπίας χτυπήθηκε από ένα άλλο – μεγαλύτερο – κακό: το AIDS. Με βάση στοιχεία (2007) που συγκεντρώνει ο Τομπίας σε έναν πληθυσμό 2.500 ανθρώπων υπάρχουν 565 ορφανά παιδιά – ο ένας ή και οι δυο γονείς τους πέθαναν από την ασθένεια.

Ο Τομπίας αποφάσισε να αναλάβει δράση: ελλείψει κονδυλίων για τη μύγα Τσετσέ, επανέφερε παλαιές – πρωτόγονες θα λέγαμε – μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί του και – ω του θαύματος! – τα ζώα σταμάτησαν να πεθαίνουν. Στόχος του είναι κάθε ορφανό του Aids να αποκτήσει μία κατσίκα, έτσι ώστε να εξασφαλίζει κάποια στοιχειώδη προς το ζην.

Ένας άλλος στόχος του Τομπίας είναι να πείσει τις γυναίκες της κοινότητάς του ότι δεν πρέπει να παντρεύονται τον αδελφό του συζύγου τους στην περίπτωση που χηρεύσουν. Η παράδοση στην Κένυα θέλει τις χήρες να «παραδίδονται» στην οικογένεια του μακαρίτη συζύγου τους μαζί με την περιουσία του. Ετσι η μοναδική λύση που έχουν για να αποκτήσουν μία υπόσταση είναι να παντρευτούν κάποιον από τους αδελφούς του συζύγου τους. Στην περίπτωση που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Aids, γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιες συνέπειες θα έχει ένας τέτοιος γάμος ως προς την εξάπλωση της ασθένειας. Με την κατάλληλη επιμόρφωση, ο Τομπίας έπεισε τις γυναίκες της κοινότητάς του να πάνε κόντρα στην παράδοση και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Αποτέλεσμα; Από τις 87 νεαρές χήρες, οι 60 αρνήθηκαν να ξαναπαντρευτούν και από τις υπόλοιπες που παντρεύτηκαν με συγγενή τους, οι 15 χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους.

Ο Τομπίας βλέπει όμως μακρύτερα. Η οργάνωσή του σκοπεύει να επαναφέρει στις τοπικές καλλιέργειες λαχανικά που αντέχουν στην ξηρασία και που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ήδη έχει δημιουργήσει μια μικρή τράπεζα τροφίμων για τις δύσκολες ώρες. Μια βιβλιοθήκη συμπληρώνει το έργο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Επόμενος στόχος του είναι η δημιουργία ενός δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του, όπου νερό υπάρχει μόνο έξι μήνες το χρόνο – όταν βρέχει. Η ActionAid Ελλάς, μαζί με ελληνική εταιρεία εμφιάλωσης ύδατος, έχει συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του προγράμματος και τώρα σχεδιάζεται η επέκταση του δικτύου ώστε να καλυφθεί και η κοινότητα Μπάμα.

Τον Τομπίας γνώρισε στην Κένυα η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη της ActionAid Ελλάς μέσα από τη δράση της οργάνωσης στην αφρικανική αυτή χώρα και μετέφερε στον κ. Παπούλια τις λεπτομέρειες για το έργο του Τομπίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποφάσισε να τον τιμήσει, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τις προσπάθειες που καταβάλλει η ActionAid για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο