Νεα

«Μία Ευρωπαία στη Γαλλική Ακαδημία»

Τρίτη, 10 Μαρ 2009

Υπό τον τίτλο «Ντόρα Μπακογιάννη, μια Ευρωπαία στη Γαλλική Ακαδημία» (Dora Bakoyannis, une Européenne sous la Coupole), η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δημοσιεύει σήμερα άρθρο του δημοσιογράφου Πιέρ Ρουσλέν, το οποίο αναφέρεται στην αναγόρευση της Υπουργού Εξωτερικών ως ξένου εταίρου στην Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «ανάμεσα στις γυναίκες πολιτικούς της Ευρώπης, μία από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξαιτίας αυτού που ήταν, δήμαρχος της Αθήνας, αυτού που είναι, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και αυτού που θα γίνει». Ο γάλλος δημοσιογράφος κάνει λόγο για το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ντόρας Μπακογιάνη, αναφερόμενος στην ιδέα του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ζουγέ να προταθεί η Ντόρα Μπακογιάννη για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Η πρόταση αυτή του γάλλου πολιτικού περιλαμβάνεται στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Μία προεδρία κρίσεων» («Une présidence de crises»), που κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις Plon.

Στο άρθρο η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει την έκπληξή της για την πρόταση αυτή του κ. Ζουγέ, ο οποίος σημειώνει επίσης στο βιβλίο του ότι η ελληνίδα υπουργός απολαμβάνει του σεβασμού των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον κ. Ζουγέ, συνεχίζει η «Figaro», η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μόνη γυναίκα που έχει «πραγματικές πιθανότητες» να τοποθετηθεί στην Προεδρία της ΕΕ. «Με την εκλογή του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και την τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήρθε ίσως η ώρα να εμπιστευθούμε σε μια γυναίκα την Προεδρία της ΕΕ ή την ευρωπαϊκή διπλωματία», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «πρόκειται για μια πολύ τιμητική ιδέα», προσθέτοντας ότι «το σημαντικότερο ωστόσο είναι να μπορέσει το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία να εγκαθιδρύσει μια ευρωπαϊκή ηγεσία, την οποία επιθυμούν όλοι και της οποίας η χρησιμότητα αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας…». Η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτει επίσης ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο χρόνος για την αναζήτηση των προσώπων και ότι αυτό που επείγει είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, «το ουσιαστικό διακύβευμα της γενιάς μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο η Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει φέτος μια χαμηλή ανάπτυξη, μεταξύ του 0,5% και 1%, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό της σύστημα, αν και είναι εκτεθειμένο στα Βαλκάνια, δεν επηρεάζεται από τα τοξικά ομόλογα. «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της», επισημαίνει η Υπουργός Εξωτερικών. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αλληλέγγυα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μια χώρα μπορεί να επωφελείται της αλληλεγγύης, χωρίς να πράττει το καθήκον της», προσθέτει, καλώντας την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει τα Βαλκάνια.

Το άρθρο αναφέρεται και στην άσκηση της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα και στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Άμεση προτεραιότητά της είναι η εξεύρεση συμφωνίας που θα επιτρέψει την παραμονή της αποστολής παρατηρητών στη Νότια Οσετία. Στη συνέχεια θα πρέπει να προωθήσει το διάλογο για τα θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσαν οι Πρόεδροι Σαρκοζί και Μεντβέντεφ», καταλήγει το άρθρο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο