Συνεντεύξεις

Είναι θλιβερό ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ουσία, αλλά μόνο τα επικοινωνιακά τερτίπια

Κυριακή, 25 Μαρ 2018

Αν και ο Πάνος Καμμένος έχει διαφορετική άποψη σε μια σειρά ζητημάτων όπως το Σκοπιανό, υποστηρίζει πως θα φτάσει έως το τέλος με τον Αλέξη Τσίπρα. Βλέπετε να υπάρχει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό; 

Αδυνατώ να αναλύσω μια παράλογη κατάσταση με λογικά επιχειρήματα. Η μόνη εξήγηση δεν μπορεί παρά να είναι η διατήρηση της καρέκλας. Προφανώς αυτή είναι πάνω από τις αρχές και τα πιστεύω τους, αν βέβαια έχουν αρχές και πιστεύω.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας υπάρχει βεντέτα; Μέσα στην εβδομάδα για ακόμα μια φορά, συγκρούστηκε μαζί σας σε υψηλούς τόνους. 

Κατ’ αρχάς, δεν είμαι οπαδός του μωσαϊκού νόμου. Οι πρακτικές του κ. Καμμένος μου είναι γνωστές, οπότε δεν με εκπλήσσει τίποτα. Όμως είναι υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας και οι επιλογές του βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Την ευθύνη, βέβαια, για αυτό την έχει ακέραια ο πρωθυπουργός που τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Πάνος Καμμένος είναι τελικά δημιούργημα της Ν.Δ., όπως υποστηρίζουν κάποιοι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; 

Μα, δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε. Ψάχνουν στο ΣΥΡΙΖΑ για άλλοθι; Προφανώς τον θεωρούν κατάλληλο για να τον επιλέξουν ως εταίρο τους στην κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς και να του δώσουν το κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά το Σκοπιανό αν έρθει, στη Βουλή μια πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» σε μια συνθέτη ονομασία, στα πρότυπα της εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου, τι θα κάνετε; 

Δυστυχώς, κάθε ημέρα που περνά, βλέπω να περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Έχω πει ότι το ονοματολογικό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, απαλοιφή των συμβόλων και των αναφορών στα βιβλία, με τα οποία καπηλεύονται την ελληνική ιστορία, και μια σειρά άλλων θεμάτων, που θα δημιουργήσουν συνθήκες για μια κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα. Εάν καταλήξουμε σε μια σοβαρή, σταθερή συμφωνία, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα, μην αμφιβάλλετε ότι θα κάνουμε το εθνικά υπεύθυνο.

Τι λέτε για τα εξώδικα που έστειλαν Παμμακεδονικές οργανώσεις σε όλους τους βουλευτές και ουσιαστικά σας απειλούν με θάνατο ή με ισόβια για εσχάτη προδοσία εάν ψηφίσετε συμφωνία συνθέτης ονομασίας στη Βουλή; 

Ακούστε κ. Σιαδήμα, όλες αυτές τις πρακτικές τις θεωρώ καταδικαστέες. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η βία δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα που εκπορεύεται από τη «δικαιολογημένη οργή του λαού», αλλά ακύρωση της Δημοκρατίας στην πράξη. Και – το κυριότερο – στη κοινοβουλευτική δημοκρατία οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να αποφασίζουν εκπροσωπώντας τους πολίτες και η προσπάθεια εκφοβισμού τους είναι απαράδεκτη, ακόμη και όταν γίνεται σε αυτούς που στο παρελθόν επένδυσαν σε αυτές τις λογικές.

Μήπως το κλείσιμο του Σκοπιανού είναι πιο αναγκαίο την ώρα που η Τουρκία κινείται με απειλητικές διαθέσεις; 

Η λύση στο ζήτημα των Σκοπίων είναι επιβεβλημένη εδώ και 25 χρόνια. Επίσης, οι κινήσεις της Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και καιρό. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι μια οποιαδήποτε λύση. Χρειάζεται μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας μας και θα κατοχυρώνει τα εθνικά μας δίκαια.

Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή ακόμα και για ελληνοτουρκική σύρραξη; 

Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο και για αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Η Ελλάδα τι πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία; 

Η Ελλάδα πρέπει πρώτα απ’ όλα να επαναχαράξει τη στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. Στρατηγική η οποία θα βασίζεται στα νέα δεδομένα, θα αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα και θα ενδυναμώνει τις συμμαχίες μας. Δεν είμαστε μια αδύναμη χώρα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε φοβικά τη γείτονα. Είμαστε μια χώρα της Ευρώπης, σε μια προνομιούχο θέση, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση μπορούμε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική, ενεργοποιώντας, βεβαίως, το σύνολο των δυνάμεων της χώρας. Να εξηγήσουμε σε εταίρους και συμμάχους ότι οι απειλές της Άγκυρας εναντίον Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν διεθνές ζήτημα και αφορούν την πολιτική καλής γειτονίας.

Δεν πρέπει στα μεγάλα θέματα να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση από τα όλα κόμματα; Ειδικά αυτή την περίοδο που η Τουρκία τραβάει το σκοινί. 

Βεβαίως και πρέπει και εμείς το έχουμε διεκδικήσει. Δυστυχώς, όμως, έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να αναζητά την εθνική συνεννόηση, κάνει ό,τι μπορεί για να διχάσει τα κόμματα και τον λαό. Αυτό αποτελεί με βεβαιότητα το πιο μελανό σημείο αυτής της κυβέρνησης, μεγαλύτερο και από το φιάσκο της στην οικονομία.

Με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνείτε; Και πως βλέπετε την κίνηση του επικεφαλής του Ποταμιού να επισκεφθεί για το συγκεκριμένο θέμα τον Αλέξη Τσίπρα; 

Συμφωνούμε απολύτως και αποτελεί μια θεσμική πρόταση την οποία εδώ και δυόμισι χρόνια έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυστυχώς, κατά τη συνήθη πρακτική της, η κυβέρνηση δεν θεώρησε απαραίτητο να ασχοληθεί μαζί της. Και τώρα, προφανώς για άλλους λόγους, μπαίνει στη συζήτηση. Είναι θλιβερό ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ουσία, αλλά μόνο τα επικοινωνιακά τερτίπια.

Συμφωνείτε με το ευρωπαϊκό μέτωπο που προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; 

Εμείς έχουμε πει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική συμμαχία. Μια συμμαχία που θα βάλει τον πήχη για τη χώρα ψηλά. Μια συμμαχία η οποία δεν θα συμβιβάζεται με τη μιζέρια. Μια συμμαχία πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών και άλλων δυνάμεων, οι οποίες θα βγάλουν την Ελλάδα οριστικά από την κρίση και θα την σηκώσουν εκεί όπου της αξίζει.

Η υπόθεση της Novartis μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ; Εμπλέκονται κορυφαία στελέχη σας. 

Η υπόθεση Novartis έχω πει πολλές φορές ότι είναι ένα σκάνδαλο από τα πολλά στον χώρο της υγείας που θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να ρίξει λάσπη σε στελέχη της αντιπολίτευσης και επί της ουσίας να αφήσει τα κυκλώματα στο χώρο της υγείας ανενόχλητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ; 

Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζω αν συνέβη κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δεν θα αφήσει κανένα στέλεχός της έρμαιο στη σπίλωση των αντιπάλων που προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να καλύψουν την ανικανότητα και τα αδιέξοδά τους.

Η Ν.Δ. προς τα που πρέπει να κινηθεί; Προς το κέντρο ή προς τα δεξιά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά και της πιο σκληρής γραμμής, όπως υποστηρίζουν κάποιοι; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι όμηρος κανενός. Εξελέγη κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με τη στήριξη των πολιτών και μόνο σε αυτούς οφείλει να δίνει λόγο. Τα προβλήματα της χώρας μας δεν λύνονται με ψευτοδιλήμματα που δεν έχουν κοινωνικό αντίκρισμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μια πολιτική που καλύπτει το ευρύ φάσμα των ψηφοφόρων της ΝΔ και στηρίζει τη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παράταξής μας. Οφείλει να εκπροσωπήσει το σύνολο των Ελλήνων, οι οποίοι επιθυμούν μια Ελλάδα δημοκρατική, με θεσμούς που να λειτουργούν, μια Ελλάδα οικονομικά φιλελεύθερη, μια Ελλάδα που θα μπορεί να προκόψει.

Στην πορεία προς τις εκλογές η Ν.Δ. πρέπει να επιδοθεί σε εξαγγελίες παροχών; 

Μα είναι δυνατόν να ρωτάτε εμένα για εξαγγελίες παροχών; Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ξαναλειτουργήσει ελεύθερη από τα κρατικά δεσμά. Ένα πρόγραμμα που θα μειώνει τους φόρους, θα φέρνει νέες επενδύσεις στη χώρα και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τα καλύτερα μυαλά που έφυγαν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο