Συνέντευξη στον Μπάμπη Παπαδημητρίου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κυρία Μπακογιάννη καλή σας ημέρα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν θα σας πάω από την αρχή στα πολιτικά, θα τα πούμε αργότερα. Πέστε μας πρώτα απ΄ όλα για την πόλη. Είμαστε έτοιμοι;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι .Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες. Αυτή την ώρα πηγαίνουμε στον Εθνικό Κήπο, όπου ο Δήμος της Αθήνας, παρότι δεν έχει μεταφερθεί ακόμα η αρμοδιότητα σε μας, έχει προσφέρει 13000 λουλούδια φυτεύοντα για να αποκτήσει λίγο περισσότερο χρώμα ο Κήπος μας ο οποίος έχει νοικοκυρευτεί, έχει καλλωπιστεί ενώ αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα υδροδότησης που είχε. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία σήμερα αποδίδει. Ξέρετε η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη όταν κάποια στιγμή, εκεί που ήταν τα πάντα μέσα στη σκόνη, βλέπεις πλέον τα χρώματα στις προσόψεις, βλέπεις τα πεζοδρόμια έτοιμα. Τελειώνουν επιτέλους αυτά τα έργα τα οποία ταλαιπώρησαν πολύ τους Αθηναίους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κυρία Δήμαρχε με προλάβατε, διότι στα πεζοδρόμια, θα σας το έλεγα κι εγώ, είχαμε μια εργώδη προσπάθεια οπωσδήποτε, η οποία επειδή έγινε και στο τέλος και έγινε και σε μεγάλη έκταση, ταλαιπώρησε τους Αθηναίους, οι οποίοι περιμένουν να τα δουν όλα τελειωμένα και καλά επιτέλους.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουν δίκιο, διότι πράγματι το επενδυτικό έργο που έγινε στο Δήμο της Αθήνας τους τελευταίους 8 μήνες, αθροιστικά δεν έχει γίνει τα τελευταία 170 χρόνια. Και ακούγεται υπερβολικό που το λέω, είναι όμως πραγματικότητα. Ουδέποτε έχουν ξαναγίνει σε τέτοια έκταση πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις. Η Αθήνα στο μεγαλύτερο μέρος της σήμερα δεν έχει προβλήματα ασφάλτου, δεν έχει προβλήματα διαβάσεων για τους αναπήρους. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια, με πολύ μεγάλες δυσκολίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είσαστε σίγουρη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, ή ότι κάποια προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν θα τα αντιμετωπίσουμε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Καταρχήν, εγώ θέλω να δεσμευτώ απέναντί σας, ότι θα συνεχίσουμε μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων . Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι ισομερώς κατανεμημένο, γι΄ αυτό είναι και πολύ δύσκολο να το δει κανείς συνολικά και στα 7 δημοτικά διαμερίσματα. Και εγώ είχα δεσμευθεί από την αρχή, ότι δεν με ενδιαφέρει μόνο το κέντρο της Αθήνας. Με ενδιαφέρει και το κάθε διαμέρισμα. Και έτσι, είχα τη χαρά να παρουσιάσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τις φυτεύσεις μέχρι τα χιλιόμετρα πεζοδρομίων, τα χιλιόμετρα ασφάλτου, σε κάθε διαμέρισμα του Δήμου μας. Και αυτό το έργο βεβαίως θα συνεχιστεί και μετά. Καταρχήν θα πρέπει να διορθώσουμε και ατέλειες που μπορεί να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σε αυτό αναφέρομαι, σε ατέλειες, υπάρχουν πράγματα που άφησαν μέσα στη βιασύνη τους οι εργολάβοι για να πάνε στο επόμενο έργο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια. Έχουμε διάφορα τέτοια προβλήματα, θα τα μαζέψουμε όμως, είμαστε πολύ αυστηροί στην παραλαβή των έργων. Δεν σημαίνει ότι όλα όσα βλέπετε που μοιάζουν έτοιμα ο Δήμος τα έχει παραλάβει. Θα τα ελέγξουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν χρήματα των δημοτών μας που θα πάνε χαμένα. Ούτε ένα ευρώ δεν θα χαθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κυρία Μπακογιάννη, όλα αυτά γίνονται τώρα τις ημέρες των Ολυμπιακών. Υπάρχουν παράπονα από συνοικίες που είναι λίγο απομακρυσμένες από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών αγωνισμάτων, τα οποία φαντάζομαι θα σας έρθουν. Και αν τώρα το καλοκαίρι δεν σας έρθουν, θα έρθουν οπωσδήποτε θα τα έχετε από το Σεπτέμβριο. Εκεί έχετε κάποια ειδική έτσι, αντιμετώπιση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, σας είπα ότι το δημοτικό έργο είναι επιμερισμένο και στα 7 διαμερίσματα. Βεβαίως για πρώτη φορά βλέπουν οι Αθηναίοι ένα τόσο σημαντικό έργο στη γειτονιά τους. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πολλαπλασιάζονται και τα παράπονα από τους διπλανούς δρόμους, όπου σου λένε, «γιατί έγινε αυτός ο δρόμος και δεν έγινε ο δικός μας».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Φτιάχνετε καινούργιο πεζοδρόμιο, ορθώς λαμβάνονται μέτρα για να μην ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο, ξεχειλίζουν όλοι οι διπλανοί δρόμοι από τα προβλήματα που έχουν εκείνοι που αναζητούν να σταθμεύσουν κάπου το αυτοκίνητό τους. Υπάρχουν ακόμα αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν μαζευτεί. Ξέρετε, από αυτά τα εγκαταλελειμμένα.
:ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Μαζέψαμε γύρω στις 7500 αυτοκίνητα. Τα μαζεύουμε με ρυθμό περίπου 40 αυτοκίνήτων την ημέρα. Χρειαζόμαστε όμως και τη βοήθεια των Αθηναίων . Χρειαζόμαστε και τη δική τους συμμετοχή σ΄ αυτή την προσπάθεια. Ξέρετε πόσο απλό είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο και να πεις ότι «εγκαταλείπω το αυτοκίνητό μου, ελάτε να το πάρετε». Παίρνετε το 195 και έρχονται και το παίρνουν. Αλλά για όνομα του Θεού, ας το κάνουν . Με το να το αφήνει κανένας το αυτοκίνητό του στην τύχη του και απλώς μετά από ένα μήνα να έχει πιάσει μια θέση στάθμευσης και να έχει ταλαιπωρήσει κάποιον που την ψάχνει, δεν έχει νόημα. Ξέρετε, ο πολιτισμός ο δικός μας θα φανεί και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η καθημερινότητά μας. Ο Δήμος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι σήμερα μας την αναγνωρίζουν όλοι. Το βλέπουν γύρω τους, βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται. Ένα χεράκι και από τους Αθηναίους θα κάνει θαύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κυρία Δήμαρχε, να έρθουμε λίγο στα πολιτικά, διότι αναρωτιέμαι πώς βρίσκετε το χρόνο, σ΄ αυτή την Ολυμπιακή προετοιμασία, ανάμεσα στα λουλούδια του κήπου και τα πεζοδρόμια των Αθηναίων, να διατυπώνετε και προτάσεις για το Συνέδριο της Ν.Δ. του κόμματός σας.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάγιες θέσεις μου και δεν μου πήρε πάρα πολύ χρόνο να τις διατυπώσω. Είναι θέσεις τις οποίες έχω καταθέσει και παλαιότερα σε Συνέδρια. Εγώ πιστεύω ότι η Ν.Δ. σήμερα ειδικά που έχει την πολιτική κυριαρχία, σήμερα που έχει ενισχυμένο τον πρωθυπουργό της, σήμερα που έχει τη δυνατότητα την αυτοπεποίθηση και την ευθύνη όμως από την άλλη μεριά, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων, πρέπει να μεταβληθεί σε ένα πολύ σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κόμμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται και κάποιες προσαρμογές οργανωτικής φύσης, καταστατικής δηλαδή φύσης, τις οποίες έχω προτείνει και παλαιότερα. Ξέρετε, πολλές φορές τα κόμματα έχουν αρκετές δυσκαμψίες για να μπορέσουν να δεχθούνε νέες ιδέες ή νέες προτάσεις. Άλλες φορές παρερμηνεύονται αυτές οι προτάσεις με ευκολία. Ο στόχος πρέπει να είναι όμως, ένας : Πώς ένα κόμμα θα παραμείνει ενεργό, θα είναι κρίκος της κοινωνίας με την κυβέρνηση, ειδικά όταν το κόμμα αυτό είναι στην κυβέρνηση, με σωστή μεταφορά των προβλημάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση και με ελεγκτικό μηχανισμό σε δείγματα αλαζονείας ή αυταρέσκειας που μπορεί η εξουσία να φέρει μαζί της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κυρία Μπακογιάννη, μου θέσατε μόνη σας τρία ερωτήματα. Το πρώτο είναι ότι προφανώς φοβάστε ότι το κόμμα όταν γίνεται κυβέρνηση – δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα – πιο εύκολα μπορεί να καμφθεί από την κούραση που φέρνει η διακυβέρνηση, τις ανάγκες να κυβερνηθεί και επομένως να ξεχάσει τον ανανεωτικό του χαρακτήρα. Προφανώς σε αυτό αναφέρεστε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, σε αυτό αναφέρομαι. Εγώ πιστεύω ότι αυτό το κόμμα, για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανό, πρέπει να μπορέσει να έχει σαφή διαφορά ο οπαδός του κόμματος από το στέλεχος του κόμματος, από το μέλος του κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προτάσεις μου μεταφέρουν ευθύνες, αρμοδιότητες αλλά και δικαιώματα, στα μέλη του κόμματος. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να είσαι μέλος της Ν.Δ. ή οπαδός της Ν.Δ. Όταν είσαι μέλος της Ν.Δ. κάνεις μια μείζονα προσπάθεια, έχεις μια συμμετοχή. Αυτή η συμμετοχή πρέπει να είναι σαφής στις καταστατικές μας διατάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο κ. Μειμαράκης ο γραμματέας του κόμματος, υποδέχθηκε τις προτάσεις σας με τρόπο άκρως δημοκρατικό. Δηλαδή, είπε «είναι μια πρόταση, θα υπάρξουν και άλλες, θα συζητηθούν όλα στο Συνέδριο». Περιμένατε μια διαφορετική αντιμετώπιση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι αυτό ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα. Όταν κατέθεσα τις προτάσεις μου, τις κατέθεσα σε διάλογο. Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι η αρχή της δημοκρατικής διαδικασίας, καλό είναι να ακουστούν πολλά, κανένας δεν έχει το αλάθητο στις προτάσεις του και οι βασικές αρχές της δημοκρατίας είναι να μπορούν να συζητηθούν τα θέματα αυτά και από κει και πέρα να αποφασίσει το κυρίαρχο όργανο που είναι το Συνέδριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η εκλογή του Προέδρου από τα μέλη του κόμματος, σε τι αποσκοπεί; Η διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα δεν σας ικανοποιεί;
:ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Εγώ πιστεύω στα ευρύτερα εκλογικά σώματα. Δηλαδή πιστεύω ότι όσο πιο ευρύ είναι το εκλογικό σώμα, τόσο καλύτερα. Και εκεί είναι η διαφορά μεταξύ του μέλους και του οπαδού της Ν.Δ. Θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μεγάλο λάθος με τον τρόπο με τον οποίο έκανε την εκλογή του. ΄Όχι διότι δεν ήταν δημοκρατική, αλλά διότι στην πραγματικότητα, εάν κάποιος ασχολείτο σοβαρά με το θέμα, θα έβλεπε ότι το εκλογικό σώμα δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ουδείς ήξερε ποιο είναι το εκλογικό σώμα το οποίο εξέλεξε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όταν το εκλογικό σώμα της Ελλάδος ψηφίζει κυβέρνηση, ξέρουμε ότι είμαστε 10 εκατομμύρια Έλληνες εκ των οποίων ψηφίζουν τα 7 και οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε κάθε τμήμα κτλ.. Αυτό, όταν το καταργείς, καταργείς την πρώτη αρχή της δημοκρατίας. Άρα εγώ λέω ότι αφού το εκλογικό σώμα είναι το κόμμα, τα μέλη του κόμματος, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τον Πρόεδρο του κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν κοντά μας σήμερα. Καλημέρα σας κυρία Δήμαρχε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας.