Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Οι ανθρωπιστικές κρίσεις δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν, πολύ δε περισσότερο να αποτραπούν. Ο πόλεμος στο Λίβανο είναι το τελευταίο τραγικό παράδειγμα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε –και η Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει δείξει ότι το πράττει- είναι να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανθρωπιστικά και πολιτικά. Η ετοιμότητα προϋποθέτει την ύπαρξη στρατηγικής, οργάνωσης και συντονισμού.
Σήμερα πλέον δεν αρκεί μια χώρα να διαθέτει χρήματα και μέσα. Πρέπει να είναι σε θέση να κινητοποιεί, να συντονίζει και να παρακολουθεί όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε η βοήθεια που παρέχει να «πιάνει τόπο».
Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.
Συντονίζουμε το σύνολο της αναπτυξιακής βοήθειας της χώρας -η οποία φέτος
υπολογίζεται στο 0,28% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των 48 εκατομμυρίων Ευρώ που διαθέτει, ετησίως, το Υπουργείο Εξωτερικών από τον προϋπολογισμό του.
Με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,
Επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένο αριθμό χωρών. Σήμερα στηρίζουμε ενεργά 19 χώρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα, κυρίως στον κοινωνικό τομέα, όπως είναι η κατασκευή σχολείων και μονάδων υγείας.
Παράλληλα, δίνουμε «ανθρωπιστικό παρών» όταν πολεμικές αναταραχές και φυσικές καταστροφές αφήνουν ανθρώπους εκτεθειμένους σε πλήθος κινδύνων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κύκλος των επωφελούμενων χωρών διευρύνεται συνολικά σε 46.
Τα αποτελέσματα της νέας αντίληψης και πολιτικής στην αναπτυξιακή συνεργασία της χώρας μας φάνηκαν ήδη και αναγνωρίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία από την παρουσία μας στις περιοχές που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, αξιοποιώντας, παράλληλα, την γεωγραφική και πολιτική μας θέση, στην κρίση στο Λίβανο κάναμε ένα βήμα περισσότερο.
Πέρα από αμεσότητα και αλληλεγγύη, αυτή την φορά, δείξαμε πόσο χρήσιμοι και αξιόπιστοι εταίροι μπορούμε να είμαστε, λειτουργώντας με εξωστρέφεια και ανιδιοτέλεια.
Πράγματι, ήμαστε οι πρώτοι που απεγκλωβίσαμε κόσμο και οι πρώτοι που αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Στον έναν περίπου μήνα της κρίσης, η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2,5 δις Ευρώ.
Απεγκλωβίσαμε 2.861 πολίτες 54 εθνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών. Ήμαστε επίσης εκείνοι μέσω των οποίων, πέραν της Ελληνικής και Κυπριακής βοήθειας, διοχετεύτηκε βοήθεια και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών στην περιοχή.
Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ενισχύει την Ελλάδα πολιτικά τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και εκτός, στον αραβικό κόσμο, σήμερα και για το μέλλον.
Αποδείξαμε ότι έχουμε την πρωτοβουλία, τα μέσα αλλά και την διαχειριστική ικανότητα.
Τα διεθνή ευχαριστήρια και η αναγνώριση των εταίρων μας ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, με όραμα και στρατηγική.
Όπως νοικοκυρεύουμε τον τόπο μας και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα μας, με τον ίδιο τρόπο συμμετέχουμε στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, με λιγότερη βία, φτώχεια και αναλφαβητισμό, περισσότερη σταθερότητα και ευημερία.
Είναι σαφής η κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, μεγαλύτερης εμβέλειας και σε συγκεκριμένο αριθμό χωρών, θέλουμε η βοήθεια που προσφέρουμε να βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα ζωής εκεί όπου διατίθεται αλλά και τις διεθνείς μας σχέσεις συνολικά.
Παράλληλα, δημιουργούμε το πλαίσιο εκείνο στο οποίο οι συνεργάτες μας, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι, λειτουργώντας με διαφάνεια και αξιοπιστία.
Στόχος μας είναι μια αναπτυξιακή συνεργασία που θα αποφέρει στην Ελλάδα τα μέγιστα δυνατά οφέλη, δίνοντας προοπτική σε περισσότερους λαούς, δημιουργώντας νέες γέφυρες φιλίας και μεταφέροντας το δικό μας μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.»