ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, τον κύριο Μπενάισα.
Είχαμε συναντηθεί πρόσφατα στην Υπουργική Συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας στο Αλικάντε της Ισπανίας και η σημερινή του επίσκεψη μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικότερα σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Όπως γνωρίζετε οι πολιτικές και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εξαιρετικές. Επιβεβαίωση ήταν και η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη στο Μαρόκο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου της Ελληνικής Βουλής.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, κάναμε μία ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσής τους, που οφείλουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Με τον φίλο Υπουργό μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Για την Ελλάδα η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που χωρίζει, αλλά που ενώνει τις ακτές της, τις χώρες, τους πολιτισμούς και τους λαούς που ζουν σ΄ αυτές.
Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα δεν έχει πάψει να εργάζεται ώστε τα θέματα της Μεσογείου να παραμένουν όσο το δυνατόν ψηλότερα στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη.
Τέλος μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία την αύξηση της έντασης και των συγκρούσεων στην Γάζα.
Επανέλαβα την ελληνική θέση, την οποία έχουμε άλλωστε προβάλλει και ως Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να δώσουμε μια πραγματική ευκαιρία, μια αποφασιστική ώθηση στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.
Για άλλη μια φορά θέλω να καλωσορίσω τον κύριο Υπουργό και να τον διαβεβαιώσω για τα καλύτερα αισθήματα του ελληνικού λαού για το λαό του Μαρόκου.
Μ. ΜΠΕΝΑΪΣΑ: Θα ήθελα κυρία Υπουργέ να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για τη φιλοξενία την οποία μου παρέχετε, καθώς επίσης και την υποδοχή που είχα εδώ στο υπουργείο σας.
Η αντιπροσωπεία της οποίας ηγούμαι εγώ προσωπικά, ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι μία νέα αρχή όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη, την εταιρική σχέση και τη συνεργασία των δύο χωρών μας.
Για να μην επαναλαμβάνω αυτά τα οποία μόλις ανέφερε η κυρία Υπουργός θα ήθελα να πω ότι κι εγώ ταυτίζομαι πλήρως με το όραμα, τις απόψεις καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες τις οποίες μόλις ανέφερε η κα Υπουργός. Το Μαρόκο όπως και η Ελλάδα ασπάζεται πλήρως την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος, ο οποίος θα πρέπει να επεκταθεί και ο οποίος βεβαίως θα είναι γύρω από τη Μεσόγειο, αυτός ο λεγόμενος Ευρωμεσογειακός Διάλογος.
Επίσης θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε πώς εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο, αλλά να συνεχίσουμε επίσης και όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνουμε για την ειρήνη, την ασφάλεια στην περιοχή μας και στη Μεσόγειο γενικότερα.
Συμφωνήσαμε με την Ελληνίδα Υπουργό να συνεργαστούμε για την 6η Συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Ελλάδας-Μαρόκου, η οποία θα λάβει χώρα στις αρχές του 2007 στο Μαρόκο. Επίσης συμφωνήσαμε με την Υπουργό να καλέσουμε τους ανώτερους Υπαλλήλους, Διπλωμάτες-Εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα έρθουν να παραστούν σε αυτή η συνάντηση, ούτως ώστε να είναι επιτυχής η 6η Συνάντηση Μεικτής Επιτροπής Ελλάδας-Μαρόκου, Μαρόκου-Ελλάδας.
Οι σχέσεις μας όντως μπορώ να πω ότι είναι καλές, πολύ καλές, εξαίρετες, αλλά δεν παύω να πιστεύω πως πρέπει να γίνουν καλύτερες κι αυτό δεν είναι πραγματικά μόνο ένα αίσθημα το οποίο εκφράζω. Υπάρχει η δυνατότητα πέρα από τα αισθήματα να υπάρξει και μία ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και περαιτέρω σχέσεών μας. Επίσης να είναι τόσο δημιουργικές σχέσεις, ούτως ώστε να μπορούν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες αυτές όλοι οι εταίροι ένθεν κι εκείθεν των δύο χωρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως για τις σχέσεις οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό η οποία συνέβαλε τα μάλα σε πολλές ευκαιρίες εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω γιατί δεσμεύτηκε η κυρία Υπουργός να αναλάβει αυτή την προσπάθεια γι αυτή την περαιτέρω συνεργασία και θα έλεγα ότι αυτός πλέον ο διάλογος δεν είναι ευρωμεσογειακός αλλά μεσογειο-μεσογειακός. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε στο Αλικάντε, όταν ήμασταν όλοι εκεί παρόντες. Τώρα βεβαίως, αν θυμάμαι καλά, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία για το 2007 αυτής της προσπάθειας της ευρωμεσογειακής αλλά και της μεσογειο-μεσογειακής.
Ευχαριστώ κυρία Υπουργέ.