ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διέκρινα μια ανησυχία στον κ. Τζουμάκα μην τυχόν και χάσουμε τις εκλογές εάν τις κάνουμε στο τέλος της τετραετίας.
Θέλω να τον καθησυχάσω ότι θα τις κερδίσουμε.
Μην ανησυχείτε, κύριε Τζουμάκα.
Και διέκρινα και άλλη μια ανησυχία για το πώς θα είναι η κατάσταση μετά τη Δευτέρα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν θα σας ενθουσιάζει προσωπικά αυτό το ενδεχόμενο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Πρέπει να σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι πράγματι μας απασχολεί και εμάς. Τι θα κάνετε μετά τη Δευτέρα, αυτό θα το αποφασίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν θα το αποφασίσουμε εμείς. Όμως, θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφθείτε ποια ήταν τα αποτελέσματα της κίνησης την οποία αποφασίσατε προχθές.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κατά τη γνώμη μου πέντε είναι τα κύρια πολιτικά χαρακτηριστικά της κίνησης κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι μια κίνηση πολιτικής αδυναμίας, είναι ένα πολιτικό βήμα αδιάφορο για το λαό, είναι δυστυχώς ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, είναι αποποίηση πολιτικών ευθυνών και εκφράζει –επίσης δυστυχώς- ένα βαθιά ριζωμένο φόβο αλλαγών. Τέλος, η κίνησή σας είναι μια έμμεση παραδοχή ανικανότητας διακυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε είναι πρώτα από όλα, όπως είπα, κίνηση αδυναμίας. Αν και είμαστε πολιτικοί σας αντίπαλοι, αναρωτιόμαστε πραγματικά και με ειλικρινή προσπάθεια κατανόησης πόσο ασφυκτική πρέπει να ήταν η αίσθηση του στρατηγικού αδιεξόδου, η αίσθηση πολιτικής απελπισίας που τόσο έντονα διακατείχε τους πολιτικούς ιθύνοντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ώστε να επιχειρήσουν να υπονομεύσουν την αναθεωρητική διαδικασία, αυτή την ύψιστη λειτουργία του πολιτεύματος.
Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μα τι λέτε, εμείς την υπονομεύσαμε;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Μην εκνευρίζεσθε, κύριε Γείτονα. Ακούστε με.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Οι συνάδελφοί σας ήταν στην Επιτροπή που υπονόμευσαν…
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε –και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό- ήταν μεν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι. Τα χαριτολογήματα να λείπουν.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριοι συνάδελφοι, ο διάλογος προϋποθέτει διάλογο. Δεν θέλει φυγή. Θέλει να παρίστασθε και να ακούτε.
Φύγατε από την Αναθεώρηση. Θα μείνετε να ακούσετε τώρα εδώ.
Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε –και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό- ήταν μεν ένα βήμα πολιτικό, αλλά ήταν ένα βήμα τελικώς αδιάφορο για το λαό. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά ασφαλώς τη συνταγματική διαδικασία της Αναθεώρησης. Ο λαός μας έχει ιστορική πείρα. Έχει μάθει να σέβεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Η αδιαφορία του λαού λοιπόν –και τη διαπιστώσατε αυτή από χθες, κύριοι συνάδελφοι- δεν αφορά στη συνταγματική διαδικασία. Αφορά, όμως, στα κίνητρα και στην ουσία για την οποία εσείς υποβάλατε το Σύνταγμα και τη Βουλή σ’ αυτή τη δοκιμασία. Για την ουσία και το περιεχόμενο, για τους λόγους που υποβάλατε την πρόταση δυσπιστίας, θα συναντήσετε σήμερα, τη Δευτέρα, αλλά και στο μέλλον, την ίδια αδιαφορία που κυριαρχούσε και χθες το βράδυ απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος, καθώς συζητιόταν η πρόταση δυσπιστίας που υποβάλατε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση δυσπιστίας συζητείται ουσιαστικά με τα μέλη σας απόντα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εμείς όλα μας τα μέλη τα έχουμε εδώ. Δεν μας λείπει τίποτα.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Εννοώ τα κοινοβουλευτικά μέλη, με συγχωρείτε.
Μην παραπλανηθείτε να νομίζετε ότι κάτι πετύχατε, αν σποραδικά και μόνο σπεύσει να σας συγχαρεί κάποιος από τους οπαδούς σας τους οργανωμένους. Ίσως, μόνο μερικοί από αυτούς να αισθάνονται την ίδια προσωρινή ανακούφιση που πιθανόν να αισθάνεται η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πρόκειται για την ανακούφιση των ανθρώπων που αποφεύγουν το πολιτικό κόστος, που δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις και που τις αναβάλουν, επιλέγοντας τη φυγή.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε ήταν, όμως, και ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς τα πίσω. Ήταν μια άτακτη οπισθοχώρηση, για να αντιμετωπιστεί το πολιτικό χάσμα που άνοιξε μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. η θέση της ηγεσίας του σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το αποκαλώ «βήμα προς τα πίσω», επίσης, διότι όλη την απόσταση που τώρα φοβάστε να διανύσετε θα τη διανύσετε, κύριοι Βουλευτές, αναγκαστικά μετά τις επόμενες εκλογές.
Μετά τις επόμενες εκλογές, όταν θα είναι και πάλι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία –και το ξέρετε πολύ καλά αυτό- θα υποχρεωθείτε να ξανάρθετε πάλι εδώ, ως Αντιπολίτευση, σε αυτήν την Αίθουσα και να συζητήσετε την Αναθεώρηση. Όταν, λοιπόν, θα έρθετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε το μακρύ δρόμο και πάλι από την αρχή. Τότε θα αναγκαστείτε να κάνετε όλα τα βήματα που φοβάστε να κάνετε σήμερα. Τότε θα βρεθείτε και πάλι ενώπιον των ευθυνών τις οποίες αποποιείστε σήμερα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα κόμμα κατ’ όνομα προοδευτικό, εκφράζει –και λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό- ένα βαθιά ριζωμένο φόβο αλλαγών. Είναι μια σαφέστατη αποποίηση πολιτικών ευθυνών.
Είναι καλή η ρητορεία περί προοδευτισμού. Όμως, η προοδευτικότητα ή μη των Κομμάτων δεν κρίνεται από τα λόγια. Κρίνεται στην πράξη. Κρίνεται τη στιγμή που απαιτούνται αποφάσεις ικανές να πάνε την κοινωνία μπροστά. Όμως, αυτό ακριβώς είναι το είδος των αποφάσεων που σας τρομάζει. Αυτές τις αποφάσεις αποφεύγετε. Αντιμέτωποι με τέτοιες αποφάσεις, κάνετε βήματα πίσω.
Τέλος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η κίνηση αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι- είναι μια έμμεση, αλλά σαφής παραδοχή αδυναμίας διακυβέρνησης. Μόνο τα κόμματα που τολμούν μπορούν ουσιαστικά να κυβερνούν. Μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν θέσεις και προτάσεις μπορούν να προτιμηθούν.
Ο λαός έχει ένα αλάνθαστο ένστικτο. Κατάλαβε αμέσως ότι η κίνηση αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένας κενός περιεχομένου τακτικισμός, ένας ξεκάθαρα μικροκομματικός πολιτικός υπολογισμός. Με αυτόν αντιμετωπίζονται –και εγώ θα το δεχθώ αυτό- ορισμένα ανυπέρβλητα εσωτερικά προβλήματα συνοχής. Όμως, δεν αντιμετωπίζονται τα λαϊκά αιτήματα περί προόδου και προκοπής του τόπου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για να στηρίξει την πρότασή του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέφυγε –και αυτό είναι ξεκάθαρα μια αρνητική εξέλιξη- σε ένα μηδενιστικό, αφοριστικό λόγο. Επιλέγετε, κύριοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση αυτή μια ανέξοδη ρητορεία και υπερβολή. Και τι δεν άκουσα χθες! Άκουσα Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον έναν μετά τον άλλο, από τους οποίους πληροφορήθηκαν ότι έκλεισε ο πολιτικός μας κύκλος, ότι κάναμε άνω-κάτω την οικονομία, ότι είμαστε πραξικοπηματίες θεσμών, ότι είμαστε υπονομευτές των ανεξαρτήτων αρχών, ότι κάνουμε επίθεση κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι κάνουμε –λέει- αναδιανομή πλούτου εις βάρος των φτωχών και ουκ έστιν αριθμός!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Για το Υπουργείο σας θα μας πείτε;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Η καθημερινότητα, όμως, και η πραγματικότητα σας διαψεύδουν. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Αναμφισβήτητα υπάρχουν ακόμη πολλά. Όμως, πέτυχε ένα σημαντικό στόχο. Πέτυχε μια τριπλή επιτυχία. Πέτυχε να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% του Α.Ε.Π., να μειώσει την ανεργία και μάλιστα σε περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τις Κασσάνδρες, να αυξήσει το ρυθμό των ξένων επενδύσεων το 2000.
Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό το 2000 με την «ισχυρή οικονομία», όπως έλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και τις ξένες επενδύσεις των 50 εκατομμυρίων ευρώ με το 2006, που οι επενδύσεις είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως επίσης γνωρίζετε από τα επίσημα στοιχεία ότι οι εγχώριες επενδύσεις με τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο, σημειώνουν πρωτοφανή άνοδο.
Και ούτε εσείς δεν αμφισβητείτε ότι ο τουρισμός έχει πάρει πάλι την ανιούσα, όπως επίσης και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και έχει αυτό ιδιαίτερη αξία.
Γνωρίζετε επίσης και μεταξύ μας δεν το αρνείστε κιόλας, ότι τα έργα που δημοπρατούνται εκ των οποίων 80% στην περιφέρεια, δημιουργούν μια άλλη σύγχρονη πραγματικότητα, μεταξύ των άλλων ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων δυόμισι χιλιάδων χιλιομέτρων.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Όλα θαυμάσια!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Ακούστε με.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Μην προκαλείτε την ύπαιθρο και τους αγρότες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Εάν εσείς δεν θέλετε να ακούσετε, ακούει ο ελληνικός λαός. Και σε τελική ανάλυση αυτό φοβάστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι εκτελούνται και δημοπρατούνται έργα αυτή τη στιγμή που υπερδιπλασιάζουν το μετρό. Γνωρίζετε επίσης ότι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μια αύξηση πόρων 68% σε σχέση με αυτά που λάμβανε η τοπική αυτοδιοίκηση το 2004.
Τα γνωρίζετε αυτά και παρά ταύτα θέλετε να τα αρνείστε.
Και να έρθω στον τομέα –γιατί είδα ανήσυχο το συνάδελφο- της εξωτερικής πολιτικής. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει επιτέλους να αποφασίσετε τι συμβαίνει. Υπάρχει κινητικότητα; Ή υπάρχει ακινησία; Υπάρχει έντονη διεθνής παρουσία; Ή υπάρχει απουσία; Θα σας πω εγώ τι υπάρχει κατά τη γνώμη μου.
Ουσιαστικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει εθνική συναίνεση για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και το έχω πει πολλές φορές στη Βουλή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούμε εντάσεις και διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν. Και δεν θεωρώ ότι ωφελεί τον τόπο να καταστήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης.
Η Ελλάδα κέρδισε τα χρόνια αυτά την εκτίμηση όλων με την παρουσία και τις θέσεις της. Είμαστε παρόντες στα Βαλκάνια και μάλιστα με ενεργό ρόλο και φωνή. Είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές της Χερσονήσου που μέχρι πριν από δυο τρία χρόνια μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Διαχειριστήκαμε με τρόπο που προκάλεσε τη διεθνή επιδοκιμασία, την Προεδρία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είχαμε έντονη και αποτελεσματική παρουσία κατά την κρίση του Λιβάνου. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια δεκάδων κυβερνήσεων για το ρόλο μας. Και οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα δεχθήκανε επίσης.
Έχουμε αξιόπιστη συμμετοχή σε πολλά μέτωπα κρίσης του πλανήτη μας. Συμμετείχαμε με τρόπο που προκάλεσε τα ευμενή σχόλια όλων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ενισχύσαμε κατά τρόπο πρωτοφανή την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια. Εξασφαλίσαμε το ρόλο μας ως χώρας που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουμε ενεργά στο θεσμικό διάλογο για το μέλλον της.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των προσπαθειών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατικότερη, αποτελεσματικότερη, που να πορεύεται δίπλα και μαζί με τους πολίτες της. Για μια Ένωση με όλο ισχυρότερη παρουσία στο διεθνές περιβάλλον. Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεφύγει από το σημερινό κύκλο εσωστρέφειας, να πετύχει τη θεσμική της θωράκιση, να προχωρήσει στην πολιτική των διευρύνσεων, ιδίως προς την υπόλοιπη περιοχή των Βαλκανίων, όταν οι υποψήφιες χώρες θα είναι έτοιμες να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν τους κανόνες και τις αξίες της.
Έχουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα. Στο Κυπριακό σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίξαμε ένα νέο ξεκίνημα για τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα περισσότερα μεγάλα ελληνοτουρκικά θέματα έγιναν ευρωτουρκικά, αλλά ταυτόχρονα αναπτύξαμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας, ιδίως τις οικονομικές μας σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξάνουν πλέον με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι οι εισαγωγές και ότι οι ελληνικές εξαγωγές γενικότερα αυξάνονται με πρωτοφανείς σε σχέση με το παρελθόν ρυθμούς.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλα αυτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα γνωρίζει. Θέλω εδώ ευθέως να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι η συνεργασία που υπάρχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι εξαιρετική, ότι σήμερα υπάρχει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός. Ουδείς πιστεύει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει συνέχεια και δεν έχει συνέπεια. Και συνέχεια έχει και συνέπεια έχει κι έτσι πρέπει να είναι μία εξωτερική πολιτική που στηρίζεται τουλάχιστον στις περισσότερες από τις αποφάσεις της από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το Κοινοβούλιο, κυρία Υπουργέ, θα κρίνει επ’ αυτών όταν θα έλθουν αποφάσεις εδώ…
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Βεβαίως, αλίμονο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: …και για το Κόσοβο και για τα Σκόπια.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Βεβαίως. Καμία απόφαση…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μας λέτε γενικότητες, δεν μας λέτε για συγκεκριμένες ενέργειες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ πολύ, όχι διάλογο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ακολουθεί η Θράκη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Εάν θέλετε να επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές για τα Σκόπια, θα το επαναλάβω και στη Βουλή των Ελλήνων. Έχω πει πολλές φορές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή των Ελλήνων είναι η κυρίαρχη και πάντως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τα φέρει στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση, άρα είναι αυτονόητο ότι η Βουλή αποφασίζει και μεμονωμένες προσπάθειες…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θα μας τα φέρετε εκ των υστέρων για επικύρωση; Δεν είμαστε καλά!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα γνωρίζει αυτά και τα αντιλαμβάνεται και ξέρει ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Ορισμένοι από σας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θέλετε να το παραδεχθείτε. Ασφυκτιάτε, όπως φαίνεται απ’ αυτήν την κίνησή σας να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας μέσα σ’ ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης που πρώτος ο ελληνικός λαός απαιτεί από την πολιτική του ηγεσία. Η ίδια αυτή σας η πρόταση αποδεικνύει ότι τις επιλογές σας τις καθορίζουν δυστυχώς η συγκυρία και το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον.
Με την ίδια λογική λειτουργήσατε και στο παρελθόν όταν δεν τολμήσατε ως κυβέρνηση να προχωρήσετε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για το λαό και τη χώρα.
Δεν είναι δυστυχώς τυχαίο το ότι μιλάμε και συζητάμε σήμερα για τα ίδια θέματα, την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση, το ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται ακόμα στις λύσεις ’92-’93, την ανάγκη για τη δημοσιονομική εξυγίανση και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό της κρατικής παρέμβασης και της γραφειοκρατίας στην παραγωγή. Συζητάμε ακόμα για μία σειρά από θέματα τα οποία όμως είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει –και το έχω ξαναπεί σ’ αυτήν τη Βουλή- εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Τότε όμως, όπως δυστυχώς και τώρα, επιλέγατε το δρόμο της γκαμήλας, ημίμετρα και αποσπασματικές δράσεις. Αφήσατε τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον. Αποφασίσατε να στείλετε το λογαριασμό στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επιλέγοντας αυτήν την τακτική και τότε και τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξέχασε κάτι θεμελιώδες, ότι δηλαδή η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε μπορεί, ούτε θέλει να περιμένει. Ζητάει λύσεις, ζητάει αλλαγές, ζητάει πρόοδο. Θέλει γρήγορα να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που ανέφερα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η μεγάλη κατάκτηση που υπήρχε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια ήταν ότι μπορούσαμε στην Επιτροπή του Συντάγματος να συζητούμε πέρα και πάνω από κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Οι Βουλευτές μπορούσαν να καταθέτουν ελεύθερα την άποψή τους σε όλες τις Επιτροπές Συντάγματος εκτός από σήμερα που διαλέξατε τη φυγή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Αυτήν την κατάκτηση για την χώρα, τη δημοκρατία και τα κόμματα τη φοβηθήκατε και η πραγματική σας απόφαση χθες ήταν η υπονόμευση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Αλλά, όπως είπα και στην αρχή, με τη φυγή δεν θα αντιμετωπίσετε το προγραμματικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ, δεν θα λύσετε τις πολιτικές σας διαφωνίες, δεν θα γλιτώσετε καν να πάρετε θέση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Ένα πράγμα μόνο πετύχατε, επιβεβαιώσατε στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας ότι είστε παντελώς ανέτοιμοι να κυβερνήσετε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ζητά εκλογές όχι για να λύσει τα προβλήματα του λαού αλλά για να λύσει τα εσωτερικά του αδιέξοδα. Ο λαός το αντιλαμβάνεται!