Στην Όλγα Ψαρίδου.
Παίρνει μέρος και ο δημοσιογράφος Σπύρος Παπαδάκης.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Να καλησπερίσουμε σ’ αυτό το σημείο την εκλεκτή μας καλεσμένη, την Υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι κοντά μας εδώ στο studio. Βέβαια έχουμε και τον Σπύρο Παπαδάκη, ο οποίος μπορεί να παρέμβει βεβαίως στη συζήτηση μας οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, καλησπέρα και καλώς ορίσατε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας, καλώς σας βρήκα. Καλησπέρα στη Μακεδονία μας.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Η αντίστροφη, λοιπόν, μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει. Το ζητούμενο βεβαίως για τη Νέα Δημοκρατία, το λέμε συνέχεια αυτές τις μέρες, είναι η επανασυσπείρωση των οπαδών. Τώρα, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχάς, το ζητούμενο είναι η νίκη, η αυτοδυναμία, όχι διότι η Νέα Δημοκρατία έχει τον οποιονδήποτε ιδιοτελή λόγο, αλλά διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι είμαστε μια παράταξη η οποία έχει προσφέρει στη χώρα και έχει τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από την κρίση, από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο. Η κρίση απαιτεί σχέδιο, απαιτεί πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις νέες προκλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές.
Είναι αλήθεια ότι οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν καταγράφουν αυτή τη στιγμή τη συσπείρωση την οποία επιθυμούμε ή, αν θέλετε, στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφεται συσπείρωση τέτοια, η οποία να κλείσει την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ, όπου η συσπείρωση του κόμματος της αντιπολίτευσης – όπως και συνήθως συμβαίνει στις αντιπολιτεύσεις – είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Εγώ πιστεύω ότι στη διαδρομή αυτής της προεκλογικής περιόδου η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας θα ανέβει, οι Νεοδημοκράτες θα ξαναβγούν στη μάχη και η παράταξη θα δώσει συσπειρωμένη, ενωμένη μια δύσκολη προεκλογική μάχη την οποία όμως θα κερδίσει.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Πάντως, μιας και αναφερθήκατε στο θέμα των δημοσκοπήσεων, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στις πρόωρες εκλογές, πήρε την απόφαση για πρόωρες εκλογές χωρίς ουσιαστικά να έχει σύμμαχο τις δημοσκοπήσεις, και ήταν και ένα θέμα στο οποίο συμφωνούσατε κι εσείς για πρόωρες εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι πώς θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα .
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, ο Πρωθυπουργός ήξερε κάτι, το οποίο νομίζω το ξέραμε λίγο πολύ όλοι. Ότι το ΠΑΣΟΚ καταχρηστικά χρησιμοποίησε το συνταγματικό του δικαίωμα. Το έχει μεν, αλλά κάνει καταχρηστική χρήση και λέω κάνει καταχρηστική χρήση διότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνούσε στην εκλογή του Κάρολου Παπούλια. Η συνταγματική αυτή διάταξη υπάρχει για το ενδεχόμενο που τα δυο μεγάλα κόμματα δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη της χώρας. Γι’ αυτό μόνο το ενδεχόμενο υπάρχει αυτή η διάταξη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει καταχρηστική χρήση, διότι συμφωνεί με τον πρώτο πολίτη της χώρας ,όπως έχει δηλώσει. Συμφωνεί ότι είναι εξαίρετος Πρόεδρος ο Κάρολος Παπούλιας, αλλά χρησιμοποιεί τη διάταξη για να προκαλέσει εκλογές. Άρα, ούτως ή άλλως οι εκλογές θα γινόντουσαν το Φεβρουάριο από την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να τις επιβάλει. Το ερώτημα λοιπόν ήταν: μπορούσε η χώρα να αντέξει 4-5 μήνες προεκλογική περίοδο με τις εντάσεις και το κόστος το οποίο θα προκαλούσε στην οικονομία;
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Θα μπορούσε, κα Μπακογιάννη, να γίνει τον Φεβρουάριο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές και τον Ιούνιο, διπλές, όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν προχώρησε τότε και επιλέγει τον Οκτώβριο, τώρα, ο Πρωθυπουργός, τη δεδομένη στιγμή;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει η κυβέρνηση το έργο της και όπως ξέρετε μέσα σ’ αυτή την κρίση, ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου, ελήφθησαν πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις. Ελήφθη μια απόφαση στήριξης της τουριστικής οικονομίας, ελήφθη απόφαση στήριξης των μικρομεσαίων, οι οποίοι εκείνη την εποχή ακριβώς είχαν αν θέλετε το μεγαλύτερο κόστος.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Και τώρα υπάρχουν πολλά ζητήματα. Το κυβερνητικό έργο δεν έχει τελειώσει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και τώρα υπάρχουν ζητήματα. Μα βεβαίως υπάρχουν. Αλλά ελπίζαμε ότι θα είχαμε μια αντιπολίτευση, η οποία δεν θα συμφωνούσε βεβαίως με την κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσαμε στα 3-4 θέματα, τα οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν λελυμένα θέματα, να υπάρξει μια συμφωνία. Δεν υπήρξε αυτή η συμφωνία.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπεις, Όλγα, το θέμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν δείχνουν ότι πέρασε, ειδικά στους Νεοδημοκράτες, ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αυτό το διάγγελμα του κ. Καραμανλή, αλλά μάλλον φαίνεται να υπάρχει και ένα άνοιγα της ψαλίδας. Διότι λένε οι πληροφορίες ότι υπάρχουν έξι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή – στα κυριακάτικα φύλλα τουλάχιστον θα τις δούμε – όπου η διαφορά κυμαίνεται εκεί γύρω στο 6%.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα, κ. Παπαδάκη, ακούστε, περάσαμε δύσκολα. Δεν ήταν εύκολο. Υπήρξαν και πράξεις, υπήρξαν και τοποθετήσεις, οι οποίες δεν έδωσαν την καλύτερη εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία αυτές τις 3-4 τελευταίες μέρες. Από την άλλη μεριά, όμως, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι μια πράξη ευθύνης. Ο άνθρωπος τον οποίον δυο φορές εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες και τον έκαναν Πρωθυπουργό της Ελλάδος, δεν είναι ένας πολιτικάντης, ούτε ένας κομματάρχης, είναι πρωθυπουργός. Ξέρει, λοιπόν, ποια είναι η κατάσταση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό τομέα. Ξέρει ότι πρέπει να κρατήσει αυτό το τιμόνι με σταθερότητα και με ασφάλεια και σε ένα περιβάλλον στοιχειώδους κοινωνικής συναίνεσης, αν όχι ανοχής.
Αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει, διότι δυναμιτίζεται από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου. Στην Ελλάδα ζούμε και το ξέρετε και εσείς και νομίζω το ξέρουν και οι ακροατές μας. Άρα, δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση ακόμα παραπάνω. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν είπε κάτι πολύ απλό. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και γι’ αυτό χρειάζομαι νωπή λαϊκή εντολή. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιον εμπιστεύεται περισσότερο για τιμονιέρη σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή ή εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου;
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Να ρωτήσω, κυρία Μπακογιάννη…..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε, μια φράση μόνο. Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δείξει δυναμική. Σκεφτείτε ότι μέσα σ’ αυτή την κρίση, με αυτές τις δυσκολίες τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει, δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει μια δυναμική, η οποία να καταγραφεί στην κοινωνία. Δεν έχετε δημοσκοπήσεις ανάλογες το 2004 όπου βλέπατε τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται, διότι κατεγράφετο μια σημαντική δυναμική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ελληνικός λαός έχει ακόμα αμφιβολίες πολλές για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν έχει αλλάξει. Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι ο Καραμανλής με καθαρότητα και με την ευθύνη η οποία τον διακρίνει, θα απευθυνθεί σήμερα το βράδυ στον ελληνικό λαό, θα του πει τα πράγματα με το όνομα τους, τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη και ο ελληνικός λαός θα πάρει τις αποφάσεις και πιστεύω ότι θα τον δικαιώσει.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και απέναντι θα έχει τον Παπανδρέου, όμως. Αυτό συζητούν μάλιστα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – ότι θα βγαίνει ο Καραμανλής και θα λέει «υπευθυνότητα, δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» και από την άλλη πλευρά θα βγαίνει ο Παπανδρέου και θα λέει «δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, όταν θα έρθω εγώ τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Αυτό, δηλαδή αυτή η αντιπαράθεση …..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπαδάκη, θα σας πω κάτι. Εγώ είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική. Έχω μάθει ένα πράγμα. Δεν κοροϊδεύεται ο κόσμος. Τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Και δεν μπορείς να του λες από τη μια μεριά ότι έχει επέλθει η απόλυτη καταστροφή, αυτό το οποίο ακούω συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να λένε, ότι «έχετε καταστρέψει την Ελλάδα, δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο, καμένη γη» κλπ. και από την άλλη μεριά να λες ότι «είμαι ένας Άγιος Βασίλης, ο οποίος έχει ένα σακούλι και από το σακούλι θα βγάλω μόνο δώρα».
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν είναι χαζός ο κόσμος. Ο κόσμος ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτά είναι λόγια προεκλογικής φύσεως. ‘Όμως, δεν σηκώνει, πλέον, λόγια η κατάσταση. Το 2009 δεν είναι ούτε 1999, ούτε 1989. Ο κόσμος σήμερα ξέρει. Ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και ξέρει ότι υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο δεν μπορούν να δοθούν πλέον. Και θα καλέσει τον κ. Παπανδρέου να του τα πει συγκεκριμένα. Λέει ο κ. Παπανδρέου ότι θα πάρει πίσω το 50% του ΟΤΕ. Πώς θα το πάρει και με ποια λεφτά; Λέειότι θα πάρει πίσω το 50% της Ολυμπιακής. Με ποια κοινοτική νομοθεσία θα το πάρει, με ποια λεφτά. Κάνει εξαγγελίες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας πει πώς θα τις κάνει. Αυτή τη συζήτηση δεν θα τη γλιτώσει το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα πρέπει να τοποθετηθούν.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Ακούω, κα Μπακογιάννη, που λέτε συνέχεια για συναίνεση του ΠΑΣΟΚ που δεν την είχατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν μια κρίσιμη περίοδος. Να κάνω τώρα εγώ μια υπόθεση. Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα τουλάχιστον δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, λάβει και την αυτοδυναμία, εσείς σαν κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα θα συναινέσετε σε σημαντικά ζητήματα, όπως ζητούσατε μέχρι τώρα από το ΠΑΣΟΚ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Σε ότι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα να το κάνουμε. Και σας μιλάει ένας άνθρωπος, ο οποίος το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Εγώ, όταν είχα την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής – και μου είχε κάνει την τιμή τότε ο Κώστας Καραμανλής να μου αναθέσει ως αντιπολίτευση τον Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας – στα εθνικά θέματα πχ, όταν πίστευα ότι τα πράγματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έβγαινα καθαρά και τα έλεγα.
Κοιτάξτε, είναι φαρισαϊσμός αυτός ο οποίος υπάρχει σήμερα. Και αυτή η τρελή κλειστή κομματική λογική είναι λογική που έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Δεν πείθεται κανένας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν βρει κανένα νομοσχέδιο στο οποίο να συμφωνήσουν. Δεν πείθεται καμία τηλεθεάτρια και κανένας τηλεθεατής μας. Δε γίνεται να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα.
Όταν πήγε ο Καραμανλής και φώναξε τον κ. Παπανδρέου και του είπε ότι «κύριε αρχηγέ της αντιπολίτευσης, βρισκόμαστε σ’ αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, ελάτε να συμφωνήσουμε σε έξι πράγματα που είναι τα αυτονόητα», δηλαδή τα αυτονόητα, αυτά τα οποία θα σας πει ο πολίτης σε κάθε καφενείο, από την Πέλλα μέχρι την Ιεράπετρα, η απάντηση ήταν όχι σε όλα. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε Θεός, ούτε μεγάλος οικονομολόγος, ώστε να κατανοήσεις αυτά τα οποία είναι η απλή πραγματικότητα και στα οποία μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.
Δεν γίνεται έτσι. Αυτό δεν έγινε πουθενά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη – και πιστέψτε με όταν σας το λέω, διότι ήμουν εκεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – υπήρξε ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Ένα μίνιμουμ. Ακόμα και στον πιο αδύνατο πρωθυπουργό που είναι ο Γκόρντον Μπράουν, ο Κάμερον με 19 μονάδες μπροστά, δηλαδή τρελά νούμερα, τα οποία δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανένας σήμερα, του έδωσε στήριξη για ορισμένα μέτρα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα για τη σωτηρία της …..
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακρινά για την πολιτική ζωή του δικού μας τόπου, Υπουργέ. Αυτό έχει φανεί τουλάχιστον.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μακρινά, αλλά έπρεπε να έχουμε πετύχει και εμείς αυτό το πράγμα. Έπρεπε να έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Τέλος πάντων. Η ουσία είναι ότι αυτή η παράταξη έχει μια ιστορία στη χώρα. Εγώ δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Φαντάζει ουτοπικό, έτσι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Εγώ δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη, εγώ δεν λέω ότι δεν είχαμε αδυναμίες και ξέρω ότι πολλοί Νεοδημοκράτες που με ακούνε τώρα είναι πληγωμένοι, είναι στενοχωρημένοι, είναι οργισμένοι, θέλανε άλλα πράγματα, αλλά τους καλώ να σκεφτούν ότι μέσα στα όποια λάθη μας, που την αυτοκριτική μας την κάνουμε και την κάνουμε και ανοιχτά, δεν προσπαθούμε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας, εμείς ακολουθήσαμε το δρόμο της ευθύνης και τον ακολουθούμε και σήμερα.
Έχουμε μια ευθύνη απέναντι στη χώρα, ορκιστήκαμε να την υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις κι αυτό κάνουμε. Και τους καλούμε να επιστρέψουν σ’ αυτή τη μεγάλη παράταξη και να την ξαναεμπιστευτούν και να ξαναεμπιστευτούν τον Κώστα Καραμανλή. Νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα να τους ζητήσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή τη στήριξη τους.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω από τα λεγόμενα σας ότι ακόμα και αν την 5η Οκτωβρίου είναι πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια τελείως διαφορετική κυβέρνηση, θα έχει ένα τελείως διαφορετικό σκεπτικό με αυτό το οποίο είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως όχι μόνο θα είναι, νομίζω ότι επιβάλλεται να είναι. Και αν ξέρω καλά τον Καραμανλή, αυτή είναι η πρόθεση του. Διότι κακά τα ψέματα, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί το κλίμα και με τους 151 βουλευτές, υπήρχαν διάφορα προβλήματα. Ο Καραμανλής είναι αποφασισμένος να τα ξεκαθαρίσει και πολύ καλά θα κάνει.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καθαρά ψηφοδέλτια δηλαδή.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό θα το δείτε ούτως ή άλλως μέσα στη βδομάδα όταν θα συνέλθουν τα όργανα. Εγώ δεν θέλω να προκαταβάλω τίποτα. Αλλά καθαρά ψηφοδέλτια η Νέα Δημοκρατία ούτως ή άλλως θα παρουσιάσει στον κόσμο. Δηλαδή μη μπαίνουμε και σε λογικές οι οποίες είναι λογικές αντιπάλων.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είδαμε τις αδυναμίες μας, είδαμε τα λάθη τα οποία έχουμε κάνει. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να πούμε όλη μα όλη την αλήθεια στον κόσμο και να του ζητήσουμε τη στήριξη για να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτό το λούκι.
Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση και μπορεί να βγει. Αλλά αυτό δε γίνεται ούτε με μαγικά ραβδιά, ούτε με υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένη πολιτική και σχέδιο.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Η συμμετοχή, κα Μπακογιάννη, είναι κάτι που σας απασχολεί; Είδαμε στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο ότι η αποχή κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πάντοτε λένε ότι στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως, συζητούσαμε και με τον Σπύρο Παπαδάκη αυτές τις μέρες, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε ένα μούδιασμα, έτσι Σπύρο;
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα μούδιασμα, ναι, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γεγονός.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα δεν είναι λογικό; Εγώ έκανα μια βόλτα και μου λέγανε διάφοροι φίλοι Νεοδημοκράτες, στις γειτονιές της Αθήνας, τις οποίες επισκέπτομαι: «Γιατί πρέπει να εξαντλήσετε την τετραετία». Βεβαίως, λέω, πρέπει να εξαντλήσουμε την τετραετία.
Και θεσμικά αυτός ήταν ο ρόλος μας. Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται στη μέση της πορείας της, δηλαδή ακριβώς στα δύο χρόνια που είναι η δυσκολότερη στιγμή της. Κρίνεται στο τέλος της τετραετίας που έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της. Γι’ αυτό είπα ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε καταχρηστική χρήση της συνταγματικής διάταξης.
Από την ώρα όμως που ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο, έπρεπε ο Πρωθυπουργός να προφυλάξει τη χώρα από τέσσερις μήνες αχαλίνωτου προεκλογικού αγώνα, ο οποίος θα είχε κόστος τεράστιο για την οικονομία μας.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς αυτό το είδατε στο εξωτερικό; Εγώ επειδή έχω και τη διαστροφή του διπλωματικού ρεπορτάζ και επειδή εσείς χειριστήκατε όλα τα μεγάλα θέματα, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα – όχι εξαιτίας της χώρας μας, εξαιτίας άλλων παραγόντων – Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το βλέπατε αυτό; Δηλαδή όλη αυτή η ένταση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπαδάκη, να σας πω κάτι; Εμείς θα κρίνουμε την Τουρκία τον Δεκέμβριο. Είναι μια μεγάλη απόφαση για την ελληνική εξωτερική πολιτική ,όπως και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Και σας λέω ένα παράδειγμα: συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Με το ίδιο κύρος διαπραγματεύεται ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Εξωτερικών που έχει σε ενάμιση μήνα μπροστά του εκλογές και με το ίδιο κύρος διαπραγματεύεται ο έχων νωπή λαϊκή εντολή;
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα και αυτός ήταν ένας παράγοντας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα βάλατε όλα κάτω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα βεβαίως. Εμείς, κ. Παπαδάκη, δεν κάνουμε πολιτική στο κενό. Εμάς ο στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας. Για την πατρίδα μας την οποία υπηρετούμε. Θεωρούμε λοιπόν ότι προστατεύουμε την πατρίδα μας, τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών με πολύ καλύτερο τρόπο από την ώρα που δεν αφήνουμε την οικονομική κατάσταση να δυσκολέψει και να χειροτερέψει και από την ώρα που δίνουμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να μας ξαναεμπιστευτεί, να μας δώσει την εντολή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Και με αυτό να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στο δελτίο μας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Και εσένα, Σπύρο Παπαδάκη, για την παρουσία σου εδώ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και καλή δύναμη σε όλους σας κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Καλή δύναμη και σε εσάς, κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και εσείς και εμείς.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπόλικο τρέξιμο για όλους.
Ο. ΨΑΡΙΔΟΥ: Και εμάς μας αιφνιδιάσατε θα λέγαμε. Ναι, έχουμε μπόλικο τρέξιμο. Να σας ευχαριστήσουμε θερμά.