Ο Ιάσων Αθανασιάδης, ο έλληνας δημοσιογράφος που πέρασε 19 μέρες στις ιρανικές φυλακές και απελευθερώθηκε χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μιλάει στην κάμερα της «Άλλης Ματιάς» για την εμπειρία του, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όσους τον βοήθησαν και δηλώνει ότι θα ξαναπάει στην Τεχεράνη και όπου αλλού τον καλέσει το δημοσιογραφικό του καθήκον.
Ο Ιάσων Αθανασιάδης, απόφοιτος της Οξφόρδης και του πανεπιστημίου της Τεχεράνης και υπότροφος του Ιδρύματος Nieman στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πήγε στο Ιράν για να καλύψει τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Times». Την ημέρα που αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, επειδή οι αρχές τον θεώρησαν ύποπτο για κατασκοπία. Τότε ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της ιρανικής κυβέρνησης με στόχο την απελευθέρωση του έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ξένος που συνελήφθη από το καθεστώς κατά τη μετεκλογική περίοδο και τις ταραχές που έγιναν εκεί.
Για τον Ιάσωνα Αθανασιάδη έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ιράν Νικόλαος Γαριλίδης ανέλαβε τους λεπτούς χειρισμούς, που απαιτεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ιάσων όταν επέστρεψε στην Αθήνα, η ιστορία της απελευθέρωσής του αποτέλεσε «έναν θρίαμβο της ελληνικής διπλωματίας». O έλληνας δημοσιογράφος συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη (8/7), ενώ μίλησε για την εμπειρία του και για την κατάσταση στο Ιράν σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα (13/7) το μεσημέρι.
Στην κάμερα της «Άλλης Ματιάς», ο Ιάσων Αθανασιάδης μιλάει για το τι είναι αυτό που τον έχει τραβήξει στο Ιράν και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για τις χώρες της Μέσης Ανατολής ως δημοσιογράφος που καλύπτει την περιοχή. Μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στην Τεχεράνη τις μέρες των εκλογών και μιλάει για τα νέα μέσα επικοινωνίας, για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία έχει αλλάξει τη δημοσιογραφία και τη μετάδοση της πληροφορίας από το ένα μέρος στο άλλο, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε πριν από τη σύλληψή του και κατά την κάλυψη των ιρανικών εκλογών. Κάνει λόγο για μια «πράσινη επανάσταση» νέων και παλιών media με αφορμή τα γεγονότα στην Τεχεράνη και τονίζει ότι η σύλληψή του είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνο είναι πλέον το κλίμα για τους δημοσιογράφους σε πολλά μέρη του κόσμου.