Η διάσκεψη της Αννάπολης πέτυχε το σκοπό της.
Οι ηγέτες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, εντατικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Η ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων, δημοκρατικών και ασφαλών κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μπορεί να γίνει από προσδοκία πραγματικότητα.
Ο Πρόεδρος Αμπάς και ο Πρωθυπουργός Ολμέρτ αναλαμβάνουν μια δύσκολη αποστολή. Δεν θα λείψουν τα εμπόδια και οι κάθε είδους αντιδράσεις από εκείνους που έχουν επενδύσει στην αδιαλλαξία, στην ένταση, στα άκρα.
Θα χρειαστεί επιμονή, υπομονή και πίστη στον ευγενή στόχο της επιστροφής της ειρήνης σε μια περιοχή που έχει υποφέρει από τον φαύλο κύκλο της βίας.
Θα χρειαστεί η σταθερή και ενεργός υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Η Ελλάδα θα συμβάλλει με αποφασιστικότητα σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Θα ασκήσει, στο μέτρο που της αναλογεί, όλες εκείνες τις δράσεις, όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θα επιβεβαιώσουν και θα ενισχύσουν το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Άλλωστε, το έχουμε ήδη κάνει πράξη:
· στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση στο Λίβανο
· στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την ελληνική προεδρία το 2006
· στις συχνές επαφές και συναντήσεις μας με όλους τους εμπλεκόμενους
· στη συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής με την ενεργό συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ελληνική στάση έχει εκτιμηθεί από όλους, Παλαιστινίους, Άραβες και Ισραηλινούς.
Θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο της ενεργού συμβολής και παρουσίας.
Είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των εργασιών, με την παρέμβασή μου, να καταθέσω την πρόταση της Ελλάδας να υποστηρίξει την ευρύτερη ειρηνευτική προσπάθεια με την Πρωτοβουλία της Επόμενης Γενεάς.
Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να διοργανώσει συναντήσεις, στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ νέων Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Η δυσπιστία και η καχυποψία πρέπει να υποχωρήσουν. Πρέπει να αφήσουν χώρο στην ελπίδα και στην κοινή επιδίωξη για καλύτερο μέλλον των λαών της περιοχής, με ασφάλεια και ανάπτυξη.
Αυτό είναι καθήκον μας, πρωτίστως, έναντι των επομένων γενεών.
Η Ελλάδα προσκαλείται για πρώτη φορά σε μια τέτοιας σημασίας διεθνή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή. Αυτό δεν είναι μόνον αναγνώριση της πολιτικής και του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή. Αποτελεί και κίνητρο να συνεχίσουμε με αυτοπεποίθηση, μετριοπάθεια και σοβαρότητα την προσπάθειά μας, την ενεργό και εξωστρεφή πολιτική μας.