Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και παγκόσμιων προκλήσεων.
Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών ενέργειας, ως αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης, αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Η ταχύτητα κίνησης κεφαλαίων, προϊόντων και εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πρωτοφανής, δημιουργώντας ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας.
Φαινόμενα όπως η αυξημένη μετανάστευση, οι μετακινήσεις τεράστιων μαζών πληθυσμού προς τις αναπτυγμένες χώρας, δημιουργούν νέα δεδομένα στις επενδύσεις και στις εργασιακές σχέσεις.
Την ίδια ώρα, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, έρχονται στην πρώτη σειρά της παγκόσμιας ατζέντας, δημιουργώντας νέους προβληματισμούς και νέες ανάγκες.
Αυτό είναι το διεθνές τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα μας. Ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις, σκληρό ανταγωνισμό και με πρωτόγνωρα ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις.
Αυτά καλείται να διαχειριστεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, στην τετραετία που μόλις ξεκίνησε.
Μόνο που οι προκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση. Είναι εθνικές προκλήσεις. Μας αφορούν όλες και όλους.
Το λέω διότι πραγματικά θλίβομαι ακούγοντας κυρίως από την αντιπολίτευση, έναν στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, μια άγονη προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της πολιτικής. Μια προσπάθεια αποδόμησης των επιτευγμάτων της σημερινής κυβέρνησης.
Θα μπορούσα εύκολα να απαντήσω θυμίζοντας την αποστομωτική έκφραση της λαϊκής βούλησης. Να θυμίσω ότι ο λαός μίλησε μόλις πριν από 90 μέρες. Μίλησε καθαρά εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον Πρωθυπουργό, στη Νέα Δημοκρατία, στη μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη.
Το να αμφισβητεί κάποιος τόσο νωρίς την κρίση της κοινωνίας είναι μάλλον ένδειξη πολιτικής αλαζονείας.
Δεν θα πω αυτό, αλλά κάτι πολύ πιο απλό: Ότι είμαστε στο ίδιο καράβι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και στην πορεία αυτού του καραβιού, ειδικά σε μία δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή, όλοι έχουμε ευθύνες.
Αντί λοιπόν να μιλάμε με ξύλινη γλώσσα, αφορισμούς, καταγγελίες και κινδυνολογίες, ισοπεδώνοντας τα πάντα και προβλέποντας μύρια δεινά, ας μιλήσουμε ψύχραιμα και νηφάλια. Ας δούμε πώς ο καθένας μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τους κοινούς εθνικούς μας στόχους.
Κυρίες και κύριοι,
Σε ένα τέτοιο τοπίο ρευστότητας, αυξανόμενου ανταγωνισμού και έντονης κοινωνικής ανασφάλειας, η θωράκιση της οικονομίας είναι ο ισχυρότερος στυλοβάτης μιας χώρας.
Αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί ο φετινός προϋπολογισμός.
Ο Προϋπολογισμός του 2008 έχει μια ιδιαίτερη αξία: είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση. Αποτυπώνεται σε αυτόν η πολιτική για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Πολιτική η οποία δημιουργεί ένα μηχανισμό που στηρίζεται στον ισχυρό συνδυασμό αναπτυξιακής δυναμικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης.
Βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Συνεχίζεται έτσι η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνησή μας από το Μάρτιο του 2004. Μια πολιτική που έχει ως πυλώνες τις μεταρρυθμίσεις. Για να απελευθερωθεί ο αναπτυξιακός δυναμισμός της οικονομίας, για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, για τον εξορθολογισμό της φορολογίας, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της απασχόλησης, για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους.
Η πολιτική αυτή αποδίδει. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημειώνοντας ρυθμούς υψηλότερους αυτών των χωρών της ευρωζώνης, η ανεργία μειώθηκε, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις άρχισαν μετά πολλά χρόνια στασιμότητας να αυξάνονται.
Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ότι η βασική πολιτική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιείται. Πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Αυτή τη δυναμική πολιτική υπηρετούμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύοντας την εξωστρέφεια, το ρόλο και το κύρος της χώρας.
Προχθές επιστρέψαμε με τον Πρωθυπουργό από τη Ρωσία όπου είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τους στενούς πολιτικούς μας δεσμούς αλλά κυρίως να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με τις ενεργειακές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τη Ρωσία, αλλά και με την Τουρκία και την Ιταλία η Ελλάδα έχει καταστεί διεθνής ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή μας.
Το 2007 το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε μια σημαντική στροφή προς τον πυλώνα της οικονομικής διπλωματίας. Έχουμε ήδη προωθήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την προώθηση της εξωστρέφειας και την υποστήριξη των εξαγωγών και επενδύσεων, που υλοποιείται με την ενεργό συνεργασία φορέων του ιδιωτικού τομέα.
Ταυτοχρόνως όμως πρέπει να ενισχύσουμε την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της βοήθειας που προσφέρουμε. Μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του ΕΣΟΑΒ και των προγραμμάτων που υλοποιούν, θεμελιώνουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, τόσο με τις χώρες – αποδέκτες, όσο και με άλλες δωρήτριες χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Το έργο που γίνεται έχει σημασία. Οφείλω να επισημάνω στην εθνική αντιπροσωπεία ότι μέσα στα επόμενα χρόνια για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2005, μέσω του Υπουργού Οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους της αναπτυξιακής συνεργασίας από το 0,16% που είναι σήμερα στο 0,51% με στόχο αυτό να επιτευχθεί το 2010.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το διεθνές κύρος της χώρας και η καλή της εικόνα σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλουν μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Η σταθερότητα της περιοχής μας και η επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν προϋποθέσεις για τη δυναμική προώθηση της ανάπτυξης σε ολόκληρο τον γεωγραφικό μας περίγυρο – και, φυσικά, στην ίδια την χώρα μας.
Γι’ αυτό άλλωστε διαδραματίζουμε αποφασιστικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, όσο και στην προσέγγισή τους με τους ευρωπαϊκούς και τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.
Όμως η σταθερότητα, η ειρήνη, η ευρωπαϊκή προοπτική και η ανάπτυξη των Βαλκανίων, προϋποθέτουν σταθερές και βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα της περιοχής που – δυστυχώς – παραμένουν ανοιχτά και εκκρεμή.
Μια τέτοια λύση απαιτείται για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Θεωρούμε ότι το ζήτημα του Κοσόβου είναι ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης γι’ αυτό. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, στην κατεύθυνση της ελληνικής πρωτοβουλίας των πέντε σημείων για να δοθεί νέα πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ αποτελεί ένα ακόμη ανοιχτό και χρονίζον ζήτημα της περιοχής μας. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μόνον μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση συμμαχικών ή εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει έγκαιρα θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, μετά την επίσκεψη του στις δύο πρωτεύουσες, πρότεινε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει την εποικοδομητική της στάση και την βούλησή της. Έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας. Πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί. Η ώρα είναι τώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, με βάση την ξεκάθαρη αρχή ότι η πλήρης προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να οδηγήσει και σε πλήρη ένταξη. Έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι επιθυμούμε μια πολιτική προσέγγισης, διαρκούς βελτίωσης και ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, προς ένα μέλλον ειρήνης, φιλίας και διαρκούς συνεργασίας. Και αναμένουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους γείτονές μας.
Αυτονόητη προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων είναι ασφαλώς η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το στόχο αυτό σε συνεχή, στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή. Η χώρα μας συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με όλους τους λαούς της περιοχής. Με την πολιτική μας δώσαμε στους δεσμούς αυτούς ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Η πρόσκληση της χώρας μας, για πρώτη φορά, να συμμετάσχει σε μια τέτοιας σημασίας διεθνή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή, όπως ήταν η διάσκεψη της Αννάπολις, αποτελεί αναγνώριση την πολιτικής και του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης. Με αυτήν διασφαλίζουμε πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα. Με αυτήν διευρύνουμε τα διεθνή μας ερείσματα και αυξάνουμε το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Με αυτή την πολιτική συμβάλλουμε στη διεθνή σταθερότητα και ανάπτυξη. Με αυτήν προωθούμε παράλληλα, την δική μας ανάπτυξη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Η δική μας κυβέρνηση δεν περιορίζεται απλώς στην περιγραφή των γεγονότων. Δεν βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά δίνει μάχες και αναζητεί λύσεις. Μακριά από λαϊκισμούς, ευχολόγια και μαγικές συνταγές. Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών και των επιλογών μας.
Και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Να λειτουργούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μιλώντας στους πολίτες με ειλικρίνεια. Με γνώμονα τις βασικές, τις αυτονόητες, αξίες μας.
Διότι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής σήμερα είναι αυτή ακριβώς η αποδυνάμωση των αξιών, ως αποτέλεσμα του κυνισμού και της ισοπεδωτικής προσέγγισης που έχουν κυριαρχήσει.
Όμως η πολιτική οφείλει να καθοδηγεί και να εμπνέει όχι μόνο με λόγους αλλά και με πράξεις. Και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.
Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Με τόλμη αλλά και σύνεση, με ευαισθησία, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση προχωράει μπροστά.
Πιστεύουμε σ΄ αυτή την πολιτική. Γιατί μόνο με την εφαρμογή και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα εξασφαλίσουμε δύο στόχους: Πρώτον να μην μείνουμε πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες οι οποίες παρακολουθούν τις μεταβολές και προχωρούν στις προσαρμογές που απαιτεί το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεύτερον γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει αύξηση του εθνικού εισοδήματος και πραγματική, παραγωγή εθνικού πλούτου. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει διανομή του πλούτου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και εγγύηση για πραγματικές αυξήσεις του εισοδήματος των Ελλήνων.
Απέναντι σ΄ αυτή τη συγκροτημένη πρόταση η αντιπολίτευση ακολουθεί το δρόμο της δομικής άρνησης. Σ΄ έναν κόσμο που όλα αλλάζουν, η αντιπολίτευση επιλέγει τη ψευδαίσθηση ότι το σταμάτημα των αλλαγών μπορεί να διασφαλίσει τα κεκτημένα, τις γνωστές ισορροπίες, τα παλιά συμφέροντα. Μόνο που αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Διευρύνει τα προβλήματα και υπονομεύει τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν είναι προοδευτικός, δεν είναι σύγχρονος, ούτε εναλλακτικός. Είναι ο δρόμος της μιζέριας, της συντήρησης. Είναι ο δρόμος του παρελθόντος.
Ακούω πολλές φορές την αντιπολίτευση να κάνει πλειοδοσία κοινωνικής ευαισθησίας. Να επικαλείται τις χαμηλές συντάξεις, τους μισθούς της φτώχειας, την γενιά των 700 ευρώ προσπαθώντας να ακυρώσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Κανείς δεν κατέχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας έναντι των πολιτών. Ξεχνάτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι όλα αυτά που καταγγέλλετε είναι αποτελέσματα της πολιτικής του μεγάλου και σπάταλου κράτους. Του κράτους των πελατειακών σχέσεων, των ψηφοθηρικών προνομίων, των επιλεκτικών παροχών και της διαφθοράς. Με αυτή τη πρακτική αρνούμαστε να συμβιβαστούμε. Αυτές οι στρεβλώσεις, τα κακώς κείμενα, διευρύνουν συνεχώς τη ψαλίδα και εντείνουν της ανισότητες μέσα στη κοινωνία μας. Είναι ένα βάρος στη πλάτη του οικογενειάρχη, της εργαζόμενης γυναίκας, του νέου που ψάχνει μια διέξοδο στη ζωή. Και όλα αυτά δεν σας είναι άγνωστα. Κακά τα ψέματα κυρίες και κύριοι όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα. Όλοι γνωρίζουμε τις λύσεις. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα. Ο δρόμος είναι ένας. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων.
Τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα συζητήσουμε πολλά. Ασφαλιστικό, Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, Ολυμπιακή, συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα, κρίσιμες αποφάσεις για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με καθαρή ματιά.
Κάτω από ένα ξεκάθαρο πρίσμα.
Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες.
Να μιλήσουμε τη γλώσσα του αυτονόητου.
Να αντιτάξουμε τη δύναμη του ορθού λόγου απέναντι στις προκαταλήψεις, τον κομματισμό και τα στερεότυπα.
Αυτή είναι η δική μας πολιτική φιλοσοφία. Και με αυτές τις καθαρές θέσεις και καθαρές δεσμεύσεις θα συνεχίζουμε να χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό.