Ομιλίες

«Τα εθνικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα κάτω από μια ενιαία ευρωπαϊκή ομπρέλα»

Τετάρτη, 17 Σεπ 2008

Προσκεκλημένη του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε την Τρίτη (16/9) στο Παρίσι για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα μέσα από την προοπτική της Ελλάδας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut Français des Relations Internationales – IFRI) ιδρύθηκε το 1979 από τον Τιερί ντε Μονμπριάλ και είναι ένα από τα εγκυρότερα think tank στην Ευρώπη σε θέματα διεθνούς πολιτικής και εξωτερικών σχέσεων.

Η ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια δείπνου (diner-débat) που οργάνωσε το IFRI, ξεκίνησε με την απαρίθμηση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας: οικονομική ρευστότητα, εξάπλωση της φτώχειας, υπανάπτυξη, έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, κλιματικές αλλαγές, τρομοκρατία. Η πρόσφατη κρίση στον Καύκασο έδειξε ότι υπάρχει ένα κενό που καλείται να καλύψει η Ευρώπη, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών. «Όλοι αναζητούν περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ευρωπαϊκή δέσμευση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε. «Μια ενιαία Ευρώπη, η οποία μιλάει με μια φωνή, μπορεί να αποδειχθεί – ακόμη και σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες – θετικός και εποικοδομητικός παράγοντας.»

Για τη θεσμική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ με αφορμή το «όχι» των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι μια κρίση δεν παρουσιάζει μόνο κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες: «Ήρθε η στιγμή να στρέψουμε το βλέμμα μας προς το παρελθόν και να θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε εδώ που είναι με πολύ σκληρή δουλειά.». Και συνέχισε: «Για να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα κάτω από μια ενιαία ευρωπαϊκή ομπρέλα θα πρέπει να πείσουμε τους πιο ευάλωτους. Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να διεξάγουμε ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις νίκες και τις ήττες της Ένωσής μας. Αυτό που καταφέραμε κατά την κρίση στη Γεωργία ενώ βρισκόμασταν υπό συνθήκες πίεσης, μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε και εν καιρώ ειρήνης, να πείσουμε δηλαδή τις κοινωνίες ότι τα εθνικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα κάτω από μια ενιαία ευρωπαϊκή ομπρέλα».

Συνεχίζοντας με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βαλκανική γειτονιά μας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στις χώρες της περιοχής είναι η ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα για τη Σερβία υπογράμμισε ότι έχει αποδείξει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, δρώντας με συνέπεια σε διεθνή ζητήματα, ενώ για το Κόσοβο τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η σταθερότητα του Κοσόβου μας αφορά όλους».

Για τα Σκόπια, η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων και τόνισε ότι εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό η ΠΓΔΜ δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας συμβάλει στην ειρήνη και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής. «Μια δημοκρατική Τουρκία θα είναι πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η επιμονή στη διατήρηση μιας χριστιανικής Ευρώπης είναι δείγμα οπισθοδρομικών τάσεων, πόσω μάλλον δεδομένου ότι πρόκειται για μια αντίφαση σε σχέση με την παρούσα σύνθεση των κοινωνιών των περισσότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν υπάρχει «Ευρώπη α λα καρτ» και προσέθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν προϋποθέτει μόνο την πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και τον σεβασμό των αξιών και των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Ευρώπης. Γι΄ αυτό το λόγο, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. Αναφερόμενη δε στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα έχει αίσια έκβαση, με την αποκατάσταση της αδικίας στην Κύπρο, το τέλος της διχοτόμησης του νησιού και την επανένωση του, στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο