Λ. ΜΠΑΣΑ: Είχα την ιδιαίτερη ικανοποίηση και τιμή να δεχτώ σήμερα στα Τίρανα μια από τις παλιότερες και καλύτερες φίλες της Αλβανίας και των Αλβανών, την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Η επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Ελλάδος πραγματοποιείται σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα μας, τη στιγμή που οι διμερείς σχέσεις έχουν γνωρίσει ποιοτικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν εδραιώσει τις πολύ καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή για το ευρωατλαντικό όραμα και προοπτική της Αλβανίας, αλλά και όλης της περιοχής. Η επίσκεψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από το τραγικό επεισόδιο που συνέβη στο χωριό Γκερντέτς στις 15 Μαρτίου, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση, ο Π/Θ Καραμανλής και η ΥΠΕΞ Μπακογιάννη απέδειξαν και άλλη μία φορά την αλληλεγγύη τους, τα πιο πραγματικά αισθήματα της καλής γειτονίας, με τα μηνύματά τους και τη βοήθεια που προσέφεραν για την αντιμετώπιση της τραγωδίας.
Λίγες ώρες μετά την τραγωδία, η κα Μπακογιάννη μου τηλεφώνησε για να μου εκφράσει τη λύπη της για τα θύματα, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της, καθώς επίσης και για να μας προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ οδυνηρού συμβάντος.
Λίγες ώρες μετά από αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία, μία ομάδα Ελλήνων γιατρών ήρθε στα Τίρανα και επί 48 ώρες βοήθησε τις αλβανικές ομάδες γιατρών στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Από την Ελλάδα ήρθε ιατρική βοήθεια, ενώ 6 Αλβανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.
Επωφελούμαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια την κα Μπακογιάννη και την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που η Ελλάδα μας προσέφερε σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πολύ καλές. Οι σχέσεις αυτές στηρίζονται στην κοινή προοπτική που μοιραζόμαστε για την περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας σθεναρός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της Αλβανίας.
Η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Αλβανίας, τόσο στον τομέα των επενδύσεων, όσο και στις εμπορικές ανταλλαγές. Μία πολύ μεγάλη κοινότητα αλβανών ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, προσφέροντας μια πολύτιμη συμβολή προς τις οικογένειές τους στην Αλβανία, την αλβανική οικονομία, αλλά και προς την οικονομία της γειτονικής μας χώρας. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα, βλέποντας προς το μέλλον, και ακολουθούν τις ίδιες αρχές, με σκοπό την πρόοδό τους.
Για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, αυτής της φιλίας μεταξύ των δύο εταίρων, μεταξύ των δύο λαών, οι δύο Κυβερνήσεις μας εργάζονται σθεναρά για την επίλυση όλων των θεμάτων μεταξύ των χωρών μας. Ιδιαίτερα η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε διάφορα προγράμματα συνεργασίας και ανάπτυξης στην Αλβανία, και κυρίως στον τομέα των υποδομών και συγκεκριμένα στην κατασκευή του οδικού άξονα Κονίσπολης-Αγίων Σαράντα, καθώς και σε άλλα προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.
Σήμερα συζητήσαμε για ορισμένα κοινά βήματα, αναφορικά με τη σύγκληση των μικτών Επιτροπών για την υφαλοκρηπίδα, για τους υδάτινους πόρους (γλυκά νερά), και συμφωνήσαμε οι Επιτροπές αυτές να συνέλθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συζητήσαμε και για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και τη δημιουργία των αναγκαίων διευκολύνσεων για τους έλληνες επενδυτές στην Αλβανία.
Μιλήσαμε και για το επικείμενο γεγονός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και ευχαρίστησα την Ελλάδα και την κα Μπακογιάννη για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Αλβανία στο πλαίσιο αυτό. Ασφαλώς συζητήσαμε και για την κατάσταση στην περιοχή. Οι αρχές και οι στόχοι μας συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό σημείο: στη σταθερότητα και στο ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό όραμα στην περιοχή.
Συζητήσαμε, επίσης και για άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας και τόνισα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αλβανικών αρχών για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και ειδικότερα για τον τομέα της Παιδείας, για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και για άλλα θέματα.
Είχαμε, επίσης, συζήτηση και για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, θέμα το οποίο είναι ευαίσθητο από ανθρωπιστικής και ηθικής πλευράς, και για το οποίο η αλβανική πλευρά έχει αποφασίσει να προσφέρει τη συνεισφορά της προκειμένου αυτό το θέμα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Συζητήσαμε ασφαλώς και για το θέμα των περιουσιών αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, τη διερεύνηση αυτού του θέματος στο πλαίσιο του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε ατομική, νομική και τεχνική βάση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι από τον αλβανικό τύπο καλημέρα σας, ας ξεκινήσω λέγοντας ότι θα ήθελα να μεταδώσω σε εσάς, σε όλες τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και υπέφεραν μετά την πρόσφατη τραγωδία τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και να μεταφέρω επίσης, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τα πολύ ισχυρά αισθήματα υποστήριξης και αλληλλεγγύης. Είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, και αισθανθήκαμε πολύ έντονα κοντά σας και, το ανέφερε ήδη και ο συνάδελφός μου, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα ήταν παρούσα και ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί στο μέλλον να συνεργαστούμε ξανά για ανάλογη περίπτωση.
Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι τη γείτονα και φίλη Αλβανία και ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπάσα για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας και σε εμένα προσωπικά.
Η σημερινή είναι μια σημαντική επίσκεψη εργασίας που μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε ειλικρινά και σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις όσο και το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για την προώθηση συγκεκριμένων λύσεων για θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Έτσι, όπως ήδη ανέφερε ο κ. Υπουργός, σήμερα συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Είμαι επίσης ικανοποιημένη που σήμερα μπορέσαμε να αποφασίσουμε τη ρύθμιση ενός ζητήματος ανθρωπιστικού και ηθικού χαρακτήρα, τα κοιμητήρια των ελλήνων πεσόντων στρατιωτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαι όμως βέβαιη ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, στον οποίο η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό επενδυτή στη χώρα σας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτά εντάσσω και την ρύθμιση ζητημάτων που απασχολούν τις εδώ ελληνικές επενδύσεις.
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή που αφορά το μέλλον ολόκληρης της περιοχής:
Να υποστηρίξει ειλικρινά και σταθερά την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική προοπτική των γειτονικών της χωρών. Σε αυτή τη στρατηγική μας εντάσσεται βεβαίως και η Αλβανία. Σας στηρίζουμε και σας υποστηρίζουμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων και τον σεβασμό αρχών και αξιών που διέπουν τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της.
Όσον αφορά στην πρόσκλησή σας για να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ, η θέση της χώρας μου είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και πιστεύει έμπρακτα στις σχέσεις καλής γειτονίας. Έχει κάθε λόγο λοιπόν να περιμένει την πρόσκληση να καταστεί μέλος της συμμαχίας στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Και θα έχετε την υποστήριξή μας. Τα ίδια ισχύουν, βέβαια, και για την Κροατία.
Γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λόγω του 17χρονου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το σοβαρό ζήτημα της ονομασίας. Η εκκρεμότητα αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και για τις σχέσεις καλής γειτονίας και επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.
Το Ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μπορεί και πρέπει να κερδηθεί. Απαιτεί απ’ όλους σύνεση, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, στις οποίες προεξέχουσα θέση κατέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Η Ελληνική Εθνική μειονότητα είναι παράγων ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ένας ακόμη δεσμός φιλίας είναι ο μεγάλος αριθμός συμπατριωτών σας που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην χώρα μας, προς όφελος και της Αλβανικής οικονομίας.
Αγαπητέ Lulzim, πιστεύω ειλικρινά ότι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών μας είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Αλβανία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε με αποφάσεις που δεν εγκλωβίζονται στο παρελθόν, αλλά κοιτάζουν στο μέλλον.
Στη συνέχεια οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού ORANEWS: Πότε θα αναγνωρίσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου; Πότε η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Αλβανίας με την Ε.Ε.;
ΝT. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα θα εξετάσει πολύ προσεκτικά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση αναγνώρισης. Εμείς ενδιαφερόμαστε πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει στρατιώτες στο Κόσοβο, που συμμετέχουν στην KFOR. Εμείς πιστεύουμε ότι η εκεί πολιτική αποστολή της Ε.Ε. είναι αναγκαία και εμείς θα μετάσχουμε σε αυτήν, αλλά η απόφαση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Όσον αφορά το θέμα της επικύρωσης της Συμφωνίας, που είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Βουλής, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε το θέμα στη Βουλή μετά το ελληνικό Πάσχα.
Δημοσιογράφος Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο, καθώς και πώς βλέπετε την κατάσταση στη Σερβία και μια δεύτερη για τα διμερή θέματα, θα χαρακτηρίζατε την πρόοδο που σημειώθηκε σταθμό («breakthrough»);
Λ. ΜΠΑΣΑ: Ας ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο «breakthrough», γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για breakthrough», καθώς σε όλα τα θέματα κατορθώσαμε να ενισχύσουμε τα σημεία συμφωνίας, που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις, αντιμετωπίζοντας τα θέματα με κατανόηση, σε διάρκεια και με τη συναίνεση και των δύο χωρών.
Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε κάνει πρόοδο στα θέματα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, στο θέμα της συμφωνίας για τα γλυκά νερά.
Συζητήσαμε, επίσης, και είμαστε πολύ κοντά στην επισημοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με την επίλυση του θέματος των ελλήνων πεσόντων στον ιταλοελληνικό πόλεμο.
Συζητήσαμε ακόμα την ενίσχυση των συμφωνιών μας σε διμερή οικονομικά θέματα και ειδικότερα στην παροχή περισσοτέρων κινήτρων για ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, καθώς στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Συζητήσαμε επίσης για τη βελτίωση του καθεστώτος των επικυρώσεων των αλβανικών εγγράφων για τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε και για μια σειρά άλλων θεμάτων, γενικά η μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα σημαντικά θέματα είναι πολύ ικανοποιητική και πιστεύουμε ότι με την αποφασιστικότητα που μας διακρίνει θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Η κατάσταση στο Κόσοβο έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και εμείς την παρακολουθούμε βήμα προς βήμα. Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση βίας των προηγούμενων ημερών, που προκάλεσε το θάνατο ενός μέλους των αστυνομικών Δυνάμεων της UNMIK. Εμείς πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου Αχτισάαρι αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τους κατοίκους του Κοσόβου και μια πολύ καλή ευκαιρία για την εκεί σερβική μειονότητα. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου σταθεροποιεί οριστικά την ταραγμένη τις δύο τελευταίες δεκαετίες περιοχή, εξ αιτίας της βίας και του πολέμου, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική του Κοσόβου, αλλά και της Σερβίας. Οι αρχές της καλής γειτονίας μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, καθώς επίσης το ευρωπαϊκό όραμα των δύο αυτών χωρών – όπως και όλων των χωρών της περιοχής – αποτελεί τη μοναδική εκδοχή για την ειρήνη και την πρόοδο.
Εμείς ευχόμαστε επιτυχίες στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, παντού στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων που βρίσκονται στη Σερβία και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι, λειτουργώντας με ηρεμία, αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, οι δυνάμεις αυτές θα πραγματοποιήσουν τον ιστορικό σκοπό των λαών της περιοχής, είτε στα Σκόπια, είτε στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στο Σαράγεβο και στα Τίρανα. Δηλαδή, εμείς έχουμε ένα όραμα και πιστεύω ότι το όραμα αυτό έχουν και οι χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στην πραγματοποίησή του βρίσκεται και η λύση όλων των εκκρεμών θεμάτων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο και συνάδελφο ότι δεν υφίσταται ανάγκη να μιλάμε για «σταθμό» («breakthrough») στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Οι σχέσεις είναι πολύ καλές και μπορούμε να τις κάνουμε ακόμη καλύτερες διότι μπορούμε να απομακρύνουμε προβλήματα που πάντα υπάρχουν μεταξύ δυο χωρών. Εργαζόμαστε γι΄αυτό και οι σημερινές αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές, διότι επιλύουν μακροχρόνια ζητήματα και θα συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Αλβανία. Η Ελλάδα είναι, όπως λέει και ο κ. Μπάσα, ένας παλιός σύμμαχος και ένα παλιό μέλος της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους φίλους που επιθυμούν να μας συναντήσουν σε αυτό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού ALSAT: Δυο ερωτήσεις για την Υπουργό Εξωτερικών. Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των περιουσιών Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα; Κατά πόσο η διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας θα επηρεάσει την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σχετικά με την πρώτη ερώτηση, οποιαδήποτε περιουσιακά ζητήματα υπάρχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, επιλύονται στα δικαστήρια. Στη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι όχι. Το σύνολο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει ότι κάθε χώρα εξετάζεται και αξιολογείται χωριστά. Δεν αποτελούν «πακέτο» οι τρεις χώρες. Έτσι, κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αξιολογεί την πρόοδο κάθε μιας χώρας ξεχωριστά. Έτσι, αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω και στην Αλβανία σήμερα. Υποστηρίζουμε την Αλβανία, υποστηρίζουμε την Κροατία, δεν θα δεχτούμε την ΠΓΔΜ, εάν δεν υπάρξει λύση για το θέμα του ονόματος.
http://www.sync.gr/claim/1JLLdMdamnts” rel=”sync”>