Η επέτειος της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό έδωσε την ευκαιρία στην Ντόρα Μπακογιάννη να βρεθεί στο ακριτικό νησί του Αιγαίου, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον επίσημο εορτασμό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Ήταν χαράματα της 8 Νοεμβρίου του 1912 όταν τάγμα του ελληνικού στρατού αποβιβάστηκε στη τουρκοκρατούμενη ακόμα Μυτιλήνη. Το συνόδευαν πλοία του Ναυτικού, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» και τον κυβερνήτη του ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Σε λίγες ώρες η πόλη είχε καταληφθεί και λίγο αργότερα ολόκληρο το νησί. Σε ανάμνηση της απελευθέρωσης, η ελληνική Πολιτεία τιμά κάθε χρόνο την επέτειο με τις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις.
Φέτος την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στον εορτασμό η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στο νησί το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου. Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το Νομάρχη, ενώ κατά την επίσκεψή της στο Δημαρχείο – για την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Μυτιλήνης – της απονεμήθηκε το μετάλλιο της πόλης. Εγκαινίασε επίσης τα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και πήρε μέρος σε σύσκεψη με μέλη και στελέχη του κόμματος.
Στις συναντήσεις της με τους φορείς του νησιού, η Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα του τόπου, ενώ το βράδυ της Παρασκευής πήρε μέρος σε μεγάλη σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το καυτό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ακολούθως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί βεβαίως μόνο την τοπική κοινωνία της Λέσβου, αλλά ένα τεράστιο ζήτημα που έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις κοινωνικές, τις ανθρωπιστικές και τις πολιτικές διαστάσεις του. Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική από την πλευρά της ΕΕ, καθώς απαιτεί το συντονισμό των εθνικών πολιτικών και δράσεων.