Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σάββατο, 14 Απρ 2001

Συνέντευξη στον Γιάννη Τασσιόπουλο.

Πολλοί χαρακτήρισαν το 5ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, ως το «συνέδριο Σουφλιά». Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Το Συνέδριο της ΝΔ έδωσε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα: η ενιαία, μεγάλη, κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη μπορεί να εκφραστεί σε όλο της το εύρος από τη Νέα Δημοκρατία. Η επιλογή αυτή σηματοδοτήθηκε με την πρόσκληση του Κ. Καραμανλή και την επιστροφή του Γ. Σουφλιά. Είναι θετική εξέλιξη και για μένα ιδιαιτέρως ευχάριστη, γιατί δικαιώνει τη σταθερή μου θέση για επιστροφή όλων όσων έχουν διαγραφεί. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο κατά τον προσυνεδριακό διάλογο πρότεινα στο συνέδριο να παίρναμε μια πολιτική απόφαση άρσης όλων των διαγραφών. Μια απόφαση που αφορά μια σειρά από σημαντικά στελέχη στην περιφέρεια και θα άνοιγε το δρόμο της επιστροφής για όλους. Οι εξελίξεις αποτελούν το πρώτο βήμα για να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι.

Παρά το γεγονός αυτό, η εκτίμηση είναι ότι ο πολιτικός διάλογος στο συνέδριο ήταν περιορισμένος και υποβαθμισμένος. Παράλληλα αν και τα περισσότερα στελέχη ασχολήθηκαν με τις οργανωτικές αλλαγές, τελικώς οι μεγάλες αλλαγές στην οργανωτική δομή δεν έγιναν. Ποιος είναι για εσάς ο απολογισμός του συνεδρίου;

Γίνεται μια προσπάθεια πολιτικής μείωσης του συνεδρίου και της σημασίας του. Έγινε διάλογος ουσίας και είναι σημαντικό ότι από το σύνολο της διαδικασίας έχουμε ένα μεγάλο κέρδος: Επιτέλους στη ΝΔ ο πολιτικός διάλογος δεν αντιμετωπίζεται με καχυποψία και προκατάληψη. Αποενοχοποιήσαμε τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων ή την προβολή των αντιτιθέμενων απόψεων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οδηγεί σε πιο μεγάλη συλλογικότητα. Αν θα έπρεπε να διατυπώσω ένα πολιτικό συμπέρασμα από το συνέδριο θα σας έλεγα ότι υπήρξε ένας κοινός τόπος: η στροφή προς την πολιτική. Αυτό που ζητείται πλέον από όλους μας είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικής, στην συγκρότηση προωθημένου πολιτικού λόγου και συγκεκριμένου, ξεκάθαρου προγραμματικού πλαισίου. Με καθαρές δεσμεύσεις και με σαφείς προτεραιότητες.

Δεν μου απαντήσατε για τις αλλαγές του καταστατικού. Πέρα από την θέσπιση θέσης γραμματέα, καμιά από τις αλλαγές που εσείς προτείνατε δεν έγινε δεκτή. Είσαστε ικανοποιημένη από τις αλλαγές που έγιναν;

Είχα προτείνει και υποστηρίζω ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες, τόσο στην κοινωνία όσο και στην κομματική βάση, για να πηγαίναμε σε πιο προωθημένες αλλαγές. Πιστεύω ότι έπρεπε να ήμασταν πιο τολμηροί. Να αγγίζαμε περισσότερα θέματα και να προχωρούσαμε σε ριζικές τομές οι οποίες θα οδηγούσαν στην ανανέωση του κόμματος. Ο κύκλος αυτός έκλεισε και δεν έχει καμιά αξία στην παρούσα φάση να επισημαίνει κανείς αυτά που δεν έγινε. Το σημαντικό είναι με όσα έγιναν να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, να βελτιώσουμε την κομματική μας δράση και να επιβάλλουμε τη συλλογικότερη και πιο δημοκρατική λειτουργία.

Κάποιοι προέβλεψαν ότι μετά την επιστροφή Σουφλιά και μετά από τον τρόπο που έγινε, θα υπάρξει ανακατανομή της εσωκομματικής επιρροής και κάποιοι πρόσθεσαν ότι εσείς χάνετε το «Νο 2»;

Εδώ και πολύ καιρό έχω πει ότι αυτή η φιλολογία περί επετηρίδας με αριθμούς και ιεραρχίες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει καμιά λογική. Είναι αέρας φρέσκος, χωρίς σημασία και χωρίς καμιά πολιτική αξία. Οι ηγεσίες και η πολιτική αναγνώριση δεν έρχεται από την όποια κομματική γραφειοκρατία ή το μικροπολιτικό παιχνίδι, έρχεται από την κοινωνία. Καθορίζεται από την εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι πολίτες προς τα πρόσωπα και τις προτάσεις τους.

Η επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει σ΄ αυτή τη συγκυρία το ψυχολογικό πλεονέκτημα της πολιτικής υπεροχής. Η εξέλιξη του Συνεδρίου, σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα του κυβερνώντος κόμματος και την κορύφωση των εσωτερικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν την εκτίμηση, η οποία ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά και έχει το πολιτικό πλεονέκτημα. Το «κλειδί» στη στρατηγική μας, από εδώ και στο εξής, είναι να διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Τη ψήφο εμπιστοσύνης για τη δική μας πολιτική. Δεν πρέπει να αρκεστούμε στην ανοχή ή στη δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβέρνηση Σημίτη. Επιβάλλεται να πείσουμε με την πολιτική μας, με τις θέσεις μας, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις ότι είμαστε καλύτεροι για να κυβερνήσουμε. Το πεδίο αναμέτρησης στις επόμενες εκλογές θα είναι η πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον.

Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφερθήκατε δείχνουν ότι περίπου τα 2/3 των πολιτών ζητούν από τα κόμματα να αλλάξουν το ταχύτερο δυνατόν. Πιστεύετε ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν τα περιθώρια να ανταποκριθούν σ΄ αυτό το αίτημα;

Επιβάλλεται να ανταποκριθούν. Αυτή τη μάχη δώσαμε στο Συνέδριο της ΝΔ και οφείλουν οι πάντες να αναγνωρίσουν ότι έγιναν βήματα προόδου. Το πρόβλημα δεν το έχει πλέον η ΝΔ. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση Σημίτη, είναι μια κυβέρνηση καπετανάτων. Σπαρασσόμενων εσωκομματικών φατριών. Είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφοροποιήσεις δεν έχουν πλέον σημείο αναφοράς τις πολιτικές αποφάσεις ή τις κυβερνητικές επιλογές. Η σύγκρουση γίνεται γύρω από τα πρόσωπα. Ο Τσοχατζόπουλος εναντίον του Παπαντωνίου, ο Πάγκαλος εναντίον του Παπανδρέου, «παλιοί» εναντίον «νέων», οι προσωπικές αντιπαραθέσεις οδηγούν την κυβέρνηση στην αδράνεια. Ο κ. Σημίτης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο ίδιος το έχει ομολογήσει όταν παραδέχεται ότι υπάρχουν «κουρασμένα παλικάρια», αλλά δεν τολμά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Που βλέπετε να οδηγείτε αυτή η κατάσταση;

Πιστεύω ότι επειδή ο κ. Σημίτης δεν τολμά ή δεν μπορεί να αλλάξει τους υπουργούς του, αργά ή γρήγορα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξουν τον κ. Σημίτη. Η προοπτική της ήττας δρομολογεί στο ΠΑΣΟΚ εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι και ραγδαίες. Θεωρώ όμως ότι το ΠΑΣΟΚ για να ανανεωθεί πολιτικά, άσχετα από τα πρόσωπα, θα περάσει αναγκαστικά από τη θητεία στην αντιπολίτευση.

Το τελευταίο διάστημα σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση γύρω από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Το αεροδρόμιο ξεκίνησε στην ώρα του όπως έλεγε ο κ. Λαλιώτης με πολλά όμως προβλήματα, γεγονός που είχατε προβλέψει. Πως βλέπετε να εξελίσσετε η αντιπαράθεση αυτή;

Δεν έγιναν πολλά πράγματα όπως έπρεπε για να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο σωστά ως συγκοινωνιακός κόμβος. Εμείς επισημάναμε αδυναμίες και παραλείψεις . Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας αποτέλεσαν κόλαφο για εκείνους που επέλεξαν αντί να απαντήσουν με επιχειρήματα στην κριτική, να συσκοτίσουν την πραγματική κατάσταση, καταφεύγοντας σε αήθεις επιθέσεις και προσωπικές ύβρεις. Εμείς είπαμε για παράδειγμα ότι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο το αεροδρόμιο για να εξασφαλιστεί ο αριθμός των πτήσεων, δεν εξασφάλισαν τη σιδηροδρομική σύνδεση, δεν προχώρησαν οι εγκαταστάσεις συντήρησης, δεν υπάρχει ο αγωγός καυσίμων και μια σειρά από άλλες ατέλειες στις υποδομές…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο