Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γ.Γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν κ. Α. Larijani

Τρίτη, 9 Μάι 2006

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συναντηθήκαμε με τον κ. Larijani σε ένα κρίσιμο στάδιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να αναζητήσει μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, μια διπλωματική διευθέτηση στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους λαούς και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είχα τη δυνατότητα να ακούσω με προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις της ιρανικής κυβέρνησης. Από πλευράς μου ανέπτυξα με την ειλικρίνεια που επιβάλλουν και επιτρέπουν οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των δύο χωρών και των λαών μας, τις θέσεις της Ελλάδας, η οποία την περίοδο αυτή συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας.

Η θέση της χώρας μας είναι γνωστή και συνοψίζεται στους εξής πέντε άξονες:

1. Επιθυμούμε έναν ασφαλή και σταθερό κόσμο και πιστεύουμε ότι η διασπορά πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής είναι αντίθετη με την προτεραιότητά μας αυτή.
2. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τις διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
3. Πιστεύουμε στον κομβικό ρόλο που έχει η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά στις εξελίξεις στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συντονιζόμαστε με τις θέσεις των εταίρων μας.
4. Πιστεύουμε στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της διπλωματίας, της μετριοπάθειας και της σωφροσύνης.
5. Πιστεύουμε δε ότι υπάρχει ακόμα καιρός για ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στο ρωσικό έδαφος.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Larijani για την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις απόψεις και τις θέσεις της χώρας του.
Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα των τελευταίων ημερών για μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση θα συνεχιστούν. Αυτό πιστεύω θα συμβάλει στην απαραίτητη βελτίωση του κλίματος και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη προσπάθεια διπλωματικής διευθέτησης του ζητήματος.

Πιστεύω ότι η πολιτική βούληση για διπλωματική λύση είναι δεδομένη και ότι μπορεί να οδηγήσει στη λύση.
Με ειλικρινή αισθήματα φιλίας προς τον ιρανικό λαό καλέσαμε την ιρανική κυβέρνηση να εργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα με τη λοιπή διεθνή κοινότητα, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα προς το συμφέρον όλων.

Α.
LARIJANI: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κυρία Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την σημερινή συνομιλία που είχαμε. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση για μας. Το Ιράν και η Ελλάδα είχαν τους δύο μεγάλους και αρχαίους πολιτισμούς. Και η Ελλάδα είναι μία απ’ τις χώρες που έβαλε τις βάσεις του σημερινού πολιτισμού και εννοώ τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.
Γι’ αυτό τον λόγο, λόγω του παρελθόντος, των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θεωρούμε ότι ήταν σκόπιμο να έρθουμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ μας.

Συμφωνώ με την κυρία Υπουργό ότι υπάρχει χρόνος για διπλωματία και η βασική υπηρεσία που πρέπει να λύσει αυτό το ζήτημα είναι η “ΔΟΑΕ”. Εξηγήσαμε στην κυρία Υπουργό ότι είμαστε χώρα μέλος της Υπηρεσίας και συμφωνούμε στην τήρηση όλων των κανόνων. Επίσης είπαμε ότι το να παραπεμφθεί ο φάκελος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ένα βήμα προς λάθος κατεύθυνση.
Η δική μας συμβουλή είναι να μη γίνονται βιαστικές κινήσεις που να μας οδηγήσουν σε μια αντιπαράθεση και πιστεύουμε και συμφωνούμε ότι μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.

Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα και είναι ένα από τα ψέματα που έχει πει ο κ. Μπους. Ατομική βόμβα δεν έχει θέση στο αμυντικό δόγμα της χώρας μας. Και θεωρούμε τέτοια όπλα καταστροφικά για την παγκόσμια ειρήνη.

Ωστόσο θεωρούμε δικαίωμά μας την ανάπτυξη ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας, όπως δικαίωμα και κάθε λαού. Δεν θέλουμε κάτι παραπάνω απ’ το δικαίωμά μας στα πλαίσια του «ΝΡΤ» (Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών). Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και δεσμεύσεων. Οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις μας. Οι κάμερες της Υπηρεσίας είναι εγκαταστημένες στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις.

Εάν οι Αμερικανοί δεν επέμειναν με αυτό τον τρόπο, στo πλαίσιo της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα μπορούσε να λυθεί αυτό το ζήτημα. Ελπίζουμε λαμβάνοντας υπόψη τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη και να σεβαστούν τα δικαιώματα στo πλαίσιo της Υπηρεσίας, ειδάλλως θα μας οδηγήσουν στο να σταματήσουμε τη συνεργασία.
Συμφωνούμε ότι μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Όσον αφορά στο ρωσικό σχέδιο που αναφέρθηκε η κυρία Υπουργός, η δική μας θέση είναι ότι μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο θα έπρεπε να μας δώσουν περισσότερο χρόνο ώστε να έρθουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες με τους Ρώσους. Επειδή βιάστηκαν δεν επέτρεψαν στο σχέδιο να συνεχίσει.

Από τη δική μας άποψη δεν είναι ακόμα αργά για να θέσουν το πυρηνικό φάκελο του Ιράν στη σωστή κατεύθυνση. Το έχω πει πολλές φορές ότι εάν επιστρέψει ο φάκελος στην «ΔΟΑΕ» εμείς θα προχωρήσουμε σε κάθε δυνατή συνεργασία.

Ευχαριστώ την κυρία Μπακογιάννη για το χρόνο που μου διέθεσε και για τη συνομιλία που είχαμε. Τέλος, να συγκρατήσετε ότι επειδή είμαι Καθηγητής φιλοσοφίας έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στη χώρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν οι καταστάσεις, οι εξελίξεις στη Διεθνή Κοινότητα. Μια εκτίμηση.

Α. LARIJANI: Εξήγησα και στην κυρία Υπουργό ότι έχουμε μπροστά μας δύο λύσεις. Η πρώτη λύση που βρίσκεται μπροστά είναι μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετηθούν κάποιες αποφάσεις σε λανθασμένη κατεύθυνση, όπου ουσιαστικά θα υπάρχει η λογική της πίεσης και της επιβολής. Δεν προτείνουμε μια τέτοια λύση. Η άλλη λύση είναι μέσω διαλόγου και συνομιλιών να λυθεί το ζήτημα και εμείς στο πλαίσιο της Υπηρεσίας συστήνουμε αυτή τη λύση και θα κάνουμε στο πλαίσιο αυτό κάθε δυνατή συνεργασία. Το 50% του ζητήματος μας αφορά. Σε αυτό το 50% που μας αναλογεί θα κάνουμε εμείς κάθε δυνατή προσπάθεια.
Προτείνουμε τη λογική και ειρηνική λύση για το πρόβλημα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Νομίζω ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να γίνουν εκτιμήσεις για το πού θα οδηγηθούμε. Υπάρχει μία συζήτηση η οποία γίνεται μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μίλησα πριν για χρόνο. Υπάρχει πάντοτε χρόνος δια της διπλωματικής οδού να βρεθεί εκείνη η λύση η οποία θα πείσει και τη Διεθνή Κοινότητα και θα απαντήσει στις ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε στηρίζει και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της οποίας είναι και μέλος και βεβαίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των συναντήσεων των 5 μελών του Συμβουλίου της Ασφαλείας αυτή τη νύχτα στη Νέα Υόρκη, το γεγονός ότι δεν φτάσανε σε συμφωνία.

Α.
LARIJANI: Θα πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι. Ωστόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ορισμένες χώρες συμπεριφέρονται πιο ρεαλιστικά. Ορισμένες άλλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν πονοκεφάλους. Έρχομαι από μία περιοχή που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλοί πονοκέφαλοι απ’ την Αμερική. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει τέσσερις πόλεμοι στην περιοχή μας. Και σήμερα έχουν κολλήσει στο Ιράκ. Έχουν κολλήσει στο σημερινό Ιράκ. Ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν πιο ρεαλιστικές θέσεις. Η δική μας συμβουλή και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι να μην ακολουθήσουν πολιτική μίας χώρας που δημιουργεί πονοκεφάλους στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα περιθώρια να παίξει εποικοδομητικό ρόλο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο