Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο τηλεοπτικό σταθμό ALPHA

Τετάρτη, 24 Μάι 2006

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα παρακολουθήσουμε τώρα τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγη ώρα η Υπουργός Εξωτερικών η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Κυρία Υπουργέ, κα Μπακογιάννη καλώς ορίσατε στο στούντιο του «ALPHA» μετά από μια δύσκολη μέρα. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε από την επίσκεψη στη Φιλανδία την οποία είχατε ξεκινήσει. Τη διακόψατε, για να επιστρέψετε και το δημοσιογραφικό ένστικτο λέει ότι θεωρήσατε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ σοβαρό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Κύριε Χατζηνικολάου κατ’ αρχήν αναμφισβήτητα υπήρξε μια δύσκολη στιγμή. Ήταν ένα ατύχημα στο Αιγαίο, δυο αεροπλάνα συγκρούστηκαν, δεν ήταν θέμα το οποίο το αντιμετωπίζει κανείς με την αποχή του, χρειαζόταν μια παρουσία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τηλεφωνήθηκα με τον Πρωθυπουργό και η άποψη του Πρωθυπουργού ήταν αυτή. Eπέστρεψα στην Αθήνα. Moυ δόθηκε η ευκαιρία ήδη από το Ελσίνκι να μιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γκιουλ, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης -κάτι που αναμφισβήτητα όλοι φοβόμασταν- και από εκεί και πέρα επέστρεψα στην Αθήνα για να μπορέσω να έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας και για το τηλεφώνημα που είχα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κυρία Μπακογιάννη να ζητήσω μια ειλικρινή απάντηση; Υπήρξε, έστω και για λίγο…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Μόνο ειλικρινή απάντηση θα πάρετε από εμένα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή, γιατί θα ρωτήσω κάτι στο οποίο μπορεί να μην μπορείτε να δώσετε απάντηση. Υπήρξε έστω και για λίγη ώρα ο φόβος πολεμικής εμπλοκής με τη γείτονα χώρα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Πάντοτε όταν κανένας έχει τέτοιου είδους ατυχήματα στο Αιγαίο, φοβάται μια κλιμάκωση. Αναμφισβήτητα. Νομίζω ότι ισχύει αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί να το κρύψομεν άλλωστε» και το ξέρουν και οι πολίτες οι οποίοι με ακούν αυτή τη στιγμή. Ξέρουν ότι ο στόχος μας και ο στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι καταρχήν να μην φτάνουμε σε τέτοια φαινόμενα.
Δεύτερον, εάν συμβούν –όπως συνέβη δυστυχώς χτες και εδώ πραγματικά μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα στην οικογένεια του πιλότου για τον οποίο δεν έχουμε κανένα καλό νέο ακόμη και στη μεγάλη αεροπορική οικογένεια- καταλαβαίνετε ότι όλοι το πρώτο πράγμα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν καταρχήν τον άνθρωπο και από εκεί και πέρα δεύτερον να μην επιτρέψουμε να υπάρξει μια κλιμάκωση στην ένταση. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτός ο στόχος επετεύχθη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τελείωσε η κρίση αυτή ή είναι ακόμη σε εξέλιξη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Νομίζω ότι η χθεσινή μέρα τελείωσε, έκλεισε. Σήμερα είναι μια καινούρια μέρα, έχουμε πολλά θέματα ακόμη σε εκκρεμότητα, αλλά πάντως…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ξέρετε γιατί ρωτώ κα Υπουργέ; Γιατί για παράδειγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε ανακοίνωσή του χρεώνει την Ελλάδα με την ευθύνη του περιστατικού. Λέει ότι οι ελληνικές Αρχές κατηύθυναν δυο ελληνικά αεροσκάφη, με σκοπό να παρεμποδίσουν τα τουρκικά και ότι τα ελληνικά αεροσκάφη ήταν αυτά που πλησίασαν και παρενόχλησαν τα τουρκικά, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Θα τελειώσουμε λέγοντας ότι συμφωνούμε με το «κατά παράβαση των κανόνων». Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν στο FIR Αθηνών εκτός από τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά εντός του FIR Αθηνών και έπρεπε να είχαν ειδοποιήσει, διότι πετούσαν και σε ένα ύψος το οποίο πετούν αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο και έγινε η προσπάθεια αναγνώρισης από τα δικά μας.

Από εκεί και πέρα έγινε αυτό το ατύχημα. Αυτό το οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταλάβει και η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία κάθε φορά των εντάσεων. Είναι ένα πρόβλημα ουσιαστικό.

Από πλευράς Ελλάδας εγώ τουλάχιστον θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θέτω και θα ξαναθέσω. Η Τουρκία έχει στόχο ευρωπαϊκό και αυτός ο ευρωπαϊκός στόχος δεν υπηρετείται με τέτοιες συμπεριφορές. Η καλή γειτονία είναι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους εντάσεις και τέτοιου είδους γεγονότα στο Αιγαίο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κυρία Υπουργέ, θεωρείτε τυχαίο το περιστατικό ή προμελετημένο από την τουρκική πλευρά;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Κανένας από τους ειδικούς της Αεροπορίας με τους οποίους μίλησα, δεν θεωρεί ότι μπορεί να είναι προμελετημένο. Αλλά το ότι δεν είναι προμελετημένο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση την οποία έχουμε όλον αυτό τον καιρό. Είναι δύσκολες οι στιγμές αυτές που περνούν οι αεροπόροι μας καθημερινά πάνω από το Αιγαίο. Η πολιτική πρέπει να βρει μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι η άποψή μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κυρία Μπακογιάννη, πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η ελληνική Κυβέρνηση τη διάσωση στη συνέχεια, δημιούργησε -όπως κάποιοι είπαν- νέα μικρά Ίμια; Ότι δηλαδή με τον τρόπο που χειριστήκαμε το θέμα δώσαμε στην τουρκική πλευρά πλεονέκτημα στην πάγια προσπάθειά της να είναι εκείνη που ερευνά και διασώζει στην περιοχή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Όχι κ. Χατζηνικολάου. Ρητά και κατηγορηματικά όχι. Πρέπει να σας πω ότι με στενοχωρεί ότι ορισμένοι δικοί μας αναλυτές, προσπαθούν να εμφανίσουν τη χώρα μου, ως μια χώρα εν αδυναμία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα εν αδυναμία.

Για να ξαναθυμίσω τα πραγματικά περιστατικά: έπεσε το αεροπλάνο, έπεσε ο πιλότος μέσα στο νερό, ειδοποιήθηκε από το Κέντρο ελέγχου Πειραιά, το σκάφος με σημαία Παναμά…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Προηγήθηκε το περιστατικό με το πιστόλι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Όχι, δεν προηγήθηκε. Πηγαίνω όπως έγινε χρονολογικά. Ειδοποιήθηκε, άρα η Ελλάδα ειδοποιεί το Κέντρο ελέγχου Πειραιώς, ειδοποιεί το παναμέζικο που ήταν δίπλα το οποίο ανεβάζει τον πιλότο στο σκάφος. Πάνε οι Έλληνες διασώστες και πλησιάζει και το σκάφος του Λιμενικού. Είναι ο πιλότος πάνω ο οποίος δεν θέλει να ανέβει πάνω στο Super Puma το οποίο πήγε 20 λεπτά νωρίτερα για να του προσφέρει βοήθεια και δηλώνει ότι είναι καλά και δεν χρειάζεται να τον πάρει το Super Puma.

Επικοινωνούν τα δυο Επιτελεία, δηλαδή το τουρκικό με το ελληνικό. Το τουρκικό Επιτελείο ζητά να πάρει τον πιλότο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Το ωραιοποιήσατε λίγο εδώ το πράγμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Δεν ωραιοποίησα τίποτα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Δεν δήλωσε, έβγαλε πιστόλι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Ένα λεπτό, θα σας πω μετά το κομμάτι με το πιστόλι. Τώρα μιλώ επί της ουσίας γι’ αυτά τα οποία ενδιαφέρουν ως προς τη διάσωση. Γίνεται η παραλαβή παρουσία Ελλήνων αξιωματικών, των Ελλήνων διασωστών του ελληνικού Λιμενικού από το σκάφος το οποίο επαναλαμβάνω έχει παναμέζικη σημαία.
Η ιστορία για το πιστόλι. Δεν μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κυρία Μπακογιάννη δεν χρειάζεται να την επιβεβαιώσετε, παίξαμε ηχητικό ντοκουμέντο χτες στον «ALPHA».

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Παίξατε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την αναφορά του ενός προς τον άλλον.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ακριβώς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Αυτό εμείς με αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ποια μεγαλύτερη απόδειξη από την επικοινωνία ανάμεσα στους άνδρες που έκαναν τη διάσωση και τους επικεφαλής;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Ξέρετε, όταν μιλάμε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις διότι αυτό θα έχει και συνέχεια, ποιος έφταιγε, τι έγινε κλπ., είναι καταγεγραμμένα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Καταλαβαίνω γιατί δεν το επιβεβαιώνετε, αλλά δημοσιογραφικά είναι απολύτως επιβεβαιωμένο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Δεν το ξέρω. Εγώ πάντως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, δεν μπορώ ούτε να το διαψεύσω και είμαι κατηγορηματική πάνω σε αυτό. Δεν έχω τη δυνατότητα όμως να σας πω «ναι έγινε, διότι έχουμε αποδεικτικά στοιχεία». Δεν το ξέρουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα μετά το θλιβερό αυτό περιστατικό άλλαξε κάτι στις διμερείς σχέσεις; Αλλάζει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ακούω από πολλές πλευρές να λέγεται ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχοντας ήδη δηλώσει και έμπρακτα την υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, έχοντας δώσει credit προς αυτήν την κατεύθυνση στη γειτονική χώρα, ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το θέμα όχι μόνο δεν μειώνει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά τους κάνει να αισθάνονται ότι πήραν αυτά που ήθελαν και μπορούν να διεκδικούν και άλλα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Ναι. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Καταρχήν να πω ότι η επιλογή των δύο μεγάλων Κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας γίνεται διότι πιστεύουμε ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα σύνορά μας θα αποτελέσει την απάντηση σε πάρα πολλά από τα προβλήματά μας.

Και κ. Χατζηνικολάου κακά τα ψέματα. Με τους Τούρκους είμαστε γείτονες. Πρέπει να συμβιώσουμε. Αν λοιπόν η Τουρκία είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό είναι προς όφελος της χώρας μας και κατά την άποψή μου βεβαίως και προς όφελος του τουρκικού λαού.

Το ερώτημα είναι πώς θα πάμε μέχρι εκεί. Η διαδρομή μέχρι το να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μακριά και θα κρίνεται συνεχώς και η Ελλάδα δεν είναι σε ίση μοίρα με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρώπη, είναι συναποφασίζουσα για το μέλλον της Τουρκίας και για την προοπτική της και η Τουρκία έρχεται και ζητά να γίνει μέλος αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς λοιπόν καλή τη πίστη είπαμε «ναι» και από κει και πέρα η Τουρκία καθ’ οδόν κρίνεται στην προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Το προγραμματισμένο ταξίδι σας στις 10 Ιουνίου στην Τουρκία θα γίνει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Βεβαίως κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Με την ίδια ατζέντα ή το περιστατικό αλλάζει το περιεχόμενο των συνομιλιών;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Η ατζέντα κ. Χατζηνικολάου ήταν γνωστή. Δεν είναι κάτι.. Και οι εντάσεις τις οποίες έχουμε και τα προβλήματα τα οποία έχουμε είναι γνωστά. Έχουμε λοιπόν τα διμερή μας προβλήματα και έχουμε την ευρωτουρκική προοπτική. Είναι δύο παράλληλες πολιτικές οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν από την Ελλάδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσετε μέσα στην Ευρώπη παραπάνω εγγυήσεις από την τουρκική πλευρά;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Κύριε Χατζηνικολάου, η καλή γειτονία, η καλή γειτνίαση είναι προϋπόθεση…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τον Οκτώβριο υπάρχει η Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Βεβαίως, βεβαίως. Υπάρχει η Έκθεση για…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τι θα κάνουμε εκεί;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Υπάρχει η Έκθεση. Μαζί λοιπόν με τις υπόλοιπες χώρες παρακολουθούμε τα κεφάλαια τα οποία ανοίγουν και τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο ανάλογα με τα θέματα. Συζητιούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκό, τα συζητάμε εμείς μεταξύ μας οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι. Γι’ αυτό θέλω να πω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Εγώ είμαι περίπου δυο φορές τη βδομάδα με το σύνολο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Κάθε περίπου 15 ημέρες ξανάρχεται το θέμα.

Είμαστε δηλαδή σε μια συνεχή διαβούλευση, σε μια συνεχή επαφή και αυτό που θέλω να πω και θέλω να χρησιμοποιήσω έτσι το κανάλι σας για να δώσω ένα μήνυμα σε όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία είναι «καρπαζοεισπράκτορας» κανενός. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει την εξωτερική της πολιτική, το ρόλο της στην Ευρώπη, το ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είμαστε μια χώρα που έχει άποψη, έχει γνώμη, έχει προβλήματα. Ναι, έχουμε προβλήματα από το 1974, για να μην πάω πιο πίσω, έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε μια πολιτική στην οποία προσπαθούμε εκεί που δεν μπορούμε άμεσα να τα επιλύσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις. Εκεί που μπορούμε δια της ευρωπαϊκής οδού να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σ’ αυτά τα προβλήματα, να το κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτά που συνέβησαν δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Έτσι και έτσι είναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Σημαίνει πρακτικά κ. Χατζηνικολάου ότι για μια χώρα παραδείγματος χάρη σαν τη Γαλλία -να μην σας πάρω τώρα το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, στέκομαι σε μια μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία- δεν μπορεί να φανταστεί ότι με τον γείτονά της μπορεί να ανταλάσσουν αεροπλάνα, να έρχονται αεροπλάνα πήγε-έλα ή να υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις. Στο ΝΑΤΟ ήδη που συνυπάρχουμε με την Τουρκία αυτό έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα θέλαμε να συνυπάρχουμε αύριο, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις. Αυτό εννοεί. Όταν λέμε λοιπόν για καλή γειτονία, η Ελλάδα έχει τη βούληση, έχει τη θέληση να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα αυτά.

Τώρα, εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει και να έχει και εκείνη την ίδια πολιτική βούληση. Χωρίς να υποτιμώ κ. Χατζηνικολάου, γιατί δεν θέλω να δώσω και ψευδείς, έτσι ψευδαισθήσεις, ότι η Τουρκία περνάει μια φάση η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη εσωτερικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που θα επιθυμούσαν την κλιμάκωση; Για παράδειγμα, κάποιοι μέσα στον τουρκικό στρατό για να ωθήσουν ίσως τον Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Δεν μπορώ να το ξέρω. Ξέρω ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες δυνάμεις μέσα στην Τουρκία αναμφισβήτητα, ότι σήμερα βάλλεται ο Ερντογάν από πάρα πολλούς διαφορετικούς πόλους, επίσης είναι βέβαιον, ότι πάντοτε η πολιτική των ισορροπιών, όπως ξέρετε, είναι απολύτως αναγκαία.

Εγώ πάντως επειδή θέλω να το δω από την αισιόδοξη πλευρά του το θέμα, δηλαδή προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο από μισοάδειο γιατί στο κάτω κάτω της γραφής αυτή είναι η δουλειά και του Υπουργού Εξωτερικών. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει.

Πρέπει να ξέρουν οι Τούρκοι ότι εμείς έχουμε αυτήν την πολιτική την οποία την έχουμε πει ξεκάθαρα, την έχει πει ο Πρωθυπουργός, την έχουμε πει όλοι. Είμαστε σύμφωνοι σε όλο το πολιτικό σκηνικό μας σ’ αυτήν την πολιτική, η οποία λέει πολύ απλά ότι κοιτάξτε να δείτε κάτι, ελάτε, κάντε την προσπάθεια, κάντε τις αλλαγές εκείνες, να πετύχετε τα προαπαιτούμενα και μετά η θέση σας στην Ευρώπη σας περιμένει, αλλά προϋπόθεση κ. Χατζηνικολάου είναι να το θέλουν κι αυτοί. Δεν φτάνει να το θέλουμε εμείς.

Πρέπει να το θέλει η ίδια η Τουρκία. Πρέπει να θέλει να κάνει εκείνες τις αλλαγές για να μπορέσει να πετύχει και να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς για λογαριασμό της. Πρέπει να το κάνει η ίδια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ θερμά κα Υπουργέ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Εγώ σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο