Eξοχώτατοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή συνάντησή μας στην Υπουργική Διάσκεψη με θέμα το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την αποφασιστική αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος από τη διεθνή κοινότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Ρωσική Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη για αυτή την πρωτοβουλία που μας δίνει ένα βήμα για να συζητήσουμε και να προτείνουμε στρατηγικές.
Η σοβαρότητα του προβλήματος, τονίζεται από την επιρροή που αυτό ασκεί κυρίως, στη νεολαία μας, στερώντας από τις κοινωνίες την ελπίδα και πολύτιμο δυναμικό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.
Είτε σε παγκόσμιο, είτε σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αναζητούμε συνολική, ισορροπημένη και πρωτίστως αποτελεσματική απάντηση σε μια ολέθρια απειλή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι κοινωνίες μας.
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το επιλύσει καμία χώρα μόνη. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί μια συντονισμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
Κυρίες και Κύριοι
Η αγορά ναρκωτικών είναι κατά κύριο λόγο μια αγορά που καθορίζεται από τη ζήτηση, κι οι χώρες μας φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης.
Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί: Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα υπολογίζει ότι σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ηλικία μεταξύ 15 και 64 ετών, έχουν χρησιμοποιήσει παράνομες ουσίες τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Από μια παγκόσμια οπτική, ανάμεσα σε άλλες χώρες-παραγωγούς ναρκωτικών, το Αφγανιστάν αποτελεί τόσο ένα μέρος του προβλήματος, όσο κι ένα μέρος της λύσης.
Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η Αφγανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ελέγξει και να μειώσει την καλλιέργεια οπίου στη χώρα.
Επιπροσθέτως, η νέα Εθνική Στρατηγική της Αφγανικής κυβέρνησης για τον έλεγχο των ναρκωτικών αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση της σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξεύρεση λύσεων.
Είναι αυτές οι πρωτοβουλίες αρκετές; Φυσικά όχι.
Το λαθρεμπόριο χημικών ουσιών προς το Αφγανιστάν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηρωίνης, η οποία θα φθάσει στη Ρωσία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος. Στην εποχή μας, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κοινωνιών που παράγουν και των κοινωνιών που καταναλώνουν είναι, τελικά, πολύ λεπτή.
Οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν εξελιγμένα δίκτυα και δαιδαλώδεις διαδρομές για τη μεταφορά και τη διανομή παράνομων ουσιών. Ο σκοτεινός κόσμος του εμπορίου ναρκωτικών είναι δυστυχώς, ένα αρνητικό παράδειγμα παγκοσμιοποίησης.
Κυρίες και Κύριοι,
Υπάρχουν δύο μηνύματα τα οποία εμείς, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να μεταδώσουμε στον κόσμο σήμερα.
Οι βασικές χώρες-παραγωγοί ναρκωτικών θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ίδιος ο λαός τους θα είναι εκείνος που κυρίως, θα ωφεληθεί από μια πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, το Αφγανιστάν θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερο στη μάχη ενάντια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα ναρκωτικά στο εσωτερικό του. Τελικά, η χρήση ουσιών αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο, έναν κίνδυνο για τον ίδιο τον Αφγανικό λαό.
Το δεύτερο μήνυμα προς τις χώρες-παραγωγούς είναι η αναγνώριση από εμάς τους ίδιους, της κοινής ευθύνης που φέρουμε.
Καμία χώρα δεν μπορεί να χειριστεί αυτό το πρόβλημα μόνη της.
Η υποστήριξη και η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας είναι απολύτως απαραίτητες και πρέπει να έχουν διάρκεια.
Επιτρέψατέ μου να τονίσω ότι,
Πασχίζουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες και τους λαούς τους.
Πρέπει να κινηθούμε πέρα από τις παραδοσιακές εναλλακτικές αναπτυξιακές προσεγγίσεις που στηρίζονται σε επιμέρους σχέδια.
Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων και η στήριξη αυτών των χωρών ούτως ώστε να προσαρμοστούν και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους.
Οι στόχοι της πολιτικής κατά των ναρκωτικών θα πρέπει να εισαχθούν στις εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές και στα προγράμματα ανοικοδόμησης.
Θα πρέπει να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών βιοπορισμού των καλλιεργητών οπίου στο Αφγανιστάν καθώς και σε άλλες περιοχές.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια αποσπασματικής προσέγγισης.
Βάσει υπολογισμών, κάθε εκτάριο στο οποίο καλλιεργείται οπιούχος παπαρούνα δημιουργεί περίπου 5-6 θέσεις εργασίας για την Αφγανική οικονομία.
Υπάρχει ανάγκη να προβληματιστούμε περισσότερο για το πως θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι αγρότες ώστε να επιδοθούν σε άλλες προσοδοφόρες καλλιέργειες. Θα πρέπει να είμαστε επιμελείς και προσηλωμένοι στο στόχο μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι,
Η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ανάπτυξη, η ενημέρωση, η προσφορά κινήτρων καθώς και η επανένταξη για όλους, είναι τα κλειδιά για τις νέες γενιές, τόσο του «αναπτυγμένου», όσο και του «αναπτυσσόμενου» κόσμου.
Αντίθετα με την ηρωίνη, η χρήση Ecstasy και αμφεταμινών δεν συνδέεται με έναν περιθωριοποιημένο πληθυσμό, αλλά μάλλον, σχετίζεται περισσότερο με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από τους έντονους ρυθμούς της και την πυρετώδη αναζήτηση γρήγορων αποτελεσμάτων. Είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε το σημερινό σύστημα αξιών μας και να βρούμε λύσεις για τα δικά μας κοινωνικά προβλήματα.
Κυρίες και Κύριοι,
Δεδομένου του μεγέθους, καθώς και της πολυπλοκότητας του προβλήματος, ο δικός μας πόλεμος κατά των ναρκωτικών οφείλει να είναι ασυμβίβαστος, συντονισμένος και διαρκής.
Μια σημαντική συνιστώσα της αποτελεσματικότητας είναι η λήψη πρωτοβουλιών.
Οφείλουμε να εμπλακούμε ενεργά στην πρόληψη των απειλών που αντιμετωπίζουμε.
Άλλωστε, διαθέτουμε μια σειρά μέσων για αυτό το σκοπό.
Επιτρέψατέ μου να αναφέρω κάποια από αυτά:
¨ Τα υποστηρικτικά προγράμματα, που δημιουργούν πραγματικές επιλογές για τους Αφγανούς, οι οποίοι στηρίζουν το βιοπορισμό τους στην παραγωγή ναρκωτικών- Η καταστροφή των παράνομων καλλιεργειών απλώς δεν αρκεί.
¨ Η επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων,
¨ Αύξηση της περιφερειακής και της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας,
¨ Η στόχευση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, όπως το εμπόριο ανθρώπων, το ξέπλυμα χρημάτων και το εμπόριο όπλων, δράσεις που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών
¨ Τα υποστηρικτικά προγράμματα τα οποία μετριάζουν την εξάπλωση ασθενειών όπως το HIV/AIDS και η ηπατίτιδα που σχετίζεται με την ενδοφλέβια χρήση ουσιών.
¨ Και τελευταία, εξ ίσου όμως σημαντική, η ανάγκη συνεχούς ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα αυτό τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.
Έχουμε δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν, όπου παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης συμβάλουμε στις προσπάθειες της χώρας για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την εμπέδωση της δημοκρατίας.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά και τους κοντινούς της γείτονες. Ως το μοναδικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συνδράμουμε τους γείτονες μας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πράγματι, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας της χώρας μας.
Τέλος, ενώ σκεπτόμαστε και εργαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο και προοπτική, έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο σε τοπικό επίπεδο.
Έχουμε ενισχύσει την ικανότητα ελέγχου των συνόρων μας, έχουμε υιοθετήσει μια νομοθεσία που προβλέπει βαρύτερες ποινές για τους έμπορους, καθώς και εκτεταμένη προστασία για τα θύματα τους, ενώ παράλληλα έχουμε αναθεωρήσει τους νόμους εναντίον του εμπορίου ανθρώπων.
Κυρίες και Κύριοι,
Το εμπόριο ναρκωτικών θα παταχθεί ουσιαστικά, μόνον όταν ενώσουμε αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας.
Άλλωστε, οι κοινοί μας στόχοι είναι ξεκάθαροι.
Το ίδιο ξεκάθαρη θα πρέπει να είναι και η στρατηγική μας, ιδιαιτέρως τώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών είναι εκτεθειμένα στη χρήση ουσιών και σε όλους τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Σας ευχαριστώ.