Εξοχότατοι,
Διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδος,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στο Ντουμπάι και απευθύνομαι σε ένα τόσο αξιόλογο ακροατήριο.
Κάθε φορά που Έλληνες και Άραβες συναντιόνται σε φόρα όπως αυτά, υπογραμμίζουμε συνήθως το πόσο στενά συνδεόμαστε. Και δικαιολογημένα.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί πόσο πολύ έχουν αντέξει αυτές οι σχέσεις στο χρόνο.
Ωστόσο, συχνά ξεχνάμε να υπογραμμίσουμε τον μοναδικό χαρακτήρα των σχέσεών μας.
Εξάλλου, η δύναμη τους πηγάζει από τον συνεχή διάλογο ανάμεσα στους δυο μεγάλους πολιτισμούς μας.
Ένας διάλογος που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ένας διάλογος που, σε μεγάλο βαθμό, μας έπλασε.
Τα αραβικά εδάφη αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο ιστορικό Ηρόδοτο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο Ηρόδοτος ταξίδεψε – μέσα από τα βιβλία του – ανθρώπους από διάφορες γωνιές της γης στα εδάφη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Ο Al-Kindi αφομοίωσε τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ενώ ο Ibn-Rushd – γνωστός σε εμάς τους Έλληνες ως Averroès – ήταν “η ψυχή και το πνεύμα του Αριστοτέλη”.
Επιπλέον, η μεγάλη συνεισφορά των Αράβων στα μαθηματικά, την Ιστορία και την Αστρονομία είναι αδιαμφισβήτητη.
Η αραβική και ελληνική ιστορία καθώς και οι συνεισφορές τους στον πολιτισμό είναι σταθερά σημεία αναφοράς. Εξάλλου, αποτελούν τη βάση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεών μας. Οι δεσμοί φιλίας μας άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και αποτελούν κοινή κληρονομιά. Αποδείχθηκαν επίσης επωφελή στην πολιτική σκηνή.
Είναι καιρός λοιπόν να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς και να προχωρήσουμε δυναμικά προς μια αμοιβαίως επωφελή εταιρική σχέση.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν σας παρουσιάσω τους τομείς που, κατά τη γνώμη μου, προσφέρουν σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσά μας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά θέματα που άπτονται των πολιτικών σχέσεων, υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργού των Εξωτερικών.
Παραδοσιακά, η Ελλάδα ήταν μια χώρα της οποίας οι πολιτικές αποσκοπούσαν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς σοφία. Η σοφία υπαγορεύει την συλλογική προσπάθεια, την συνεργασία και την εταιρική σχέση.
Ανέκαθεν ήμασταν προσηλωμένοι στον στόχο της διατήρησης και της ανάπτυξης καλών σχέσεων με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Η Ελλάδα, και είμαι περήφανη που το λέω, ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αναζητούμε ενεργά και υποστηρίζουμε λύσεις που δημιουργούν ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θέσαμε το Μεσανατολικό ως θέμα προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και για αυτό το λόγο επίσης ήταν βασική προτεραιότητα όταν αναλάβαμε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η προσέγγιση μας βασιζόταν πάντα στην ανάγκη να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση ‘δυο-κρατών’. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, εργαζόμαστε για να βρεθεί μια λύση στην Αραβο-ισραηλινή διένεξη.
Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα είναι εξαιρετικές.
Η Ελλάδα και τα Εμιράτα μοιράζονται κοινές θέσεις σε πολιτικά θέματα μείζονος σημασίας. Είμαστε προσηλωμένοι στην αξία της προώθησης του διαλόγου των πολιτισμών. Έχουμε δεσμευτεί να τηρούμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Μοιραζόμαστε επίσης τις ίδιες ιδέες και εφαρμόζουμε τις ίδιες πολιτικές μηδενικής ανοχής στην τρομοκρατία. Έχουμε κοινή θέση όσον αφορά στη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
Κυρίες και Κύριοι,
Πέραν των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεών μας, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτύξει μια ήδη ακμάζουσα επιχειρηματική σχέση.
Και οι δυο χώρες μας παραμένουν εξαιρετικά δεκτικές στις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η μια στην άλλη.
Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.
Πριν από μερικούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση συμπεριέλαβε τα Εμιράτα ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους εμπορικούς εταίρους σε προτεραιότητα για τα πέντε επόμενα χρόνια.
Μετά την επίσκεψή μου αυτή, είμαι πεπεισμένη πως πήραμε τη σωστή απόφαση.
Κυρίες και Κύριοι,
Ήρθα εδώ για να σας αποδείξω την σημασία που αποδίδουμε στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών πολιτικών σχέσεων με τη χώρα σας.
Ήρθα επίσης εδώ σήμερα για να σας παρουσιάσω τις, κατά τη γνώμη μου, σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εμιράτο του Ντουμπάι.
Η πρόσφατη επίσκεψη στην χώρα σας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, είναι ακόμα ένα απτό παράδειγμα – σε ανώτατο επίπεδο – της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στη χώρα σας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κ. Παπούλιας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις άμεσες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο Ντουμπάι. Υπογράφηκε επίσης ένα Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια του Ντουμπάι και της Αθήνας.
Αυτό σηματοδότησε το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη εμπορική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας.
Σήμερα, έχω την τιμή να ηγούμαι μιας αποστολής που αποτελείται τόσο από εκπρόσωπους του πολιτικού, όσο και του οικονομικού τομέα. Πρόκειται για μια αποστολή άνευ προηγουμένου. Αποτελεί μια ιστορική ‘πρωτιά’ σε πολλά επίπεδα. Υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας στις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις.
Οι επιχειρήσεις αυτές επέλεξαν με ενθουσιασμό να λάβουν μέρος σε αυτή την αποστολή, διότι επιθυμούσαν να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και να εδραιώσουν στρατηγικές οικονομικές εταιρικές σχέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί – και είμαι περήφανη για αυτό – η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη τεχνογνωσία και εμπειρία τους σε διάφορους τομείς. Έχουμε ανάμεσά μας σήμερα άξιους εκπρόσωπους του κατασκευαστικού τομέα, του τουρισμού, της βιομηχανίας τροφίμων, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, της τεχνολογίας, της υγείας, της κοσμηματοποιίας, της επιπλοβιομηχανίας, των λιμενικών αρχών καθώς και πολλών άλλων κλάδων.
Πράγματι, περισσότερο από 90 μεγάλες Ελληνικές εταιρείες μέσω της παρουσίας τους σήμερα εκφράζουν την επιθυμία να δραστηριοποιηθούν εδώ.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένης οικονομικής συνεργασίας. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τριπλασιάστηκε.
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δυο χώρες μας αναπτύχθηκε σταθερά σε πολλά επίπεδα. Ένας μεγάλος αριθμός Ελληνικών εταιρειών έχουν ήδη εγκατασταθεί εδώ στο Ντουμπάι, κυρίως σε τομείς όπως οι κατασκευές, η υψηλή τεχνολογία, η ιχθυοκαλλιέργεια, ο ιατρικός εξοπλισμός και άλλα.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά στη ναυτιλία, υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και ακμαιότερους εμπορικούς στόλος στον κόσμο. Επιπλέον, τα τρία τελευταία χρόνια, ο ναυτιλιακός τομέας έχει σημειώσει μια ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο. Ο ελληνόκτητος στόλος σχεδόν διπλασιάστηκε και ανανεώθηκε σημαντικά.
Η ολοκλήρωση του σχετικού νομικού πλαισίου σε αυτόν τον τομέα με την σύναψη και επικύρωση μιας διμερούς συμφωνίας αναμένεται να ενισχύσει την συνεργασία μας στην ναυτιλία.
Επιπλέον, τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, βρίσκονται εν μέσω σημαντικών αναδιαρθρώσεων όσον αφορά στην υποδομή τους, προσφέροντας έτσι μοναδικές ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και οι επενδύσεις κεφαλαίου αποτελούν τμήμα της μελλοντικής μας συνεργασίας. Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί προερχόμενοι κ’από τις δυο χώρες μας έχουν ήδη πραγματοποιήσει διμερείς δραστηριότητες και αποφάσισαν να δημιουργήσουν κοινοπραξίες ή νέα σχήματα συνεργασίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιούργησαν δυνατότητες επενδύσεων μεγάλης κλίμακας για τα Εμιράτα στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.
Κυρίες και Κύριοι,
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω επιγραμματικά τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας και μπορεί να προσφέρει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες. Είμαστε μία δυναμική οικονομία, φιλική προς τον επενδυτή, η οποία βαδίζει με εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ευελιξία.
Έχουμε αναλάβει μία σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων, έχουμε μειώσει τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και έχουμε απλοποιήσει τις φορολογικές διαδικασίες. Μάλιστα, το περασμένο έτος, είδαμε μια δεκαπλάσια αύξηση των ξένων επενδύσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξής μας έφθασε το 4,2% στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2006 και η ανεργία μας έπεσε στο 8,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2006.
Κατέχουμε θέσεις γεοστρατηγικής σημασίας για την ευρεία περιοχή της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Είμαστε μέλος τόσο της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα της Ευροζώνης, όσο και του ΝΑΤΟ, προσφέροντας έτσι ένα ασφαλές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η Ελλάδα έχει επίσης κερδίσει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή η εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε μετά από δουλειά στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για περισσότερο από μία δεκαετία, είναι ανεκτίμητη. Είμαστε ήδη, ένας σημαντικός επενδυτής σε αυτές τις χώρες και οι ελληνικές επενδύσεις ελέγχουν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της περιοχής, ειδικά στον τραπεζικό τομέα.
Είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε διεθνή επιχειρηματικό κόμβο και απέδειξε τον επαγγελματισμό του στην επιτυχή προετοιμασία ενός σημαντικό διεθνούς γεγονότος, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτός ο πλούτος συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας είναι απαραίτητος για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να εισέλθουν στις αγορές της περιοχής.
Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι επίσης συνδεδεμένη άμεσα με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν αναδυόμενες αγορές με μεγάλες δυνατότητες. Μάλιστα, έχουμε κάνει πολλά βήματα στο να υποστηρίξουμε τις οικονομίες αυτών των κρατών. Μια επένδυση εντός ή μέσω της Ελλάδος, μπορεί να προσφέρει σε κάποιον πρόσβαση στις υπηρεσίες 3600 ελληνικών εταιρειών που λειτουργούν στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουριστική βιομηχανία μας, χωρίς καμία αμφιβολία νομίζω, αναπτύσσεται με τον μεγαλύτερο δυναμικό ρυθμό. Ο τουρισμός είναι ένας βασικός τομέας της οικονομίας μας. Μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, η Ελλάδα δεν κέρδισε μόνο την εμπιστοσύνη των διεθνών επιχειρηματιών. Κέρδισε επίσης την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων τουριστών. Μόνο τον περασμένο χρόνο, 15 εκατομμύρια τουριστών επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Τώρα, η Ελλάδα κατατάσσεται στους πέντε πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Για τον κοινό θνητό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει σπουδαίες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Για τον επενδυτή που διαθέτει αντίληψη και διαίσθηση, σίγουρα αποτελεί μια λογική επιχειρηματική επιλογή.
Κυρίες και Κύριοι,
Ήρθαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μία μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών. Είναι εδώ για να χτίσουν γέφυρες. Είναι εδώ για να συναντηθούν με τους ομολόγους τους στο Ντουμπάι και τα ΗΑΕ και να συζητήσουν για τους τρόπους και τα μέσα που θα σφυρηλατήσουν ακόμα στενότερους δεσμούς. Είναι εδώ για να εγκαθιδρύσουν και να προωθήσουν επιχειρηματική συνεργασία.
Είναι κοινή επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού ιδιωτικού τομέα να συνεργαστούν με εσάς.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μαζί με το ότι είμαστε φίλοι σε θέματα πολιτικής, θέλουμε να γίνουμε και επιχειρηματικοί σας εταίροι.
Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω, με τον πιο ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο, την ένθερμη επιθυμία της χώρας μου να προάγουμε την οικονομική μας συνεργασία και να διευκολύνουμε κάθε επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.
Ελπίζω ότι θα ανακαλύψουμε μαζί την απεριόριστη δυναμική που και οι δυο έχουμε να προσφέρουμε.
Ελπίζω ότι θα γίνουμε οικονομικώς πιο δραστήριοι για να ευημερήσουμε και να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο.
Η δυνατότητα υφίσταται.
Το ίδιο και η επιθυμία.
Απομένει τώρα μόνο να ενεργοποιηθούμε και να δράξουμε τις ευκαιρίες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.