Ομιλίες

Ντόρα Μπακογιάννη: «Φιλίες και συμμαχίες δεν νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας»

Δευτέρα, 14 Απρ 2008

«Ειλικρινείς φιλίες και άρρηκτες συμμαχίες δεν νοούνται χωρίς τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας». Το μήνυμα αυτό έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε το περιοδικό «Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Διπλωματία» τη Δευτέρα (14/4). «Αυτή είναι η απαράβατη αρχή πάνω στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι και η ουσία της διαφοράς που έχουμε με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόνισε.

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κυριάρχησε, τόσο στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες η υπουργός Εξωτερικών, όσο και στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (12/4). Μιλώντας ενώπιον των μελών του ανωτάτου συλλογικού οργάνου της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η ελληνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας έγινε και θέση της Συμμαχίας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν, όπως ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και στη Βουλή, μιλώντας (10/4) στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Σκοπιανό.

Στη συνέντευξή της στα «Νέα» (14/4), η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι το Σκοπιανό κυριάρχησε στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των εξελίξεων, αλλά προσέθεσε ότι η ατζέντα της επικαιρότητας διαμορφώνεται από την ίδια την κοινωνία και επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει δυσκολίες και έχει προβλήματα και ανάγκες. «Ο πολιτικός που θα υποτιμήσει τους φόβους και τις ελπίδες των Ελλήνων θα το πληρώσει πολύ ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην άλλη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (12/4) στην εφημερίδα «Ημερησία», η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα εάν το Βουκουρέστι θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την κυβέρνηση, επανέλαβε τη θέση της ότι η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι 100άρι. «Τελικώς κρινόμαστε όλοι από τον ελληνικό λαό στο τέλος αυτής της πορείας, την οποία σοφά ο συνταγματικός νομοθέτης την έβαλε στα τέσσερα χρόνια.» Και κατέληξε: «Άρα εκεί είναι η ώρα της κρίσης, εκεί θα γίνει το ταμείο και το ταμείο θα το κρίνει ο πολίτης ο οποίος θα ξέρει και θα κρίνει εάν η προσπάθεια η οποία έγινε ήταν κατά τη γνώμη του επαρκής ή όχι»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο