Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στην παρουσίαση του Προγράμματος Οικονομικής Διπλωματίας 2008 στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 14 Απρ 2008

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, σήμερα. Φέτος το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει για πρώτη φορά τον απολογισμό δράσεων οικονομικής διπλωματίας του προηγουμένου έτους και τον προγραμματισμό μας για το 2008. Δύο στόχους εξυπηρετεί αυτή η πρωτοβουλία μας: Ο πρώτος στόχος μας είναι η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων μας με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Ο δεύτερος, είναι να εξειδικεύσουμε τις δράσεις μας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και προτεραιότητεςτων ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως αυτές που απορρέουν προφανώς από την προέλευσή τους, όπως στην περίπτωσή σας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίον αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε μία ανοιχτή γραμμή με την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα που είναι αυτονόητο χαρακτηριστικό και αδήριτη προϋπόθεση ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου.

Κυρίες και κύριοι,

Η διαμόρφωση σχέσεων φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας, οι πολιτικές δηλαδή σχέσεις με την άμεση γειτονιά, αλλά και με όλες τις χώρες του κόσμου, αποτελούν την κεντρική αποστολή κάθε Υπουργείου Εξωτερικών. Μια αποστολή, η οποία έχει ασφαλώς και θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Είτε γιατί μειώνει τις τεράστιες δαπάνες που δίδονται για εξοπλισμούς, είτε γιατί δημιουργεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον που συμβάλλει καθοριστικά και στην οικονομική συνεργασία.

Αντιλαμβάνεστε, από την τρέχουσα επικαιρότητα, ότι εκ των πραγμάτων η πολιτική αποστολή του Υπουργείου απαιτεί σήμερα ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων μας, καθώς βρίσκονται σε κρίσιμη φάση σημαντικά θέματα για την εξωτερική μας πολιτική και σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση, όπως κάνουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, και την καθαρά οικονομική μας αποστολή. Απόδειξη δεν είναι μόνο το ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σήμερα εδώ. Η σημασία που δίνουμε έμπρακτα στην οικονομική διπλωματία προκύπτει και από το γεγονός ότι, στο ξεκίνημα του χρόνου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επιχειρηματικές αποστολές. Στην Τουρκία, παράλληλα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, στη Συρία, στην Αίγυπτο, με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Π. Δούκα, αλλά και στην Αλγερία, στο πλαίσιο της δικής μου επίσκεψης εκεί. Η τελευταία ήταν μάλιστα και η πρώτη στη σημαντική αυτή χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Από τη δική μου πλευρά, θα ήθελα να σας μιλήσω για τη νέα φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει πλέον το Υπουργείο την οικονομική διπλωματία και το ρόλο που πιστεύω ότι διαδραματίζει στην επιτυχία της συνολικής πολιτικής εξωστρέφειας που ακολουθεί η κυβέρνηση από το 2004.

Στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον η εξωστρέφεια αποτελεί πράγματι ανάγκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Η περίοδος στην οποία η ανάπτυξή μας στηριζόταν στην αυξανόμενη ζήτηση της εσωτερικής μας αγοράς, είτε μέσω του υψηλού δανεισμού – κρατικού ή ιδιωτικού – είτε μέσω των διαρκώς αυξανόμενων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, τελειώνει. Ο δανεισμός των νοικοκυριών – κυρίως για αγορά νέων κατοικιών – δεν αυξάνεται πλέον με τους εκρηκτικούς ρυθμούς των περασμένων ετών και σταδιακά θα προσεγγίσει ως ποσοστό του ΑΕΠ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι σημαντικά και για τα επόμενα χρόνια, μετά την καλή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την αξιοποίηση, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Όμως από του χρόνου οι εισροές μας από την Ένωση δεν θα αυξάνονται πλέον ως ποσοστό του ΑΕΠ και κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε σήμερα νέες πηγές ανάπτυξης, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέλθουν από το εξωτερικό. Από τις εξαγωγές, τις ξένες επενδύσεις και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεών μας. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό, υπό συνθήκες ενός διαρκώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής οικονομία, μετά από έναν πολύ μεγάλης διάρκειας ανοδικό οικονομικό κύκλο, ας μην κρυβόμαστε, έχει σήμερα εισέλθει σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης.

Η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας την σημασία της εξωστρέφειας, έδωσε σ’ αυτήν ιδιαίτερη έμφαση αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα το 2004. Γνωρίζει δε πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο βασικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας: Η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική διπλωματία.

Η οικονομική διπλωματία διαμορφώνει τις προϋποθέσεις. Πρόκειται όμως για αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Γιατί η ανταγωνιστικότητα στη συνέχεια καθορίζει τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της εξωστρέφειας. Και κλειδί της ανταγωνιστικότητας είναι η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν την καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η πορεία υλοποίησης των οποίων βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη, καθοριστική θα έλεγα καμπή, είναι το κύριο πεδίο στο οποίο θα κριθεί τελικά η μακροχρόνια πορεία της οικονομίας μας. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και στην υπηρεσία του οποίου είμαστε όλοι στρατευμένοι και αποφασισμένοι. Γιατί είναι ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο στην επιτυχία της κυβέρνησης και τη δικαίωση των αρχών που αυτή πρεσβεύει. Αφορά πρωτίστως την πορεία της χώρας και τη διασφάλιση της ευημερίας του ελληνικού λαού.

Αν ζούσαμε σ’ έναν τέλειο κόσμο για τους οικονομολόγους, που δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα ήταν ο καλύτερος δυνατός κόσμος και για όλους τους υπολοίπους, η ανταγωνιστικότητα θα αρκούσε για να καθορίσει τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια. Ο κόσμος μας όμως είναι περίπλοκος. Υπάρχουν σχεδόν διακόσια διαφορετικά κράτη με διαφορετικούς δασμούς, φορολογίες, κανονισμούς, γραφειοκρατίες και βέβαια διαφορετικό επίπεδο πολιτικού ρίσκου.

Στην επιτυχία της εξωστρέφειας διαδραματίζουν, λοιπόν, ρόλο πολλοί ακόμα παράγοντες. Σε πάρα πολλές αγορές, ιδίως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και προπαντός σε ό,τι αφορά στις αγορές των υπηρεσιών, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η οικονομική διπλωματία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σημαντική σε πολλαπλούς τομείς:

1. Στη δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος και αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου, που διευκολύνει τις οικονομικές συναλλαγές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση απαιτεί δυνατότητα διείσδυσης στις αγορές ξένων κρατών σε κάθε περιοχή του πλανήτη.

2. Στην παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης. Δεν αναφέρομαι εδώ στις γενικές οικονομικές πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, με μια αναζήτηση. Αναφέρομαι στην αξιόπιστη, εξειδικευμένη και αντικειμενική πληροφόρηση για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και αγορές, που προϋποθέτει καλή γνώση της τοπικής αγοράς. Πληροφόρηση, την οποία δεν είναι δυνατόν να διαθέτει η κάθε μεμονωμένη επιχείρηση για όλες τις αγορές του κόσμου.

3. Στη διευκόλυνση της δικτύωσης των επιχειρήσεών μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι προσωπικές σχέσεις και οι ανθρώπινες επαφές αποτελούν καίριο στοιχείο της τελικής επιτυχίας.

4. Στην προβολή της χώρας με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

5. Στην έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεών μας που δραστηριοποιούνται σε ξένες αγορές όταν αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα, αθέμιτο ανταγωνισμό ή κακή μεταχείριση από τις τοπικές αρχές. Η στήριξη αυτή είναι, βεβαίως ακόμη περισσότερο αποτελεσματική όταν πραγματοποιείται στο κατάλληλο κάθε φορά υπηρεσιακό ή πολιτικό επίπεδο και με το πρέπον σε κάθε περίπτωση κύρος.

Κυρίες και κύριοι,

Η στροφή προς την οικονομική διπλωματία,η διεύρυνσή της προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, ο Αραβικός κόσμος, η Ρωσία κ.λπ., αλλά και η πτυχή της ενεργειακής διπλωματίας που προστέθηκε σ’ αυτήν, αποτελούν ασφαλώς πρωτοβουλία και έργο της δικής μας κυβέρνησης.

Είναι σε αυτή την περίοδο που το υπουργείο Εξωτερικών άρχισε σταδιακά να αποκτά ένα ρόλο ευρύτερο της κλασσικής αποστολής του. Να λειτουργεί και να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως πολιτικό, αλλά και ως παραγωγικό Υπουργείο. Ως ένα Υπουργείο που έχει ως καίριο τμήμα της αποστολής του την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας. Όπως συμβαίνει άλλωστε σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που απαιτεί βαθειά αλλαγή νοοτροπίας του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου. Είναι βέβαιο ότι αυτή η αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί, ούτε πρόκειται, να επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι όμως σημαντικό ότι έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται. Και εμείς την υποστηρίζουμε έμπρακτα με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με οικονομικούς πόρους, και με πρακτικά μέτρα πολιτικής.

Ξεκινώ από το θεσμικό επίπεδο: με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο νέο οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών, στην προώθηση της οικονομικής αποστολής του Υπουργείου, μαζί με τους υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στρατεύονται πλέον, πολύ πιο ενεργά, και οι επικεφαλής των διπλωματικών μας αρχών. Παράλληλα, η οικονομική διπλωματία αποτελεί από σήμερα και στο εξής κεντρικό αντικείμενο δράσης για όλους όσους ξεκινούν μια νέα διπλωματική σταδιοδρομία.

Ας στραφούμε τώρα στο επίπεδο των οικονομικών πόρων. Από το 2007 εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά κονδύλι στον προϋπολογισμό για νέες δράσεις οικονομικής διπλωματίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε και σημαντικές πιλοτικές συνεργασίες με φορείς του ιδιωτικού τομέα, στη βάση της συγχρηματοδότησης.Για να υπάρξει όμως η συγχρηματοδότηση δράσεων που ξεκινήσαμε, υπήρχε μια απαραίτητη, αυτονόητη προϋπόθεση. Να διαθέτουμε ήδη το δικό μας μερίδιο της δαπάνης στον προϋπολογισμό μας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε πρόσθετους πόρους για δράσεις και υποδομές οικονομικής διπλωματίας με προγράμματα τα οποία καταθέτουμε στο τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τέλος θεωρούμε πλέον ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής μας πολιτικής, την βοήθεια για την ανάπτυξη του εμπορίου. Το γνωστό aid for trade. Η αναπτυξιακή μας βοήθεια θα αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, καθώς θα ανταποκρινόμαστε προς τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, και θα αξιοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι μας επιτρέπουν επιπλέον να αξιοποιήσουμε πολύ καλύτερα τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που λειτουργούν στο πλαίσιο των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό.Διαθέτουμε σε 87 χώρες 58 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και 148 Πρεσβείες, Γενικά Προξενεία, Προξενεία και Γραφεία Συνδέσμου. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο ως τώρα δεν είχε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη προγραμμάτων και πρωτοβουλιών στον οικονομικό τομέα. Το κράτος, δηλαδή, είχε κάνει την μεγάλη επένδυση για να υπάρχει το δίκτυο, όχι όμως και τη μικρή που ήταν απαραίτητη, για να το αξιοποιεί και ως μηχανισμό προβολής και δικτύωσης, πέρα από μηχανισμό πληροφόρησης και επίλυσης προβλημάτων.

Από το 2007 αυτό αρχίζει και αλλάζει. Αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια σειρά δράσεων και πρακτικών μέτρων πολιτικής.Μέτρα οργανωτικά, όπως είναι η ενίσχυση του επιτόπιου προσωπικού και των υποδομών των Γραφείων, και η καθιέρωση συστήματος μέτρησης και αξιολόγησης των παρερχομένων υπηρεσιών από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Επίσης,η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πύλης για τις οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα αποτελέσει το επίκεντρο της στροφής προς την παροχή των σχετικών υπηρεσιών ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται και δράσεις προβολής και δικτύωσης σε συνεργασία με επί μέρους κλαδικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα. Ήδη έχουμε υπογράψει σχετικά μνημόνια και έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), την κλαδική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων της γούνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Όλη αυτή η προσπάθεια, στηρίζεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ένα συγκροτημένο σχέδιο, που έχει και την γεωγραφική του πλευρά. Η Ελληνική οικονομία έχει σε διεθνές επίπεδο αξιόλογο μέγεθος, λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όμως πληθυσμιακά η αγορά μας είναι μικρή, ενώ η ίδια η οικονομία μας είναι μια οικονομία υπηρεσιών κατά 70%. Πρέπει συνεπώς να αξιοποιήσουμε κάθε είδους πλεονέκτημα που διαθέτουμε. Και ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά μας είναι η καλή διεθνής εικόνα της χώρας, σε μεγάλες περιοχές του κόσμου, στις οποίες ανταγωνιστές μας δεν έχουν την ίδια καλή πολιτική αποδοχή. Στο επίπεδο των εξαγωγών αγαθών το πλεονέκτημα αυτό είναι σχετικά περιορισμένο, αφού οι εξαγωγές προϊόντων εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την τιμή, την ποιότητα και το marketing. Στις εξαγωγές υπηρεσιών όμως, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων από τις εταιρίες μας που διεθνοποιούνται, η μετεξέλιξη των καλών πολιτικών σχέσεων και σε οικονομικές είναι ένας στόχος εφικτός. Αυτό, βεβαίως ισχύει ιδιαίτερα στις πάρα πολλές και σημαντικές χώρες εκτός της Δύσης, όπου το κράτος και η πολιτική διαδικασία εξακολουθούν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε γεωγραφικά, ανοίγοντας αγορές εκτός των Βαλκανίων, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, στην Κίνα, στην Ρωσία, στις χώρες του Καυκάσου και στην Κεντρική Ασία. Χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό μέσων για την επίτευξη του στόχου αυτού. Επαναλαμβανόμενες πολιτικές επισκέψεις, επιχειρηματικές αποστολές, ενεργοποίηση των Πρεσβειών μας, ενίσχυση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, καθώς και ίδρυση νέων, όπου είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι στις χώρες αυτές οι προοπτικές είναι τεράστιες, η απόδοση όμως δεν είναι άμεση. Το κόστος εισόδου, στις δύσκολες αυτές αγορές, είναι σημαντικό και η οικονομική διπλωματία χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα σχέσεων και επαφών που θα μας επιτρέψει να απογειώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τις χώρες αυτές. Πρέπει όμως να επιμείνουμε και να δουλέψουμε μαζί, οργανωμένα και συστηματικά.

Φίλες και φίλοι,

Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία στο σημερινό διεθνές περιβάλλον. Η απόδειξη είναι εδώ μπροστά μας. Η απόδειξη είστε εσείς οι ίδιοι. Με επιτυχία διευρύνετε τις δραστηριότητές σας σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές του κόσμου, τα Βαλκάνια. Και συνεχίζετε να επεκτείνεστε και να επιχειρείτε εκεί, επιδεικνύοντας επιμονή, ευελιξία και υπομονή. Αποδεικνύετε ότι μπορείτε να πετύχετε, όχι στηριζόμενοι αποκλειστικά στη βοήθεια του ελληνικού κράτους, αλλά προπαντός χάρις στις δικές σας ικανότητες. Πολλοί από σας άλλωστε δεν ζητάτε καν βοήθεια. Ζητάτε απλώς ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο. Ζητάτε μόνο λιγότερα εμπόδια.

Απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο βορειοελλαδιτώνεπιχειρηματιών, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την άποψή μου για τον τόπο και για τους ανθρώπους του. Όλοι εσείς, βρίσκεστε απόψε εδώ, ανταποκρινόμενοι θετικά σε μία πρόσκληση που αφορά στην οικονομική διπλωματία. Σε ένα εργαλείο το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει στην υπηρεσία σας. Και με αυτόν τον τρόπο, καταρρίπτετε το ξεπερασμένο στερεότυπο του ακρίτα, απομονωμένου βορειοελλαδίτη. Ένα στερεότυπο που υπάρχει μόνο για να θρέφει μία ρητορική που επιθυμεί να αναπαραγάγει φοβικά σύνδρομα, εσωστρέφεια και στασιμότητα.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Εσείς, οι Έλληνες της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και υπόλοιπης Βορείου Ελλάδος, είστε οι πρώτοι πολίτες που βιώνουν τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας στην καθημερινότητά τους.

Πρώτοι εσείς αντιληφθήκατε τι θα πει κινητικότητα των λαών, μετά από μία μακρά περίοδο κλειστών συνόρων. Εσείς πάλι, συνειδητοποιήσατε ότι αυτή δεν είναι μία διαδικασία στατική. Οι γειτονικές χώρες έχουν αρχίσει να βρίσκουν η καθεμία το δικό της βηματισμό, όχι χωρίς προβλήματα βέβαια. Εδώ, περισσότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, γίνεται κατανοητό τι σημαίνει να συνορεύεις με την Ενωμένη Ευρώπη. Εδώ όμως, γίνεται σαφέστερο από οπουδήποτε αλλού και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό: πόσο αυτή η άμεση γειτνίαση επιβάλλει να προσαρμοσθείς κι εσύ, να αλλάξεις και το δικό σου βηματισμό.Εδώ γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να συνεννοηθείς με το γείτονα σου. Να συζητήσεις μαζί του το γεγονός ότι ο δικός του ρύπος στο δικό του ποτάμι, είναι ο ίδιος ρύπος που θα μολύνει τη δική σου θάλασσα. Γίνεται αντιληπτό, φίλες και φίλοι, πόσο σπουδαίο είναι να δουλέψεις μαζί του για να δώσεις μία λύση. Εσείς επίσης, συχνότερα από κάθε άλλον, μοιράζεστε με το γείτονα με τον οποίον συναλλάσσεστε την ανάγκη του για μία θεώρηση στο διαβατήριό του. Μια τακτική αγωνία γι’ αυτόν και μία εύλογη αμφιβολία για εσάς.

Με απλά λόγια: αυτή η πραγματικότητα που μέρα με τη μέρα αλλάζει, αυτός ο κόσμος στον οποίον οι πολίτες των εθνικών κρατών καλούνται να μοιραστούν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του άλλου, πέρα από τα δικά τους σύνορα, όλα αυτά που για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτελούν ένα πλέγμα πολιτικών που καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, για εσάς είναι η καθημερινή εικόνα που συναντάτε έξω από το σπίτι σας.

Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι εσείς, οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, είστε σήμερα οι πρωτοπόροι της νέας εποχής. Είστε αυτοί που καλούνται να υπερβούν τα σύνορα, αντί απλώς να τα φυλάνε. Γιατί γνωρίζετε ότι μόνον έτσι μπορείτε να επιτύχετε.

Γι’ αυτό είμαι βέβαιη ότι για τους Έλληνες της Βορείου Ελλάδος είναι περισσότερο από κάθε άλλον κατανοητό γιατί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας. Γιατί αποτελεί έναν στόχο, του οποίου την επιτάχυνση, πρώτη η Ελλάδα απαιτεί και προωθεί, έχοντας καταθέσει φιλόδοξες προτάσεις που αποδεικνύουν εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική για τους λαούς της περιοχής.

Πιστεύω όμως ότι για εσάς είναι εξίσου κατανοητό αυτό που και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, και εγώ επαναλαμβάνουμε συνεχώς και αποφασιστικά προς τους γείτονες μας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: «Εμείς κάναμε το μισό δρόμο, κάντε και εσείς τον υπόλοιπο για να συναντηθούμε στη μέση. Είναι ζήτημα καλής γειτονίας, αλλά και κάτι περισσότερο από αυτό: Είναι η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος ασφάλειας και ευημερίας και για τους δύο λαούς μας, για ολόκληρη την περιοχή μας. Δεν αρκεί να θέλετε μία κοινή πορεία στο δρόμο της Ενωμένης Ευρώπης. Χρειάζεται να έχετε αντιληφθεί την αξία τηςκατανόησης των απόψεων του άλλου, την αρχή του σεβασμού της αξιοπρέπειας του εταίρου, την πρακτική της συνδιαλλαγής, την ανάγκη του συμβιβασμού. Όλα αυτά αποτελούν τις αξίες τις Ευρώπης, αποτελούν κεκτημένο συμπεριφοράς στην Ενωμένη Ευρώπη. Όσο η δική σας συμπεριφορά είναι ξένη προς αυτές τις αξίες, τόσο αυτή η αποξένωση θα σας κρατά μακριά από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια.». Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το ταχύτερο δυνατόν με την ίδια επιμονή και προσήλωση τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε μια λύση, στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Σε μια λύση συνολική, βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Σε μία λύση, την αξία της οποίας όλοι σε αυτήν την αίθουσα αναγνωρίζουμε και πιστεύω ότι επιθυμούμε.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, απευθυνόμενη σ’ εσάς, νοιώθω να έχω απέναντι μου την Ελλάδα, στην οποία πιστεύω, την Ελλάδα που με αντιπροσωπεύει. Την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, της συνύπαρξης, της προόδου.

Οι οδηγίες μου προς τους συνεργάτες μου είναι σαφείς: Οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην υπηρεσία αυτής της Ελλάδας. Με πολλή δουλειά, αθόρυβα, με σχέδιο και όραμα. Με την αποτελεσματικότητα που έχουμε αποδείξει ότι αυτό το υπουργείο μπορεί να έχει, όταν αφοσιωθεί σε έναν στόχο. Και ο στόχος της Οικονομικής Διπλωματίας, η πιθανότητα να έχουμε συμβάλει στην επιτυχία του μεγάλου ή μικρού επιχειρηματικού σχεδίου καθενός από εσάς, είναι ένας σημαντικός στόχος.

Σήμερα είναι ανάγκη εδώ, στην άμεση γειτονιά μας, να δημιουργήσουμε για εσάς έναν ευνοϊκό χώρο επιχειρηματικής δράσης. Κι ακόμη χρειάζεται να επεκτείνουμε το εγχείρημα αυτό σε έναν πολύ ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Έχω βαθιά πίστη σε αυτή την πολιτική. Θέλω να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τόπος που να έχω επισκεφθεί και να μην έχω νοιώσει πόσο ευπρόσδεκτοι είμαστε οι Έλληνες, πόσο ανοιχτοί ορίζοντες υπάρχουνγια τους Έλληνες επιχειρηματίες. Μπορούμε να είμαστε παντού. Μπορούμε να επιτύχουμε παντού. Και θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα σας συνδράμει ουσιαστικά σ’ αυτό το όραμα. Όταν εμείς οι Έλληνες δουλεύουμε μαζί με στόχο και σχέδιο έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με άλματα. Το αποδείξαμε σε δύσκολες στιγμές όταν, παραμονές σχεδόν των Ολυμπιακών Αγώνων, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε. Το αποδείξαμε πριν από λίγες ημέρες όταν πείσαμε τους φίλους και συμμάχους μας να συνταχθούν με τις απόψεις μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό ξανά, κερδίζοντας και το μεγάλο στοίχημα της εξωστρέφειας. Είναι αδήριτη ανάγκη, είναι εθνική ανάγκη να το επιτύχουμε.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο