Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σάββατο, 13 Ιαν 2001

Συνέντευξη στην Αρετή Σιδηροκαστρίτου.

Τακτικός ελιγμός ή υποχώρηση; Πως εξηγείτε τη στάση σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που εξέπληξε πολλούς;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Μίλησα με καθαρά και επανέλαβα τις θέσεις μου για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια μεγάλη, ενιαία και ισχυρή κεντροδεξιά. Διατύπωσα και πάλι τις γνωστές προτάσεις μου, χωρίς «υποχωρήσεις» ή «ελιγμούς». Θεωρώ ότι οι προτάσεις που εδώ και καιρό έχω υποβάλλει στα όργανα του κόμματος αυτές κερδίζουν συνεχώς έδαφος – κι’ αυτό γιατί είναι εύλογες. Θα σας θυμίσω ότι όταν πριν από λίγους μήνες μίλησα για την ανάγκη καθιέρωσης θητείας, κάποιοι θεώρησαν την πρόταση αυτή υπονόμευση. Σήμερα είναι κοινός τόπος για όλους και όλοι έχουν αποδεχθεί την ορθότητα της πρότασης μου.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Ήρθε η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ. Οι αποφάσεις μας θα κρίνουν το μέλλον της παράταξης. Γι΄ αυτό καλόν είναι κάποιοι να παραμερίσουν την καχυποψία και την αρνητική προδιάθεση και να κοιτάξουν την πολιτική ουσία. Υποστηρίζω λοιπόν ότι η πολιτική ουσία όλων των προτάσεων μου δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα στη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και η πρότασή μου για «ανοικτές πόρτες και εκλογή από τη βάση» των συνέδρων με συμμετοχή όλων των μελών της Νέας Δημοκρατίας, – την οποία απορρίπτει ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος το καταστατικό – επιτρέπει στη ΝΔ να αντιμετωπίσει την όποια απειλή σηματοδοτεί η εξαγγελία του κόμματος του κ. Αβραμόπουλου που έχει σημείο αναφοράς το χώρο της κεντροδεξιάς. Γι’ αυτό και πάλι στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας, θα επαναφέρω την πρόταση αυτή, έστω και για να ισχύσει στο μέλλον.

«Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», λοιπόν, όπως γράφτηκε;

Αυτό αφορά όσους δρουν ύπουλα. Εγώ αντίθετα κατέθεσα ανοιχτά και υπεύθυνα, τις απόψεις μου, τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και στην κοινή γνώμη, μέσω των ΜΜΕ. Μπορεί να αρέσουν ή όχι, πάντως ούτε πλαγίως ούτε υπούλως διατυπώνονται.

Γι’ αυτό τονίσατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι «δεν αμφισβητείτε» τον κ. Καραμανλή;

Το έχω ξεκαθαρίσει αυτό, όπως επίσης έχω ξεκαθαρίσει δεν προσωποποιώ τα προβλήματα. Το ζήτημα δεν είναι να επιλέξουμε την εύκολη λύση. Πολλές φορές στο παρελθόν αλλάξαμε αρχηγό, πολλές φορές επιλέχθηκε ο δρόμος της σιωπής, αλλά όπως είπα και στην κοινοβουλευτική ομάδα αυτές οι επιλογές δεν αρκούν. Αν και την προηγούμενη τριετία δεν υπήρξαν εσωκομματικές αμφισβητήσεις στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. πήρε 43%, αλλά το ΠΑΣΟΚ 44%. Αυτό τι δείχνει; Ότι παρόλες τις τριβές δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική παθογένεια της ΝΔ. Τα προβλήματα αναπα-ράγονται και διαιωνίζονται. Οι προτάσεις μου επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το βαθύτερο, το λειτουργικό και πολιτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πολιτικές λύσεις. Δίνουν θεσμική διέξοδο και υπερβαίνουν τις άγονες και αδιέξοδες προσωπικές αντιπαλότητες.

Οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα κάνετε γιατί δεν σας «βγαίνουν» βέβαια και οι συσχετισμοί…

Δεν πιστεύω στην αριθμητική των εσωκομματικών κουκιών. Οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει αυτές τις λογικές, οι οποίες αποπνέουν μια παλαιοκομματική λογική. Πιστεύω δε ότι όσοι επιχειρήσουν σ΄ αυτό το Συνέδριο να μετρήσουν απλώς τη δύναμη των «εσωκομματικών στρατών» θα προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στην παράταξη και στη ΝΔ. Η αντίληψη αυτή για τους «συσχετισμούς», δεν έχουν, όπως είπα και πιο πριν, ουσία. Αλλά πιστεύω ότι οι συσχετισμοί για το ουσιώδες – για μια ριζική αλλαγή του κόμματος βγαίνουν και παραβγαίνουν, γιατί το αίτημα είναι πλέον γενικευμένο στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαι περήφανη ότι, στο ζήτημα αυτό, ούτε ελιγμούς ούτε υποχωρήσεις έκανα ή θα κάνω.

Μοιάζετε να το παίρνετε κάπως προσωπικά…

Κάθε άλλο. Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Είναι όμως προσωπική ευθύνη όλων μας να συμβάλλουμε – με τις προτάσεις μας – στην αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας και στην ενότητα της κεντροδεξιάς. Αυτό δεν είναι μόνο απαίτηση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, εύλογη άλλωστε μετά την πίκρα τόσων ετών. Είναι κυρίως απαίτηση όλων των λογικών Ελλήνων, που γνωρίζουν ότι μόνο μια μεγάλη, ενιαία – και ιδίως σύγχρονη – κεντροδεξιά μπορεί να δώσει στον τόπο εναλλακτική λύση, δυνατότητα εναλλαγής στην εξουσία.

Κατηγορείσθε όμως, εσείς της Νέας Δημοκρατίας, ότι αναλώνεστε πολύ με τα διαδικαστικά, χωρίς παραγωγή πολιτικής τελικώς…

Γενικώς πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην παραγωγή πολιτικής. Δεν συμφωνώ όμως με τον αφορισμό που κάποιοι εκτοξεύουν «μην μιλάτε για το πώς λειτουργεί το κόμμα» ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κόμματος. Χρησιμοποιούν τη λογική αυτή για να επιβάλλουν τον κανόνα της σιωπής και να μην προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Πιστεύω ότι πρέπει να παράγουμε πολιτική στα νέα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ο κόσμος αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει και πλέον τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση. Οι επιδράσεις των νέων τεχνολογιών στην εργασία και στην παραγωγή, οι περιβαλλοντικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η διαχείριση του αστικού χώρου, οι βιοκαλλιέργειες και η νέα οικονομία, είναι θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Γι΄ αυτά τα θέματα πρέπει να παράξουμε πολιτική αν δεν θέλουμε να αποκοπούμε από το μέλλον και τις νέες διεργασίες που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα. Κι’ αυτό υπό την έννοια ότι η παραγωγή πολιτικής, πολιτικής δυναμικής, φιλελεύθερης και χωρίς αντιφάσεις, είναι προϊόν ενός, εύρυθμα λειτουργούντος κόμματος. Κι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στο επερχόμενο Συνέδριο μας μαζί ασφαλώς με το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής μας και την άρση των αντιφάσεων στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής.

Τα κύρια, όμως, προβλήματα είναι βεβαίως οικονομικά και κοινωνικά: το ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Υγεία. Όχι μόνο η εξωτερική πολιτική και σ’ αυτά δεν ακούμε όσο δυνατά πρέπει τη Νέα Δημοκρατία.

Χωρίς καμία αμφιβολία αυτά είναι τα προβλήματα.Δείτε την ανεργία: Τόσο υψηλή πλέον όσο και το 1945! Αλλά πώς να μην έχουμε ανεργία όταν εμποδίζουμε – και ομιλώ κυριολεκτικώς – τις επενδύσεις; Τέσσερις διαδικασίες χρειάζονται για να ανοίξεις μια νέα επιχείρηση στη Φινλανδία, δεκατρείς εδώ! Επτά μέρες εκεί, πενηντατρείς εδώ! 277 δολάρια εκεί, 5.451 δολάρια εδώ. Και μετά αναρωτιόμαστε γατί τάχα δεν φτιάχνουμε θέσεις εργασίας! Αλλά δείτε και τα άλλα: Ατολμία στο Ασφαλιστικό. Βήμα χελώνας στις ιδιωτικοποιήσεις. Εμμονή στο σύστημα το εξεταστικό αντί της εισαγωγής νέου τύπου Παιδείας. Απαξίωση του Χρηματιστηρίου. Χαμηλή παραγωγικότητα στη Γεωργία. Πρωτοφανής καταστροφή των δασών…Άρα, το συμπέρασμα που βγαίνει ότι εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε αυξημένη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ας έρθουμε λοιπόν στα τελευταία γεγονότα. Ποιες είναι, κατά την γνώμη σας, οι ευθύνες της κυβέρνησης;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης βρίσκονται σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχήν συναίνεσε στους βομβαρδισμούς καίτοι δήλωνε επί της ουσίας αντίθετη. Επίσης: ενθάρρυνε το αντιδυτικό κλίμα ενώ άνοιγε λιμάνια και δρόμους στα Νατοϊκά στρατεύματα. Στη συνέχεια δεν αντιτάχθηκε όταν επελέγησαν στόχοι άσχετοι με την έννοια μιας «επέμβασης», ακόμα και κτίρια των ΜΜΕ! Ακόμα: Ενώ γνώριζε, από το 1999, ότι γίνεται χρήση από το ΝΑΤΟ τέτοιων όπλων μας το απέκρυψε επιμελώς. Τέλος, ακόμα και την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Άμυνας επεχείρησε να συσκοτίσει και το θέμα της ύπαρξης τέτοιων βλημάτων στο Ελληνικό Ναυτικό. Ήδη ετοίμασα, βεβαίως, σχετική επερώτηση και θα δούμε πως θα δικαιολογηθούν. Αλλά είναι ιδιαιτέρως θρασείς, δυστυχώς.

Τι εννοείτε;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σε πολλά ερωτήματά μου προς τον υπουργό Γεωργίας σχετικά με τον απίστευτο γεγονός της καταστροφής τριών εκατομμυρίων στρεμμάτων το καλοκαίρι, η απάντηση ήταν όχι σε όλα αλλά σε πολλά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Έτσι π.χ. μας είπε ότι στην Αττική τα προς αναδάσωση στρέμματα είναι… 5.000 όταν είναι γνωστό ότι τα διπλοκαμμένα, που δεν αναγεννώνονται φυσικώς, τα διπλοκαμμένα στο Σούνιο, στον Κάλαμο, στον Αυλώνα, στον Υμηττό – και κυρίως στην Πεντέλη – είναι πάνω από 100.000 στρέμματα!

Αφήστε τα γυμνά που φτάνουν τα 400.000 στρέμματα. Αλλά μόνον … 5000 βλέπει ως αναδασωτέα το υπουργείο Γεωργίας!

Για ποια σοβαρότητα λοιπόν να μιλάμε; Δεν βλέπετε τα έργα; Όλα με καθυστέρηση, με κακή ποιότητα, με υπερτιμολογήσεις. Μόνο το αεροδρόμιο τελείωσε έγκαιρα, χωρίς προσβάσεις φυσικά. Αλλά πρόκειται για έργο «άχρωμο», με στέγες «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε μεγάλο τμήμα, φτιαγμένο με τη μορφή «σωλήνα» χωρίς τη σύγχρονη αντίληψη των ακτινωτών terminals κ.ο.κ.

Γι’ αυτό επενέβη και ο κ. Μητσοτάκης;

Όχι γι’ αυτό ακριβώς. Για να τα λέμε άλλωστε όλα, δεν νομίζω ότι για την αισθητική και την αρχιτεκτονική του αεροδρομίου να είχε προνοήσει και η τότε κυβέρνηση. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι κρίμα. Δείτε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ωραιότατο με τρεις φορές πιο χαμηλό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης απλώς τόνισε ότι λειτουργικά, ως μηχανισμός λειτουργίας, ως προσβάσεις, δεν θα είναι έτοιμα τα πράγματα.

Τελειώνοντας κ. Μπακογιάννη, ερωτώ: Γιατί, αντί να βάλουν οι εφημερίδες ελικόπτερα και να δείχνουν τα ημιτελή έργα δεν παίζει τον ρόλο αυτό, τον αντιπολιτευτικό της ρόλο, σωστά η Νέα Δημοκρατία;

Για να χρησιμοποιήσω το σύνθημα των εκλογών είναι βέβαιον ότι μπορούμε και καλύτερα!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο