Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Προέδρου της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς μετά τη συνάντησή τους

Πέμπτη, 2 Μαρ 2006

Μπόρις Tάντιτς: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πρώτη επίσκεψη της κας Μπακογιάννη μετά την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών. Η κυρία Μπακογιάννη έρχεται ως ΥΠΕΞ από τη φίλη χώρα Ελλάδα, με πλήρη κατανόηση για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Εμείς επιλύουμε αυτά τα προβλήματα, προβλήματα που δεν είναι μόνο δικά μας αλλά ολόκληρης της περιοχής και θα έλεγα και ολόκληρης της ΕΕ. Τα προβλήματα αυτά έχουν και την ιστορική τους, την εθνική τους διάσταση και γενικότερα τη διάσταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της περιοχής. Όλα τα προβλήματα, το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, τα προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα προβλήματα των σχέσεων της Σερβίας με το Μαυροβούνιο, όλα αυτά σε ένα πλέγμα, αποτέλεσαν αντικείμενο των συζητήσεων. Η άσχημη πλευρά είναι ότι οι επενδύσεις γενικότερα δεν εισρέουν και η συμμετοχή δεν έχει το ρυθμό που θα έπρεπε. Η θετική πλευρά είναι ότι αναμένουμε βελτίωση το 2006.

Ασφαλώς τάσσομαι υπέρ της διατήρησης του κοινού κράτους, αλλά πρώτα απ’ όλα βασικό θέμα είναι να εκφραστεί και να γίνει σεβαστή η επιθυμία ακριβώς του λαού του Μαυροβουνίου ώστε αμέσως μετά το δημοψήφισμα να υπάρχει σαφέστατη κατάσταση προκειμένου να οδεύσουμε προς τα εμπρός.
Το σπουδαιότερο πράγμα είναι να υπάρξουν σωστές δημοκρατικές εξελίξεις, να υπάρξει έλεγχος εκ μέρους του ΟΑΣΕ κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αυτό το οποίο δεν αποδέχομαι και καταδικάζω είναι ότι ορισμένες πολιτικές δομές στο Μαυροβούνιο ήδη μιλάνε, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό, για ένα καινούργιο δημοψήφισμα το οποίο θα πρέπει να γίνει σε κάποια άλλη φάση. Προς το συμφέρον της Σερβίας είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί με δημοκρατικό και κανονικό τρόπο, να εκφραστεί η βούληση του μαυροβουνιακού λαού.

Ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι είμαστε υπέρ της πλήρους συνεργασίας με το ΔΠΔ Χάγης. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προσαχθούν όσοι έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και εν πάση περιπτώσει να κλείσει αυτή η υπόθεση, κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε τις ευρωπαϊκές δομές, εισερχόμενοι σε όλους τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Βεβαίως μετά την επίλυση αυτού του προβλήματος και πολλά περισσότερα θα οδεύσουν προς την λύση τους και την θετική εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Τασσόμεθα υπέρ της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και του απόλυτου σεβασμού των νομίμων δικαιωμάτων του αλβανικού λαού ο οποίος ζει στην περιοχή. Βεβαίως το σχέδιο της Σερβίας βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, και βεβαίως αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι μια συνέχεια του σχεδίου του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ Κάι Έιντε. Αυτό περιλαμβάνει την ίδρυση νέων δήμων, νέων δήμων σερβικών, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και βεβαίως συνδεδεμένοι με την Σερβία. Βεβαίως δεν προτείνουμε τον διαμελισμό του Κοσσυφοπεδίου αλλά να συμμετέχουν στις δομές και στην εξουσία του Κοσσυφοπεδίου. Βεβαίως ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για την επιβίωση του δικού μας πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο για την επιβίωση των ιστορικών μνημείων και των εκκλησιών μας στο Κοσσυφοπέδιο, και για την διατήρηση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, στις προθέσεις μας δεν είναι να ηττηθεί κάποιος από εμάς, διότι η πολιτική ηττημένων και νικητών στο Κοσσυφοπέδιο αφ’ εαυτού της έχει καταδικαστεί. Και βεβαίως η Σερβία θα συνυπάρξει στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με όλες τις δημοκρατικές της δυνάμεις. Ξέρουμε τα αισθήματα της Ελλάδος και περιμένουμε πράγματι μια στήριξη για αυτήν την προσέγγιση επίλυσης των θεμάτων που απασχολούν το κράτος μας.
Για μια ακόμη φορά χαιρετίζω την κα. Μπακογιάννη, ΥΠΕΞ της φίλης χώρας Ελλάδος και μέλος μιας
από τις πλέον διακεκριμένες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδος.»

Ντόρα Μπακογιάννη : «Να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου τον κ. Πρόεδρο για το καλωσόρισμα και τις ευχές του. Το σημερινό μου ταξίδι στην περιοχή και η επίσκεψη στην φίλη χώρα είναι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιώ ως ΥΠΕΞ. Βεβαίως έχω επισκεφθεί και παλαιότερα το Βελιγράδι με άλλες ιδιότητες και με την ιδιότητα του απλού πολίτη της Ελλάδος.
Πράγματι συζητήσαμε με τον κ. Πρόεδρο πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν και την Σ-Μ και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας. Μιλήσαμε βεβαίως και για τις διμερείς μας σχέσεις και διαπιστώσαμε ότι είναι σε εξαιρετικό σημείο. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει μια ισχυρή οικονομική παρουσία εδώ στην Σ-Μ. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αντίθετα μας επιβάλλει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας σε όλους τους τομείς με έμφαση στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εμπορικές συναλλαγές και βλέπω ότι αυτές οι σχέσεις θα αποκτήσουν και νέα δυναμική και προοπτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας σας που η Ελλάδα, όπως ξέρετε, στηρίζει σταθερά όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σ-Μ θα είναι απρόσκοπτη ως αποτέλεσμα όλων των προσπαθειών που καταβάλλετε για να ανταποκριθείτε σε όλες τις προκλήσεις και υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας σας, και του λαού της, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Κοινή μας επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό της μέλλον με σταθερότητα και ειρήνη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει και το κρίσιμο ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς με τον κ. Πρόεδρο αυτό το θέμα και είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει με λεπτομέρειες για τις θέσεις του. Από πλευράς μου είχα την ευκαιρία να του τονίσω ότι εμείς στηρίζουμε την διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή πρέπει να γίνει χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση, γιατί λύσεις που επιβάλλονται, η ιστορία έχει αποδείξει, ότι δεν είναι βιώσιμες. Κατά την γνώμη μας, μεγάλη σημασία στο θέμα έχει η εφαρμογή των κριτηρίων, όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει η Ε.Ε. αλλά και η Ομάδα Επαφής. Και βεβαίως ο αυτονόητος σεβασμός των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μειονοτήτων καθώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς τους. Χαιρετίζουμε την συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το δημοψήφισμα να διασφαλισθεί και δημοκρατικά αλλά και να παρακολουθηθεί από κοντά από όλους τους αρμοδίους της Ε.Ε. ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
Η Ελλάδα, η χώρα μου και η Κυβέρνησή μου, έχει την δυνατότητα και την βούληση να συμβάλλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια να υπάρξει διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων με τρόπο που να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Οι συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο Τάντιτς, αλλά και αυτές που θα έχω με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Σ-Μ έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι θα μου δώσουν την ευκαιρία να μεταφέρω ορισμένα μηνύματα στο επόμενο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα γίνει στο Σάλσμπουργκ αλλά και στη συνάντηση που θα έχω με την Προεδρία της Ε.Ε. αύριο το βράδυ μόλις φθάσω στη Βιέννη.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο