«Κανείς δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον Καραμανλή»
Στη Νίκη Ζορμπά.
«Γενναία απόφαση» την οποία στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις χαρακτήρισε η Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη την απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές στις 4 Οκτώβρη. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι κατανοεί τον προβληματισμό που προκάλεσε η απόφαση τούτη σε ένα μέρος της βάσης της ΝΔ, εξηγώντας όμως ότι: «Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας ανεύθυνα παιχνίδια με το θεσμό του Προέδρου, δεν άφησε περιθώρια για εξάντληση της τετραετίας». Δηλώνει ευθαρσώς ότι η νίκη της ΝΔ είναι εφικτή και ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι… «θέμα αμφισβήτησης του Καραμανλή δεν υπάρχει. Ούτε το θέτω ούτε θα το θέσω»! Βάζοντας μάλιστα «τελεία και παύλα» στο ζήτημα. Παράλληλα καλεί τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε συστράτευση προκειμένου «να μην έρθει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» και δηλώνει υπερήφανη γιατί επί των ημερών της ΝΔ… «η Ελλάδα εγκατέλειψε τη λογική του φτωχού συγγενή και εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και ισχυρά, σύγχρονα επιχειρήματα στο διεθνές προσκήνιο».
Κυρία Μπακογιάννη, γιατί οδηγηθήκαμε τώρα σε εκλογές;
Γιατί η εξάμηνη προεκλογική περίοδος, στην οποία ήθελε να σύρει τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, θα είχε τεράστιο κόστος για τον τόπο. Ξεκάθαρα πράγματα. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν τη μέγιστη σοβαρότητα. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα, γενναία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Για να μπορέσουμε να θέσουμε γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα. Να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι ένα αύριο σιγουριάς και ασφάλειας, ένα αύριο αισιοδοξίας και νέων προοπτικών. Όλα αυτά δεν είναι εφικτά, όταν ο τόπος βρίσκεται σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν, όπου οι διεκδικήσεις από όλες τις πλευρές είναι μαξιμαλιστικές, όπου το κλίμα είναι πολωμένο. Με μια κουβέντα: οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απαιτούν ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιβάλλον. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Σε αυτό αποσκοπεί και η απόφαση του Πρωθυπουργού για προσφυγή στον λαό. Μια γενναία απόφαση, την οποία έλαβε έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης.
Κρίνετε επομένως σωστή την απόφαση του Πρωθυπουργού;
Την στηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου. Και, ξέρετε, τα αποτελέσματά της είναι ήδη θετικά για το πολιτικό σκηνικό. Ο Καραμανλής, με την απόφασή του, απελευθέρωσε δυνάμεις. Άλλαξε την ατζέντα. Την επανέφερε στα σημαντικά, στα σοβαρά ζητήματα, σε αυτά που αφορούν τους πολίτες. Μετά από πάρα πολύ καιρό, σήμερα ξαναμιλάμε για πολιτική, για προτάσεις, για λύσεις στα προβλήματα. Μετά από πάρα πολύ καιρό, η παραπολιτική έχει επιτέλους περάσει στο περιθώριο, δεν μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο. Έχει μεγάλη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ, για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Με την μονότονη άρνησή του σε κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια, απαξίωνε και εγκλώβιζε την πολιτική ζωή της χώρας. Τώρα είναι αναγκασμένοι να πουν τις προτάσεις τους – αν έχουν. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, την οικονομία, για την εξωτερική πολιτική. Τώρα πρέπει να αφήσουν τη δημοκοπία και τις αοριστολογίες και να μας πουν συγκεκριμένα τι προτίθενται να κάνουν. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα από αυτά. Μόνο μεγάλα λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Με αυτά όμως δεν μπορούν να κερδίσουν ούτε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ούτε, βεβαίως, τις εκλογές.
To βασικό επιχείρημα όμως μέρους της βάσης της ΝΔ είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής «βιάζεται» να παραδώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.
Κατανοώ ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού αρχικά προβλημάτισε ένα μέρος του κόσμου μας. Καταλαβαίνω ότι ένιωσαν έκπληξη ή και απογοήτευση ακόμα, γιατί ήθελαν να εξαντλήσουμε την τετραετία, να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν έχουν άδικο, όλοι αυτό θέλαμε. Να πάμε στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2011, δίνοντας πλήρη λογαριασμό για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αδύνατο. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας ανεύθυνα παιχνίδια με το θεσμό του Προέδρου, δεν άφησε περιθώρια για εξάντληση της τετραετίας. Εκλογές θα είχαμε ούτως ή άλλως, μέχρι τον Μάρτιο. Και το κόστος για τη χώρα θα ήταν βαρύ. Εμείς, για άλλη μια φορά, αποδείξαμε ότι μικροκομματικά παιχνίδια με το μέλλον του τόπου δεν παίζουμε. Το ζητούμενο τώρα είναι να συστρατευθούμε όλοι στον αγώνα για τη νίκη της παράταξης. Στο δικό μας χέρι είναι να μην έρθει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Δηλώσατε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσετε τον Κώστα Καραμανλή. Τούτο ισχύει και σε περίπτωση ήττας της ΝΔ;
Ισχύει στο ακέραιο. Μπορείτε να κρατήστε τη δήλωσή μου. Θέμα αμφισβήτησης του Καραμανλή δεν υπάρχει. Ούτε το θέτω, ούτε θα το θέσω, ούτε το θέτει κανείς άλλος. Δεν έχει η Νέα Δημοκρατία τέτοια ζητήματα. Τελεία και παύλα.
Προφανώς ο στόχος σας είναι να κερδίσετε αυτές τις εκλογές. Πιστεύετε ότι είναι κι εφικτό;
Ευθέως σας απαντώ πως ναι. Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Μπορούμε να φέρουμε τη νίκη. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν πείσει ότι είναι ικανοί να αναλάβουν το τιμόνι της χώρας αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν έχουν πείσει τους πολίτες να τους εμπιστευθούν. Τα ποσοστά τους παραμένουν σταθερά, όταν η συσπείρωσή τους έχει σχεδόν πιάσει το μέγιστο. Αντίθετα, η δική μας συσπείρωση είναι ακόμη χαμηλά. Ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγάλα, κρίνουν το αποτέλεσμα. Συμπέρασμα: χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας για να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας να μας ξαναστηρίξουν, να τους ξαναφέρουμε κοντά μας. Είμαστε δύναμη αλλαγών και υπευθυνότητας. Έχουμε κάνει έργο σημαντικό, το οποίο πρέπει να προβάλλουμε με αυτοπεποίθηση. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ο λαός εμπιστεύεται. Η Νέα Δημοκρατία, συσπειρωμένη και δυνατή, με σύγχρονο, πειστικό πολιτικό λόγο, με όλους μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τις κερδίζει και αυτές τις εκλογές.
Έχετε πει επανειλημμένως ότι θέλετε να μπορείτε να κοιτάτε τον ψηφοφόρο σας στα μάτια. Σήμερα, κοιτώντας στα μάτια τον απογοητευμένο νεοδημοκράτη που βλέπει τα δημοσκοπικά τουλάχιστον ποσοστά της ΝΔ να συρρικνούνται, τί θα του λέγατε;
Θα του έλεγα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί γιατί οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται μόνο στην κάλπη. Και ότι μέχρι την ώρα της κάλπης έχουμε ακόμη 20 ημέρες. 20 ημέρες για να κάνουμε την ανατροπή και να πετύχουμε τη νίκη. Να μιλήσουμε ανοιχτά για το έργο που έχει κάνει η κυβέρνησή μας όλα αυτά τα χρόνια, σε όλους τους τομείς, μέσα σε διεθνείς συνθήκες αντίξοες και με μια αντιπολίτευση ισοπεδωτική. Ήταν έργο που πήγε την χώρα μπροστά. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας δημοκρατίας ήταν εκείνη που θωράκισε την οικονομία, που απελευθέρωσε την Παιδεία μας από τις αγκυλώσεις άλλων δεκαετιών, που ενίσχυσε τη διεθνή θέση της Ελλάδας και κέρδισε μάχες για τα δίκαια και τα συμφέροντα των Ελλήνων, που έλυσε χρόνια προβλήματα όπως αυτό της Ολυμπιακής, που αντιμετώπισε με σχέδιο τη σφοδρή διεθνή κρίση και στήριξε ουσιαστικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Με πίστη στο έργο αυτό, με συνέπεια στις αρχές μας, τους καλώ να δώσουμε άλλον έναν δύσκολο αγώνα. Τους καλώ όλους, με μαχητικότητα και με το κεφάλι ψηλά, να πιστέψουμε στη νίκη, να παλέψουμε γι’ αυτήν, να την φέρουμε και πάλι. Στο χέρι μας είναι.
Σκληρά μέτρα, δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια. Μόνο «προεκλογικά» δεν ήταν όσα ανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής στην ΔΕΘ. Γιατί να σας ψηφίσει επομένως ο πολίτης;
Μα, ακριβώς γι’ αυτό. Γιατί είμαστε εδώ για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Για να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τους πολίτες. Όχι για να χαϊδεύουμε τα αυτιά τους με ψεύτικες υποσχέσεις και κούφια λόγια. Εμείς τους λέμε την αλήθεια, μιλάμε ξεκάθαρα. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με ειλικρίνεια και σαφήνεια την κατάσταση. Τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας τόσο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όσο και των δομικών αδυναμιών της οικονομίας μας, τις οποίες κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ. Είπε, «αυτή είναι η κατάσταση, με αυτόν τον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε». Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις είναι που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε ένα μέλλον ανάπτυξης και προκοπής πάνω σε γερές βάσεις. Οι πολίτες είναι πια πολύ ώριμοι, πολύ υποψιασμένοι. Ξέρουν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Βλέπουν ότι ο Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία δεν φοβούνται να πουν την πραγματικότητα, να πουν τα δύσκολα. Βλέπουν από την άλλη ότι το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει καθημερινά την ανεπάρκειά του, την απουσία σχεδίου και προτάσεων. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα μας εμπιστευτούν ξανά.
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη κι αν είναι του ΠΑΣΟΚ ή ήρθε η ώρα των συνεργασιών;
Έχω ταχθεί πολλές φορές στο παρελθόν υπέρ των αυτοδύναμων, ισχυρών κυβερνήσεων. Των κυβερνήσεων που έχουν την αναγκαία σταθερότητα για να προωθήσουν πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έθεσαν στην κρίση των πολιτών. Γι’ αυτό και ήμουν υπέρμαχος της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το 2007 οι πολίτες έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία καθαρή εντολή διακυβέρνησης, ο εκλογικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, μας υποχρέωσε να πορευθούμε αυτά τα δύο χρόνια με μια οριακή πλειοψηφία και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αυτή δημιουργεί. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: ως γενική αρχή, αλλά ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή, η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση διακυβέρνησης, που έχει την έγκριση των πολιτών. Και σε αυτές τις εκλογές μόνον η Νέα Δημοκρατία κομίζει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει στην ασφαλή έξοδο από την κρίσιμη συγκυρία.
Σας ανησυχεί ο υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι τα σημερινά του εσωτερικά προβλήματα μπορούν στην κάλπη να γίνουν ουσιαστικά «ρεγάλο» στο ΠΑΣΟΚ;
Κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει όταν ένας ιστορικός πολιτικός χώρος κλονίζεται από τόσο σοβαρά προβλήματα και τέτοια διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών του. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν τη χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν το χώρο στον οποίο απευθύνονται. Ως προς το δεύτερο σκέλος, στις εκλογές αυτές εμείς δεν οικοδομούμε την επιχειρηματολογία μας γύρω από το «μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ». Εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία, σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να δουν την Ελλάδα να αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτό που ζητάμε είναι θετική ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.
«Καθαρά ψηφοδέλτια» απαραίτητα; Σε τι εύρος και με ποια κριτήρια;
Ακούστε, τώρα είναι ώρα της δύσκολης μάχης. Αρνούμαι – και αρνούμαι συνειδητά- να συμμετάσχω σε αυτή την ανοικτή δημόσια διαβούλευση για τα ψηφοδέλτια η οποία ποτίζει το δένδρο της εσωστρέφειας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με διαδικασίες που τηρούνται και όργανα που λειτουργούν. Εκεί πρόκειται να καταθέσω τις απόψεις μου, όπως κάνω πάντα.
Περνώντας στα του οίκου σας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, στο ζήτημα της ονομασίας η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, το Κυπριακό αποτελεί τη μείζονα πρόκληση της επόμενης περιόδου. Τελικά αποτιμώντας την εξωτερική πολιτική της Ν.Δ συνολικά στα πεντέμισι αυτά χρόνια διακυβέρνησής της, τι θεωρείτε ότι κόμισε στον τόπο;
Ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων, αύξηση του διεθνούς μας κύρους, διεύρυνση των ερεισμάτων μας, ισχυροποίηση της επιρροής της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Αισθάνομαι ειλικρινά υπερήφανη γιατί στα χρόνια αυτά η Ελλάδα εγκατέλειψε την λογική του «φτωχού συγγενή» και εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και ισχυρά, σύγχρονα επιχειρήματα στο διεθνές προσκήνιο. Διεκδίκησε και απέκτησε λόγο και ρόλο στα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Προήδρευσε του Συμβουλίου Ασφαλείας, προεδρεύει τώρα στον ΟΑΣΕ, είναι παρούσα ως δύναμη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε πολλά μέρη του πλανήτη που υποφέρουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές. Αναγνωρίζεται από όλους ως μια αξιόπιστη περιφερειακή δύναμη. Συσσωρεύει έτσι πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο μπορούμε και αξιοποιούμε για την ενίσχυση των εθνικών μας συμφερόντων. Με αυτό το κεφάλαιο αξιοπιστίας πείσαμε τους συμμάχους μας στο Βουκουρέστι να συμφωνήσουν ότι τα Σκόπια πρώτα θα λύσουν το ζήτημα της ονομασίας και μετά μπορούν να προσβλέπουν σε ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αυτό το κεφάλαιο αξιοποιούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ελέγχουμε την ανταπόκριση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την προσήλωσή της στην καλή γειτονία. Η απόλυτη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η ενίσχυση της διεθνούς μας θέσης, ήταν αποτέλεσμα της εθνικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Μιας πολιτικής εξωστρέφειας, αξιοπιστίας και εθνικής αυτοπεποίθησης.